Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) kokous 3/2021

MUISTIO 

1. Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

  • Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9:00. 
  • Hyväksyttiin asialista sellaisenaan. 
  • Esiteltiin KOOtuen uudet jäsenet IR-verkostosta. IR-tekijäverkoston varsinainen jäsen Jenni Kokko/JY ja Esa Rahiala/SAMK varajäsen.

2. Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen

3. Opiskelijavalinnat 

Mari Kähkönen Turun yliopistosta esitteli yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämisen suunnitelmia ja Marko Borodavkin Metropolia ammattikorkeakoulusta esitteli ammattikorkeakoulujen englanninkielisten koulutuksien opiskelijavalintojen kehittämissuunnitelmia. 

Mari Kähkönen kertoi opiskelijavalintojen nykytilanteesta.

  • Hakukohteilla on vahva autonomia toteuttaa valintoja, vaikka yhteisvalintoja on kehitetty. Todistusvalinta on kehittynyt, mutta valintakoe pysynyt lähes ennallaan. Sen rooli alaan tutustuttajana on kuitenkin vähentynyt. Huomattavissa hakupainealojen vahvistuminen entisestään. Hakijoille ja opinto-ohjaajille kokonaisuus on kirjava ja sekava joukko eri hakuväyliä jotka eroavat myös yliopistoittain. 
  • Korona-ajasta on opittu että valintaprosessien kokonaisuus on raskas. Esim. todistusvalinnalle tavoitetaan lähes samat henkilöt kuin valintakokeella. Toistaiseksi kuitenkaan todistusvalinnan painotus ei ole vähentänyt työmäärää. Yliopistoilla oli heikko valmius reagoida yllättäviin tilanteisiin. Valintakokeita on yli 200, joten kokeiden ajankohdissa on päällekkäisyyttä, mutta päällekkäisyyttä on myös mitattavissa tiedoissa ja taidoissa. Digitalisointi toisi väljyyttä todistusvalinnan ja valintakokeiden väliseen aikaan. 
  • Opiskelijavalintojen kehittämisen ydinryhmä perustettiin syksyllä 2020 KOOTuen aloitteesta ja UNIFIn toimeksiannosta tavoitteenaan selvitä 2021 valintakoekokonaisuudesta (erityisesti digivälineiden osalta). Tavoitteena on myös pitkänaikavälin kehittämisen. Perusskenaario on kampuskoe, ja katastrofiskenaariona etäkokeet. Erityisesti Fucio on valmistellut järjestelmäkartoitusta, joka on esittänyt AMK-valintakoejärjestelmän kehittämistä ja hankintaa. 
  • Tulevaisuutta silmälläpitäen tavoitteena toteuttaa kehittämissuunnitelma opiskelijavalintojen selkeyttämiseksi ja yhtenäistämiseksi ja hankkeistaa se 2022. Työtä tehty laajalla joukolla (korkeakoulut, OPH, opiskelijajärjestöt, opinto-ohjaajat). Tunnistettuja kehittämiskohteita mm. valintakokeiden yhtenäistäminen, niiden määrän vähentäminen ja kokeiden digitalisointi, koulutustarjonnan kuvaaminen, väylien yhtenäistäminen sekä todistusvalinnan kehittäminen.   

Marko Borodavkin kertoi englanninkielisten koulutuksien opiskelijavalintojen kehittämisestä.

  • AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke päättyi 2020 ja nyt valmisteltu jatkokoordinaatiota varten sopimus kaikkien AMKien kesken vuosille 2021-2024. Englanninkielisten valintojen kokonaisuus tullee osaksi tätä sopimusta. Metropolia jatkaa koordinoiva korkeakouluna. Kokonaisuuden ylin päättävä elin on Arene. 
  • Kehittämisen painopiste on ollut valintakokeissa, mutta myös SAT-testin ja todistusvalinnan kehittäminen suomalaisten perustutkintojen perusteella. Kokonaisuus erityisesti erilaisten kokeiden osalta on ollut monimutkainen ja korostunut korona-aikana. 
  • Ehdotettu, että jo vuoden 2022 valintoihin aloitetaan yhteisen valintakokeen kehittäminen. Lyhyellä aikavälillä tavoitteena kaksivaiheisuus (esim. AMK-valintakoe+haastattelu), siten että ensimmäinen osa olisi yhteinen verkossa toteutettava koekokonaisuus. Aikataulu on haastava ja avoimia kysymyksiä on paljon. 
  • Pitkän aikavälin kehittämistyönä tullaan miettimään mm. valintakokeiden roolia ja mahdollisesti kehittämään kv-valintoja suomenkielisten hakujen suuntaan.
  • Konsortio koordinoi kokonaisuutta ja resursseja. Toukokuussa 2021 pyritään käynnistämään projektiryhmän työskentely.   

