AIKA: 15.5.2020 klo 9-12

PAIKKA: (warning)  Poikkeuksellisesti OKSA-jaoksen kokous järjestetään etäyhteydellä osoitteessa: https://cscfi.zoom.us/j/426217037

OSALLISTUJAT

Lara Anastasiou, CSC (siht.)

Mervi Eskelinen, OKM

Tero Huttunen, OKM (pj.)

Mikko Hartikainen, OPH

Ilmari Hyvönen, OKM

Kari Korhonen, OKM

Riina Kosunen, TSK

Tomi Kytölä, OKM

Vesa Niemi, CSC

Laila Puranen, OPH

Mika Puukko, OKM (estynyt)

Tuula Sumkin, OPH

Totti Tuhkanen, TY (estynyt)

Erja Vitikka, OPH


ASIALISTA

Avattiin kokous klo 11:00

  1. Oppimisanalytiikan käsitteistö
    1. Yksi työpaja pidetty 2019 (Työpajatyöskentely 22.5.2019). Käsitteistö kerätty https://wiki.eduuni.fi/x/JwT0Aw, käsitteitä noin parikymmentä. Todettiin, että kaikki käsitteet eivät ole vain oppimisanalytiikkaan liittyviä vaan yleisesti analytiikan käsitteitä. Osa käsitteistä lähentelevät myös arviointikäsitteistöä. Onkin arvioitava, miten oppimisanalytiikan käsitteitä lähdetään kuvaamaan ja mikä on hyödyllistä kuvata. Käsitteistöä on syntynyt myös tutkimusten kautta ja kansainvälisessä toimintaympäristössä, jotka kannattaa ottaa huomioon. 
    2. Jatkotoimenpiteinä sovittiin, että Tero kokoaa pienen ryhmän eri hankkeista sekä eri koulutusasteiden asiantuntijoista, joiden kanssa järjestettäisiin muutama vapaamuotoinen tapaaminen ja täydennettäisiin oppimisanalytiikan käsitteiden listaa.
  2. Elinikäistä vai jatkuvaa oppimista -jutun käsittely loppuun ja julkaisupäätös
    1. Jutun taustalla lähtökohta, että OKSAssa lähdettiin työstämään jatkuvan oppimisen käsitettä, jolloin huomattiin, että elinikäinen oppiminen ja jatkuva oppiminen käsitteiden määritelmässä ei ollut sanastotyön näkökulmasta eroa ja todettiin, että todennäköisesti ero on pikemminkin poliittinen ja retorinen. Tekstin tarkoituksena synnyttää keskustelua tai osallistua siihen näiden käsitteiden käsitteiden erosta. Teksti julkaistaan ministeriön sivuilla. Keskustelussa todettiin, että jutun asiat ovat hyviä, mutta kirjoituksen tyyli on melko kantaaottava. Keskusteltiin, onko sanastoryhmän tehtävä käydä keskustelua ja määrittää näitä asioita. 
    2. Sovittiin, että muutosehdotuksia leipätekstiin voi vielä tehdä suoraan dokumenttiin. 
  3. Arviointisanastotyön tilanne
    1. Ensimmäinen määrittelykokous on pidetty. Käsitetyö on osoittautunut laajaksi ja näkökulmia arviointiin on useita. Tällä hetkellä työ lähtenyt pitkälti koulutuksen arvioinnin ja varhaiskasvatuksen arvioinnin käsitteistä. Todettu, että lähtökohdat ovat jokseenkin eri kuin oppilaan ja opiskelijan arvioinnin käsitteissä ja pohdittu pitäisikö näitä käsitteitä varten olla oma pienryhmä, joka pohtisi terminologiaa. 
  4. OKSAssa kesken olevat, yleiset tai koulutusasteiden yhteiset käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "yleinen/yhteinen")
    2. Käsite c1386 todistus: todettiin tarpeelliseksi käsitteeksi. Keskusteltiin käsitteen määritelmästä. Näkökulmina mm. tutkinnon tai oppimäärän suorittaminen, opintojen eteneminen, koulutusprosessin tapahtuma. Riina valmistelee käsitettä seuraavaa kokouskertaa varten. 
    3. Käsite c293 opintojen laajuus: lukiotyöryhmä ehdottanut, että määritelmässä muutettaisiin käytetty määritelmä opintojen yksikkö muotoon opintojen kokonaisuus. 
    4. Käsite c294 opintojen laajuusyksikkö: Keskustelussa todettiin, että eri koulutusasteet käyttävät hiukan eri käsitteitä. Keskusteltiin, että käsitettä ei varsinaisesti käytetä, mutta ylätasolla käsite on hyvä olla olemassa. 
    5. Käsite c468 valmistava/valmentava koulutus maahanmuuttajille: Keskusteltiin käsitteen nimeämisestä, kysymys tullut lukiotyöryhmästä. Todettiin, että käsitteet edelleen käytössä, mutta varmistetaan vielä asiantuntijoilta tämä sekä kattokäsite. 
