Palautteet, lisäysehdotukset ja kehitysideat OKSA-sanastoon voi toimittaa sähköpostilla: oksa-palaute@postit.csc.fi

Palautteet käsitellään OKSA-jaostossa puolivuosittain.

Käsite/termiLisäys OKSAan vai OKSAn tietojen muokkausPalautteen tai ehdotuksen kuvaus

Lisätietoja tai perusteluja

(esim. missä merkityksessä tai missä yhteydessä termiä on käytetty, mitä lähteitä kannattaa katsoa jne.)

Kehitysidean jättäjä

Käsittelyn tila

(odottaa käsittelyä /
käsittely kesken /
käsitelty)

Käsittelykommentteja

opintohallinto

lisäys

Kuvaus käsitteelle opintohallinto

Palautetta Oppimisanalytiikan sanastoon 2023: ’Opintohallintoon’ viitataan OKSAssa useissa kohdissa, mutta siitä ei ole omaa määritelmää.

11/2023 Turun yliopisto (Erkki Härkönen, Janne Mikkola, Totti Tuhkanen ja Suvi Ylioja)

odottaa käsittelyä


open education

  • oppimisen avoimuus?
  • koulutuksen avoimuus?
  • avoin koulutus?
lisäys

Harkita Jatkuvan oppimisen sanastosta karsitun käsitteen oppimisen avoimuus tai koulutuksen avoimuus (aiemmin avoin oppiminen) lisäämistä OKSAan

Käsite näyttää kuuluvan yksinomaan OKM:n hallinnonalaan (ei TEM:n), joten käsite kuuluisi pikemmin OKSAan kuin Jatkuvan oppimisen sanastoon.

Luonnos käsitteen kuvaukseksi on saatavilla Jatkuvan oppimisen sanastosta karsittujen käsitteiden tiedostossa (Sanastokeskuksella).

12.10.2023 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä

odottaa käsittelyä


oppimisympäristön tilalisäys


kuvausta: Kuvaa onko oppimisympäristö avoin vai suljettu

15.8.2023

Koulutuskuntayhtymä OSAOn Karkki-projekti / Salla Leppänen

odottaa käsittelyä


oppimisympäristön tyyppilisäys


kuvausta: Kuvaa ympäristöä tai alustaa, jossa oppiminen tapahtuu. Esimerkkejä ovat fyysinen ympäristö (lähiopetus), virtuaalinen ympäristö (etäopetus) tai työpaikalla tapahtuva koulutus (työelämäympäristö).

15.8.2023

Koulutuskuntayhtymä OSAOn Karkki-projekti / Salla Leppänen

odottaa käsittelyä


saavutettavuuslisäys


kuvausta: Kuvaa onko sisältö tai palvelu helposti käytettävissä ja ymmärrettävissä kaikille käyttäjille

15.8.2023

Koulutuskuntayhtymä OSAOn Karkki-projekti / Salla Leppänen

odottaa käsittelyä


kielipainotuksen tyyppilisäys


kuvausta: Kielipainotuksen tyyppi tarkentaa kielipainotusta, ja sen arvoja ovat kielikylpy, laajamittainen kaksikielinen varhaiskasvatus ja kielirikasteinen varhaiskasvatus. Kaksikielisen varhaiskasvatuksen järjestäminen perustuu kunnan tai yksityisen toimijan päätökseen.

7.7.2023

Laura von der Hagen, OPH

odottaa käsittelyä


yliopettajamuokkaus

Yliopettaja-käsitteen englanninkieliseksi vastineeksi on annettu principal lecturer.

Aalto-yliopistossa englanninkielinen nimike principal lecturer on käytössä viitattaessa johtavaan yliopistonlehtoriin (kutsuun perustuva positio, joka edellyttää poikkeuksellisia opetusansioita ja jossa on apulaisprofessorin palkka).

Aalto-yliopistossa johtavaa yliopistolehtoria (yliopistolehtoreiden urapolun n. ja ylin pykälä) kutsutaan englanniksi Principal Lectureriksi. Työnimike tulee vain kutsulla ja tenure track -arvioinnilla ja samalla se toimii arvonimikkeenä, joka jää voimaan, vaikka henkilö lähtisi toiseen työpaikkaan (hieman kuin dosentti, jota ei Aalto ARTS:issa jaeta, välillä oikein päätöksellä, nykyään kai ei vaan käytännössä vaikka olisi periaatteessa mahdollista). Koko Aalto-yliopistossa johtavia yliopistolehtoreita on vain 3, se on harvinainen erikoistapaus. Mutta olisi hyvä jos se mainittaisiin, väärinkäsitysten välttämiseksi.

