Zoom-kokouskäytännöt

Vaihdathan Zoom-kokouksessa oman nimesi muotoon "etunimi sukunimi, organisaatio". Tämä helpottaa VIRTA-tiimiä kokouksen osallistujalistan ylläpidossa.

Ohje: Klikkaa Zoom-ikkunan alapalkissa olevaa Participants-painiketta. Oikealle ilmestyy kokouksen osallistujalista. Vie hiiri oman nimesi kohdalle, klikkaa More --> Rename ja kirjoita kenttään nimesi ja organisaatiosi.

Korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöiden kokous 21.03.2023 klo 9.30-11.00

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_0x2sxfla

  1. Opettajatietojen raportointi/ Valtteri Vainio CSC (tallenteen kohta 0:01:24)
    1. Opettajatiedot Extra-Vipusessa: https://extra.vipunen.fi/opintotiedot/Sivut/Opintosuoritukset.aspx
      1. Opettajaraporttien määrittelyt koottu wiki-sivulle, joka on linkattuna extra-Vipusessa: https://wiki.eduuni.fi/x/i1p6F
    2. Extra-Vipuseen koottu uusi opettajakelpoisuusraportti: https://extra.vipunen.fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/Raportit/Opettajakelpoisuudet%20-%20tilanne.xlsb
      1. Raportin avulla voi tarkastella, mistä suorituksista yksittäiset kelpoisuudet ovat muodostuneet, ja missä korkeakouluissa suoritukset on tehty.
      2. JK/JYU: Vaikuttaa ihanalta.
      3. Vainio/CSC: Palautteet voi laittaa Vipusen palauteosoitteeseen palaute(a)vipunen.fi
      4. JK/JYU: Kysymys kelpoisuuden id:stä, mikä se on?
      5. Vainio/CSC: Kelpoisuudelle generoitu id, jolla sen pystyy erottamaan muista kelpoisuuksista. Ei kannata ottaa talteen, saattaa muuttua päivitysten välillä. Apuväline yksittäisen kelpoisuuden tarkasteluun.
      6. HH/TAMK: Jos avaat esimerkiksi TAMKin. Miksi raportilla näkyy restonomi?
      7. Vainio/CSC: Kelpoisuuden määrittelynä aina tutkinto. Tähän tulee henkilön ensimmäinen suoritettu tutkinto, joka on kelpoisuuden vaatimuksena. Tähän otetaan ensimmäinen tutkinto, joka henkilöltä löytyy. Näistä tarkemmin vaatimukset-sivulta.
        1. HH/TAMK: Mistä nämä vaatimukset ovat tulleet?
        2. Vainio/CSC: Näistä on keskusteltu OKM:n kanssa.
      8. AT/HAMK chatista: Luvut näyttävät todella pieniltä suhteessa vuositasolla pätevyyden suorittaneisiin HAMKin osalta. HAMK:ssa vuosittain suoritettu n. 450 opettajapätevyyttä.
        1. Vainio/CSC: Tällä hetkellä tutkinto on vaatimuksena. Voidaan viedä palaute eteenpäin ja miettiä jätetäänkö tutkinto-vaatimus pois.
        2. Ellfolk/CSC: Valtteri on yhteydessä ammatillista opettajankoulutusta järjestäviin oppilaitoksiin. Otetaan esille seuraavassa yhteyshenkilökokouksessa.
      9. JK/JYU: Määrittelyt eivät aukea minulle, tulee vain ilmoitus: Page not found." 
        1. Vainio/CSC: Selvittelemme asiaa.
  2. Tilannekatsaus kevään tiedonkeruista (tallenteen kohta 0:20:47)
    1. Tiedonkeruut tietovarannosta - vuoden 2023 aikataulut
      1. Sivustolla koottuna tämän vuoden kaikkien tiedonkeruiden aikataulut
    2. OKM:n tiedonkeruu Tavoiteajassa tutkinnon suorittaneet, AMK & YO. Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 29.3.2023.
