Syyskuun oppimista voi vauhdittaa nyt H5P-tehtävien myötä. Odotettu tuki H5P-tehtävien käyttämiselle Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi) on nyt täällä. Aiemmin tallennetut ja tulevat H5P-tehtävät aukeavat samoin kuin lähdejärjestelmissään ja ne on mahdollista ottaa käyttöön oppimisalustoissa ja muissa oppimisen paikoissa upoutuslinkin kautta tai lataamalla ja tallentamalla tiedoston omiin alustoihin.
Mitä H5P-oppimateriaalit sitten ovat? H5P on moottori interaktiivisten tehtävien, esitysten ja videoiden tekemiseen. Voit tehdä H5P-oppimateriaaleja esim. monissa Moodle- ja Wordpress -alustoissa ja kokeilla niiden tekemistä h5p.orgissa. Avointen oppimateriaalien kirjastoon H5P-oppimateriaalit tuodaan lataamalla h5p-tiedosto työskentelyalustaltasi reuse-painikkeen avulla. Tallentaessasi oppimateriaalia Avointen oppimateriaalin kirjastoon valitset tiedostoksi tuon h5p-tiedoston, täytät tarvittavat kuvailutiedot ja tallennat - tämän jälkeen interaktiivinen oppimateriaalisi on käytettävissä.
Kuvakaappaus h5p.orgin esimerkkioppimateriaalista. Oppimateriaalin reuse-painikkeen avulla voit ladata tekemäsi tehtävän h5p-muodossa omalle koneellesi. H5P-tiedostot avautuvat koneellasi kuin zip-tiedostot, mutta näkyvät oikein interaktiivisina tehtävinä Avointen oppimateriaalien kirjastossa.
Jos haluat esimerkkejä interaktiivisista oppimateriaaleista, niitä löytyy kirjastosta. Kiinnostaisiko suomenkielen verbien opiskelu, kaipaisitko apua kansalaisten sote-palvelujen virtaan, mietitkö mitä lukion äidinkielen abikurssilla kannattaisi kerrata tai haluaisit tutustua terveydenhuoltolakiin. Näiden oppimateriaalien avulla pääset tutustumaan erilaisiin H5P-oppimateriaaleihin. H5P:n monmuotoisiin tehtävätyyppeihin voi tutustua myös H5P:n omien esimerkkien avulla.
Kuvakaappaus H5P-oppimateriaalista Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Voit avata jokaisen materiaalin joka omalle välilehdelleen tai tehdä tehtäviä suoraan esikatselu-näkymässä.
Nopeampi, kauniimpi ja ketterämpi haku
Avointen oppimateriaalien kirjastoon on jaettu jo yli 500 oppimateriaalia. Oppimateriaalia löytyy varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja omaehtoiseen osaamisen kehittämiseen ja aiheita on runsaammin kuin mitä tässä voi luetella. Oppimateriaaleja tulee myös jatkuvasti lisää - kiitos kaikille oppimateriaalien osaaville tekijöille! Jotta materiaalien etsiminen on jatkossakin nopeaa ja helppoa, teimme hakuun muutaman parannuksen. Ensimmäisen parannuksen huomaat etusivulla - etusivun haku on nyt nostettu selkeämmin esille omalla vihreällä laatikollaan.
Kuvakaappaus kirjaston etusivun hausta.
Etusivun parannus on puhtaasti visuaalinen ja käyttöä ohjaava. Toinen parannuksemme, sivuutus, myös nopeuttaa palvelun käyttöä. Sivuutus nopeuttaa hakutuloksien saamista erityisesti kun haet aiheella, jossa on paljon hakutuloksia. Jokaisella sivulla on 15 hakutulosta ja päästäksesi hakutulosten seuraavalle sivulle voit painaa hakutulosten ylä- tai alaosasta seuraava-painiketta tai suoraan haluamasi sivun numeroa.
Kuvakaappaus hakutulokset-näkymästä. Voit selata kirjaston kaikkia oppimateriaaleja painamalla hakupainiketta etusivulla ilman hakuehtoja.
