Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata


Huom!

Tietosuojasivun osoite on muuttunut, uusi osoite on https://wiki.eduuni.fi/display/csctietosuojaedu

Tilannekuva EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen valmistautumisesta koulutustoimialalla

EU:n yleinen tietosuoja-asetus

  • Tietosuoja-asetuksen kansallista soveltamista valmistelevan työryhmän (TATTI-ryhmä) mietintö on julkaistu 21.6. (Lataa tästä)
  • Astunut voimaan 24.5.2016, soveltaminen alkaa 25.5.2018 (henkilötietojen käsittelyn oltava asetuksen mukaista)
  • Nykyisen henkilötietolain pääperiaatteet säilyvät
  • Uusia velvoitteita rekisterinpitäjälle, henkilötietoja käsitteleville ja oikeuksia rekisteröidylle
    • esimerkiksi rekisteröidyn oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
  • Koskee kaikkia soveltamisalaan kuuluvia henkilötietoja käsitteleviä organisaatioita: rekisterinpitäjiä ja henkilötietojen käsittelijöitä
  • EU:n tietosuojatyöryhmä WP 29 laatii tulkintaohjeita, lisäksi toteutetaan asetuksen edellyttämiä muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön (TATTI). Tulkinta tarkentuu oikeuskäytännön kautta 

Varhaiskasvatus

  • tulossa

Yleissivistävä koulutus

  • YVA tekee ennen kesää selvityksen perusopetuksen tilanteesta. Moni opetuksen järjestäjä on ulkoistanut rekistereiden teknisen ylläpidon, pitää huomioida suostumustenhallinta, selvittää muutostarpeet järjestelmiin ym. käytännön asiat.
  • Suostumustenhallintakonsepti työn alla Demolassa: perusopetuksen oppimisympäristö alaikäisille
  • Poluttamon selvitykset
    • Oppijan digitaalinen jalanjälki – oppimisen arjessa kertyvät henkilötiedot sekä oikeus ja mahdollisuudet niiden käyttämiseen
    • Oikeudellisia näkökulmia MyDataan oppilaitoksissa – ihmiskeskeinen oppimisanalytiikka
  • Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa (ITK) -konferenssissa esillä 5.-7.4.2017

Ammatillinen koulutus

  • Ammatillisen koulutuksen yhteentoimivuusfoorumin valmistelusta 14.3.2017
    • Tarve koulutukselle, tulkita-avulle (verkkokurssi?)
    • Tarve koko sektorin yhteistyölle ja sivulle, johon kerätään asetukseen liittyvää materiaalia kaikkien käyttöön

Korkeakoulutus

  • AAPA:n ja FUCIO:n ylläpitämä yhteistyötila korkeakouluille
    • EU tietosuoja-asetus ja korkeakouluyhteistyö -tilaisuus 13.3.2017: todettiin tarve yhteistyölle ja verkostoitumiselle
  • Arene on perustanut työryhmän
  • Yliopistoilla SEC-työvaliokunta
  • Korkeakoulujen opiskelu ja opetus
    • Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä 
      • 8.2.2017 kokous: Jukka Kohtasen, VY, aloite EU:n tietosuoja-asetusten soveltamisesta opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon tietojärjestelmiin Suomessa
        • Synergiaryhmässä
          • Kerätään minimivaatimukset eri ekosysteemeistä
          • Kerätään tunnistettuja tilanteita, jotka tulee ratkaista/yhdessä sopia
          • Pohditaan tarvetta Ekosysteemiryhmää laajemmalle kokoonpanolle, jossa edustettuna tietosuojavastaavat
          • Tavoite: vähintään tietojärjestelmien vaatimat muutokset tiedossa: työkokous 6.4.2017 (materiaali), työpaja 2.5.2017 (materiaali)
        • Kootaan pääsihteereiden ja koordinaattoreiden kesken yhteistä tilannekuvaa (ml. Arenen ja Unifin toimet)
      • 20.3.2017 kokous: prosessimuutosten kuvaaminen ja checklist. Aikajana muutostenhallintaan. Tietovarastoinnin huomiointi.
    • Oppijan tietovirtojen ja VIRTA-opintotietopalvelun ohjausryhmän aloituskokous tulossa 11.5.2017

Tutkimus

  • Tutkimuksen tuen ja hallinnon (TUHA) verkoston lausunto tietosuoja-asetuksen kansallista soveltamista koskien.
  • Tutkimushallinnossa käsitellään tutkijoihin liittyviä henkilötietoja, kun taas tutkimuksessa kohteena olevat aineistot sisältävät henkilötietoja
  • Tutkija-rekisterinpitäjien ylläpidettävä selostetta vastuullaan olevista käsittelytoimista
  • Tutkimustietovaranto suunnitteilla

Opetustoimen tietosuojan ohjausryhmä (OTTO)

  • Perustettu tietosuojavaltuutetun aloitteesta (yht. kuusi sidosryhmä-ohryä)
  • Työskentelyyn osallistuu viranomaisten ja järjestöjen ohella käytännön toimijoita erilaisista oppilaitoksista
  • Seuraa tietosuoja-asioiden kehitystä opetusalalla ja toimii jäsentensä keskustelufoorumina
  • Tavoitteena tukea oppilaitoksia tietosuojakysymysten ratkaisemisessa (mm. materiaalit ja tiedotus)
  • Materiaalit

Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 

  • Hallitus antoi esityksen uudeksi laiksi valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä torstaina 8. kesäkuuta ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2018
  • Yhtenä osana kaikkien koulutusasteiden tietoja kokoava ja välittävä palvelu
    • Opetushallitus luovuttaisi tietoja
      • muussa laissa säädetyllä perusteella viranomaiselle
      • rekisteröidylle itselleen
      • rekisteröidyn suostumuksella muille tahoille
  • Lausuntokierros kesällä 2016; materiaalit
  • No labels