Senaste innehållsuppdateringen

2024-06-07

Publikationens form

Undervisnings- och kulturministeriet samlar årligen in publikationsdata från alla nationella högskolor, forskningsinstitut och universitetssjukhus. Uppgifterna som samlas in används vid beräkningen av universitetens och yrkeshögskolornas basfinansiering samt vid annan statistikföring, uppföljning och styrning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten.

Vilka uppgifter som samlas in beror i hög grad på publikationens form. Nedan listas alla olika publikationsformer. Genom att klicka på rubriken ser du vilka uppgifter som ska anges om publikationer som tillhör olika publikationsformer.

Syftet med anvisningen

Denna anvisning om insamling av publikationsdata till publikationens upphovsman omfattar de punkter i undervisnings- och kulturministeriets datainsamlingshandbok (Tiedonkeruun käsikirjat, på finska) som är särskilt relevanta för upphovsmän av publikationer. Handbokens tekniska anvisningar om datainsamlingen är i första hand avsedda för de personer som ansvarar för datainsamlingen.

I anvisningen beskrivs kort även sådana publikationer som kan anmälas som publikationer som inte omfattas av undervisnings- och kulturministeriets datainsamling.

Organisationerna kan dessutom använda egna preciserande anvisningar.

Vad är insamling av publikationsdata?

Syftet med undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsdata från högskolor, forskningsinstitut och universitetssjukhus är att producera ett informationsunderlag om forskningsverksamheten inom det finländska forskningssystemet och dess samhälleliga genomslagskraft. Ministeriet använder publikationsdata som samlas in från högskolorna som ett informationsunderlag vid beräkningen av universitetens och yrkeshögskolornas basfinansiering, men även vid annan uppföljning och styrning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten.

Till publikationsverksamheten räknas också konstnärlig verksamhet, exempelvis föreställningar, liksom utveckling av olika datatekniska lösningar samt uppfinnings- och patentanmälningar.

Varje organisation som deltar i datainsamlingen ordnar sin insamling av publikationsuppgifterna på valfritt sätt, dock så att de minimiuppgifter som ministeriet förutsätter kan rapporteras.

Författaren, eller till exempel biblioteket för författarens räkning, anmäler publikationen till sin egen organisations system. Härifrån överförs uppgifterna efter granskning och berikning till publikationsdatatjänsten VIRTA som upprätthålls av CSC – IT-centret för vetenskap. Efter detta finns statistiken om publikationsmängder tillgänglig i utbildningsförvaltningens statistiktjänst Vipunen samt i tjänsten Forskning.fi, jämte beskrivningsuppgifter.

Publikationsuppgifterna som samlas in i datainsamlingen kan också utnyttjas till exempel i forskningsfinansiärernas tjänster på ett sådant sätt att publikationer som finns sparade i hemorganisationens system kan överföras till ansöknings- och projektrapporter. Till exempel utnyttjar Finlands Akademi publikationsdata som finns i publikationsdatatjänsten VIRTA i sina tjänster.

I insamlingen av publikationsdata har man sedan 2023 samlat in uppgifterna om publikationstyp i form av attribut i enlighet med den tidigare klassificeringen av publikationstyp (A–F). Tidigare publikationstyper kan dock fortfarande visas i organisationernas egna forskningsdatasystem.

Publikation som inte omfattas av datainsamlingen 

Undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsdata gäller publikationer som är relevanta med tanke på uppföljning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten. Därutöver kan organisationer besluta att också skicka in till publikationsdatatjänsten VIRTA vissa sådana publikationer som inte beaktas i den officiella statistikföringen av publikationsverksamheten. Sådana undantag är till exempel konferensposter och -abstrakt, blogginlägg som inte uppfyller kraven i UKM:s datainsamling samt översättningsversioner av publikationer som inte uppfyller kriteriet för produktion av ny information. Publikationer som inte omfattas av datainsamlingen kan bläddras i tjänsten Forskning.fi.

Även för publikationer som inte omfattas av datainsamlingen ska villkoret enligt vilket upphovsmannen ska vara knuten till den rapporterande organisationen uppfyllas. Med andra ord kan till exempel publikationer som gjorts som affilierad forskare knuten till en utländsk organisation inte skickas till publikationsdatatjänsten VIRTA.

