Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ennen opintojen alkua Koulutuksen lähipalvelut on alustanut sinulle Peppiin HOPSin opinto-oikeutesi osoittaman voimassaolevan opetussuunnitelman pohjalta. HOPS-pohja on sinulle ja HOPS-ohjaajallesi valmiina Pepissä tarkastelua ja muokkausta varten. HOPSin päivittäminen ja ajan tasalla pitäminen on omalla vastuullasi.

HOPS on pohja suoritusotteelle ja tutkintotodistukselle, ja viimeistään valmistumisen aikaan sen pitää olla kunnossa kaikilta osin. Pidä HOPSisi ajantasalla koko opintojesi ajan:

  • Voit lisätä tai poistaa HOPS-pohjasta vaihtoehtoisia ja vapaavalintaisia opintojaksoja, esimerkiksi yksittäisiä opintojaksoja, kokonaisia sivuaineita tai muita opintokokonaisuuksia.
  • Et voi itse siirtää opintoja opiskeluoikeudelta toiselle. Jos sinulla on tarve siirtää opintoja opiskeluoikeudelta toiselle, ole yhteydessä oman tiedekuntasi lähipalveluihin. Huomioi, että 1.1.2021 jälkeen Oulun yliopiston Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot pitää siirtää tutkinto-opintoihin osaamisen tunnustamisen (hyväksiluvun) kautta. 

Lähetä HOPS omaopettajallesi kommentoitavaksi, kun olet muokannut sitä ensin itse. HOPSin hyväksyminen ei ole välttämätöntä ennen valmistumisvaihetta. Voit opiskella, vaikka HOPS olisi luonnos (DRAFT)-tilassa.  

Lähetä HOPS omaopettajallesi hyväksyttäväksi, jos olet suunnitellut opiskelevasi ristiinopiskelun, kesäyliopiston tms. kautta opintoja, tai jostain muusta syystä tarvitset nimenomaan hyväksytyn  HOPSin. Hyväksytä HOPS myös hyvissä ajoin, noin puoli vuotta ennen arvioitua valmistumista. Huomaa, että hyväksymisen jälkeen HOPS lukittuu eikä siihen voi tehdä enää muutoksia. Hyväksytyn HOPSin tilalle syntyy uusi HOPS-luonnos (DRAFT), joka on muokattavissa. 

Kun lähetät Pepissa viestejä, kirjoita viestiin oma allekirjoituksesi. Viesti menee Pepin kautta myös vastaanottajan sähköpostiin, ja viestin lähettäjä on Noreply. Mikäli allekirjoitus puuttuu, omaopettaja ei tiedä, kenen viestistä on kyse.

HOPS-ohjaajan tehtävänä on tukea sinua HOPSin muokkaamisessa. HOPS-ohjauksen vastuista ja toimintamalleista voit lukea lisätietoja yliopiston HOPS-linjauksista.

Maisteriopintojen suorittaminen

Voit opiskella maisteriopintoja, vaikka maisterivaiheen HOPS ei olisikaan vielä näkyvillä Pepissä. Lue lisää maisteriopintojen suorittamisesta kohdasta opintojen valinta.

Sinun kannattaa noudattaa oman tutkinto-ohjelmasi opintojen suorittamisjärjestyksen ajoitussuositusta. Joissakin tapauksissa maisterivaiheen opintojen valinta on tarkoituksenmukaista jo ennen maisterivaiheen HOPSin näkymistä Pepissä. Moni opiskelija aloittaa esimerkiksi maisterivaiheen sivuaineen suorittamisen jo alemman korkeakoulun suorittamisen aikana. 

HOPS Pepissä

HOPS-sivulla voit tarkastella ja muokata henkilökohtaista opintosuunnitelmaasi.

Sivun yläreunassa navigointipalkin alapuolella on otsikkona sen opiskeluoikeus, jota sivulla oleva HOPS koskee. Tämän vieressä on tieto siitä, mikä HOPS-versio on kyseessä. HOPS-versio kertoo, onko HOPSisi hyväksytty omaopettajan toimesta vai onko kyseessä luonnos.

Otsikon alapuolella on yhdeksän alavälilehteä: tarkastelu, opintojen valinta, ajoitus, jäsentelyt, viestit, ilmoittautumiset, ryhmän kuvaus, tentit ja ahot.

Voit liikkua eri välilehdillä klikkaamalla kunkin välilehden otsikkoa. Lue välilehtien tarkemmat ohjeet niiden omilta ohjesivuilta.