Tutkimusorganisaatio
Organisaatiot ovat sisäisesti eri tilanteissa tutkimusinfrastruktuuritietojen ylläpitämisen suhteen. Esimerkkejä on sekä tietojen ylläpitämisestä tutkimustietojärjestelmässä että omilla verkkosivuilla. Infrastruktuuritietojen lähettäminen tutkimustietovarantoon edellyttää organisaatiolta jonkin verran työtä.
- Omat tutkimusinfrastruktuurit pitää tunnistaa ja kuvata suhteessa yhteiseen tietomalliin (ks. täältä). Jos organisaatio suunnittelee Justuksen käyttöä, yksityiskohtainen kuvailu ei välttämättä kannata ennen palvelun valmistumista.
- Erityisesti suuremmat tutkimusinfrastruktuurit ovat pääsääntöisesti verkostoja. Esimerkiksi tutkimusinfrastruktuurin koordinointi tai osa palveluista voi olla muulla organisaatiolla. Silloin riittää määritellä "omat" infrastruktuurit mahdollisine palveluineen. Esimerkkejä on yhteisen tietomallin yhteydessä.
- Tietojen ylläpitoon liittyvät vastuut täytyy selvittää. Aiemmat yhteiset hankkeet infrastruktuuritietojen keräämiseksi ovat kaatuneet jatkuvuuden puuttumiseen.
- Päättää tavan toimittaa tiedot. Vaihtoehtoja on kaksi.
Tietojen toimitus
Tutkimustietovarannon periaatteena on mahdollistaa useita tiedon toimittamisen tapoja. Tutkimusinfrastruktuuritietoja otetaan vastaan joko siirtotiedostona tai Justus-palvelun kautta, johon tehdään lisäosa tutkimusinfrastruktuureja varten.
Justus-palvelu
- Palvelun lisäosa valmistuu vuoden 2025 aikana.
- Ajatuksena on, että sitä käyttävä organisaatio voi halutessaan hajauttaa tutkimusinfrastruktuurien tietojen kuvailun ja ylläpidon. Tietojen päivittäminen ja ylläpito tapahtuu samalla työkalulla. Tutkimusinfrastruktuurit saavat samalla pysyvän tunnisteen.
- Tiedot tarkentuvat, kun lisäosan tekeminen käynnistyy.
Siirtotiedosto
- Siirtotiedostojen luku tutkimustietovarantoon valmistuu vuoden 2025 aikana.
- Suunniteltu tutkimusorganisaatioita varten, jotka ylläpitävät tietoja omassa järjestelmässä (esim. tutkimustietojärjestelmä, CRIS).
- Organisaatio huolehtii siirtotiedoston olevan tutkimustietovarannon siirtoformaatin mukainen ja täyttävän muut kriteerit. Prosessi toimii samalla tavoin kuin muiden tietokokonaisuuksien tapauksessa.
- Pysyvän tunnisteen osalta arkkitehtuuria ei ole vielä ratkaistu. Todennäköisesti järkevintä on antaa se lähdejärjestelmässä, jossa sijaitsee myös infrastruktuurin "masterdata".
- Siirtoformaatti on julkaistu: https://iri.suomi.fi/model/researchfi_data_infrastructures/
Tutkimustietovaranto
Tutkimustietovarannossa otetaan vuoden 2025 kuluessa käyttöön tutkimusinfrastruktuurien parannettu tietomalli. Mallin periaatteisiin ja yksityiskohtiin voi tutustua täällä.
- Muutoksessa nykyiset tutkimusinfrastruktuuritiedot muunnetaan uuden mallin mukaisiksi. Tutkimusinfrastruktuurien vastuuorganisaatioihin ollaan yhteydessä ja huolehditaan tietojen päivittämisestä tai poistamisesta.
- Eri organisaatioiden tutkimusinfrastruktuurit voidaan tässä yhteydessä kytkeä toisiinsa laajemmiksi tutkimusinfrakokonaisuuksiksi. Skaalautuvan uuden mallin edut konkretisoituvat tässä vaiheessa.