      1. Tarkistustiedosto: \aineistot\tavoiteajantutkinnot\tavoiteaika_tutkinnot_aineisto2022_KK.csv
      2. Extra-Vipusen raportti: https://extra.vipunen.fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/Raportit/Tavoiteajassa%20tutkinnon%20suorittaneet(luonnos).xlsb
    3. Tilastokeskuksen EuroStat-tiedonkeruu vuonna 2022 tutkinnon suorittaneiden liikkuvuusjaksoista, AMK & YO Tiedot poimitaan VIRTA-opintotietopalvelusta 26.4.2023.
      1. Tarkistustiedosto: aineistot\eurostat\eurostat_2022_KK.csv
    4. Majamäki/CSC: OKM:stä tullut viestiä, että Avoimen suorituksia on tullut vuonna 2022 vähemmän kuin edellisinä vuosina. OKM tiedustellut, että onko aiheesta keskusteltu yhteyshenkilöiden kanssa, ja onko asiaa tunnistettu korkeakouluissa?
      1. HH/TAMK: Otetaanko tässä mukaan toisen asteen väyläopiskelijat, jotka on kirjattu uudella koodilla? 
        1. Majamäki/CSC: Laitan tästä tietoa OKM:lle. 
      2. TI/Turun AMK: Voiko ns. valintakurssit näkyä tilastoissa?
      3. Majamäki/CSC: Jos tulee muita huomioita, niin voitte näitä lähettää virta(a)csc.fi osoitteeseen.
      4. SP/TAU chatista: Yliopistoissakin "palattu normaaliin" koronavuosien jälkeen (avoimen korkeakoulutuksen opintopistemäärissä).
  3. Saapunut kysymys liittyen opintotietojen pysyväissäilytykseen (tallenteen kohta 0:22:23)
    1. VIRTAn piirissä asiaa käsitelty viimeksi vuonna 2017
      1. VIRTA-tiedot on määrätty pysyvästi säilytettäviksi.
      2. TI/Turun AMK: Täytyykö säilyttää kaikki tutkintotodistusotteet, opintosäilytystiedot, vai voidaanko luottaa siihen että Virta on pysyväissäilytyspaikka ja saadaanko tästä korkeakouluille ohjeistus?
      3. Majamäki/CSC: Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että Virta-tiedot ovat pysyväissäilytettäviä, mutta myös korkeakouluilla on velvollisuus säilyttää tiedot. Virta-tiedot ovat kopio korkeakoulun tiedoista. Korkeakoulu on rekisterinpitäjä. Selkeitä vastauksia ei ole tässä vaiheessa.
        1. TI/ Turun AMK: Arkistolaitokselta ei ole tullut 2016 jälkeen ohjeita. Hylätyt arvioinnit eivät siirry Virtaan. Olisi hyvä saada virallinen linjaus. Sähköiseen pysyväissäilytykseen siirrytty valtaosassa korkeakouluja.
      4. Majamäki/CSC: Digivision osalta ei ole vielä suunnitelmia arkistoinnin osalta.
      5. Rautio/CSC: Joulukuun synergiaryhmän kokouksessa keskustelua aiheesta. Pysyväissäilytyksen näkökulmasta keskusteltu, miten opintotiedot saatavilla usean sadan vuoden päästä. Kannattaa tutustua esitykseen
      6. PH/Humak chatissa: Lienee niin että niin kauan kuin tiedonsiirrot eivät ole inkrementaalisia niin tiedot on varmaan pakko pitää tallessa kk:n opintotietojärjestelmässä... tai jos ne omasta järjestelmästä poistuisivat niin silloin kai ne katoaisivat myös Virrasta seuraavana yönä.
      7. Majamäki/CSC: Otetaan selvittelyyn ja katsotaan mitä voidaan tehdä.
      8. PT/LUC: Tämä olisi hyvä ottaa keskusteluun verkostoissa. 
  4. Ulkomailla suoritettujen opettajaopintojen rinnastuspäätöksen perusteella suoritettujen täydentävien opintojen kirjaaminen. (tallenteen kohta 0:36:20)

