Rinnakkaistallennusta aloitettaessa kannattaa 1) lukea Theseuksesta löytyvät ohjeet, 2) tutustua SHERPA/RoMEO -palveluun, 3) ottaa käyttöön final draftin kansilehti sekä 4) mallikirjeet kirjeenvaihtoon kustantajan ja kirjoittajien kanssa sekä tallentaa 5) kustantajasopimukset Theseuksen bundleen.

Ohjeita:

Pohjia:

Prosessi:

  1. Pyydä kirjoittajalta / kirjoittajilta tallennuslupa. Huomaathan, että jos kirjoittajia on useampi, lupa tarvitaan kaikilta kirjoittajilta. Samoin jos artikkelissa on kuvia, niiden luvat tarvitaan.
  2. Tarkista kustantajan OA-politiikka SHERPA/RoMEO-palvelusta tai kustantajan verkkosivuilta tai kustantajalta sähköpostitse.
  3. Tallenna se versio, jota kustantaja vaatii. Useimmin kyseessä on final draft eli vertaisarvioitu ja arvioijien kommenttien perusteella muokattu tekijän viimeinen versio artikkelista ennen julkaisemista, ei vielä kustantajan logoa, taittoa tms.
  4. Luo artikkelille kansilehti ja liitä se artikkelin ensimmäiseksi sivuksi. Tärkeää on ilmaista seuraavat asiat: 1) onko tallennettu versio final draft vai mikä, 2) alkuperäisen artikkelin viitetiedot 3) alkuperäisen artikkelin osoite ja 4) alkuperäisen artikkelin CC-lisenssi. Nämä ovat erityisen tärkeitä asioita, joilla turvataan kustantajan oikeudet.
  5. Jos kustantaja vaatii embargoa eli viivästettyä ilmestymistä julkaisuarkistoon, merkitse artikkelia tallentaessa embargon aika kustantajan määrityksen mukaan.
  6. Tallenna halutessasi itseäsi helpottamaan kustantajan kanssa käyty viestittely tai SHERPA/RoMEOn artikkelin oikeuksia koskeva sivu kopiona Theseukseen artikkelin tietueen bundleen.Pre-print

Post-print

Kustantajan pdf

Määritelmä

artikkelin käsikirjoitusversio (vertaisarvioimaton), jota tarjotaan kustantajalle

vertaisarvioitu ja arvioijien kommenttien perusteella muokattu tekijän viimeinen versio artikkelista ennen julkaisemista, ei vielä kustantajan logoa, taittoa tms.

kustantajan lopullinen, julkaistu, versio artikkelista

Muita nimityksiä

submitted version, author-submitted article

final draft, accepted author manuscript, accepted article, author's accepted manuscript

final published article, version of record, publisher PDF, publisher's version, published journal article

Myös nämä ovat kustantajan versioita artikkelista enen lopullista julkaisua: Epub, Ahead of Print, Epub ahead of Print, In Press, Corrected Proof, Online First, Forthcoming Article, Offprint


  • No labels