Tämän kertainen tilannekatsaus uusiin parannuksiin Avointen oppimateriaalien kirjastossa sisältää useita pieniä helpotuksia kirjaston käyttäjille. Pidemmittä puheitta, tässä uusien ominaisuuksien esittely:
Versiohistoria näkyville
Avointen oppimateriaalien kirjastossa haluamme edistää sitä, että avoimet oppimateriaalit ovat luotettavia lähteitä. Samalla pyrimme luomaan tapoja, joilla avointen oppimateriaalien julkaisuprosessi olisi sujuva osa niiden luonnetta päivittyvinä materiaaleina. Niinpä Avointen oppimateriaalien kirjastossa oppimateriaalia voi muokata: sen tiedostoja voi vaihtaa ja tehdä kokonaan uusia lisäyksiä. Jotta materiaaleihin voi luotettavasti viitata, vanhat versiot oppimateriaalista eivät poistu. Nyt kaikki käyttäjät pääsevät myös näihin vanhoihin versioihin käsiksi.
Versiohistoria-painike tulee näkyviin silloin, kun oppimateriaaliin osiin on tehty muutoksia. Klikkaamalla versiohistoriasta saat näkyviin ne päivämäärät jolloin materiaali on uusittu (myös sen uusimman version).
Valitsemalla yhden näistä päivämääristä saat juuri sen version avattua. Avattuasi oppimateriaalin version, saatat huomata että selaimessasi näkyvä sivun otsikko sekä linkki vaihtuivat:
Mikäli haluat päästä aina tiettyyn versioon tai haluat jakaa tietyn version kollegoillesi tai oppijoillesi, voit jakaa myös tätä versionumeron sisältävää linkkiä. Huomaathan, että upotuslinkki viittaa aina viimeisimpään versioon oppimateriaalista.
Lataus- ja näyttömäärät
Voit nyt katsoa omiesi ja muiden oppimateriaalien lataus- ja näyttökertoja. Löydät tiedon jokaisen oppimateriaalin kansikuvan alta sekä Omat oppimateriaalit -näkymässä jokaisen oppimateriaalisi kohdalla. Huomaathan että lataus- ja näyttömäärät eivät ole kertyneet palvelun koko toiminnan ajalta, joten jos materiaalisi on ollut jo pitkään AOE:ssa, luvut eivät kerro totuutta alkuvuodelta. Näin alkuun, jokaisen oppimateriaalin latausmäärä on 0 ja näyttömäärät vastaavat viime kuukasien evästeet hyväksyneiden käyttäjien katselukertoja. Oikeaa käyttöä ne siis alkavat mittaamaan vaan tästä lähtien (10/2020).
Mistä nämä luvut sitten tästä eteenpäin tulevat? Näyttökerta nousee joka kerta kun oppimateriaalisi sivu ladataan. Se siis kertoo että oppimateriaalisi on avattu käytettäväksi tai katseltavaksi. Luku nousee myös silloin kun joku käyttää oppimateriaaliasi, joka on upotettu toisaalle upotuskoodilla. Latausmäärä kertoo kuinka moni käyttäjä on ladannut oppimateriaalisi omalle konelleen offline-käyttöä tai jatkotyöstöä varten (lisenssin sen salliessa).
Jatkossa voit hyödyntää näitä myös haussa. Seuraavan päivityksen myötä (noin kuukauden kuluttua), voit järjestää hakutuloksia suosion sekä päivämäärän perusteella (vanhimmat tai uusimmat ensin). Näistä lisää ensi blogissa!
Hakurajausten poistaminen
Teimme rajausten poistamisesta entistä selkeämpää. Näet nyt valitsemasi rajaukset suoraan hakukentän alapuolella ja voit samasta paikasta ruksia painamalla poistaa haluamasi rajauksen. Tämä toimii samalla tavalla kuin Finna.fissä, johon Avointen oppimateriaalien kirjaston avoimet oppimateriaalit tulevat näkyviin ensi kuussa. Avoimia aineistoja löydät jo nyt Finnasta, joten ennen h-hetkeä on hyvä harjoitella hakuja Finnassa tai AOEssa.
Muita muutoksia: selvennöksiä tallentamiseen ja korjaus hyödynnettyihin teoksiin muokkauslomakkeella
Palautteen ja käyttäjätestien perusteella oppimateriaalien tallentamisessa on vielä hiottavaa. Tällä kertaa kokemuksen sujuvoittamiseksi toimme selkeytystekstin niihin kenttiin, joihin voi lisätä useamman itse kirjoitetun tiedon. Lisäksi lisäsimme asiasanat- ja organisaatio -kenttien tooltippeihin tiedon, että mikäli haluaamasi sanaa ei löydy listalta, voit lisätä sen kirjoittamalla sanan tai lauseen loppuun ja painamalla enter. Toivottavasti nämä nopeuttavat yleisimpiä kompastuskivi-tilanteita!