Keskustelu:

    • Keskusteltiin aikatauluhaasteesta, koska vuoden 2022 valintakokeet tulevat hyvin nopeasti. 
    • Nostettiin esiin digitaalisen valintakokeen kehittäminen, joka sai kannatusta mm. valintojen kehittämisen työpajoissa ja nyt on parilta vuodelta niistä kokemusta. Digitaalisen kokeen kehittäminen voisi edetä kansallista hanketta nopeammin, mutta hankintaprosessiin kiinnitettävä huomioita. Todettiin, että AMK-valintakoe pelasti yliopistot keväällä 2020, mutta todennäköisesti yksi koejärjestelmä ei riitä ratkaisuksi. Nostettiin myös esiin eri kombinaatioiden kuormittavuus ja toisaalta mahdollisuudet esim. yhteiseen etäkokeeseen ja toinen vaihe pienelle joukolle kampuksella rutiinikäytössä olevalla tenttijärjestelmällä kampuskokeena ilman erillisjärjestelyjä. 
    • Mari Kähkönen kertoi, että ajatuksena oli neutraalisti lähteä kartoittamaan eri vaihtoehtoja ilman pohjasuosituksista, ja pohjana täytyy olla valintakokeiden kehittäminen, ei tekninen ratkaisu. Kähkönen arvioi, että valintakokeita voitaisiin kenties vähentää noin puoleen tekemällä yhteistyötä eri alojen sisällä. 
    • Valintakokeet eivät kuulu Digivision agendalle, mutta tarvitaan yhteinen sateenvarjo kokoamaan tätä kehittämistä ja asioiden eteenpäinviemistä.
    • Ilmari Hyvönen nosti esiin todistusvalintojen kehttämisen, joka puhuttanut myös mediassa.
    • Todettiin, että todennäköisesti ainakin vielä 2025 nykyisillä todistusvalinnan pisterajoilla mennään esim. matematiikan painoarvon osalta. 
    • Kannatettiin ajatusta että ydinryhmä jatkaa edelleen, mutta sektorirajat ylittävää yhteistyötä on edistettävä huolimatta sektoreiden eri vaiheista kehittämisessä. 


4. Digivision ajankohtaisia: Kehittämishankkeiden itsearviointi ja verkostotapaamisen jatkokeskustelu  

Lara Anastasiou kertoi lyhyesti kehittämishankkeiden itsearvioinneista.

  • Kärkihankkeita hyödynnetään Digivisiossa ja yhteistyömahdollisuuksien arviointiin tarjotaan osallistumistapa kaikille halukkaille.
  • Prosessin aikataulusta: alkuvuonna luotu kriteeristö ja kategorisointi ja näiden pohjalta tehty alustavaa analyysiä. Nyt pyydetty itsearviointi hankkeilta, joista tehdään analyysi toukokuun aikana kansallisen kehittämisen mahdollisuuksista ja skaalautuvuudesta. Toiveina KOOTuen osallistuminen arviointiin. Tämän jälkeen osallistetaan hankkeet DV:n työpakettien suunnitteluun. Toistaiseksi arviointiin osallistumassa vararehtoriverkostojen edustajat ja KOOTuen pj.  joten toiveena toinen henkilö KOOTuesta.  
  • Keskustelu:
    • KOOTuki osallistuu mielellään arviointityöhön, mutta huomioiden vähentyneet resurssit.

Hanna Nordlund kertoi verkostoyhteistyön suunnittelutyön etenemisestä.

