- Created by Aino Röksä, last modified by Elisa Alanen on Dec 04, 2024
Uppgifter om stöd som ges inom småbarnspedagogiken (på svenska)
Kunta tai kuntayhtymä tallentaa varhaiskasvatuksessa annettavan tuen ja tukipalveluiden tiedot Vardaan summatasolla. Kunnat ja kuntayhtymät ilmoittavat ikäryhmittäin kunnallisten ja yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden tuottajien hallintopäätösten määrät, joiden perusteella lapsi saa varhaiskasvatuksessa tehostettua tai erityistä tukea tai yleisen tuen tukipalveluita.
Lue lisää varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tietojen hallintopäätöksistä: Hallintopäätös lapsen tuesta varhaiskasvatuksessa.
Tuen tietojen kerääminen tilastovuodelta 2023
Vuoden 2023 tietojen osalta varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot kerätään Tilastokeskuksen toteuttamana erillistiedonkeruuna. Tiedonkeruu kohdistetaan kunnille ja kuntayhtymille, jotka ilmoittavat tekemiensä hallintopäätösten määrät myös alueellaan toimivien yksityisten osalta. Erillistiedonkeruu tulee ajoittumaan tammikuulle 2024. Tutustu Tilastoskeskuksen erillistiedonkeruuseen ja tiedonkeruulomakkeeseen täällä. Opetushallitus ei vastaa erillistiedonkeruuseen liittyviin kysymyksiin.
Tuen tietojen kerääminen tilastovuodesta 2024 alkaen
Vuodesta 2024 lähtien varhaiskasvatuksessa annettavan tuen toteutumista seurataan ja raportoidaan Vardan kautta. Vardaan tallennetaan vain tilastointipäivänä voimassa olevien hallintopäätösten lukumäärät. Vuoden 2024 osalta tilastointipäivämääriä on kaksi 31.5. ja 31.12. Vuodesta 2025 lähtien tilastointipäivämääriä on vain yksi 31.12.
Vuosi 2024
- 31.5.2024 tilanteen mukaiset hallintopäätösten määrät tulee tallentaa Vardaan 30.6.2024 mennessä.
- 31.12.2024 tilanteen mukaiset hallintopäätösten määrät tulee tallentaa Vardaan 31.1.2025 mennessä.
Vuodesta 2025 alkaen
- 31.12. tilanteen mukaiset hallintopäätösten määrät tulee tallentaa Vardaan 31.1. mennessä
Kuka tallentaa varhaiskasvatuksessa annettavaa tukea koskevat tiedot?
Kunnat ja kuntayhtymät raportoivat erikseen kunnallisten ja yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden tuottajien hallintopäätösten määrät, jotka ovat voimassa tilastointipäivänä. Yksityiset palveluntuottajat eivät siis tallenna tuen tietoja Vardaan. Kunta tai kuntayhtymä, joka tekee hallintopäätöksen myös kirjaa päätöksen Vardaan.
Päätöksen tekee varhaiskasvatuksen järjestämisvastuussa oleva kunta. Jos kyseessä on yksityisen palveluntuottajan järjestämä varhaiskasvatus, päätöksen tekee palveluntuottajan esityksestä varhaiskasvatuksen toimipaikan sijaintikunta. Lapsen saadessa varhaiskasvatusta ostopalveluna hankitussa varhaiskasvatuksessa hallintopäätöksen tekee varhaiskasvatuksen järjestämisvastuussa oleva kunta. Vastaavasti palvelusetelin myöntänyt kunta tekee tukea koskevan hallintopäätöksen. Huoltajan yksityisen hoidon tuella hankkimassa varhaiskasvatuslain 9 luvun mukaisessa varhaiskasvatuksessa, jossa kunnalle ei muodostu varhaiskasvatuslain 6 §:n mukaista järjestämisvastuuta suhteessa lapseen, hallintopäätöksen tekee varhaiskasvatuksen toimipisteen sijaintikunta varhaiskasvatuksen tuottajan esityksestä.
Tutustu myös Varhaiskasvatustoimijoiden tallennusvastuut -sivuun.
Mitä tietoja Vardaan tallennetaan varhaiskasvatuksessa annettavasta tuesta?
Kunnat ja kuntayhtymät tallentavat Vardaan ikäryhmittäin tilastointipäivämääränä voimassa olevat hallintopäätökset yleisen tuen tukipalveluista, tehostetusta tuesta ja erityisestä tuesta. Lapsen 15 c §:n mukaisista tukipalveluista tulee antaa hallintopäätös silloin, kun asiasta ei päätetä tehostetun tai erityisen tuen päätöksen yhteydessä. Tiedot tallennetaan erikseen kunnan ja kunnan alueella toimivien yksityisten palveluntuottajien osalta. Mikäli kunnalla tai kuntayhtymällä ei ole tilastointipäivämääränä voimassa olevia hallintopäätöksiä, tulee varhaiskasvatustoimijan tallentaa tieto tästä Vardaan. Integraatiolla tietoja siirrettäessä kunta tai kuntayhtymä tallentaa nollan (0) tukimuoto- ja ikäryhmä -kohtiin. Jos kunta tai kuntayhtymä tallentaa varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot käyttöliittymän kautta, tallennetaa toimija kaikkiin kohtiin 0.
Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten tuen tiedot
Hallintopäätösten määrä yleisen tuen tukipalveluista
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Hallintopäätösten määrä tehostetusta tuesta
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Hallintopäätösten määrä erityisestä tuesta
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten tiedot
Hallintopäätösten määrä yleisen tuen tukipalveluista
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Hallintopäätösten määrä tehostetusta tuesta
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Hallintopäätösten määrä erityisestä tuesta
- 0-2-vuotiaat
- 3-vuotiaat
- 4 -vuotiaat
- 5-vuotiaat
- 6-vuotiaat
Miten varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot tallennetaan Vardaan?
Varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot voidaan tallentaa Vardaan joko järjestelmäintegraatiolla varhaiskasvatustoimijalla käytössä olevasta järjestelmästä tai Vardan käyttöliittymässä. Varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tietojen osalta Vardaan voi integroida yhden tietojärjestelmän eli tuen tiedot muodostavat oman erillisen tietokokonaisuutensa. Tuen tietojen ei siis tarvitse tulla samasta järjestelmästä kuin esimerkiksi varhaiskasvatustiedot. Vastaavasti se tarkoittaa myös sitä, että vaikka varhaiskasvatustiedot tallennettaisiin integraatiolla Vardaan, tukea koskevat tiedot on mahdollista tallentaa käyttöliittymän kautta. Tiedonsiirto rajapinnan kautta ja tietojen tallentaminen käyttöliittymän kautta ovat kuitenkin toisensa poissulkevia menetelmiä varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tietojen kohdalla eli jos varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot on tallennettu Vardaan integraation kautta, tietoja ei voi muokata käyttöliittymässä.
Tuen tietojen tallentamiseksi Vardan käyttöliittymässä tietojen tallentaja tarvitsee erillisen Varda-tuen tiedot-tallentaja -käyttöoikeuden.
Integraatiolla tietoja siirrettäessä tulee varmistaa, että palvelukäyttäjätunnuksella on tarvittava Varda-tuen tietojen palvelukäyttäjä -oikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tuen tiedot siirtyvät samasta järjestelmästä Vardaan kuin muutkin varhaiskasvatustiedot, tulee Varda-pääkäyttäjän lisätä olemassa olevalle varhaiskasvatustietoja varten luodulle palvelukäyttäjälle Varda-tuen tietojen palvelukäyttäjä -oikeus, jotta tuen tietojen siirtäminen lähdejärjestelmästä Vardaan onnistuu. Olemassa olevan palvelukäyttäjätunnuksen muokkaamisen ohjeen löydät täältä. Varmistathan lisäksi omalta järjestelmätoimittajaltasi, että lähdejärjestelmästänne on mahdollista siirtää tukea koskevat tiedot Vardaan. Jos toiminnallisuutta tuen tietojen siirtämiseksi lähdejärjestelmästä Vardaan ei ole toteutettu, tulee tukea koskevat tiedot tallentaa käyttöliittymässä.
Lue lisää tuen tietoihin liittyvistä käyttöoikeuksista Vardan käyttäjähallinta -sivulta.
Miten ilmoitetaan tieto, että voimassa olevia hallintopäätöksiä ei ole?
Mikäli kunnalla tai kuntayhtymällä ei ole tilastointipäivämääränä voimassa olevia hallintopäätöksiä, tulee varhaiskasvatustoimijan tallentaa tieto tästä Vardaan. Integraatiolla tietoja siirrettäessä kunta tai kuntayhtymä tallentaa nollan (0) tukimuoto- ja ikäryhmä -kohtiin. Jos kunta tai kuntayhtymä tallentaa varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot käyttöliittymän kautta, tallennetaa toimija kaikkiin kohtiin 0. Jos kunnalla on esimerkiksi vain kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten hallintopäätöksiä ilmoitettavana, tällöin vain yksityisen varhaiskasvatuksen osalta ilmoitetaan kaikkiin kohtiin 0.
Miten hallintopäätökset jaotellaan kunnalliseen ja yksityiseen?
Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten tuen tiedot pitävät sisällään niiden lapsien hallintopäätökset, joiden varhaiskasvatus on kunnan tai kuntayhtymän järjestämää (JM01). Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten tuen tiedot pitävät sisällään niiden lapsien hallintopäätökset, joiden varhaiskasvatus on järjestetty ostopalveluna (JM02), palvelusetelillä (JM03), yksityisen hoidon tuella (JM04) tai ilman yksityisen hoidon tukea (JM05).