12.6.2023

M. Ryynänen, Aalto

odottaa käsittelyä


osaamisperusteisuusmuokkaus

Osaamisperusteisuus-käsitteen huomautuksessa voi tulkita kohdan
"keskenään eri tavoin" niin, että kyse on yhdessä oppimisesta. Voisiko
sanoa esim. "...toisiinsa verrattuna eri tavoin ja eri tahdissa."?

Nyt sanastossa lukee näin: "Oppijat voivat saavuttaa osaamisensa
erilaisissa oppimisympäristöissä (ei esimerkiksi pelkästään
oppilaitoksessa), keskenään eri tavoin ja eri tahdissa."


14.4.2023

Mari Suhonen, Sanastokeskus

käsitelty

OKSA-jaos 22.9.2023: Palaute otettu huomioon, huomautustekstiä muokattu.
Käsitekaavio 9 Oppiminenlisäys OKSAan + muokkaus (Jatkuvan oppimisen sanastoon)Käsitekaaviosta jää uupumaan se, että elinikäinen oppiminen ja työelämässä oppiminen voivat myös olla avointa oppimista. Voisiko tämän yhteyden tuoda käsitekaavioon näkyville?

https://www.tsk.fi/tiedostot/luonnokset/jatkuvaoppiminen/jatkuvan_oppimisen_sanasto_lausuntoluonnos.pdf

9.12.2022

Anna Lindfors, CSC (Oppimisen avoimuus -asiantuntijaryhmä)

käsiteltyOKSA-jaos kevät 2023: siirretty käsiteltäväksi Jatkuvan oppimisen sanastoon
avoin oppiminenlisäys OKSAan + muokkaus (Jatkuvan oppimisen sanastoon)avoin oppiminen

oppiminen, johon osallistumisen esteet on pyritty mahdollisimman pitkälle poistamaan ja jonka tarjontaa ja oppijakeskeisyyttä on lisätty

huomautus Oppimiseen osallistumisen esteet voivat liittyä esimerkiksi oppijan asunnon ja oppilaitoksen fyysiseen välimatkaan, opintojen ajalliseen sijoittumiseen, oppijalta puuttuviin taloudellisiin resursseihin osallistua opintoihin, opetustarjonnan suppeuteen, oppijan toimintarajoitteisiin (kuten näkövamma) tai siihen, että opetus tai oppimateriaalit eivät ole oppijalähtöisesti suunniteltuja.

Avoin oppiminen tapahtuu usein digitaalista teknologiaa hyödyntäen; esimerkiksi kaikille avoimet verkkokurssit.

Mahdollisuuksia avoimeen oppimiseen voidaan tarjota niin muodollisessa koulutuksessa kuin vapaamuotoisemman oppimisen piirissäkin, ja näitä kahta koulutuksen tai oppimisen reittiä voidaan avoimen oppimisen mahdollistamiseksi myös yhdistää.

https://tieteentermipankki.fi/wiki/Avoin_tiede:avoin_oppiminen

Lisätään määritelmään maininta tarjonnan ja oppijakeskeisyyden lisäämisestä. Tämän lisäksi ensimmäistä huomautusta voisi muokata niin, että siirtää aistirajoitteet listan loppuosaan, jottei saavutettavuus korostu liiaksi määritelmässä. Myös aistirajoitteet sana olisi hyvä  muuttaa toimintarajoitteeksi, joka on laajempi termi. Näin määritelmä paremmin keskittyisi avoimelle oppimiselle keskeisimpiin oppijalähtöisyyteen ja oppimisen mahdollisuuksien lisääntymiseen.