  • Verkostoyhteistyö kuuluu heillä TP6 kumppanuudet ja ekosysteemit -kokonaisuuteen, mutta työpaketeittain verkostojen rooli erilainen. Wiki-sivuja seuraamalla saa hyvin tietoa ja syyskuussa tulossa seuraava yleiskokous. Nyt verkostotyön tueksi toteutettu listaus verkostoista ja yhteyshenkilöistä. Verkostot pyritään ottamaan mukana työskentelyyn mahd. aiemmin ja nyt esimerkkinä RRF-valmistelun läpikäynti yhdessä. 
  • Keskustelu:
    • Keskusteltiin mahdollisuuksista osallistumia työpaketteihin. Lara Anastasiou kertoi, että kaikille verkostoille tulee verkostoyhteyshenkilö, mutta osallistumisen toimintamalli tarkentuu, kun saadaan hankepäälliköt aloittamaan työnsä. Lisäksi verkostokohtaisesti keskustellaan, että missä työpaketeissa tulisi mitkäkin verkostot olla mukana.

Sakari Heikkilä kertoi RRF-kokonaisuudesta. Nyt suunniteltu konkreettisina toimina Digivision tavoitteisiin linkittyen Joustavan ja jatkuvan oppimisen tarjotin sekä e-opintotarjonnan pilotit. 

  • Keskustelu:
    • Ilmari Hyvönen/OKM välitti muistutuksena julkaisun tutustuttavaksi: https://tietokayttoon.fi/julkaisut/raportti?pubid=URN:ISBN:978-952-383-271-8 
    • Toiveena tuotiin esiin, että yhteisen alustan kehittämisessä otetaan huomioon olemassa olevat palvelut ja niiden kehityssuunnitelmat kuten Opintopolun kehittäminen, Peppi/SIsu -kehitystyö, Campusonline, VIRTA-opintotietopalvelu, Ristiinopiskelupalvelu. Opintopolun osalta myös muut kuin tutkintoon johtava huomioita esim. avoimen opetus, maahanmuuttajien valma, ammatillinen opettajakoulutus sekä tietoarkkitehtuurin kehittäminen yhteisesti. 
    • Nostettiin esiin termin e-opintotarjonta, joka ei ole OKSA-termistön mukana ja harkittavaksi Digivisiolle ottaa käyttöön termi koulutustarjonta. 
    • Digivision puolesta todettiin, että toistaiseksi puhutaan ylätasolla ottamatta kantaa järjestelmiin jolla ne toteutetaan. Nyt meneillään esiselvityshankinta näihin kokonaisuuksiin liittyen. Nyt on integraatiot olemassaoleviin palveluihin ja tunnistetaan tarvittavia yhteistyökumppaneita. Tällä hetkellä on jonkinlainen kuva siitä, mitä toiminnallisuuksia eri järjestelmissä on - tarkoituksena ei ole tehdä päällekkäisiä ratkaisuja vaan rakentaa oikeasti hyödyllisiä palveluita.
    • Yhteistyötä DV:n ja verkostojen välillä pyritään rakentamaan nimettyjen yhteyshenkilöiden kautta. Verkostojen rooli on tärkeä, koska niissä edustetaan laajempia kokonaisuuksia kuin omaa korkeakoulua.


5. Digiopetusryhmän ajankohtaisia asioita

Irma Mänty kertoi lyhyesti Digiopetusryhmän kuulumisista.

    • Kevään aikana on kansallisen kyselyn jatkoa mietitty, mutta rerussia/projektia tälle ei ole
    • Digiopetusryhmän osallistuu Digivision TP4 työhön
    • Keskusteltu FUCIOn kanssa ja IT-johdolla on kyselyn suhteen muidenkin kuin opiskelijoiden ja opettajien näkemyksiin mielenkiintoa (tutkijat ja muu henkilökunta)
    • Esitettiin kysymys, että mikä taho voisi vastata kyselyn toteuttamisesta, mutta asiaan ei löytynyt vastausta.

6. Synergian toimintasuunnitelma/tilannekatsaus 2021 

Siirrettiin asian käsittely seuraavaan kokoukseen.

