Tietojen tuottaminen lyhyesti

Tutkimustietojärjestelmää käyttävät organisaatiot

Tutkimustietojärjestelmillä (CRIS) tai muulla tavoin tietoa tutkijoistaan keräävillä organisaatioilla tiedonsiirossa noudatetaan seuraavia askeleita:

  1. Niiden tietojen tunnistus, joita omassa organisaatiossa jo kerätään tutkijan ns. profiilitiedoista ja heidän tutkimsuaktiviteeteistaan.
  2. Niin kutsutun Tutkijan tiedot -siirtoprofiilin läpikäynti, missä kuvataan siirrettävän tiedon rakenteen sekä näiden XSD-määrittelytiedostot.
  3. XML-muotoisten siirtotiedostojen tuottaminen tutkimusjärjestelmän tiedoista. Siirtotiedostot noudattavat em. siirtoprofiilin määrittelyjä.
  4. XML-tiedoston siirto SFTP-siirtoina Tutkimustietovarantoon ja validoinnissa mahdollisesti löytyvien puutteellisuuksien korjaaminen.

Ks. vuonna 2020 tehdyt selvitykset tiedonsiirron teknisistä valmiuksista yliopistoissa:

Justus-palvelua käyttävät organisaatiot

Justus-palvelua käyttävät organisaatiot, joilla ei ole omaa tutkimustietojärjestelmää, voivat hyödyntää Justus-palvelua tutkijan tietojen siirtämiseksi organisaatiosta tutkimustietovarantoon. Justuksen tekijätietojen hallinnan tietosisältöä on laajennettu vastaamaan tutkijan tiedot -kokonaisuuden mukaisia tutkijan profiilitietoja (= tutkijan nimet, tunnisteet, tutkimuksen kuvaus, affiliaatiot, koulutukset). Laajennus on toteutettu kaikille Justus-organisaatioille, ja tiedonsiirto tutkimustietovarantoon tehdään automaattisesti. Tarkempi kuvaus tiedonsiirrosta, ks. Justus tekijätietojen laajennus ja tiedonsiirto tutkimustietovarantoon.

Tutkimusaktiviteettien osalta Justukseen on rakennettu tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelu. Laajennus on käytössä ainoastaan lisäpalvelun tilanneilla organisaatioilla. Laajennuksen avulla tutkijat voivat syöttää omia aktiviteettejaan ja pääkäyttäjät hallinnoida näitä. Tutkimusaktiviteettien tiedosiirto tutkimustietovarantoon tehdään automaattisesti. Lisätietoa tutkimusaktiviteettien tallennuspalvelusta ja palvelukuvaukset.

Justusta käyttävien organisaatioiden ei siis tarvitse hoitaa itse profiilitietojen tai aktiviteettitietojen tiedonsiirtoa Justuksesta tutkimustietovarantoon. Tutkijat saavat Justuksesta löytyvät tiedot valittaviksi profiilityökaluun, jos tietojen mukana on toimitettu tutkijan ORCID-tunnus.


Mitä tietoja tutkijoista siirretään?

Organisaatiot voivat siirtää tietoja henkilöistä, jotka ovat olleet työsuhteessa organisaatioon lain tutkimustietovarannosta tullessa voimaan vuoden 2022 alussa. Kyseisten henkilöiden tiedot voi siirtää niin pitkältä aikaväliltä kuin organisaatio kokee merkitykselliseksi. Ennen vuotta 2022 lopettaneiden työntekijöiden tietoja ei voi siirtää tutkimustietovarantoon.

Tutkijaa koskevia tietoja ovat nimet, affiliaatiot, yhteystiedot, koulutukset sekä muut tutkimusaktiviteetit (esim. asiantuntijatehtävät, palkinnot). Alla kuvassa esitettynä tutkijan profiilin tietosisältö, jossa vihreät kohdat ovat tutkimustietovarannosta löytyviä avoimia tietoja ja pinkit kohdat puolestaan tutkijan suostumuksella ORCIDista tai kotiorganisaatiosta profiiliin liitettäviä tietoja.

Tarkemmin itse tiedonsiirroissa käytettävä siirtoprofiili on kuvattuna tietomallit.suomi.fi-työkalussa (https://tietomallit.suomi.fi/model/ttv_cris/), mistä löytyy myös kenttäkohtaiset kuvaukset siirrettävälle tiedolle.

Tutkimusorganisaatiot siirtävät tutkijoidensa tiedot tutkimustietovarantoon. Lisäksi tutkija voi antaa luvan hakea tietonsa ORCID-palvelusta.

Materiaali tiedonsiirtoihin

Tiedonsiirtoihin tarvittava ajantasainen dokumentaatio on tarjolla Tutkimustietovarannon wikisivustolla (https://wiki.eduuni.fi/x/TwMJDQ)

Tutkijan tietojen tiedonsiirtojen tekninen kuvaus

Tutkijan tiedot -tiedonsiirroista ja niihin liittyvistä aiheista tiedotetaan Tutkijan tiedot -tiedonsiirrot postituslistalla. Liity postituslistalle tästä!

Määrittelyä ja toteutusta seuraa Tutkijan tiedot -työryhmä (9/2019-12/2022)

Työryhmän tehtävät:

  1. Määritellä siirrettävä tietosisältö profiili- ja meriittitietojen osalta: yhteinen metatietomalli ja minimimetatiedot
  2. Määritellä suostumuksenhallintaprosessi
  3. Kartoittaa tiedonsiirron tekniset edellytykset
  4. Seurata suostumuksenhallintatyökalun toteutusta
  5. Seurata portaalin toteutusta profiili- ja meriittitietojen osalta
  6. Pilotoida tiedonsiirtoa 2–4 tutkimusorganisaatiosta

Tutkijan tiedot
Tutkijan tiedot -kokonaisuuden hyödyt
  • Tutkijoiden näkyvyys kansallisessa palvelussa
  • Tiedotusvälineiden, yritysten, kustantajien, rahoittajien, lainvalmistelijoiden, päätöksentekijöiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden tutkimuksesta ja sen tuloksista kiinnostuneiden kanava etsiä asiantuntijoita yhdestä paikasta.
  • Tutkijat voivat jakaa valitsemansa tiedot suoraan kolmansille osapuolille, kuten rahoittajille, kotiorganisaatiolle tai muihin tutkijoiden käyttämiin palveluihin, jolloin tietoja ei tarvitse syöttää moneen kertaan eri palveluihin.
  • Tutkijat voivat päättää, mitä tietoja haluavat itsestään näyttää ja jakaa.
  • Tutkijat voivat yhdistää tietonsa yhteen koko tutkimusuransa ajalta eri organisaatioista.
  • TKI-toiminnan tuotosten ja siihen liittyvien aktiviteettien ja yhteiskunnallisten tehtävien esille tuominen laajasti.

  • No labels