Miten lapsen ikä määritellään?
Hallintopäätökset tallennetaan ikäryhmittäin. Lapsen ikä määräytyy tilastointipäivän 31.12. mukaisesti. Myös vuoden 2024 tilastointipäivämäärän 31.5.2024 tiedonkeruussa lapsen ikä määritellään 31.12. tilanteen pohjalta. Esimerkkejä:
1) lapsi, joka on syntynyt 2021, tilastoidaan vuoden 2024 tilastoinnissa sekä 31.5.2024 että 31.12.2024 3-vuotiaaksi.
2) Lapsi täyttää vuoden 2024 aikana 3 vuotta. Hänelle tehdään tuen päätös 1.3.2024 lähtien. Tukipäätös on voimassa 31.5.2024 ja hänen tuen tietonsa viedään Vardaan 31.5.2024. Lapsi on tilastossa 3-vuotias, sillä lapsen ikä määritellään 31.12.2024 tilanteen pohjalta.
Uppgifter om stöd som ges inom småbarnspedagogiken
Kommunen eller samkommunen för in uppgifter om stödet och stödtjänsterna som ges inom småbarnspedagogiken på summanivå i Varda. Kommunerna och samkommunerna uppger antalet förvaltningsbeslut, enligt vilka barnet ges intensifierat eller särskilt stöd eller stödtjänster inom allmänt stöd inom småbarnspedagogiken, för kommunala och privata producenter av småbarnspedagogiktjänster enligt åldersgrupp.
Utbildningsstyrelsen ordnar våren 2024 fortbildning i införandet av uppgifter om stödet i Varda:
Finskspråkigt webbinarium 17.4.2024 kl. 12–13: Varhaiskasvatuksessa annettavan tuen tiedot / Svenskspråkigt webbinarium 19.4.2024 kl.12–13 Uppgifter om stöd som ges inom småbarnspedagogiken
Insamling av uppgifter om stödet för statistikåret 2023
Uppgifter om stöd som gavs inom småbarnspedagogiken år 2023 samlas in av Statistikcentralen som en separat datainsamling. Datainsamlingen är inriktad på kommuner och samkommuner, som meddelar antalet förvaltningsbeslut även för privata aktörer i kommunen/samkommunen. Den separata datainsamlingen har utförts i januari 2024. Läs mer om Statistikcentralens separata datainsamling och ta del av datainsamlingsblanketten Utbildningsstyrelsen svarar inte på frågor om den separata datainsamlingen.
Insamling av uppgifter om stödet från och med statistikåret 2024
Från och med 2024 följer man upp och rapporterar om stödet som ges inom småbarnspedagogiken i Varda. I Varda införs endast antalet giltiga förvaltningsbeslut på statistikföringsdagen. År 2024 är antalet statistikföringsdagar två, 31.5 och 31.12. Från och med år 2025 finns det endast en statistikföringsdag, 31.12.
År 2024
- Antalet förvaltningsbeslut enligt situationen 31.5.2024 ska föras in i Varda senast 30.6.2024.
- Antalet förvaltningsbeslut enligt situationen 31.12.2024 ska föras in i Varda senast 31.1.2025.
Från och med år 2025
- Antalet förvaltningsbeslut enligt situationen 31.12 ska föras in i Varda senast 31.1.
Vem för in uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken?
Kommunerna och samkommunerna rapporterar separat antalet förvaltningsbeslut för kommunala och privata producenter av småbarnspedagogiktjänster som är giltiga på statistikföringsdagen. Privata serviceproducenter för alltså inte in uppgifter om stöd i Varda. Kommunen eller samkommunen som fattar förvaltningsbeslutet för även in uppgiften om beslutet i Varda.
Beslutet fattas av den kommun som ansvarar för anordnandet av småbarnspedagogiken. Om det är fråga om småbarnspedagogik som ordnas av en privat serviceproducent, fattas beslutet på förslag av serviceproducenten av den kommun där verksamhetsstället inom småbarnspedagogik finns. Om småbarnspedagogiken för barnet ordnas som köptjänst, fattas förvaltningsbeslutet av den kommun som har ansvaret för anordnandet av småbarnspedagogiken. På motsvarande sätt ska den kommun som har beviljat en servicesedel fatta ett förvaltningsbeslut om stöd. Om vårdnadshavaren skaffar småbarnspedagogik med stöd för privat vård i enlighet med kapitel 9 i lagen om småbarnspedagogik, uppkommer inte en skyldighet för kommunen att anordna småbarnspedagogik för barnet i enlighet med 6 § i lagen om småbarnspedagogik. I detta fall fattas förvaltningsbeslutet av den kommun där verksamhetsstället för småbarnspedagogik finns, på förslag av producenten av småbarnspedagogik.
