AIKA: 28.8.2020 klo 9-12

OSALLISTUJAT

Lara Anastasiou, CSC (siht.)

Mervi Eskelinen, OKM (este)

Tero Huttunen, OKM (pj.)

Mikko Hartikainen, OPH (este)

Ilmari Hyvönen, OKM

Kari Korhonen, OKM (este)

Riina Kosunen, TSK

Tomi Kytölä, OKM (saapui kohdassa 3, klo 9.44) 

Mika Puukko, OKM (este)

Tuula Sumkin, OPH

Totti Tuhkanen, TY

Erja Vitikka, OKM

Vesa Niemi, CSC



ASIALISTA

  1. Tilannekatsaus sanastotyöryhmien tilanteeseen

    1. arviointisanasto (Mika)
      1. Mikan terveiset sähköpostitse: Syksyn osalta työ käynnistettiin 17.8. ja jatkuu tiiviissä tahdissa, ensi viikolla taas jatketaan. Tavoitteena kesäkuun kokouksessammekin mainittu arviointisanaston valmistuminen olennaisin priorisoiduin osin lokakuussa OKSAn 2. laitoksen julkaisuun.
    2. oppimisanalytiikka (Tero)
      1. Sanastotyötä ei vielä aloitettu, tällä hetkellä näyttää, että terminologin työtä ei välttämättä saada enää tälle vuodelle. 
      2. Linkki muistioon päivitetään myöhemmin.
    3. jatkuva oppiminen (Riina)
      1. Työ on käynnistynyt, materiaalit: https://wiki.eduuni.fi/x/uA7VCQ 
    4. rahoituskäsitteet (Tomi selvittänyt. Resurssien puolesta työ päässee alkamaan vasta vuoden 2021 puolella.)
      1. Siirretään käsittely seuraavaan kokoukseen 
  2. OKSAn toisen laitoksen julkaisu
    1. Tällä hetkellä kesken olevat käsitteet tulee saada aikataulullisesti kuvattua OKSA-jaoksen elokuun ja syyskuun kokouksissa, tarpeen mukaan tehtävä valintaa mitä käsitteitä tarvitaan mukaan. 
    2. Lukiokoulutuksen sanastotyön mahdolliset vaikutukset perusopetuksen käsitteisiin (Erja)
    3. Kurinpitokäsitteiltä puuttuu ruotsin ja englannin vastineet, lukiokäsitteiltä osa (noin 40/200) ruotsin vastineista. 
    4. Käydään läpi HE-luonnos (viikolla 41) ja arvioidaan muutoksia OKSAan, jotta osataan valmistautua ensi vuoteen. Tero kutsuu koolle palaverin asian läpikäymiseksi. 
  3. OKSAssa kesken olevat, yleiset tai koulutusasteiden yhteiset käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "yleinen/yhteinen")
    2. Elinikäisen oppimisen avaintaidot (käsite c622), keskusteltiin, että käsitteelle ei ole erityiskäyttöä ja käsite on lähinnä EU-käsitteenä mukana. Riina tarkistaa termin määritelmän lähteenmukaisuuden. Käsitellään käsite vielä ensi kokouksessa. 
    3. Koulutusorganisaatio (käsite c147), keskusteltiin määritelmästä ja päätettiin pitäytyä toistaiseksi nykymääritelmässä ja seurata keskustelua esim. TEMin suunnasta. 
    4. Opinnollistaminen (käsite c1636) ja osaamisen tunnustaminen 
      1. Totti ollut yhteydessä OHA-forumin puheenjohtajaan siitä, saataisiinko käsitteet agendalle syksyn aikana. Riina ja Totti sopivat tarkemmin käsitteistä ja kysymyksistä. 
    5. Todistus (käsite c1386)
      1. Korkeakouluissa todistuksista on säädetty valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista 794/2004 sekä muutokset AMK VN asetus ammattikorkeakouluista 2017/1129
, selvitetään asetuksen ajantaisaisuus
    6. Moduuli (lisäysehdotus): tällä hetkellä ei ole määritelty korkeakoulukäsitteenä. Keskusteltiin opetuksen ja koulutuksen modularisoitumisesta, todettiin kuitenkin, ettei modularsoituminen vaadi hierarkista käsitettä moduuli. Tarkoittaa korkeakouluissa yleensä koulutuksen osaa.