    1. Korkeakoulusta tullut kysymys toimintatavasta. Yhteisesti sovittua toimintatapaa ei toistaiseksi ole. Millaisia näkökumia yhteyshenkilöillä on asiaan?
    2. https://www.oph.fi/fi/palvelumme/tutkintojen-tunnustaminen

    3. SP/TAU: Mistä verkosta löytyy tietoja, että pätevyydet tulee tuoda VIRTAan? Yleensä nämä täydentävät opinnot ovat kokoluokkaa 15-25 opintopistettä, esimerkiksi harjoitteluja tai opettajan pedagogiset opinnot. Miten nämä pätevyydet saadaan mahdollisesti tulevaan opettajarekisteriin?
    4. Majamäki/CSC: Voisiko tässä miettiä samantyyppistä toimintalogiikkaa kuin EU/ETA-maiden ulkopuolisten lääkäreiden ja jatkossa myös hammaslääkäreiden täydentävistä suorituksista. Tietoa tuodaan tähän tarkoitukseen varatuilla koodeilla VIRTAan. Korkeakoulu joka toisi tämän koodin, on varmistanut että tutkinto löytyy.
    5. SP/TAU: Opetushallitus on todennut että tutkinto on.
    6. Ellfolk/CSC: Tätä aihetta voitaisiin käsitellä opettajatietojen työpajassa myöhemmin tänä vuonna.
  5. Muuta (tallenteen kohta 0:45:52)