Lisäksi asiakaspalautteen perusteella huomasimme että referenssien (hyödynnetty teos -kentät) lisääminen muokkaus-lomakkeella oli hetkellisesti rikki. Tämä on nyt korjattu, mutta valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että mikäli olette lisänneet referenssejä eivätkä ne ole tulleet näkyville, tulee teidän lisätä ne uudelleen. Ongelma on koskenut vain muokkauslomaketta, eli uutta oppimateriaalia syöttäessä referenssejä on voinut lisätä ongelmitta. Pahoittelut ylimääräisestä vaivasta ja kiitos bugin raportoimisesta!
Iloista oppimista ja oppimateriaalien avaamista! Kysymysten herätessä ja ongelmatilanteissa otattehan yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi.
Joskus selaillessa oppimateriaaleja voi löytää materiaalin joka on lähellä omaa tarkoitusta mutta ei aivan sitä mitä etsi. Tällöin yksi hyvä keino edetä on katsoa tämän materiaalin kuvailutietoja: miten tekijä on kuvannut materiaaliaan, mitkä ovat hänen valitsemansa avainsanat oppimateriaalin löytymiseksi. Uusimman päivityksen myötä voit nyt suoraan klikata näitä löytääksesi vastaavasti kuvailtuja oppimateriaaleja.
Esimerkiksi Leena Huhtaman oppimateriaali Puutarha-alan muovijätteiden käsittely ja kierrätys on sisältää mm. seuraavia kuvailutietoja:
Kaikki avainsanat jotka näyttävät klikattavilta kun viet osoittimen niiden päälle mahdollistavat sinulle suoraan haun toteuttamisen. Nämä sanat ovat myös korostettu harmaalla värillä käyttöliittymässä. Esimerkkitapauksessa voisit olla kiinnostunut mm. kierrätyksestä. Painamlla kierrätys-sanaa löydät muut aiheeseen liittyvät oppimateriaalit. Näin voit puutarha-alan muovijätteiden kierrätyksen jälkeen opetella esimerkiksi miten eri muovimerkinnöillä olevat materiaalit kierrätettään Vesa Silanderin ja Jatta Jokisen Siivous-materiaalista.
Laajennettu esikatselu teksti-, esitys ja taulukko-oppimateriaaleille
Toisena uudistuksena tuomme laajennetun esikatselun erilaisille teksti-, esitys- ja taulukko-oppimateriaaleille. Tähän mennessä olet nähnyt esimerkiksi Microsoft Office:n tuotteilla tehdyt oppimateriaalit siten, että olet voinut avata ne uuteen välilehteen tai ladata ne suoraan. Erityisesti erilaiset teksti- ja esitysmateriaalit ovat hyvin suosittuja ja olemmekin halunneet mahdollistaa oppijoille, opettajille ja kaikille muille oppimateriaalien hyödyntäjille oppimateriaalin selailun heti materiaalin avattuaan. Jotta saamme esikatselun monella näytöllä pieneksi käyvän ikkunan hyödynnettyä mahdollisimman saavutettavalla ja selkeällä tavalla päädyimme muuttamaan tiedostot esikatselua varten. Jos tiedosto on muunnettu esikatselu varten näet seuraavan ilmoituksen:
Muuntaminen ei vaikuta itse tiedostoihin. Tiedostot pysyvät aina siinä alkuperäisessä muodossaan, joina ne on Avointen oppimateriaalien kirjastoon ladattu. Voit ladata ja ottaa materiaalit käyttöön aina alkuperäisessä muodossaan. Esikatselun avulla voit todeta materiaalin toimivaksi ja ladata sen edistyneempää käyttöä varten.
Opi lisää kokoelmista ja vaikuta palveluun
Järjestämme kokoelma-ominaisuudesta etätyöpajoja 2.10. klo 9-10 ja 8.10. klo 13-14 yhteistyössä Sotepeda-hankkeen kanssa. Etätyöpajat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa pääset kuulemaan Avointen oppimateriaalien kirjastosta ja sen kokoelma-ominaisuudesta ja voit kysyä, kokeilla ja tehdä kokoelmia. Tule mukaan Zoomiin! https://cscfi.zoom.us/j/66974369762 Lisätietoa wikisivultamme. Kurkkaa samalta sivulta myös tiistaisen Sama aihe, eri oppijat -webinaarin diat! Diat ovat katseltavissa kahden viikon ajan.
Olet varmasti huomannut myös sinisen bannerin sivuillamme. Keräämme tämän avulla tietoa Avointen oppimateriaalien kirjaston suunnittelun tueksi. Nyt on viimeiset mahdollisuudet vaikuttaa sillä kysely on auki enää viikon aja. Olisimme todella kiitollisia jos voisit käyttää muutaman minuutin sen täyttämiseen. Pääset kyselyyn tästä linkistä.