Tältä sivulta löytyvät ohjeet opiskeluoikeuden tilatiedoista sekä opintojen rahoituksen tiedoista. 

Sisällys

Opiskeluoikeuden alkaminen

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana, kuitenkin aikaisintaan 1.8.2022. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi, joka pääsääntöisesti on ensimmäinen läsnä-tilan päivämäärä, merkitään tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestäjän päättämä opiskeluoikeuden aloituspäivämäärä, jolloin opinnot alkavat. Mikäli opiskeluoikeuden alkamista siirretään koulutuksen järjestäjän päätöksellä, muutetaan opiskeluoikeuden alkamispäivämäärää ja merkitään ensimmäisen 'Läsnä'-tilan päivämääräksi se päivä, johon alkamista on siirretty ja opinnot tosiasiallisesti alkavat. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.

Koulutuksen järjestäjä päättää opiskeluoikeuden väliaikaisesta keskeyttämisestä opiskelijan hakemuksesta. Niissä tilanteissa, joissa muu kuin oppivelvollinen opiskelija hakee ja hänelle myönnetään väliaikainen keskeytys niin, ettei opiskeluoikeus ala läsnäololla, vaan väliaikaisella keskeytyksellä, aloitetaan opiskeluoikeus tilalla 'Väliaikaisesti keskeytynyt'.

Niillä VALMA-koulutuksesta siirtyvillä opiskelijoilla, jotka siirtyvät tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain siirtymäsäännöksen nojalla 1.8.2022 alkaen suorittamaan TUVA-koulutusta sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, joka järjestää TUVA-koulutusta ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan puitteissa, ja mikäli Loma-tilan merkitsemistä koskevan ehdot täyttyvät, voi opiskeluoikeus alkaa 1.8.2022 'Loma' -tilassa.


HUOM! Opiskeluoikeuden tilamerkintäsäännöissä on vaihtelevuutta riippuen siitä, onko kyse oppivelvollisuuslain tarkoittamasta opiskelijasta, joka suorittaa oppivelvollisuuttaan tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, vaiko muusta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta oppijasta. Löydät molempien oppijatyyppien tilaohjeet tältä sivulta vierittämällä sivua alaspäin.

 

Opiskeluoikeuden tilat

Tila-tiedot näkyvät yhdessä "Opiskeluoikeuden voimassaoloaika"-tiedon kanssa heti opiskeluoikeuden yläpalkin alta. Katseluhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeuden tila näkyy käyttöliittymässä lihavoituna, ja sen vieressä on sininen nuoli. Esimerkiksi, jos opiskeluoikeuden päättävä terminaalitila ("Valmistunut" tai "Katsotaan eronneeksi") on tallennettu tulevaisuuteen, aktiivisena opiskeluoikeuden tilana näkyy katseluhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeuden tila. Opiskeluoikeuden voimassaoloaika päätellään opiskeluoikeudelle siirretyistä tilajaksoista, jotka näkyvät "Tila"-otsikon vierellä. Jos opiskeluoikeutta ei ole päätetty ns. terminaalitilaan, opiskeluoikeuden voimassaoloajassa pitäisi näkyä pelkkä opiskeluoikeuden alkupäivä, joka päätellään opiskeluoikeuden ensimmäisen tilajakson alkupäivästä. Jos opiskeluoikeus on päätetty ns. terminaalitilaan eli opiskeluoikeuden päättävään tilaan, opiskeluoikeuden voimassaoloajassa pitäisi näkyä myös opiskeluoikeuden päättymispäivä, joka päätellään opiskeluoikeuden päätävän tilajakson alkupäivästä.

Tulevaisuuteen ajoittuvaa, spekulatiivista tilatietoa ei tulisi tallentaa KOSKI-palveluun. Spekulatiivisia tiloja ei tule tallentaa ennakoivasti, ellei kyseisen opiskeluoikeuden tilan alkaminen kyseisenä päivänä ole varma tieto. Esimerkiksi ennalta tiedossa olevan, jo varmistuneen valmistumispäivän ja valmistumispäivälle tallennetun Valmistunut-tilan tallennus yhteisvalintoja varten etukäteen ei ole kuitenkaan spekulatiivista tietoa ja tilatiedon voi tallentaa ennakkoon, kun on varmaa, että opiskelija on saanut suoritukset valmiiksi ja tulee valmistumaan tuolloin.  