Med verktyget Forskarens uppgifter i din profil på Forskning.fi kan du emellertid också importera sådana publikationer från din ORCID-profil som inte kan lämnas in via publikationsdatatjänsten VIRTA.


Obligatoriska uppgifter, fält och kodsystem i insamlingen av publikationsdata

  • Hör samman med forsknings- eller expertarbete som utförts i den rapporterande organisationen
  • Visas i tjänsten forskning.fi
  • Meriterar publikationens upphovsman

Publikationer som ingår i UKM:s datainsamling

Publikationer som inte omfattas av datainsamlingen

  • Används i statistik som beskriver högskolornas forskningsverksamhet

  • Statistikens tidsserie finns i Vipunen

  • Används som indikatorer för högskolornas finansieringsmodell

  • Jämförbarheten av statistikuppgifterna förutsätter att publikationerna är noggrant avgränsade bland annat utifrån publiceringsplattformens egenskaper, publikationernas kvalitet, publikationens typ och version

  • Används för att mer ingående beskriva forskarnas forskningsaktiviteter
  • Forskaren kan visa uppgifterna i forskarens profil i tjänsten forskning.fi
  • Forskarnas intresse för att lämna in uppgifter varierar, varför uppgifterna inte kan användas som underlag för statistik
  • T.ex. posters och konferensabstrakt.

Om vilka publikationer samlas data?

Publikationer som rapporteras i undervisnings- och kulturministeriets datainsamling ska uppfylla följande kriterier:

  1. Publikationen ska vara offentligt tillgänglig för vem som helst
    • Offentligt tillgänglig betyder att publikationen är tillgänglig för vem som helst kostnadsfritt eller mot en avgift. Till exempel är en publikation som enbart delats ut till konferensdeltagare eller en publikation som är begränsat tillgänglig på webben inte offentligt tillgänglig och rapporteras således inte i datainsamlingen. Förekomsten av ett ISSN- och ISBN-nummer anses vara ett tecken på att publikationen ursprungligen har varit avsedd att vara offentligt tillgänglig.

  2. Publiceringskanalen ska ha en redaktion eller utgivare som är oberoende av upphovsmannen och som fattar beslut om vilka publikationer som publiceras via publiceringskanalen.
    • Till exempel rapporteras inte dokument som upphovsmannens egenutgiven eller publicerat på sin egen webbplats. Publikationer som upphovsmannen själv offentliggjort via ett enskilt biblioteks eller en enskild organisations publikationsarkiv rapporteras inte heller, om inte en utomstående, av upphovsmannen oberoende aktör har fattat beslut om publiceringen.
  3. Publikationen har inte publicerats tidigare i den form som rapporteras i datainsamlingen.
    • Publikationen ska innehålla nytt vetenskapligt, yrkesinriktat eller konstnärligt innehåll på ett sådant sätt att innehållet inte har publicerats tidigare i den form som rapporteras i datainsamlingen. Således kan till exempel en publikation som sparats i ett publikationsarkiv (t.ex. arXiv.org) rapporteras efter att den publicerats i en tidskrift eller i någon annan form som ska rapporteras. Översättningar av egna eller andras texter eller nya upplagor av publikationer rapporteras inte, om publikationen inte har redigerats avsevärt i förhållande till den föregående upplagan. Inte heller uppdateringar av nätpublikationer rapporteras som nya publikationer.

  4. Publikationens upphovsman är knuten till den rapporterande organisationen.
    • Organisationen har möjliggjort uppkomsten av publikationen och forsknings- eller expertarbetet. I praktiken innebär detta att upphovsmannen står i anställningsförhållande eller annat avtalsförhållande till organisationen (forskarstuderande enligt kriterierna nedan) eller att organisationen på annat sätt har gjort det möjligt att ta fram publikationen.

      När det gäller forskarstuderande vid universitet registreras publikationer som skapats av studerande som har studierätt för forskarstudier och som är anmälda som närvarande. Om publikationens upphovsman inte är knuten till organisationen genom ett anställningsförhållande eller studierätt för forskarstudier ska han eller hon ändå av organisationen ha fått resurser och en arbetsmiljö som möjliggjort aktivt forskningsarbete (utrustning, material, forskningsgrupp). Docenturen är en titel och räcker därför inte i sig som anknytning till universitetet.

