Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) kokous

  • 20.3.2017 maanantaina, klo 12:03-15:02, kokouksen jälkeen käytiin vielä keskustelu 5. kohdasta ja esitellyistä palveluista
  • Metropolia ammattikorkeakoulu, Bulevardi 31, Kollegiosali P310 

Muistio (luonnos)

Opetushallituksen edustajat yhteistyöryhmässä olivat edellisten kokousten tapaan estyneitä. Pyydämme OPH:ta nimeämään yhteistyöryhmään edustajan, joka osallistuu myös Korkeakoulujen yhteishaun toteuttamisen ja Opintopolku.fi-palvelun kehittämisen ohjausryhmään, jotta kehittämishankkeiden vuoksi keskeinen yhteys korkeakoulujen kehitystyön ja OPH:n palveluiden välillä vahvistuisi.

Esa Suominen ja Patrik Matusch esittelivät korkeakoulujen KA-SIG:n laajan työn tuloksia. Korkeakoulut ovat kuvanneet palvelunsa jokaisen korkeakoulun omilla käsitteillä (jo 1400 kpl), viitearkkitehtuurissa nämä on kytketty samaan palveluun yhteisesti tunnistettuiksi käsitteiksi:  palveluita 69, palveluryhmiä 15, kategorioita 6. Työ tuo näkyväksi esimerkiksi sen, että monessa ”siilossa” on asiakaspalvelu, johon vaikka liittyy tikettiprosessi, mutta ne on kaikissa hoidettu ja määritelty erikseen: on liiketoiminnan asia sitten miettiä, voisiko kirjaston, opintohallinnon ja it-tuen tikettijonoissa olla esimerkiksi sama tietojärjestelmäpavelu tai muuta yhteistä. Vasta neljännes korkeakouluista on vastannut ja tuonut omia asioitaan keskusteluun: miten loput korkeakoulut voisivat osallistua.

KA-SIG ei kuvaile tai määrittele sanastoa ”oppijan palvelut” alueella vaan hyödyntää suoraan Synergiaryhmän työtä: alueelle on kohdennettu yli 300 korkeakoulukohtaista palvelua. KA-SIG:n ja Synergiaryhmän aktiivit ovat osin samoja henkilöitä. Arvioin mukaan Virtaan tulevasta tiedosta jopa 80% on sellaista tietoa, jota 80% kaikista toiminnoista käyttää. Tuemme KA-SIG:n työtä viemällä verkostoille kannustavaa viestiä tutustua, tukea ja tulla mukaan KA-SIG:iin. Viedään terveiset Synergiaryhmälle ja kannustetaan yhteistyötä KA-SIG:n kanssa.

Erityisavustuksilla rahoitettujen korkeakoulutuksen kehittämishankkeiden osalta korkeakouluilla on vastuu tavoitteista, yhteistyöstä, keskinäisestä koordinaatiosta ja rahoituspäätöksissä annettujen velvoitteiden toteuttamisesta. Selvitämme, miten valtion arkkitehtuuripankkia voitaisiin käyttää korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien kuvaamiseen, KA-SIG:n ja Synergiaryhmän tuella, jotta kehittämishankkeiden yhteentoimivuus toteutuu yhteisiltä ja päällekäisiltä osin.

Tietosuoja-asetuksen vaatimuksien tunnistaminen opintohallinnon tietojärjestelmien osalta etenee Synergian ekosysteemiryhmän toimesta siten, että välitulokset tulee seuraavaan laajaan seminaariin 19.5.: mitkä ovat ne asiat, jotka muuttuvat, missä on haasteita ja miten niihin vastataan. Huolehdimme, että korkeakoulujen toiminnassa syntyy samat käytännöt esimerkiksi tietopyyntöjen ja unohduspyyntöjen käsittelyyn. CSC kokoaa tarkistuslistan opintohallinnon järjestelmiä koskevista asioista aikajanalle yhdessä Synergian ja muiden toimijoiden kanssa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksessä ammattikorkeakoulujen sähköistä esivalintakoetta koskevassa asiassa keskeinen johtopäätös on, että voidaan tehdä vähemmän konrolloituja ratkaisuja, jotta saadaan parempaa palvelua.

Jatkamme jatkaa aktiivista roolia koota ja fasilitoida keskustelua opiskelijavalinnoissa käytettävien tietojärjestelmien osalta tarkastellen esim. Digabia, EXAM:ia ja Sotelia sekä sitä, mikä on OPH:n rooli, mitkä palvelut OPH tuottaa ja millä alueella korkeakoulut saisivat toimia itse ja tuottaa nopeammin palveluita.  Teemme tiivistä yhteistyötä Korkeakoulujen yhteishaun toteuttamisen ja Opintopolku.fi-palvelun kehittämisen ohjausryhmän kanssa.

Yhteistyöryhmän 21.4. kokouksen teemana on keskustella korkeakoulujen erityisavustuksin rahoitettujen kehittämishankkeiden osalta opiskelijavalintojen kehittämiseen kohdistuvien hankkeiden kanssa (HY ja Metropolia) sekä Ristiinopiskeluhankkeen kanssa (TaY). Hankkeilla kaikilla on kytkentöjä OPH:n ylläpitämiin valtakunnallisiin palveluihin sekä muihin infroihin. Jätettiin pöydälle EMREX ja sen kansallinen ohjauksen käsittely.