Oppijat, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuslain piiriin / eivät suorita oppivelvollisuuttaan TUVA-koulutuksessa

Läsnä: Opiskelijan opiskeluoikeus on voimassa ja hän on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa. Opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen. (11 §, 17 §)

HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla perusopetuksen lisäopetuksesta tai LUVA-koulutuksesta TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Lukiokoulutuksen järjestämislupa' taikka 'Perusopetuksen järjestämislupa', TUVA-opiskeluoikeus on alkanut 1.8. Läsnä-tilassa riippumatta siitä, milloin opetus tosiasiallisesti alkaa.

Väliaikaisesti keskeytynyt:  Tilaa käytetään silloin, kun opiskelija ilmoittaa väliaikaisesti keskeyttävänsä, opiskelija erotetaan määräaikaisesti tai opiskeluoikeus pidätetään. Opiskelijalla on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa siksi ajaksi, jonka hän on suorittamassa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelusta taikka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Lisäksi opiskeluoikeus voidaan opiskelijan pyynnöstä väliaikaisesti keskeyttää muusta perustellusta syystä. Koulutuksen järjestäjä päättää opiskeluoikeuden väliaikaisesta keskeyttämisestä opiskelijan hakemuksesta. (17 §)

HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen nojalla TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen samalle koulutuksen järjestäjälle ja joiden opiskeluoikeuden tilana on ollut  'Väliaikaisesti keskeytynyt' ja oppijan hakemuksesta jatkuva väliaikainen keskeytys jatkuu edelleen 1.8.2022, opiskeluoikeuden aloittavana tilana 1.8. on 'Väliaikainen keskeytynyt'.

Loma: Tila on käytössä vain niillä opiskeluoikeuksilla, joiden koulutuksen järjestäjän järjestämislupatietona on 'Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa'. Tilatieto on merkityksellinen niiden opiskeluoikeuksien rahoituksen laskennassa. KOSKI-palveluun kirjataan  vain ne koulutuksenjärjestäjän päättämät lomajaksot, jotka kestävät yli 28 päivää. Kun kyseessä on koulutuksen järjestäjän päättämä yhtäjaksoisesti yli 4 viikkoa kestävä loma, ylimenevä lomajakso ei kerrytä perusrahoitusta opiskelijavuosilaskennassa (Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista 682/2017 1 §).

HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla VALMA-koulutuksesta TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle samalle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa':
Mikäli VALMA-opiskelijan opiskeluoikeuden tilana on ollut 'Loma' 31.7.2022 ja koulutuksen järjestäjän määräämä lomajakso jatkuu edelleen 1.8.2022, opiskeluoikeuden aloittavana tilana 1.8. on 'Loma'.

Valmistunut: Opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi (1215/2020, 11 §). Opiskelija voi osallistua valmentavaan koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti.

    • 1.8.2023 aktiivisina olleet tai sen jälkeen alkaneet opiskeluoikeudet: Opiskeluoikeus päättyy Valmistunut-tilaan, kun opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti vähintään opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. 1.8.2023 alkaen voimassa olleen opetussuunnitelman perusteen muutosmääräyksen mukaisesti tutkintokoulutukseen valmentava koulutus muodostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot -koulutuksen osasta sekä valinnaisista koulutuksen osista. Laajuudeltaan Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot ovat edelleen vähintään kaksi viikkoa, mutta valinnaisissa koulutuksen osissa vähimmäislaajuutta ei enää määritellä.  Opetussuunnitelman perusteen muutoksen voimaantulon myötä 1.8.2023 alkaen Valmistunut -tilan merkitseminen edellyttää, että opiskeluoikeudelta löytyy kaikille yhteisen Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osan hyväksytty suoritus eli yhteensä vähintään kaksi viikkoa edellä kuvatun mukaisesti.