    1. VIRTA-Digivisio-asiat
      1. VIRTA-Digivisio-esiselvitys
        1. VIRTA-Digivisio-esiselvityksen työpaja VIRTA-yhteyshenkilöille 23.3. klo 14-16: https://wiki.eduuni.fi/x/oTD1F
        2. VIRTA-Digivisio-esiselvityksen sidosryhmäkysely korkeakouluille ja VIRTA-tiedon hyödyntäjille on käynnissä 8.3.-29.3. klo 18. Kyselystä tiedotettu sähköpostitse VIRTA-yhteyshenkilöiden sähköpostilistalla 8.3.
      2. VIRTA-Digivision Tarjotin, tiedonluovutuksesta
        1. Rautio/CSC. Jokaiselle korkeakoululle tullaan lähettämään toimeksianto tietojen luovutuksesta. Menossa käsittelyyn DV:n iltakouluun huhtikuun alussa, tämän jälkeen toimeksianto lähtee. Liittyy jatkuvan ja joustavan tarjottimen osajulkaisuun 2.0, joka käytössä arviolta vuoden päästä. Liittyy omadataan, oppijan omien tietojen käyttöön. Oppijan suostumuksella voidaan tietoja luovuttaa esim. muun opintotarjonnan suositteluun. Kuvataan toimeksiannossa ja siihen liittyvässä saatteessa.
          1. RS/Polamk: Talon sisältö tullut viestiä, että Polamk joutuu irtautumaan DV:stä, johtuu yhtiöittämisestä joka DV:ssä tuloillaan. Vaikuttaako Polmakin opiskelijoiden tietojen siirtämiseen, jos VIRTA siirtyy Digivisioon?
          2. Rautio/CSC: Hyvä ja haastava kysymys, ei suoraa vastausta. Oletus että ei vaikuta. VIRTAan menee jatkossakin tiedot, on mukana DV:ssä tai ei. Pitkäaikavälin kuvio, mitä esiselvityksestä tulee.
          3. Majamäki/CSC: Paljon asioita, jotka vasta selvitetään. Nykyinen VIRTA on OKM:n omistama, jos omistajuus muuttuu, tämä pitää huomioida. Jatkossakin tavoite on, että  viranomaistarpeet hoidetaan yhteisen tietovarannon kautta. Kaikki korkeakoulut tarkoitus pitää jatkossakin mukana.
          4. LL/Taideyliopisto: Onko toimeksianto tulossa Virta-yhteyshenkilöille vai DV:n operatiivisille yhteyshenkilöille?
            1. Rautio/CSC: Molemmille, sekä mahdollisesti kirjaamoille ja OHA-foorumeille.
    2. Jotpa(Jatkuvan oppimisen työllisyyden palvelukeskus)-työpaja VIRTA-yhteyshenkilöille 4.4. klo 9.30-11
      1. Rautio/CSC: Keskustellaan siitä minkä tyyppisiä Jotpa-koulutukset korkeakouluissa ovat. Korkeakouluilta kaivataan tietoa onko Jotpa-koulutukset esimerkiksi avointa korkeakoulutusta vai erikoistumiskoulutusta.
    3. Viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmän kokous järjestetään 18.4. klo 10-12. Aiheina KIRTU-muuttujat TK:n tiedonkeruissa, Tilastokeskuksen uusi muun kuin tutkintokoulutuksen uudet opiskeluoikeudet tiedonkeruu, opiskeluoikeuden tilakoodiston päivitys
    4. Valviran rajoitetun lääkkeenmääräämisoikeuden pätevyyskoodit lisätty VIRTAan
      1. Rautio/CSC: Nämä ovat esim. sairaanhoitajan, optikon tai suuhygienistin rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Tavattu Valviraa ja otettu tilastoja pätevyyskoodeista. Mikään korkeakoulu ei ole vielä vienyt tietoja. Koulutuksia järjestetään säännöllisesti. Historiatietoja ei tarvitse viedä.
      2. PA/Laurea: Laurea vienyt 176 pätevyyden suorittaneelle tiedon. VIRTAsta tarkistettu että tieto lähtee. Takautuvasti lähetetty kaikki jotka tämän suorittaneet. Tänä vuonna ei ole valmistunut yhteen, kaikki vanhoja. Keväällä kolmisenkymmentä uutta tulossa. Koulutuksen järjestäjät eivät tiedä tästä mitään, olleet ihmeissään miksi tällaisia tietoja viedään. Aikovat olla yhteydessä Valviraan. Tieto vain VIRTA-ryhmässä ja Peppi/Sisu-pääkäyttäjillä.
      3. Merikanto/CSC: 2019-2021 rajattu exceliin. Tarkistetaan vielä.
      4. Rautio/CSC: Selvitetään ja palataan viimeistään seuraavassa yhteyshenkilökokouksessa.
    5. Antti Pentikäisen kandidaatintutkielma luettavissa verkossa: https://aaltodoc.aalto.fi/bitstream/handle/123456789/119607/bachelor_Pentik%c3%a4inen_Antti_2022.pdf?sequence=1&isAllowed=y
    6. Uraseurannan pohjaksi toimitettavien tietojen tarkistaminen ja mahdolliset korjaukset 31.5. mennessä.
      1. Tarkistustiedostot:
        \aineistot\Uraseuranta\Uraseuranta_tutkinnot_summaraportti_KK.txt
        \aineistot\Uraseuranta\uraseuranta_AMK_ja_YAMK_tutkinnot_2018_KK.csv
        \aineistot\Uraseuranta\uraseuranta_YO_tutkinnot_2018_tohtorit_2020_KK.csv

KOSKI-VIRTA

Kehitystilanne VIRTA-tietojen näyttämisessä

Status: Ei tietoa, Jonossa, Toteutuksessa, Tuotannossa (OPHlta saatujen tietojen pohjalta)

  • Ongelman korjaaminen tutkintolajisten  suoritusten ja niiden sisältyvyksien näkymisessä suorituslistauksessa TUOTANNOSSA
  • Organisaatioroolin fuusioitunut myöntäjä -näyttäminen TOTEUTUKSESSA
  • Luokittelutietojen näyttäminen opintosuorituksilla ja opiskeluoikeuksillaTOTEUTUKSESSA
  • Hyväksilukujen näyttäminen JONOSSA
  • Näytetään sekä koulutuskoodista tuleva nimi että korkeakoulun opiskeluoikeusjaksolle tuoma nimitieto JONOSSA
  • Kaikkien Virrassa olevien tietojen tulisi näkyä Oma opintopolussa (esim. pätevyystiedot, opinnäytetyötiedot EI TIETOA
  • Opiskeluoikeuden nimitiedoissa ei näy viimeisintä opiskeluoikeusjaksoa JONOSSA
  • No labels