Arkkitehtuuria koskevat dokumentit Yleisimmän tason prosessit


Mistä prosesseissa on kyse


Opetuksen ja tutkimuksen tukitoimintojen viitearkkitehtuurityössä on prosessit määritelty koulutusta koskevia tietojoukkoja tuottaviksi ja muuttaviksi toimintaketjuiksi. Tämä saattaa kuulostaa hieman vieraannuttavalta, mutta samalla prosesseissa on tarkoitus olla kyse siitä, mitä "korkeakouluissa tehdään" opetukseen ja opiskeluun liittyen.


Kokonaisarkkitehtuurityössä lähdetään usein liikkeelle siitä, mitä (tuotteita, palveluja) organisaatio tuottaa jollekin ulkopuoliselle taholle. OPI-hankkeen arkkitehtuurityössä näin ei ole toimittu: korkeakoulun opiskelijalle tai yhteiskunnalle tuottamia palveluita ei ole otettu lähtökohdaksi. Sen sijaan keskiöön on asetettu potentiaalinen opiskelija, opintojaan suorittava, opinnot keskeyttänyt ja/tai opintonsa päättänyt. Tähän laajennettuun opiskelijakäsitteeseen on OPI-hankkeen arkkitehtuurityössä viitattu käsitteellä "oppija".


OPI-hankkeen arkkitehtuurityön lähtökohtana on ollut tällä tavoin ymmärretty oppija, jonka prosesseista on kyse. Työssä on ensin analysoitu, mitä tietoja oppija hankkii, käsittelee ja tuottaa ja mitä tietoja oppijasta hankitaan, käsitellään ja tuotetaan. Tämän jälkeen on määritelty, mitä ovat ne tapahtumaketjut eli prosessit, joissa näitä tietoja käsitellään. Lähtökohtana ei siis varsinaisesti ole ollut oppijan elinkaariajattelu, mutta lopulta on kuitenkin päädytty hyvin lähelle tätä.


Prosessien ja toimintaa tukevien palvelujen suhde


OPI-hankkeen arkkitehtuurityössä on määritelty myös joukko toimintaa tukevia palveluja. Tässä on pääajatuksena ollut tunnistaa niitä työtehtäviä tai toimintoja, jotka ovat eristettävissä prosesseista prosessit mahdollistaviksi tekijöiksi. Ja samalla on ajatuksena luonnollisesti myös ollut, että nämä toiminnot on mahdollista hoitaa tietojärjestelmiä hyödyntäen. Palveluiden määrittelyssä on pyritty yleisluontoisuuteen niin, että samalla palvelulla pystytään jatkossa tukemaan useampia eri prosesseja.


Tietyssä mielessä prosessien ja toimintaa tukevien palvelujen välillä on veteen piirretty viiva, mikä saattaa vaikeuttaa tuotetun mallin hahmottamista. Eräs tapa hahmottaa tätä saattaa olla asian lähestyminen prosessien, työtehtävien ja työvälineiden kautta. Kun jokin yksikkö on vastuussa tietystä prosessista, eivät prosessin piiriin kuuluvat ja sen kuvauksista löytyvät tietojen muutokset tapahdu itsestään, vaan ne on määriteltävä jonkun tai joidenkin työtehtäviksi ja nämä nimetyt tahot tekevät tarvitut työt tietyillä työvälineillä. Työtehtävät saattavat määrittyä uudelleen, työntekijöiden vastuut ja työvälineet vaihtua, mutta yksikön vastuulla oleva prosessi korkeakoulun tasolta tarkasteltuna ei välttämättä ole muuttunut juuri mitenkään. Tässä on Arkki-kielellä kyse siitä, että toimintayksikön tasolla on muokattu niitä palveluita, jotka mahdollistavat tietyn prosessin tapahtumisen.


Tämän sivuston alisivut

  • No labels