- Tutkimustietovarannon verkkosivustolle, tiedejatutkimus.fi, tehdään vähintään tarvittavat muutokset uuden mallin mukaisten infrastruktuuritietojen näyttämiseksi. Sen aikataulusta ei vielä tässä vaiheessa ole tarkempaa tietoa. Samassa yhteydessä selvitetään onko mahdollista ratkaista tutkimusinfrastruktuuritietojen käyttötapaukset yhdessä portaalissa.
Rajapinta (API)
Tutkimustietovarannon rajapinnasta tarjotaan tutkimusinfrastruktuurien koko tietosisältö kaikille tutkimustoimijoille näiden tutkimusta tukevien tehtävien toteuttamiseksi. Tällä hetkellä tutkimusinfrastruktuurien tietoja ei rajapinnasta ole saatavilla. Kehitystyössä laajennetaan rajapinnan tarjontaa kattamaan myös uuden mallin mukaiset tutkimusinfrastruktuuritiedot. Rajapinta tutkimusinfrastruktuuritietoihin avataan vuoden 2025 aikana.
Rajapinnasta tietoja voidaan käyttää mm. seuraaviin asioihin, jotka kehitystyössä on tunnistettu:
- Tutkimusorganisaatio voi koota tutkimusinfrastruktuurinsa kätevästi omille verkkosivuilleen haluamassaan laajudessa.
- Voidaan rakentaa uusia verkkopalveluita tiettyjä käyttötapauksia varten, joihin tiedejatutkimus.fi ei helposti sovellu. Esimerkiksi palvelemaan yritysten tarpeita.
- Tutkimusorganisaatio saa tiedot käyttöönsä muissa järjestelmissään. Tietojen ylläpito sujuu hajautetusti Justuksen kautta.
Tutkimusinfrastruktuuritietojen käyttötapauksia
Tutkimustietovarannon kehittäminen aloitettiin projektina vuonna 2017. Siitä lähtien tutkimusinfrastruktuuritiedoille on tunnistettu lukuisia käyttötapauksia ja -kohteita. Niiden toteuttaminen edellyttää laadukkaita kuvailutietoja. Yhdessä tutkimusinfrastruktuuriasiantuntijoiden kanssa tehty tietomalli ottaa huomioon niistä useita. Käyttötapaukset voidaan karkeasti jakaa kolmeen pääkategoriaan.
- Tutkimusorganisaatioiden TKI-toiminnan tehostaminen ja yhteistyön tukeminen.
- Tutkimusinfrastruktuurien palvelutoiminta on helposti löydettävissä ja vertailukelpoisena esillä.
- Tavoitteena kasvattaa tutkimustoimijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä sekä tukea alueellista osaamista.
- Innovaatiotoiminnan vauhdittaminen. Tutkimusinfrastruktuureilla tunnistettu rooli innovaatioiden taustalla.
- Tutkimustoimijoiden tarjoamien infrastruktuurien maksullisen palvelutoiminnan tukeminen.
- Suomalaisten tutkimusinfrastruktuurien maisema eli kattava tieto tutkimusinfrastruktuureista.
- Helposti saatavilla ja hyödynnettävissä oleva tieto auttaa tutkijoita, tutkimustoimijoita ja rahoittajia.
- Vastaa tutkimusinfrastruktuurien arvioinneissa ja visiossa (TIK) esille tuotuihin tarpeisiin.
- Infrojen löydettävyys ja käyttöasteen parantaminen
- Tutkimusinfrastruktuurit ovat tyypillisesti monen organisaation yhdessä hallinnoimia verkostomaisia toimijoita. Yhteen koottu tietosisältö on edellytys infrastruktuurien kuvaamiseksi ja ajantasaisen tiedon ylläpitämiseksi
- Tutkimusinfrastruktuurien vaikuttavuuden arviointi
- Tutkimusinfrastruktuurien kytkökset muuhun tutkimustietoon, kuten mm. tutkimusaineistoihin.
- Kansallisen tutkimusinfrapolitiikan jäntevä kehittäminen.
- Esimerkkinä tutkimusinfrastruktuurien avoimuuden seuranta on mahdollista.