KREODIN KIRJOITUSOHJEET

 

Kreodi ilmestyy 3-4 kertaa vuodessa. Kreodiin saa kuka tahansa tarjota juttujaan julkaistavaksi. Toimituskunta suunnittelee ja kalastelee juttuja, mutta jokainen amk-kirjastolainen saa olla myös itse aktiivinen ja tarjota juttuideoita tai valmiita juttuja. Eli kun teet työssäsi jotain kiinnostavaa tai uutta, matkustat tai pohdit työhösi liittyvää asiaa, voit jakaa sen Kreodissa laajemman kollegajoukon kesken. Jaettu juttu on kaksinkertainen ilo. Lisäksi meille kaikille tärkeät julkaisutilastointipisteet karttuvat myös Kreodin kautta.

 

Kreodin kirjoitusohjeet

 

Tässä on muutamia ohjeita, jotka auttavat sinua kirjoituksesi luomisessa. Tarpeen mukaan niitä voi soveltaa, mutta ne vaikuttavat juttusi luettavuuteen. Muista, että kirjoitat verkkolehteen, et painettuun mediaan!

 

Ingressi

Kreodin uudessa muodossa ingressi on se, joka näkyy etusivulla. Siksi joka jutussa pitäisi olla ingressi. Sen tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto ja siinä kerrotaan lyhyesti pääkohtia jutusta tai esitetään vaikka artikkeliin liittyviä kysymyksiä. Älä tee siitä liian pitkä, kolmesta viiteen virkettä riittää.

 

Otsikot

Tee jutullesi pääotsikko mutta älä suutu, jos muutamme sitä. Otsikointi on vaikeata ja joskus se mikä on itselle itsestään selvin otsikko, voi olla toimituskunnan mielestä parempi vaikka lyhyempänä tms. Väliotsikoilla saat juttuusi väljyyttä ja pääset nostamaan esiin mielenkiintoiset tai tärkeät huomiot.

 

Leipäteksti

Leipäteksti on se varsinainen juttu. Kirjoita artikkelisi niin, että vältät monimutkaisuutta. Yksinkertaiset virkkeet on helpompi lukea ja ymmärtää kuin monen sortin alisteiset sivulauseet lauseenvastikkeineen. Pitkien ja lyhyiden virkkeiden vaihtelulla rytmität tekstiäsi. Jutun pituus on 1-1,5 liuskaa. Tämä mitta toimii rivinvälillä 1,5 ja fonttikoolla 12. Kahden sivun juttuun tarvitaan jo kolme kuvaa, että siitä tulee luettava.

 

Kuvat, kuviot ja taulukot

Kuvat, kuviot ja taulukot elävöittävät tekstiä. Parhaiten kuvitus syntyy jutun kanssa käsi kädessä, mutta toimituskunta ottaa oikeuden kuvittaa juttua parhaaksi katsomallaan tavalla, jos jutun kirjoittajalla ei kuvia ole. Taulukot ovat myös hyvä tapa tiivistää esitystä. Älä lähetä kuvia toimituskunnalle sähköpostiin liian suurina tiedostoina. Jollet saa kuvaa pienennettyä, niin ota yhteyttä niin sovitaan jakotapa.

 

 

 

 

 

  • No labels