BencHEIT: opiskelun ja opetuksen alueen tietojärjestelmien osuus

Session vetäjä: Paula Merikko, CSC

Tavoitteet: Synergiaryhmä nostaa esille keskeiset BencHEIT:n opiskelun ja opetuksen alueeseen liittyvät haasteet ja toimittaa BencHEIT-vastuutahoille ratkaisuehdotuksen.

Tulokset: Ryhmä kokosi BencHEIT-ryhmän 17.5. kokoukselle kommentit systeemikyselyn päivitystarpeista sekä teki ehdotuksen opiskelun ja opetuksen alueen järjestelmien uudeksi aluejaoksi.

Tulokset

BencHEIT-ryhmän kokoukseen 17.5.2013

Synergiaryhmä toteaa, että systeemikyselyn opiskelun ja opetuksen alueella olisi hyödyllistä nojautua Synergiaryhmässä tehtyyn prosessimäärittelytyöhön. Nykyinen systeemikyselyn aluejako ei kata kaikkia opiskelun ja opetuksen alueen prosesseja (esim. opintojen suunnittelu), minkä seurauksena korkeakoulut eivät kykene kattavasti raportoimaan käyttämiään järjestelmiä.

Kattavien vastausten varmistamiseksi kysely täytyy jalkauttaa korkeakouluissa opiskelun ja opetuksen alueen prosessien omistajille. Lisäksi kyselylomakkeen ohjetekstien tulee olla toteutettu rivikohtaisella tasolla ja ohjeistuksen tulee olla mahdollisimman yksiselitteisiä. Kyselyn täyttäjien motivoimiseksi ja vastaamisen helpottamiseksi kyselyn saatesanoissa tulisi entistä tarkemmin selvittää, mihin vastauksia hyödynnetään.

Nykymuodossaan kysely kattaa ne prosessit ja palvelut, joiden tukena korkeakouluilla on käytössä järjestelmiä. Miten kyselyssä olisi mahdollista tuoda näkyviin myös sellaiset palvelutarpeet, joihin korkeakouluilla ei toistaiseksi ole käytössä järjestelmiä (esim. AHOT)?

Synergiaryhmä tarjoutuu pilotoimaan kyselylomakkeen sekä käymään läpi kyselyn vastauskoosteen ennen sen julkaisua, jotta vastauksista saataisiin mahdollisimman yhteismitallisia.

Synergiaryhmä ehdottaa aluerakenteen kehittämistä seuraavalla tavalla:

EhdotusSelitteet
Koulutuksen suunnitteluKorkeakoulu suunnittelee koulutusta, minkä pohjalta syntyy hakukohteet.
Opiskelijahaku- ja valintaKorkeakoulu tarjoaa koulutusta, johon oppija hakeutuu. Korkeakoulu valitsee opiskelijat. Sisältää kotimaisen ja kansainvälisen liikkuvuuden.
Opetuksen suunnitteluKorkeakoulu suunnittelee tutkintorakenteen, opetusohjelman, opetussuunnitelman, lukujärjestyksen
Opintojen suunnittelu ja ilmoittautuminen opetukseenOpiskelija tekee henkilökohtaisen opinto- ja oppimissuunnitelman ja ilmoittautuu opintojaksoille ja tentteihin.
Lukukausi-ilmoittautuminenOppijan ilmoittautuminen lukukaudelle
OpetusSisältää muun muassa verkko-oppimisympäristön ja plagioinnin eston 
Opintojen suorittaminen, arviointi ja opintojen edistymisen seurantasisältää: oppijan opiskelutoiminta suunnittelun jälkeen, opintosuoritusten arviointi, opintojen edistymisen seuranta
OpiskelijapalauteOpintojaksopalaute ja laajemmat ns. opintopolkupalautteet, harjoittelupalautteet jne.
Opiskelijaohjaus, -neuvonta ja -asiointisisältää kaiken muun kuin oppimiseen liittyvän sisälölllisen ohjauksen (esim. hops-ohjaus, yleinen opintoneuvonta, opintopsykologitoiminta)
Alumnitoimintavalmistuneiden opiskelijoiden rekisteri ja muut palvelut
OpiskelijarekisteriOpiskelijan perustietojen, kuten opiskeluoikeustietojen ja henkilötietojen ylläpito

Tausta

Työ nojautuu työpajan ensimmäisenä päivänä päivitettyyn palvelut ja prosessit -ristiintaulukointiin.

Materiaalit toimitettu osallistujille sähköpostitse.

Tulokset toimitetaan BencHEIT-ryhmän kokoukseen 17.5.2013.

Mikä BencHEIT?

Bencheit-hankkeen logo

IT-toimintojen benchmarking ja parhaiden käytäntöjen etsintä

Yliopistojen FUCIO-verkosto ja ammattikorkeakoulujen Aapa-verkosto ovat käynnistäneet kaikki korkeakoulut kattavan IT-toiminnan volyymien ja kustannusten benchmarking-kyselyn (BencHEIT). Ensimmäinen merkittävä benchmarking-kierros toteutettiin vuosien 2007-2008 vaihteessa seitsemän yliopiston toimesta. Keväällä 2011 toteutettiin uusi kansallinen pilottikierros, johon osallistuivat lähes kaikki korkeakoulut. Vuosina 2012-13 benchmarking-työtä aiotaan laajentaa kansainväliseksi ottamalla siihen mukaan 2013 alkaen kaikki halukkaat eurooppalaiset yliopistot ja korkeakoulut. Organisatorisesti benchmarking-työ on Suomen tasolla FUCIOn ja Aapan hanke ja koko Euroopan tasolla korkeakoulujen yhteisen EUNIS-organisaation työryhmä (task force). Lisää tietoa benchmarkinghankkeesta löytyy Bencheit-hankkeen omilta sivuilta.

  • No labels