    • 31.7.2023 mennessä päättyneet opiskeluoikeudet: Opiskeluoikeus päättyy Valmistunut-tilaan, kun opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti vähintään opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. 1.8.2022 - 31.7.2022 voimassa olleen opetussuunnitelman perusteen mukaisesti tutkintokoulutukseen valmentava koulutus muodostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osasta (vähintään kaksi viikkoa) sekä vähintään kahdesta muusta valinnaisesta koulutuksen osasta (vähintään á yksi viikko per koulutuksen osa). (ePerusteet). Valmistunut -tilan merkitseminen edellyttää, että opiskeluoikeudelta löytyy kaikille yhteisen Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osan hyväksytty suoritus (vähintään 2 viikkoa) sekä kahden valinnaisen koulutuksen osan hyväksytyt suoritukset (vähintään 1 viikko / koulutuksen osa), yhteensä vähintään neljä viikkoa edellä kuvatun mukaisesti.

Katsotaan eronneeksi: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy Katsotaan eronneeksi-tilaan, kun hänet on tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 18 §:ssä säädetyn mukaisesti katsottu eronneeksi. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua 14 §:ssä tarkoitetun suunnitelman mukaiseen opetukseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 11 §:n 2 momentissa säädetyssä suoritusajassa, katsotaan eronneeksi. Jos opiskelija itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan, hänen opiskeluoikeutensa päättyy siitä päivästä, jona ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle, tai opiskelijan ilmoittamana myöhempänä ajankohtana. Koulutuksen järjestäjä antaa päätöksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta. (18 §)

Mitätöity: Mitätöity ei ole varsinainen tila-tieto, vaan tilan mitätöity-välittämisellä poistetaan koko opiskeluoikeus KOSKI-palvelusta. Mitätöintiä käytetään tilanteessa, jossa KOSKI-palveluun on siirretty perustiedoiltaan virheellinen opiskeluoikeus (esimerkiksi hetu väärin, opiskeluoikeuden tyyppi valittu väärin) tai oppija ei koskaan aloita opiskelua paikan vastaanottamisesta ja/tai ilmoittautumisesta huolimatta. 

Oppijat, jotka ovat oppivelvollisuuslain piirissä / suorittavat oppivelvollisuuttaan TUVA-koulutuksessa

Oppivelvollisten opiskelijoiden opiskeluoikeuden tilat merkitään joiltain osin eri tavalla, kuin ei-oppivelvollisten opiskelijoiden kohdalla. Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa käytettävät opiskeluoikeuden tilat oppivelvollisille ovat:


Läsnä: Opiskelijan opiskeluoikeus on voimassa ja hän on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa. Opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen. (11 §, 17 §)

HUOM! Oppivelvollisen opiskelijan tulee edistää opintojaan silloinkin, kun opiskelija päätetään määräaikaisesti erottaa tai opiskeluoikeus pidättää. (Oppivelvollisuuslaki 8 §) Oppivelvollisen opiskelijan opiskeluoikeuden tilana tulee olla "Läsnä" myös silloin, jos hänet on määräaikaisesti erotettu tai opiskeluoikeus on pidätetty. 

HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla perusopetuksen lisäopetuksesta tai lukiokoulutukseen valmistavasta (LUVA) -koulutuksesta TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Lukiokoulutuksen järjestämislupa' taikka 'Perusopetuksen järjestämislupa', TUVA-opiskeluoikeus alkaa 1.8. Läsnä-tilassa riippumatta siitä, milloin opetus tosiasiallisesti alkaa.

Väliaikaisesti keskeytynyt: Opiskelija on hakenut määräaikaista oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä tai opiskelija on luvallisesti poissa opinnoista ja on myöhemmin palaamassa opintoihin takaisin. Oppivelvollisella on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa oppivelvollisuuslain 7 §:ssä säädetyillä perusteilla. Oppivelvollisten opiskelijoiden kohdalla tilaa "väliaikaisesti keskeytynyt" käytetään silloin, kun oppivelvollinen hakee oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaista keskeytystä koulutuksen järjestäjältä ja koulutuksen järjestäjä sen myöntää.

Aikajakso, jolloin opiskeluoikeuden tila on "väliaikaisesti keskeytynyt" ei ole valtionosuusrahoitteista.


HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen nojalla TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen samalle koulutuksen järjestäjälle ja joiden opiskeluoikeuden tilana on ollut  'Väliaikaisesti keskeytynyt' ja oppijan hakemuksesta jatkuva väliaikainen keskeytys jatkuu edelleen 1.8.2022, opiskeluoikeuden aloittavana tilana 1.8. on 'Väliaikainen keskeytynyt'.