Sujuvoitimme samalla myös hakurajaukset-näkymää. Tästä lähin hakurajauksissa näkyy 8 ensimmäistä rajausta ja painamalla Näytä kaikki, saat loputkin rajaukset näkyviin. Samoin mikäli hakutermi on hyvin pitkä, katkeaa se keskeltä ja voit katsoa termin loppuosan painamalla Näytä kokonaan. Tämä koskee lähinnä Tavoite ja sisältöalue -rajausta, sillä jotkin lukion ja perusopetuksen tavoitteet sekä ammatillisen koulutuksen ammattitaitovaatimukset ovat pitkiä, mutta niiden ideasta saa kiinni jo ensimmäisten sanojen perusteella.
Kuvakaappaus rajaus-valikosta, jossa näkyy kuinka rajaukset on rajoitettu käsiteltäviin kokonaisuuksiin.
Auta meitä ymmärtämään Avointen oppimateriaalien kirjaston tarpeita ja kehityskohteita entistä paremmin
Olet ehkä huomannut että sivuillemme on ilmestynyt sininen banneri, jossa pyydetään osallistumaan kyselyyn. Keräämme tämän avulla tietoa Avointen oppimateriaalien kirjaston suunnittelun tueksi. Kysely on auki syyskuun ajan ja olisimme todella kiitollisia jos voisit käyttää muutaman minuutin sen täyttämiseen. Pääset kyselyyn tästä linkistä.
Keräämme myös jatkuvaa palautetta ja käymme mieluusti vuoropuhelu käyttäjien kanssa. Tiimiimme saa yhteyden osoitteesta oppimateriaalivaranto@csc.fi ja meidät voi kutsua mukaan myös opastamaan ja kertomaan palvelusta verkostosi tai organisaatiosi kehittämispäiville tai tiimipalaveriin.
Olet lämpimästi tervetullut mukaan myös syksyn tapahtumiimme! Järjestämme syyskuun 29. päivä klo 15-16 webinaarin, jossa poraudutaan miten oppimateriaaleissa käsitellään samaa aihetta eri koulutusasteilla ja erilaisille oppijoille suunnattuna. Tavoitteena on myös hahmottaa, miten olemassa olevia avoimia oppimateriaaleja voi tehokkaasti käyttää oman opetuksen ja uusien avointen oppimateriaalien pohjana. Lisätietoa wikisivultamme: https://wiki.eduuni.fi/x/9hvVCQ Sivulle päivittyy webinaarin zoom-osoite hyvissä ajoin ennen webinaarin alkua. Samalta sivulta löydät tiedot myös lokakuisista kokoelma-etätyöpajoista!
Kokoelmien jakaminen, uusittu ohjeistus ja tapahtumia
Ennen kesälomia julkaisimme käyttöönne kokoelma-työkalun. Kokoelmien avulla voitte poimia oppimateriaaleja yhteiseen näkymään. Työkalun julkaisun yhteydessä totesimme, että työkalua kehitetään vielä ja seuraavaksi vuorossa on mahdollisuus julkaista kokoelmia myös muiden käyttöön. Nyt se on mahdollista!
Päivitetyn kokoelma-työkalun avulla voit Omat oppimateriaalit -näkymästä klikata valitsemasi kokoelmasi kohdalta muokkaa, täyttää tarvitut tiedot ja julkaista kokoelman. Halutessasi voit myös vain lisätä tietoja, ja tallentaa kokoelman julkaisematta. Kuten oppimateriaalien kohdalla, myös kokoelmiin pitää lisätä tietoa sen käytöstä: mikä kokoelma on, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä käytetään. Kokoelmat eivät kuitenkaan ole oppimateriaaleja, vaan niitä kokoavia näkymiä, ja tarvittavat tiedot ovatkin vähäisempiä. Lisäksi olemme lisänneet mahdollisuuden jäsentää kokoelmia otsikoin ja väliotsikoin. Mikäli kokoelmassa on paljon oppimateriaaleja on hyvä idea rytmittää sitä otsikoin ja järjestämällä oppimateriaalit haluamaansa järjestykseen julkaisulomakkeen Materiaalit-välilehdellä.