7. Tiedoksi

8. Muut asiat

  • Yhteentoimivuuskalenterin korvaaminen
  • EXAM-tilanne ja tenttivierailut
    • EXAM-johtoryhmä päätti tenttivierailun pilottivaiheen sopimuksesta 31.3. seuraavasti: "Sopimusta EXAM-tenttivierailuista esitetään jatkettavaksi korkeakouluissa vuodella, 31.12.2022 asti ja esitys kustannusten hyvittämisestä/tenttijärjestelyistä perittävistä maksuista tehdään 30.6.2022 mennessä."
  • IT-päivät 16.-17.11. ja KOOTuki-ryhmän esitys
    • Ehdotuksen KOOTuen aiheeksi: Asiantuntija- ja yhteistyöverkostojen merkitys valtakunnallisessa kehitystyössä
    • Poikkeustilan aikana opitut asiat
      • Uusia ratkaisuja
      • Uusia yhteistyömuotoja ja vanhojen yhteistyömuotojen vahvistumista
    • Esipäivään 15.11. voi järjestää tilaisuuksia - näiden osalta voi olla yhteydessä Seestoon ta Juha Venhoon/TuAMK
  • Syksyn kokousten aikataulutus ja käsiteltävät asiat
    • Valmistaudutaan läsnäkokoukseen, mutta tilanteen sallimissa rajoissa. 
    • Aikataulutetaan Doodle syksyn kokouksista (syyskuu, lokakuu, joulukuu)
    • Tapaaminen IT-päivillä sai kannatusta. 

9. Kokouksen päättäminen 

  • Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 12:01.
  • Seuraava kokous 15.6.
    • Seuraavaan kokoukseen käsittelyyn seuraavat asiat:
      • Digivision tilannekatsaus
      • Valintakoeasiat

Osallistujat

KOOTuki-yhteistyöryhmän jäsenet

  • Puheenjohtaja: Erja Widgrén-Sallinen, OHA-forum, Itä-Suomen yliopisto 
  • Varapuheenjohtaja: Tuomas Orama, AAPA, Metropolia Ammattikorkeakoulu 
  • Sami Hautakangas, OHA-Forum, Tampereen yliopisto
  • Kari Helenius, AAPA, Hämeen ammattikorkeakoulu 
  • Irma Mänty, Peda-forumin digiopetusryhmä, Laurea-ammattikorkeakoulu (poissa 10-11)
  • Joonas Mäkinen, Opetushallitus 
  • Markku Närhi, FUCIO, Jyväskylän yliopisto kohtaan 5 asti
  • Tapio Rimpioja, AMK-OHA, Metropolia Ammattikorkeakoulu 
  • Sanna Waris, Synergiaryhmän puheejohtaja, Oulun yliopisto
  • Päivi Vähäsalo, Synergiaryhmän varapuheejohtaja, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Merja Väistö, Opetushallitus 
  • Marko Wilen, AMK-OHA, Laurea AMK 
  • Christa Winqvist, FUCIO, Aalto-yliopisto
  • Esa Rahiala, IR-tekijäverkosto
  • Sihteeri: Jukka Kohtanen, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Ryhmän asiantuntijat

  • Marjut Anderson, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Marko Borodavkin, AMK-OHA kohtaan 5 asti  
  • Ilmari Hyvönen, opetus- ja kulttuuriministeriö kohdassa 3-4
  • Jenni Karppinen, OHA-forum, Aalto-yliopisto
  • Jonna Korhonen, opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Klaus Lindberg, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Helena Majamäki, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Jussi-Pekka Pispa, FUCIO, Tampereen yliopisto 
  • Jaakko Riihimaa, AAPA
  • Teemu Seesto, FUCIO, IT-pääsihteeri
  • Mari Kähkönen, Turun yliopisto kohtaan 4 asti
  • Lara Anastasiou, Korkeakoulujen Digivisio
  • Sakari Heikkilä, Korkeakoulujen Digivisio kohdassa 3-4
  • Hanna Nordlund, Korkeakoulujen Digivisio kohdassa 3-4
  • Vilho Kolehmainen, Korkeakoulujen Digivisio kohdassa 4 
  • No labels