9.12.2022

Anna Lindfors, CSC (Oppimisen avoimuus -asiantuntijaryhmä)

käsitelty

OKSA-jaos kevät 2023: siirretty käsiteltäväksi Jatkuvan oppimisen sanastoon

laajamittainen kaksikielinen opetuslisäysLisäysehdotuksia OKSAan (ovat myös vakassa ja esiopetuksessa): ▪ laajamittainen kaksikielinen opetus (25 prosenttia tai yli opetuksesta kohdekielellä)
26.8.2022 Annamari Kajasto, OPH / perusopetuksen englannin työryhmäodottaa käsittelyä
suppea kaksikielinen opetus; kielirikasteinen opetuslisäysLisäysehdotuksia OKSAan (ovat myös vakassa ja esiopetuksessa): ▪ suppea kaksikielinen opetus (eli kielirikasteinen opetus) (alle 25 prosenttia opetuksesta kohdekielellä)
26.8.2022 Annamari Kajasto, OPH / perusopetuksen englannin työryhmäodottaa käsittelyä
tehostettu henkilokohtainen oppilaanohjauslisäys
Huom. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tehostettu-henkilokohtainen-oppilaanohjaus -> tämä liittyy uuteen oppivelvollisuuslakiin. Käsitelisäysehdotus OKSAan! + jatko-opintosuunnitelma 26.8.2022 perusopetuksen englannin kielityöryhmäkäsiteltyOKSA-jaos 2.6.2023: Lisätty käsite OKSAan.
jatko-opintosuunnitelmalisäys
Huom. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tehostettu-henkilokohtainen-oppilaanohjaus -> tämä liittyy uuteen oppivelvollisuuslakiin. Käsitelisäysehdotus OKSAan! + jatko-opintosuunnitelma26.8.2022 perusopetuksen englannin kielityöryhmäodottaa käsittelyä
opintojaksolisäys/muokkausOKSA-sanaston ’opintojakso’ -termin kuvausta päivitettäessä on englanninkieliseksi käännökseksi kuvattu study unit. Tässä yhteydessä korkeakouluissa käytetty course unit on jäänyt opintojakso -termin käännöksestä pois, ja on löydettävissä tällä hetkellä vain ’opintojakso (ECTS-termi)’ -kuvauksen yhteydestä. -- Opintojakson rinnakkaisena käännöksenä study unit -termin lisäksi olisi tämän vuoksi jatkossakin korkeakouluissa hyvä pystyä käyttämään vakiintuneen tavan mukaisesti course unit -termiä.ECTS User’s Guide (2015) toimii edelleen korkeakoulujen kansainvälisessä yhteistyössä tärkeänä lähteenä ja siinä course unit on komponentti, jolle määritellään osaamistavoitteet ja jolla on rooli osana tutkintorakennetta. 11.8.2022 Tampereen yliopisto / Hautakangaskäsitelty

Korkeakoulujen Glossary Group -työryhmä elokuu 2023: Emme kannata ehdotusta, että opintojaksolle merkittäisiin sallittavaksi englannin vastineeksi myös course unit.
Jos course unit tuotaisiin toteutuksen käännöksestä opintojakson käännökseksi, jouduttaisiin keksimään puolestaan toteutukselle uusi käännös, ja siinä törmätään palautteessakin mainittuihin ongelmiin siitä, että hyvää ei-teknistä vastinetta on vaikeaa keksiä. Peppi-konsortion kielityössä on tarkoituksellisesti pyritty eroon näistä tietojärjestelmissä ajoittain esiintyvistä teknisluonteisista käännöksistä (instance, implementation, realization, jopa execution) toteutukselle, koska mikään näistä ei anna vieraskieliselle henkilölle hyvää kuvaa siitä mistä toteutuksessa on kyse.

Kiitämme ehdotuksen esille tuomisesta. Jotta OKSAn termisuositus olisi tältä osin selkeämpi, sisällytimme OKSAan perustelun suosittelemallemme ratkaisulle:

"ECTS User’s Guide -asiakirjassa (2015) termillä course unit viitataan komponenttiin, jolle määritellään osaamistavoitteet ja jolla on rooli osana tutkintorakennetta, siis Suomen opintojakso-käsitettä vastaavaan käsitteeseen. Kuitenkin jotta suomalaiset käsitteet opintojakso ja opintojakson toteutus pystytään erottamaan toisistaan myös englanniksi viestittäessä, on suositeltavaa, että termiä course unit käytetään vain opintojakson toteutus -käsitteen vastineena."

väyläopinnot; polkuopinnotlisäys

Sanastosta puuttuvat ammatillisen koulutuksen jatko-opiskelua koskevat termit, kuten väyläopinnot tai polkuopinnot. Voisiko lisätä?