Teimme esimerkiksi ja avointen oppimateriaalien julkaisemisen helpottamiseksi kokoelman Avoin julkaiseminen opetuksessa ja oppimisessa. Pääset käyttämään kokoelmaa heti kirjastossa. Lisäksi alla kuvakaappaus kokoelmasta:
Kokoelmien tekeminen on oppimateriaalien julkaisun tavoin avointa kaikille kirjautuneille käyttäjille. Uusitussa ohjeistuksessamme on kokoelmien tekoon ohjeita, jonka lisäksi järjestämme 2.10. klo 9-10 ja 8.10. klo 13-14 etätyöpajat aiheesta. Työpajoissa käydään läpi kokoelma-ominaisuuden toimintaa ja tehdään yhteisesti kokoelmia. Tervetuloa mukaan!
Kehitämme kokoelmia myös jatkossa: seuraavaksi tarkastelemme kokoelmien yhteiskäytön mahdollisuuksia sekä hakutoiminnallisuuksia.
Uusittu ohjeistus
Uusimme kesän aikana ohjeistusta ja julkaisemme sen nyt yhtenä oppimateriaalina. Oppimateriaalin voit ladata itsellesi, lukea suoraan käyttöliittymästämme tai esimerkiksi upottaa sen oman oppilaitoksesi sivuille tai omaan blogiisi.
Uusitut ohjeistukset julkaistaan aluksi kahdella kielellä: suomeksi ja ruotsiksi. Englanninkieliset ohjeet päivitetään samaan oppimateriaaliin kuukauden sisällä. Ohjeistukset on lisensoitu CC BY -lisenssillä, joten voit muokata niitä omaan käyttöösi soveltuvaksi ja esimerkiksi tehdä niistä käännöksiä. Mikäli haluaisit liittää käännöksen suoraan materiaalin yhteyteen, voit ottaa meihin yhteyttä, muuten voit julkaista käännöksesi uutena oppimateriaalina ja lisätä syöttölomakkella tiedon että materiaali pohjautuu meidän materiaaliimme (Hyödynnetyt materiaalit -kohdassa).
Tulevia ja menneitä tapahtumia
Syksy on alkanut hulinalla ja myös Avointen oppimateriaalien kirjasto on mukana tuomassa uusia näkökulmia oppimiseen ja opetukseen. Järjestämme syksyllä tunnin mittaisia webinaareja ja etätyöpajoja, jotka sukeltavat avointen oppimateriaalien maailmaan eri näkökulmista. Syyskuussa on tiedossa webinaari saman aiheen käsittelystä eri kohderyhmien oppimateriaaleissa. Esimerkkinä on kestävästä kehityksestä kertovat oppimateriaalit ja aiheesta tulee kertomaan Aivot yhdessä käyttöön, HBC Kestävän kehityksen edistäminen ja Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin -hankkeiden edustajat. Lisätietoa webinaarista wikisivultamme. Sivulle päivittyy webinaarin zoom-osoite hyvissä ajoin ennen webinaarin alkua. Samalta sivulta löydät tiedot myös kokoelma-etätyöpajastamme ja marras- ja joulukuun tekemisistä!
Osallistumme syksyllä myös erilaisiin konferensseihin ja seminaareihin. Elokuusta olimme mukana esimerkiksi Pedaforumissa, jossa kerroimme miten Avointen oppimateiraalien kirjasto tukee avointa oppimista. Esitystä ei tallennettu, mutta sen ja koko avointa oppimista käsittelevän session materiaalit löytyy täältä.
Järjestämme myös paljon yhteistyötä eri oppilaitosten, hankkeiden, verkostojen ja kuntien kanssa. Mikäli sinun verkostosi tai organisaatiosi kehittämispäivien tai tiimipalaverin ohjelma kaipaisi etätietoiskua avoimista oppimateriaaleista ja Avointen oppimateriaalien kirjastosta, ota meihin yhteys oppimateriaalivaranto@csc.fi niin mallataan kalentereita!