      1. https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/maahanmuuttajien-koulutus/valmistavat-ja-valmentavat-koulutukset-maahanmuuttajille
      2. Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen osalta varmistetaan Katri Kuukalta ja Petri Lehikoiselta. Tero tiedustelee asiaa lisäksi Kirsi Lambergilta.
    6. Käsite c506 oppilashuolto: Lukion englannin kielityöryhmä ehdottanut, että OKSAan lisättäisiin käsite opiskeluhuoltoryhmä tai huomautus. Keskusteltiin, että käsite saattaa mennä liian tarkalle tasolle, erilaisia ryhmiä on monia. 
    7. Käsite c1321 oikaisuvaatimus: Tehty muutoksia huomautukseen, sovittiin, että jokainen tarkistaa vielä oman koulutusasteen osalta. Perusopetuksen, ammatillisen ja lukiokoulutuksen osalta todettiin, että huomautus ok. 
    8. Käsite c309 opintosuorituksen kieli: lukiokoulutus ei käytä käsitettä, poistettiin tämä tieto sanastosta. 
    9. Käsitteet, joita ei määritellä OKSAssa (esim. oppiaineet), mutta joille haluttaisiin ruotsin ja englannin vastineet
      1. keskusteltiin, voisivatko käsitteet olla omana liitteenään OKSAssa tai voitaisiinko päivittää Opetushallinnon sanastoa (http://www03.oph.fi/sanasto/) vieden käsitteet osaksi sitä. Opetushallinnon sanasto pitäisi harmonisoida OKSA-sanaston vastineiden kanssa, nykyisellään Opetushallinnon sanasto vanhentunut. Käsitteitä on monessa paikassa ja ajantasalla pitäminen haastavaa, tämä haaste puoltaisi liitettä OKSA-sanastoon. Kääntäjillä kaikista ajantasaisin pohja, jota kannattaa hyödyntää.
      2. Sovittiin, että Tuula selvittää Opetushallinnon sanaston tilanteen ja tiedustelee ylläpidon tilannetta. Riina tiedustelee VNK:n kääntäjiltä listauksia.
    10. Käsite c472 aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus: todettiin, että ei sovi nykyisiin luokkiin.
  5. OKSAssa kesken olevat perusopetuksen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "perusopetus")
    2. Käsite c238: todettiin, että käsite on ok.
    3. Käsite 277 lukuvuosisuunnitelma: koulun työsuunnitelma termi jätettiin kokonaan pois.
  6. OKSAssa kesken olevat varhaiskasvatuksen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "vaka")
    2. Käsite c1681 varhaiskasvatuksen järjestämismuoto: toistoa varhaiskasvatuksen järjestäjä -käsitteen kanssa, riittäisikö huomautus järjestämismuodosta. Riina tekee ehdotuksen huomautuksesta.
    3. Käsite c1637 ohjaus: lisätään määritelmään varhaiskasvatuksesta.
      1. Ohjaus on hyvin geneerinen käsite, keskusteltiin mahdollisuudesta tarkentaa käsitettä. 
  7. OKSAssa kesken olevat ammatillisen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "ammatillinen")
  8. OKSAssa kesken olevat korkeakoulujen käsitteet
    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "korkeakoulut")
  9. Muut asiat
    1. Varhaiskasvatuksen sanasto julkaistu Sanastot-työkalussa
    2. Opiskeluoikeus/opinto-oikeus -kysymys
      1. Aalto-yliopistosta tullut kysymys sähköpostitse, taustalla tarve täsmentää termin muotoilua. Käsite erilainen eri koulutusasteilla, keskusteltiin että käsitteen merkitystä eri tapauksissa voitaisiin hahmottaa esim. taulukkona. Siirretään käsittely kesäkuun kokoukseen. 
    3. Uudistuva koulutustarjonta: Kysymys vaikuttaa olevan pikemmin koodistoista kuin määrittelemistä kaipaavista uusista käsitteistä. OKSAn sijaan OPH voisi tuoda koodistot Yhteentoimivuusalustalle (YTI), josta voidaan tarvittaessa tehdä linkkejä YTI-alustan Sanastot-työkalussa olevan OKSAn käsitteisiin.
      1. Asia käsitelty ja sovittu OPH:n kanssa. 
  10. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen asiat
    1. Opiskeluoikeus/opinto-oikeus -kysymys
    2. Tilannekatsaus muiden työryhmien tilanteeseen
    3. Kesken olevat käsitteet 
    4. Päätetään kokous klo 11:52


LIITTEET


  • No labels