Loma: Tila on käytössä vain niillä opiskeluoikeuksilla, joiden koulutuksen järjestäjän järjestämislupatietona on 'Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa'. Tilatieto on merkityksellinen niiden opiskeluoikeuksien rahoituksen laskennassa. KOSKI-palveluun kirjataan  vain ne koulutuksenjärjestäjän päättämät loma-jaksot jotka kestävät yli 28 päivää. Kun kyseessä on koulutuksen järjestäjän päättämä yhtäjaksoisesti yli 4 viikkoa kestävä loma, ylimenevä lomajakso ei kerrytä perusrahoitusta opiskelijavuosilaskennassa (Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista 682/2017 1 §).

HUOM! Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla VALMA-koulutuksesta TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa' ja joiden VALMA-opiskeluoikeuden tilana on ollut 'Loma' omatilan merkitsemistä koskevan ohjeistuksen mukaisesti ennen 31.7. opiskeluoikeuden päättävää terminaalitilaa, TUVA-opiskeluoikeuden aloittavana tilana 1.8. on 'Loma', mikäli koulutuksen järjestäjän päättämä yhdenjaksoinen lomajakso jatkuu tuolloin. Opiskeluoikeus päivitetään Läsnä-tilaan, kun siirtynyt opiskelija on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa.

Valmistunut: Opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi (1215/2020, 11 §). Opiskelija voi osallistua valmentavaan koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti.

    • 1.8.2023 aktiivisina olleet tai sen jälkeen alkaneet opiskeluoikeudet: Opiskeluoikeus päättyy Valmistunut-tilaan, kun opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti vähintään opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. 1.8.2023 alkaen voimassa olleen opetussuunnitelman perusteen muutosmääräyksen mukaisesti tutkintokoulutukseen valmentava koulutus muodostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot -koulutuksen osasta sekä valinnaisista koulutuksen osista. Laajuudeltaan Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot ovat edelleen vähintään kaksi viikkoa, mutta valinnaisissa koulutuksen osissa vähimmäislaajuutta ei enää määritellä.  Opetussuunnitelman perusteen muutoksen voimaantulon myötä 1.8.2023 alkaen Valmistunut -tilan merkitseminen edellyttää, että opiskeluoikeudelta löytyy kaikille yhteisen Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osan hyväksytty suoritus eli yhteensä vähintään kaksi viikkoa edellä kuvatun mukaisesti.

    • 31.7.2023 mennessä päättyneet opiskeluoikeudet: Opiskeluoikeus päättyy Valmistunut-tilaan, kun opiskelija on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti vähintään opetussuunnitelman perusteiden määräämässä laajuudessa. 1.8.2022 - 31.7.2022 voimassa olleen opetussuunnitelman perusteen mukaisesti tutkintokoulutukseen valmentava koulutus muodostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osasta (vähintään kaksi viikkoa) sekä vähintään kahdesta muusta valinnaisesta koulutuksen osasta (vähintään á yksi viikko per koulutuksen osa). (ePerusteet). Valmistunut -tilan merkitseminen edellyttää, että opiskeluoikeudelta löytyy kaikille yhteisen Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot koulutuksen osan hyväksytty suoritus (vähintään 2 viikkoa) sekä kahden valinnaisen koulutuksen osan hyväksytyt suoritukset (vähintään 1 viikko / koulutuksen osa), yhteensä vähintään neljä viikkoa edellä kuvatun mukaisesti. 


Katsotaan eronneeksi: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy Katsotaan eronneeksi-tilaan, kun hänet on katsottu koulutuksen järjestäjän päätöksellä eronneeksi. Oppivelvollisen eronneeksi katsomisessa noudatettavista menettelyistä säädetään oppivelvollisuuslain 13 §:ssä sekä tutkintokoulutukseen valmistavasta koulutuksesta annetun lain 18:ssa. Ennen oppivelvollisen eronneeksi katsomista koskevan päätöksen tekemistä koulutuksen järjestäjän on selvitettävä, onko oppivelvollinen aloittanut oppivelvollisuuslaissa tarkoitetut uudet opinnot. Jos oppivelvollinen ei ole aloittanut uusia opintoja, koulutuksen järjestäjän on ilmoitettava oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäneen oppivelvollisen yksilöinti- ja yhteystiedot oppivelvollisen asuinkunnalle sekä ilmoitettava oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. 

Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua 14 §:ssä tarkoitetun suunnitelman mukaiseen opetukseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä. Oppivelvollinen katsotaan eronneeksi laissa tarkoitetulla tavalla viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun hän on viimeisen kerran osallistunut opetukseen. Ennen oppivelvollisen eronneeksi katsomista koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa oppivelvolliselle sekä hänen huoltajalleen ja muulle lailliselle edustajalleen, että oppivelvollinen voidaan katsoa eronneeksi, mikäli hän ei osallistu opetukseen.

Oppivelvollinen voidaan katsoa eronneeksi oman ilmoituksen perusteella vain silloin, jos oppivelvollinen on aloittanut uudet oppivelvollisuuslain 4 §:ssä tarkoitetut opinnot. Koulutuksen järjestäjä antaa päätöksen opiskelijan eronneeksi katsomisesta. Jos opiskelija itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan, hänen opiskeluoikeutensa päättyy siitä päivästä, jona ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle, tai opiskelijan ilmoittamana myöhempänä ajankohtana.

Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 11 §:n 2 momentissa säädetyssä suoritusajassa, katsotaan eronneeksi. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi kuitenkin myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.

Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen toistaiseksi

Oppivelvollisuuden suorittaminen voidaan keskeyttää toistaiseksi ainoastaan silloin, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä. Päätös oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä tehdään hakemuksesta. Ennen päätöksen tekemistä tulee selvittää, onko oppivelvollisuuden suorittaminen mahdollista oppivelvollisuuslain 7 §:n 1 momentin 1 ja 4 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa mahdollista yksilöllisten valintojen, yksilöllistämisen, välttämättömien tukitoimien tai kohtuullisten mukautusten avulla. Koulutuksen järjestäjän tulee ennen päätöksen tekemistä ilmoittaa oppivelvolliselle sekä hänen huoltajalleen ja muulle lailliselle edustajalleen, että oppivelvollinen katsotaan eronneeksi, jos oppivelvollisuuden suorittaminen keskeytetään toistaiseksi. Tällöin opiskelijan opiskeluoikeus päätetään tilaan "katsotaan eronneeksi". Opiskelijasta tehdään ilmoitus asuinkunnalle ja asuinkunta merkitsee Valpas-palveluun tiedon oppivelvollisuuden suorittamisen keskeytyksestä toistaiseksi.

Mitätöity: Mitätöity ei ole varsinainen tila-tieto, vaan tilan mitätöity-välittämisellä poistetaan koko opiskeluoikeus KOSKI-palvelusta. Mitätöintiä käytetään tilanteessa, jossa KOSKI-palveluun on siirretty perustiedoiltaan virheellinen opiskeluoikeus (esimerkiksi hetu väärin, opiskeluoikeuden tyyppi valittu väärin, TUVA-opiskeluoikeudelle on valittu alun perin väärä tieto koulutuksen järjestämisluvasta ja rahoituksen lisätiedot on tästä johtuen tallennettu väärin) tai oppija ei koskaan tosiasiassa aloita opiskelua paikan vastaanottamisesta ja/tai ilmoittautumisesta huolimatta. 

TUVA-opiskelijoiksi siirtyvien perusopetuksen lisäopetuksen, LUVA-koulutuksen ja VALMA-koulutuksen opiskelijoiden opiskeluoikeuden aloittava tila

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana, kuitenkin aikaisintaan 1.8.2022. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi, joka pääsääntöisesti on ensimmäinen läsnä-tilan päivämäärä, merkitään tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestäjän päättämä opiskeluoikeuden aloituspäivämäärä, jolloin opinnot alkavat. Mikäli opiskeluoikeuden alkamista siirretään koulutuksen järjestäjän päätöksellä, muutetaan opiskeluoikeuden alkamispäivämäärää ja merkitään ensimmäisen 'Läsnä'-tilan päivämääräksi se päivä, johon alkamista on siirretty ja opinnot tosiasiallisesti alkavat. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.

Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla perusopetuksen lisäopetuksesta tai LUVA-koulutuksesta 31.7.2022 TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Lukiokoulutuksen järjestämislupa' taikka 'Perusopetuksen järjestämislupa' ja joilla on em. koulutusmuotojen aktiivinen opiskeluoikeus 31.7.2022, uusi TUVA-opiskeluoikeus alkaa 1.8.2022 Läsnä-tilassa riippumatta siitä, milloin lukuvuoden opetus tosiasiallisesti alkaa.

Sellaisten opiskelijoiden, jotka siirtyvät lain siirtymäsäännöksen (29 §) nojalla VALMA-koulutuksesta TUVA-koulutukseen 1.8.2022 alkaen sellaiselle koulutuksen järjestäjälle, jonka järjestämislupatietona on 'Ammatillisen koulutuksen järjestämislupa' ja joiden 31.7.2022 aktiivisena olleen VALMA-opiskeluoikeuden tilana on ollut 'Loma' tilan merkitsemistä koskevan ohjeistuksen mukaisesti ennen 31.7. opiskeluoikeuden päättävää terminaalitilaa, ja mikäli koulutuksen järjestäjän päättämä yhdenjaksoinen lomajakso jatkuu edelleen 1.8.2022  niin TUVA-opiskeluoikeuden aloittavana tilana 1.8. on 'Loma'. Opiskeluoikeus päivitetään Läsnä-tilaan, kun siirtynyt opiskelija on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa tai päätetään terminaalitilaan, kun hän valmistuu/päättää koulutuksen suorittamisen.

OKM:n antaman ohjeen mukaan siirtymäsäännös ei kuitebkaan koske niitä opiskelijoita, jotka ovat tosiasiassa suorittaneet kaikki opintonsa ennen 1.8.2022, vaikka todistus annettaisiin vasta 1.8.2022 jälkeen. Todistus annetaan suoritetusta koulutuksesta. Mikäli opiskelija on tehnyt kaikki opintosuoritukset valmiiksi 31.7.2022 mennessä eikä hän tosiasiassa koskaan aloita TUVA-opintoja, ei hänelle luoda TUVA-opiskeluoikeutta, vaikka 31.7. mennessä suoritettujen opintosuoritusten arviointipäivä tai opiskeluoikeuden valmistumispäivä olisi 1.8.2022 tai sen jälkeen. Näiden opiskelijoiden opiskeluoikeustiedot päivitetään kyseisen opiskeluoikeuden päättymiseen asti aiemmille VALMA-, LUVA- tai perusopetuksen lisäopetuksen opiskeluoikeuksille.

Opiskeluoikeuden rahoitusmuoto

Opiskeluoikeuden tilan perässä tulee näkyä opiskeluoikeuden rahoitustiedot. Rahoitustietojen merkintään käytetään KOSKI-koodistoa Opintojen rahoitus: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/opintojenrahoitus/latest 

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskeluoikeuksilla voidaan käyttää rahoitusmuotoja "Valtionosuusrahoitteinen koulutus (koodi 1)", "Muuta kautta rahoitettu (koodi 6) tai "Työvoimakoulutus (OKM rahoitus) (koodi 10)". Tarkista tarvittaessa voimassaolevat rahoituskoodit koodistosta. Rahoitustiedot tulee olla merkitty kaikille niille opiskeluoikeuden tiloille, jotka vaikuttavat koulutuksen rahoituksen laskentaan (läsnä, loma, valmistunut).

  • Valtionosuusrahoitteinen koulutus: Opiskelijan tila-tietoon (läsnä, loma, valmistunut) liitetään tieto valtionosuusrahoituksesta silloin, kun opiskeluoikeus kuuluu oppilaitoksen valtionosuusrahoituksen piiriin. 



  • Muuta kautta rahoitettu: Opiskelijan tila-tietoon liitetään tieto muuta kautta rahoituksesta silloin, kun opiskelija ei kuulu oppilaitoksen valtionosuusrahoituksen piiriin. Muuta kautta rahoitettu-rahoitusmuotoa käytetään esimerkiksi silloin, kun koulutuksen järjestäjä järjestää koulutusta hankintana toiselle oppilaitokselle.