Liitteet

  File Modified
PDF File KOOTuki-2016-04-20_Muistio.pdf Mar 09, 2017 by Outi Tasala
PDF File Karkihankerahoitusta_saaneiden_tapaaminen_2017-03-16.pdf Mar 10, 2017 by Antti Mäki
Microsoft Powerpoint Presentation 2017_03_20_EMREX ja EMREX +.pptx Mar 20, 2017 by Antti Mäki
Microsoft Powerpoint Presentation 2017_03_20_Oili.pptx Mar 20, 2017 by Antti Mäki
PDF File EAOA pääötös 030317 Soteli-esivalintakoe.pdf Mar 20, 2017 by Outi Tasala
Microsoft Powerpoint Presentation 2017-03-20 KOOTuki Kärkihankerahoitusta saaneiden hankkeiden vastuuhenkilöiden tapaaminen 16.3..pptx Mar 20, 2017 by Outi Tasala
Microsoft Powerpoint Presentation 20170320 EA Repository.pptx Apr 07, 2017 by Antti Mäki
Microsoft Powerpoint Presentation Service Ref Architecture mapping v4 (FI-EN).pptx Apr 07, 2017 by Antti Mäki

Osallistujat

Ryhmän jäsenet

  • Kati Kettunen, OHA-forum, Helsingin yliopisto, puheenjohtaja
  • Tuomas Orama, AAPA, Metropolia Ammattikorkeakoulu, varapuheenjohtaja
  • Erja Nokkanen, Opetushallitus - ESTE 
  • Markku Närhi, FUCIO, Jyväskylän yliopisto - etänä
  • Tapio Rimpioja AMK-OHA, Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Ritva Sammalkivi, Opetushallitus - ESTE
  • Janne Santala, Synergiaryhmä, Satakunnan ammattikorkeakoulu - ESTE
  • Teemu Seesto, FUCIO
  • Tore Ståhl, AAPA, Yrkehögskolan Arcada
  • Erja Widgrén-Sallinen, OHA-forum, Itä-Suomen yliopisto
  • Marko Wilen, AMK-OHA, Laurea-ammattikorkeakoulu - ESTE
  • Antti Mäki, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, sihteeri

Asiantuntijat

  • Marko Borodavkin, ammattikorkeakoulujen opintoasianpäälliköiden verkosto
  • Ilmari Hyvönen, opetus- ja kulttuuriministeriö - ESTE
  • Jonna Korhonen - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Patrick Maltusch, KA-SIG, Aalto-yliopisto
  • Jaakko Riihimaa, AAPA
  • Esa Suominen, KA-SIG, Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Outi Tasala, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Asialista

1 Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

2 Edellisten kokousten muistiot

3 Korkeakoulujen KA-SIG ja kansallinen palveluarkkitehtuuri

4 Koulutus- ja opetusyhteistyö, OKM:n erityisavustukset

4.1 Tilannekatsaus

  • Kehityshankkeille lähetetty viesti
    1. Voit tavata asiantuntijoitamme, joilla on laaja tuntemus erilaisista tarjolla olevista valtakunnallisista ja paikallisista yhteistyömuodoista sekä tietojärjestelmäpalveluista: kerro, millaista tukea tarvitsette.

    2. Voit levittää hankkeesi tuloksia tai tuoda ne sparrattavaksi yhteisiin tapahtumiin: saat kattavan listauksen eri foorumien ja verkostojen kokouksista, valtakunnallisista tapahtumista ja niiden yhteyshenkilöistä.

    3. Saat tukea hankkeesi tuotosten jakamiseen ja julkaisemiseen: voit käyttää Eduuni-yhteistyöalustaa, jossa voit sekä julkaista materiaalia laajemmalle yleisölle että työstää asioita omassa piirissäsi.

    4. Voit pitää yllä yhteistä tilannekuvaa muiden hankkeiden kanssa: voitte jakaa tietoa hankkeiden esittelyistä ja agendoista sekä koordinoida esiintymisiänne eri yhteyksissä.

    5. Saat konsultointiapua paikallisten ja yhteisten opintohallinnon ja tietojärjestelmäpalveluiden löytämiseksi: voit keskittyä tekemiseen valmiiden palveluiden etsimisen sijaan.

  • Kuulumiset OKM kehityshankkeille 16.3. järjestämästä seminaarista (Kettunen, Orama, Mäki) (liite)
  • Kehityshankkeille perustettu alusta työskentelyyn ja viestintään (Tasala)

4.2 Kehittämishankkeille tarjottava tuki jatkossa 

  • Tapaamiset kehityshankkeiden edustajien kanssa
  • 3-4.5. Seminaari kärkihankkeiden ja korkeakoulujen verkostojen asiantuntijoille
  • Kehityshankkeiden tarpeet opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuurin kehitykselle

4.3 Seuraava hakukierros

  • Taustaverkostojen ajatukset siitä, mitkä olisivat ne tärkeimmät asiat, joita pitäisi lähteä kehittämään.

5 Yhteistyöryhmän seuraamat projektit, hankkeet ja toimijat

6 Tietosuoja-asetuksen vaikutukset opintohallinnon tietojärjestelmiin

7 Tiedoksi (ei käsitellä kokouksessa)

8 Muut esille tulevat asiat

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätös ammattikorkeakoulujen sähköistä esivalintakoetta koskevassa asiassa (liite)

9 Kokouksen päättäminen

  • No labels