Blog from November, 2020

Keskiviikkona avoimet oppimateriaalit valloittivat uusia väyliä, sillä ne saapuivat Finna.fihin. Finna kokoaa museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoja yhteen näkymään, joten käyttäessäsi Finnaa löydät opetukseesi nyt avointen oppimateriaalien lisäksi myös muita avoimia aineistoja sekä esimerkiksi vinkkejä millaisia oppimateriaaleja lähikirjastosta löytyy. Yhteistyöllä Finnan kanssa haluamme helpottaa kaikenlaisten avoimien aineistojen käyttämistä opetuksessa sekä mahdollistaa sen, että avoimet oppimateriaalit pääsevät sinne missä oppiminen jo tapahtuu. Avoimet oppimateriaalit ovat käytettävissä myös Finnan rajapintojen kautta muissa näkymissä mm. oppimisalustoissa.

Osana muutosta päivitimme myös Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) etusivun, jotta sitäkin kautta pääsee helposti Finnaan. Lisäsimme etusivulle myös videon palvelusta, jota voi jakaa jos haluaa kertoa muille mikä Avointen oppimateriaalien kirjasto on ja miten sitä voisi käyttää. Löydät myös alapalkista meidän Twitter-tilin - seuraa sitä niin pysyt entistä paremmin perillä mitä AOE:lle kuuluu.

Oppimateriaalien tulosta Finnaan saa lisätietoa mm. Finnan uutisesta.

Vinkkaa mihin kaikkeen löytämäsi oppimateriaali soveltuu

Uutuutena tuomme samalla mahdollisuuden lisätä toisten oppimateriaaleihin metatietoja. Nämä ovat siis yksittäisiä sanoja tai tiivitä fraaseja, jotka kertovat mihin materiaali soveltuu. Tiedot tallentuvat oppimateriaalisivulle, lähelle arvioita.

Kuvakaappaus jossa näkyy lisättyjä asiasanoja

Näiden avulla voit kertoa toisille materiaalin hyödyntäjille sekä tekijöille mm. että materiaali soveltuu johonkin toiseenkin oppiaineeseen tai koulutusasteelle tai rikastaa tekijän antamaa kuvailua lisäämällä useampia aiheeseen littyviä asiasanoja.

Tällä hetkellä muiden käyttäjien antamat kuvailutiedot eivät vaiktua hakuun, mutta tarkastelemme tämän mahdollistumista myöhemmin.


Järjestä hakutulokset ja etsi vain saavutettavia oppimateriaaleja

Uutena mahdollisuutena haussa Avointen oppimateriaalien kirjastossa on järjestää oppimateriaalit muokkauspäivämäärän tai suosion mukaan. Näin saat listaukseen esimerkiksi uusimmat materiaalit listan alkupäähän. Hakutulokset järjestyvät automaattisesti sen mukaan, kuinka hyvin ne vastaavat hakuasi.

Kuvakaappaus palvelusta. Hakutulosten rajaus löytyy listauksen yläosasta

Samalla päivitimme myös mahdollisuuden rajata hakua saavutettavuustietojen mukaan. Tämän avulla voit suoraan mennä oppimateriaaleihin jotka täyttävät tietyt saavutettavuuskriteerit. Muistathan että oppimateriaalit saattavat olla saavutettavia, vaikkei sitä niissä vielä luekaan. Saavutettavuus on vielä monelle uusi asia, joten auttakaamme toisiamme sen saavuttamisessa. Saavutettavuutta voi vinkata myös sosiaalisten metatietojen avulla!

Uusia rajauksia ovat myös käyttö opetuksessa ja lisenssi. Näiden avulla voit tarvittaessa selkeyttää vielä sitä mihin tarkoitukseen haluaisit materiaalin - esimerkiksi oletko kiinnostunut käyttämään sitä kaupallisessa opetuksessa (valitse tällöin kaikki lisenssit paitsi ne joissa on NC-perässä) tai haluaisit opiskella itsenäisesti.

Kuvakaappaus, jossa näkyy uudet rajaukset.

Muita uutisia

Viikolla 47 Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttämässä palvelussa oli virhetilanne, joka johti pitkään käyttökatkoon. Tämä aiheutti sen, että osa Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaaleista ei ollut ladattavissa tai katseltavissa tietuesivuillaan. Olemme virhetilanteen aikana ja sen jälkeen tutkineet tapoja, jolla voimme estää vastaavat pitkät käyttökatkot. Pahoittelemme tilanteesta aiheutunutta haittaa!

Osana nykyistä päivitystä toimme myös luotettavuutta aiempiin toiminnallisuuksiin: nyt pdf:nä katselua varten näytettävät oppimateriaalit toimivat luotettavammin ja versiohistoriasta saa myös ladattua vanhat versiot (ei pelkästään katseltua niitä). Toivottavasti nämä tekevät palvelun käytöstä entistä luontevampaa.

Iloista alkavaa joulukuuta kaikille!

Omat tiedot -näkymä

Jos eilen kirjauduit Avointen oppimateriaalien kirjastoon, huomasit että nimesi oikeassa yläreunassa näyttää hieman erilaiselta - sitä ei enää seuraa "kirjaudu ulos". Tämä on tulos siitä että lisäsimme omat tiedot -näkymän. Nyt klikkamalla nimesi kohdalta saat sekä kirjauduttua ulos että avattua omat tiedot -näkymän:

Omat tiedot ja kirjaudu ulos avautuvat valikkona oman nimesi kohdalta

Omat tiedot -näkymässä voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen kun oppimateriaalisi saa arvioita tai kun omat oppimateriaalisi on vanhentumassa seuraavan kahden päivän kuluessa. Näin tiedät milloin käydä kurkkaamassa oppimateriaalisi kuulumisia. Voit myös ilmoittaa että haluat sähköpostilla ilmoituksen jos käyttöehdot muuttuvat - mikäli tälläinen tilanne tulisi ilmoittaisimme siitä toki myös suoraan palvelussa ja muissa tiedotuskanavissa.