Väyläopinnot liittyvät tässä ammatilliseen koulutukseen, tässä blogikirjoitus asiasta (https://www.koulutustakuu.fi/pilkahduksia/ammattikoulusta-voi-kouluttautua-niin-pitkalle-kuin-rahkeet-riittavat/)

 

Blogissa kuva, joka kuvaa korkeakoulupolkuja ammatillisesta koulutuksesta korkea-asteelle (näkyy hiukan huonosti)

18.3. & 23.5.2022 Opetushallituksen rahoittama Polkuja-hanke / tavoiteryhmän 3 vetäjä Iinattiniemiodottaa käsittelyä

Terminologin välikommentti 14.11.2022: OKSAssa on tähän saakka määritelty väyläopintoasiaan jollain tavoin liittyvät käsitteet:

- väyläopiskelija: https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/v%C3%A4yl%C3%A4opiskelija

- avoimen väylä: https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/avoimen%20v%C3%A4yl%C3%A4

OKSA-jaokselle pohdittavaksi, tulisiko em. käsitteiden tietoja palautteen pohjalta muokata tai kenties lisätä uusi käsite väyläopinnot. Yksi ratkaisu voisi myös olla lisätä avoimen väylä -käsitteen yhteyteen hakusanoiksi väyläopinnot ja polkuopinnot??

vaativa tukilisäys

Perusopetuksen ruotsin kielityöryhmän kysymys OKSA-jaokselle toukokuu 2022: OKSAssa tulisi tarkastella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tukikäsitteiden harmonisointia (niin käsitekuvausten kuin ruotsin ja englannin vastineiden osalta). Tulisiko OKSAan lisätä myös käsite vaativa (erityinen) tuki perusopetuksen käsittenä?


Perusopetuksen ruotsin kielityöryhmä 2022odottaa käsittelyä
etäkoulutus, verkkokoulutus, online-koulutus, webinaarilisäyssaisiko OKSA-sanastoon termit erilaisille etäkoulutussanoille; etäkoulutus, verkkokoulutus, Online-koulutus, webinaari jne.Nyt, kun korona-aikana on paljon opiskeltu uusilla tavoilla, tuntuu että termejä käytetään sekaisin ja ristiin.14.2.2022 Labquality / Miia Kämppiodottaa käsittelyä
koulutustarjontamuokkaus(?)Digivisiossa (tai tarkemmin sen arkkitehtuurityössä ja RRF-projektihakemuksessa) koulutusta/koulutustarjontaa on toistaiseksi rakennettu ao standardin (JHS 179) mukaisesti ottamalla lähtökohdaksi koulutuksen formaalisuus.
1.12.2021 Matti Riihimäki, Aalto / Digivisio (sähköposti Marjut Andersonille ja Riina Kodottaa käsittelyä
lifewide learninglisäysLisätä OKSAan jatkuva oppiminen -käsitteelle tällainen englannin vastinetermi.Kuvaa jatkuvaa oppimista organisaation näkökulmasta.5.3.2021 Aalto-yliopistokäsitelty

OKSA-jaos kevät 2023: siirretään käsiteltäväksi Jatkuvan oppimisen sanaston englannin vastinetyöhön

Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmän kokous 4.10.2021: "Jatkuvan oppimisen sanastossa on määritelty käsitteet elinikäinen oppiminen (engl. usein lifelong learning) ja jatkuva oppiminen (engl. usein continuous learning). Tässä sanastoprojektissa ei kuitenkaan ainakaan nykyisessä ensimmäisessä vaiheessa käsitellä käsitteiden ruotsin- eikä englanninkielisiä vastinetermejä. Voimme tässä vaiheessa kuitenkin kommentoida, että vaikuttaa siltä, että englanniksi elinikäinen oppiminen -käsitteestä voidaan käyttää kahta eri termiä, lifelong learning ja lifewide learning, kuvaamaan käsitteen elinikäinen oppiminen kahta eri aspektia.