    7. Hakeutuja (c222): Jatkettiin keskustelua käsitteestä ja erityisesti koulutukseen tutustuja -käsitteestä, jota OPI-viitearkkitehtuurissa on käytetty. Todettiin, että käsite ei ole kuvaava ja se voidaan ymmärtää monella tavalla. Ei nosteta OKSA-sanastoon sellaisenaan, mutta jatketaan keskustelua siitä, mitä käsitettä sen sijasta voitaisiin käyttää. 
    8. Opetuskieli (2) (käsite c865), keskusteltiin ovatko opetuskieli (2) ja kohdekieli synonyymeja vai onko niillä eroa keskenään? Selvitetään asiaa yhdessä Mikon kanssa. 
    9. Todistus opiskelijan osaamisesta (käsite c1687): Sovittiin, että määritellään käsite aluksi ainoastaan ammatillisen koulutuksen näkökulmasta, vaikka käsite on käytössä myös korkeakouluilla ja vapaassa sivistystyössä. Käsitteen määritelmä katsotaan pienemmällä porukalla. Tomi, Tuula, Seija Rasku ja Riina  ammatillisen koulutuksen määritelmän osalta, Totti selvittää korkeakoulutuksen osalta. Selvitetään käsitettä tarkemmin ja tarkennetaan tarpeen mukaan huomautusta.
  4. OKSAssa kesken olevat perusopetuksen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "perusopetus")
    2. käsiteltiin kohdassa 3 
  5. OKSAssa kesken olevat ammatillisen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "ammatillinen")
  6. OKSAssa kesken olevat korkeakoulujen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "korkeakoulut")
    2. käsiteltiin kohdassa 3 
  7. OKSAssa kesken olevat opiskelijavalinnan käsitteet
    1. selvitetään tilannetta Laila Puraselta / Opintopolusta (Riina selvittämässä)
    2. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "opiskelijavalinta")
  8. Muut asiat
    1. Syksyn töiden suunnittelu
      1. Keskeneräisiä käsitteitä käsitellään vielä syyskuun kokouksessa, lokakuusta alkaen Riina työstää OKSAn julkaisua. OKSA-jaoksen kokoukset pidetään kalenterissa, mutta arvioidaan loka-joulukuun kokouksien järjestämistä tarpeen mukaan.
      2. Keskusteltiin, että järjestettäisiin toisen laitoksen julkaisutilaisuus, mahdollisesti 2021 alkupuolella. Arvioidaan lähempänä pidetäänkö etänä vai paikan päällä.
      3. Jaoksen on päätettävä myös millä tavalla palautetta ja lisäysehdotuksia kerätään. Luonnos wiki-sivusta on tehty, mahdollisuutena myös yhteentoimivuustyökalun kommentti-työkalu.
      4. TIESin toimikauden jatko: Tero selvittää mikä on ajantasaisin tilanne ryhmien asettamisen suhteen. 
    2. OKSA-jaoksen sähköpostilista
      1. Sovittiin, että CSC sihteerinä muodostaa sähköpostilistan, joka toimii OKSA-jaoksen jäsenten keskustelualustana. Sähköpostilistan kautta voi lähettää esimerkiksi kalenterikutsut tai muut yhteiset viestit koko jaokselle.
    3. Yhteentoimivuus-työkalun käyttäjätunnukset

      1. Sovitaan kokous DVV:n kanssa ja keskustellaan versioiden ylläpidosta. Mahdollisesti kaksi versiota, yksi työstöversio ja toinen julkaisuversio, joissa voisi olla myös toisistaan erilaiset käyttöoikeudet
  9. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen asiat


LIITTEET

  • Kokouksessa käsiteltävä OKSA-sanastoversio (versio 20.8.2020)
  • Kokouksessa käsiteltävä kysymystaulukko (versio 20.8.2020, kokouksessa katsotaan kysymyksiä seuraavilta välilehdiltä: yleinen/yhteinen, perusopetus, ammatillinen, korkeakoulut, opiskelijavalinta)
  • OKSAn vuoden 2020 työsuunnitelma (versio 14.5.2020)
  • jatkuva oppiminen / alustava termi-inventaario (syyskuu 2019)



  • No labels