Omat tiedot -näkymässä on neljä eri valintaa ja sähköpostikenttä sekä tietoa näistä valinnoista.

Muista ettet voi saada ilmoituksia jos et ole lisännyt sähköpostia omat tiedot -sivulla olevaan kenttään. Lisättyäsi sähköpostin ja klikattua tallenna, saat tähän sähköpostiin vielä varmistusviestin. Viestissä on linkki, joka sinun tulee avata jotta sähköposti-ilmoitukset ovat käytössä. Tämä on tärkeää, jotta voimme varmistaa että sähköpostiosoitteesi on todella sinun ja ettet ole vahingossa esimerkiksi tehnyt kirjoitusvirhettä siihen. Mikäli siis et saa vahvistusviestiä, tsekkaa että kirjoitit viestin oikein. Vahvistettuasi sähköpostisi, näkyy kentässä vihreä vahvistettu -merkki (kuten kuvassa). Jos et ole vahvistanut sähköpostiasi näkyy tallenna-painikkeen alla sininen ilmoitus, jossa kehotetaan sähköpostin vahvistamisesta (huom. ilmoitus poistuu paikoin viiveellä vahvistuksen jälkeen).

Viimeisenä kohtana näet mahdollisuuden valita että oppimateriaalisi hallintaoikeuden voi sinun niin halutessasi siirtää toiselle haluamallesi tilille. Tämän valitseminen ei aiheuta mitään suoria toimenpiteitä, mutta voi olla hyödyllinen siinä kohtaa jos esimerkiksi vaihdat organisaatiota (jonka myötä Haka- tai MpassID-tunnuksesi vaihtuu) tai haluat muista syistä vaihtaa kirjautumistapasi toiseen.


Miten toimia jos oma tunnus on vaihtumassa tai oppimateriaalien hallintaoikeus tulisi siirtää kanssatekijälle

Mikäli sinulla on tilanne jossa oppimateriaaliesi hallintaoikeus (eli se tunnus joka voi muokata oppimateriaalisi tietoja) pitäisi siirtää uudelle tilillesi tai toisen henkilön tilille, toimi näin:

  • Kirjaa omat tiedot -näkymään sähköpostiksisi se sähköposti, jonka kautta aiot asioida Avointen oppimateriaalien kirjaston kansssa
  • Ota tästä sähköpostista yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi -osoitteeseen ja kerro:
    • tilanne eli se että haluat muuttaa oppimateriaaliesi hallinnoijaa
    • kenelle tai mille tilille hallintaoikeus pitää muuttaa (esim. uuden organisaatiosi Haka-tilille)
  • Me Avointen oppimateriaalien kirjastosta kysymme tarvittavat jatkokysymykset ja siirrämme oppimateriaalisi hallintaoikeuden

Muistathan lisätä sähköpostiosoitteesi omiin tietoihin hyvissä ajoin, jotta siirto sujuu jouhevasti. Hyvä on myös muistaa että oppimateriaalisi säilyvät kirjastossa ja ovat käytettävissä huolimatta siitä, onko sinulla mahdollisuutta tai halua muokata niiden tietoja tulevaisuudessa. Voit myös aina ladata oppimateriaalisi itsellesi - eli vaikka et voisi kirjautua oppimateriaaliesi hallintanäkymään, on oppimateriaalisi edelleen käytössäsi ja muokattavissasi ja esimerkiksi uudelleen julkaistavissa. Aina hallintaoikeuden siirto ei siis ole edes tarpeellinen. 


Pieniä parannuksia: omat oppimateriaalit -näkymässä myös tulevat oppimateriaalien vanhenemispäivät ja näppäimistöllä liikkuminen sujuvammaksi


Omat oppimateriaalit -näkymästä olet aiemmin nähnyt bannerina jo vanhentuneet oppimateriaalit. Nämä ovat materiaaleja jotka edelleen ovat palvelussa, mutta jotka eivät enää tule haussa esille - niihin pääsee siis käsiksi vain suoralla linkillä materiaaliin (näet nämä jo vanhentuneet nykyään punaisella päivämäärällä oppimateriaalin nimen yläpuolella). Nyt näet myös ne oppimateriaalit, joihin olet merkinnyt vanhenemispäivämäärän, mutta joka ei vielä ole tullut (näet nämä keltaisena päivämääränä oppimateriaalin nimen yläpuolella). Näin on helpompi pysyä kärryillä milloin omia oppimateriaaleja voisi päivittää! Voit myös tilata sähköposti-ilmoituksen, joka tulee 2 päivää ennen oppimateriaalin vanhenemista, muistaaksesi päivittää materiaalit tai sen tiedot ajoissa.

Vanhentumispäivämäärät näkyy oppimateriaalin nimen yläpuolella olevana päivämääränä

Selkeytimme myös liikkumista sivustolla pelkkää näppäimistöä käyttäen. Tämä on ollut aiemminkin mahdollista, mutta kielivalikon kohdalla kohdistin ei erottunut oikealla tavalla. Tämä on nyt korjattua ja kohdistin on saanut myös uuden ulkoasun.

Ensi kerralla tiedossa onkin sitten mahdollisuus vinkata toisille että oppimateriaali liittyy myös aiheeseen jota tekijä ei ollut muistanut tai ymmärtänyt laittaa kuvailutietoihin - esimerkiksi kertoa että lukion kielten materiaali sopii mainiosti myös ammatillisen YTO-materiaaliksi. Palataan tähän kuukauden päästä!