Jatkuvan oppimisen sanastossa elinikäinen oppiminen on määritelty seuraavasti: 'oppiminen, jossa yksilö iästä riippumatta omaksuu tietoja, taitoja, käyttäytymistä, arvoja tai mieltymyksiä'. Lisäksi määritelmää täydentävässä nk. huomautustekstissä todetaan: 'Elinikäisen oppimisen käsitteellä halutaan ilmaista, että oppimista tapahtuu myös muulloin kuin esimerkiksi perusopetuksen aikana ja henkilön ensimmäiseen tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa. Elinikäinen oppiminen alkaa jo ennen oppivelvollisuutta ja jatkuu termin mukaisesti elämänkaaren loppuun saakka. Elinikäistä oppimista tapahtuu virallisen koulutusjärjestelmän mukaisten koulutusten ja työelämässä oppimisen lisäksi myös harrastuksissa ja vapaa-ajalla.'

Englannin termi lifelong learning kuvaa erityisesti käsitteen sitä puolta, että elinikäistä oppimista tapahtuu kaikissa elämänkaaren vaiheissa alusta loppuun. Termi lifewide learning puolestaan kuvaa erityisesti käsitteen sitä puolta, että elinkäistä oppimista tapahtuu kaikilla elämän osa-alueilla ja niin muodollisessa koulutuksessa kuin myös epämuodollisena ja informaalina oppimisena. Mikäli elinikäisestä oppimisesta siis puhutaan englanniksi, kielenkäyttäjä voi asiayhteyden mukaan valita, käyttääkö hän englanniksi termiä lifelong learning vai lifewide learning.

Nämä kommentit perustuvat suhteellisen nopeaan englanninkielisten termien tutkimiseen, joten Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä pidättää vielä itsellään oikeuden muokata tässä annettuja tietoja ennen kuin nämä tiedot mahdollisesti julkaistaan osana Jatkuvan oppimisen sanaston myöhempiä julkaisuversioita."

oppisopimustyöpaikkalisäysLisätä OKSAan tämä käsite ja samaan kokonaisuuteen kuuluvia käsitteitä (työharjoittelupaikka ja TET-työpaikka).

määritelmäluonnos: työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan osaamisen hankkiminen tapahtuu

Tämä käsite jouduttiin rajaamaan pois Jatkuvan oppimisen sanastosta. Olisi kuitenkin tarpeen tarkastella kokonaisuutta, jossa olisivat tämän lisäksi mm. käsitteet työharjoittelupaikka ja TET-työpaikka.


Huom. ammatillisen lainsäädännössä käytetty termi: koulutustyöpaikka.

4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmäkäsitelty

OKSA-jaos 15.10.2021: Oppisopimustyöpaikka on se työpaikka, jonka kanssa opiskelija tehnyt oppisopimusta koskevan sopimuksen. Selvitetään, tuleeko tämä asia riittävästi esille muiden OKSAn oppisopimuskoulutuskäsitteiden kohdalla. Mikäli ei, harkitaan tämän lisäämistä.

OKSA-jaos 15.10.2021: Työharjoittelupaikka-käsite käsitellään, kun OKSA-työssä käsitellään työharjoittelun määritelmä (joka tulee Jatkuvan oppimisen sanastosta).

OKSA-jaos 15.10.2021: OKSAssa on määritelty käsite TET; TET-työpaikka-käsitettä ei liene tarpeen määritellä OKSAssa.

koulutusjärjestelmämuokkausJatkuvan oppimisen sanastotyössä todettu, että on tarpeen määritellä ”koulutusjärjestelmä” laajempana kuin OKSAssa toistaiseksi on tehty. Esim. OKM:n verkkosivuilta löytyvä kaavio ”Suomen koulutusjärjestelmä” kuvaa vain osan kaikesta Suomessa mahdollisesta formaalista oppimisesta/koulutuksesta.
4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmäkäsiteltyOKSA-jaos 11.6.2021: Koulutusjärjestelmä-käsitteen rajat pidettävä selvinä; nykyinen määritelmä pitää edelleen paikkansa. Koulutusjärjestelmä-käsitteen kuvauksen muokkaamisen sijaan voi olla tarpeen määritellä koulutuslainsäädännössä sääntelemätön koulutus.
koulutus (2)muokkausOKSAn määritelmän muokkausOKSAn määritelmässä on käytetty ilmaisua "suunniteltu kokonaisuus". Ensimmäisessä huomautuksessa mainitaan kuitenkin, että termillä tarkoitetaan "tapaa käytännössä organisoida ja toteuttaa koulutusta (1)". Eikö määritelmä voisi olla siis koulutus (1):n toteutus, jos tämä on käytännössä se koulutus, johon haetaan ja tulee valituksi? Vai onko tälle jokin toinen termi?4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmäodottaa käsittelyäOKSA-jaos 15.10.2021: Käsitellään tämä muokkausehdotus, kun käsitellään Jatkuvan oppimisen sanastosta OKSAan tulevat käsitteet.