Du kan läsa mer på sidan Ansvaret för införande av uppgifter hos aktörerna inom småbarnspedagogiken.
Vilka uppgifter om stöd som ges inom småbarnspedagogiken förs in i Varda?
Kommuner och samkommuner för in på statistikföringsdagen giltiga förvaltningsbeslut om stödtjänster inom allmänt stöd, intensifierat stöd och särskilt stöd enligt åldersgrupp i Varda. Ett förvaltningsbeslut om stödtjänster för barnet i enlighet med 15 c § i lagen om småbarnspedagogik ska fattas i de fall som man inte fattar beslutet i samband med ett beslut om intensifierat eller särskilt stöd. Uppgifterna förs in separat för kommunen och privata serviceproducenter som är verksamma i kommunen. Om kommunen eller samkommunen inte på statistikföringsdagen har några giltiga förvaltningsbeslut, ska småbarnspedagogikaktören föra in denna uppgift i Varda. Vid överföring med systemintegration för kommunen eller samkommunen in noll (0) i punkterna form av stöd (tukimuoto) och åldersgrupp. Om kommunen eller samkommunen för in uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken i användargränssnittet, för aktören in 0 i samtliga punkter.
Uppgifter om stöd som ges barn inom kommunal småbarnspedagogik
Antalet förvaltningsbeslut om stödtjänster inom allmänt stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Antalet förvaltningsbeslut om intensifierat stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Antalet förvaltningsbeslut om särskilt stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Uppgifter om stöd som ges barn inom privat småbarnspedagogik
Antalet förvaltningsbeslut om stödtjänster inom allmänt stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Antalet förvaltningsbeslut om intensifierat stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Antalet förvaltningsbeslut om särskilt stöd
- 0–2-åringar
- 3-åringar
- 4-åringar
- 5-åringar
- 6-åringar
Hur förs uppgifter om stöd som ges inom småbarnspedagogiken in i Varda?
Uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken kan föras in i Varda antingen med systemintegration från ett system som småbarnspedagogikaktören använder eller i Vardas användargränssnitt. När det gäller uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken är det möjligt att integrera ett datasystem i Varda; uppgifterna om stödet utgör alltså en separat informationshelhet. Uppgifterna om stödet måste inte alltså komma från samma system som till exempel uppgifterna om småbarnspedagogiken. Detta innebär även att även om uppgifterna om småbarnspedagogiken förs över till Varda med systemintegration, kan uppgifterna om stödet föras in via användargränssnittet. Om uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken har förts in i Varda med systemintegration kan de dock inte redigeras i användargränssnittet, och vice versa.
För att föra in uppgifter om stöd i Vardas användargränssnitt måste den som för in uppgifterna ha separata användarrättigheter och vid överföring med systemintegration ska man försäkra sig om att tjänsteanvändarnamnet har nödvändiga användarrättigheter. Du kan läsa mer om användarrättigheter som gäller uppgifter om stöd på sidan Användaradministration i Varda.
Hur uppger man att det inte finns några giltiga förvaltningsbeslut?
Om kommunen eller samkommunen inte på statistikföringsdagen har några giltiga förvaltningsbeslut, ska småbarnspedagogikaktören föra in denna uppgift i Varda. Vid överföring med systemintegration för kommunen eller samkommunen in noll (0) i punkterna form av stöd (tukimuoto) och åldersgrupp. Om kommunen eller samkommunen för in uppgifterna om stöd som ges inom småbarnspedagogiken i användargränssnittet, ska aktören föra in 0 i samtliga punkter. Om en kommun till exempel endast har giltiga förvaltningsbeslut för barn som deltar i kommunal småbarnspedagogik, ska man uppge 0 i alla punkter som gäller privat småbarnspedagogik.
Hur delas förvaltningsbesluten in i kommunala och privata?
I uppgifterna om stöd som ges barn inom kommunal småbarnspedagogik ingår förvaltningsbeslut för de barn som deltar i småbarnspedagogik som ordnas av en kommun eller samkommun (JM01). I uppgifterna om stöd som ges barn inom privat småbarnspedagogik ingår förvaltningsbeslut för de barn som deltar i småbarnspedagogik som ordnas som köptjänst (JM02), med servicesedel (JM03), med stöd för privat vård (JM04) eller utan stöd för privat vård (JM05).
Hur fastställs barnets ålder?
Förvaltningsbesluten förs in enligt åldersgrupp enligt barnets ålder på statistikföringsdagen 31.12. Även vid datainsamlingen för år 2024, på statistikföringsdagen 31.5.2024, fastställs barnets ålder enligt situationen 31.12.
- No labels