Sijaisopettaja / externalinstructor

lisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Käyttötarve tuli esiin juuri lyhyissä sijaisuuksissa eli työsuhteen kestoon liittyen. Sijaisopettajalle voitaisiin näyttää palvelun päässä rajatummat tietosisällöt ja oppijoiden tiedot verrattuna oppijoiden omaan opettajaan. Esimerkiksi sijaisopettajan ei tarvitsisi nähdä oppijoiden oppimistuloksia."

"Eli sijaisopettajan rooli mahdollistaisi sijaisille myös käyttöoikeudet koulutustoimijan hankkimiin palveluihin."

8.9.2021 OpetushallituskäsiteltyOKSA-jaos 15.10.2021: Kyseessä on enemmän roolityyppinen käsite, ei rinnastu muihin OKSAssa määriteltyihin opettaja-käsitteen alakäsitteisiin. Ei lisätä OKSAan.

pääkäyttäjä

lisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Vastuukäyttäjän rooli on käytössä OPH:n käyttövaltuuspalvelussa koulutustoimijoilla. Vastuukäyttäjä vastaa koulutustoimijan työntekijöille käyttöoikeuksien myöntämisestä. Mutta vastuukäyttäjä ei itsessään näe koulutustoimijan tallentamia henkilötietoja."

8.9.2021 OpetushallituskäsiteltyOKSA-jaos 15.10.2021: Yleisempää käsitteistöä, ei kuulu OKSAn rajaukseen. Ei lisätä OKSAan.
vastuukäyttäjälisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Pääkäyttäjällä voisi katsoa olevan järjestelmän käyttöoikeusrooleista laajimmat tietojen katselu- tai toimintaan liittyvät oikeudet."

8.9.2021 OpetushallituskäsiteltyOKSA-jaos 15.10.2021: Yleisempää käsitteistöä, ei kuulu OKSAn rajaukseen. Ei lisätä OKSAan.

osaamisprofiili


lisäysLisätä jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite

25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä

käsittely kesken

Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä 13.9.2021

Varmistettava, onko kyseessä tosiaan käsite osaamisprofiili vai oppimisprofiili. "Osaamisprofiili" kuulostaa "lopullisemmalta".

OKSA-jaos 15.10.2021: Osaamisprofiili on vakiintumaan päin oleva käsite, joten mieluummin se kuin oppimisprofiili (joka monimerkityksisempi)

OKSA-jaos 15.10.2021: sopii lisätä OKSAan, jos käsite tulee käyttöön uusissa palveluissa

osaamisen kartoituslisäysLisätä jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite
25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä
käsiteltyOKSA-jaos 15.10.2021: lisätään OKSAan
koulutussektorilisäysLisätä OKSAan/jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite
25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä
käsittely kesken

OKSA-jaos 15.10.2021:

  • Selvitetään, miksi tämä käsite on koettu tarvittavaksi OKSAan. Jatkuvan oppimisen digin arkkitehtuurityöryhmältä pyydetään tarkempaa tietoa tarpeesta/konteksteista.

  • Käsite käytössä Tilastokeskuksen tilastoissa

  • Tilastokeskuksella koulutussektorit ovat perusaste, lukio, ammatillinen, AMK, yo

  • Tilastokeskuksen käytössä koulutussektori on kansantajuisempi (lähi)synonyymi koulutusasteelle ja se viittaa epätarkempaan jaotteluun kuin koulutusaste (koulutusasteluokittelussa jaotellaan esim. alemmat ja ylemmät AMK-tutkinnot)

  • No labels