      Anknytningen till organisationen fastställs i första hand utifrån den affiliering som upphovsmannen anger i publikationen. Därför ska upphovsmän vara särskilt noggranna med att ange organisationens namn finns i publikationen i korrekt form. Publikationer registreras under den organisation där forsknings- eller expertarbetet i anslutning till publikationen huvudsakligen har utförts, även om publikationens upphovsman skulle ha flyttat till en annan organisation innan publikationen publicerades.

      En doktorsavhandling kan rapporteras både från det universitet som utfärdat den till avhandlingen hörande examen och från den organisation till vilken publikationens upphovsman står i anställningsförhållande eller annat förhållande, om organisationen i väsentlig grad har möjliggjort avhandlingen genom att tillställa resurser och arbetsmiljö eller handledning.

      Publikationer av grundexamensstuderande vid högskolor beaktas inte i undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsdata.

  5. Publikationen grundar sig på upphovsmannens forsknings- eller expertarbete.
    • Till exempel rapporteras inte publikationer som enbart rör hobby-, organisations- eller affärsverksamhet och som inte grundar sig på forsknings- eller expertverksamhet. Inte heller rapporteras sådana publikationer vars forskning inte hör samman med personens arbete vid högskolan. Publikationer som enbart är avsedda för marknadsföringskommunikation rapporteras inte.

Ovan nämnda kriterier gäller både dokument i tryckt form och dokument som endast distribuerats i elektronisk form (t.ex. webbtidningar och -plattformar).

Centrala begrepp och definitioner

Nedan redogörs för vissa centrala begrepp och definitioner som används i anvisningarna för insamling av publikationsdata. 

Definition av vetenskaplig publikation (vetenskaplig publik)

Gemensamt för vetenskapliga publikationer är att de uppfyller följande tre villkor:

  1. Publikationen ska producera ny information i förhållande till annan tidigare forskningsdata om samma ämne.
  2. Publikationen måste presenteras i en form som ger möjlighet att verifiera forskningsresultaten och/eller använda dem i ny forskning och som andra forskare kan använda för att bedöma forskningsresultat och i sitt eget arbete.
  3. Publikationens publiceringskanal har specialiserat sig på publicering av vetenskapliga forskningsresultat och den har en redaktion som består av experter inom vetenskapsområdet samt praxis för referentgranskning. (Obs! På vetenskapliga publiceringskanaler kan även icke-referentgranskade publikationer publiceras).

Samtliga kriterier tillämpas enligt etablerad praxis inom respektive vetenskapsområde.

Definition av yrkesinriktad publikation (yrkesinriktad publik)

Med yrkesinriktade publikationer avses publikationer som tillgängliggör information som baserar sig på forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet samt yrkesmässig expertis till en yrkesgrupp. Yrkesinriktade publikationer läses främst av personer som är utbildade inom branschen och som tillämpar informationen i sitt praktiska arbete. Vetenskapliga publikationer och yrkesinriktade publikationer kan delvis ha samma målpublik. Dessutom kan enskilda artiklar som publicerats i bägge grupperna vara mycket likartade.

Yrkesinriktade publiceringskanaler är till exempel följande facktidskrifter:

Metsälehti, Käytännön maamies, Sosiaalitieto, Kehittyvä elintarvike, Acatiimi, Journalisti, Arkkitehti, Sairaanhoitaja, Puutarha & kauppa, Ulkopolitiikka ja Opettaja.

Ett undantag är facktidskrifter i vilka också referentgranskade vetenskapliga artiklar publiceras. Som publik för referentgranskade vetenskapliga artiklar som publicerats i facktidskrifter klassificerade på  Publikationsforumets nivåer 1–3 (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti och Suomen eläinlääkärilehti) registreras ”vetenskaplig publik”, trots att tidskrifterna i första hand är avsedda för en yrkesgrupp. För icke-referentgranskade artiklar i dessa tidskrifter anges som publik ”yrkesinriktad publik”.

Som yrkesinriktade publikationer rapporteras också olika redogörelser och rapporter som grundar sig på vetenskapligt forsknings-, utvecklings- och innovationsarbete och som producerats som stöd för politiskt eller yrkesmässigt beslutsfattande. Beställaren och utgivaren av dessa är vanligen en offentlig aktör, till exempel ett ministerium, ett ämbetsverk eller ett statligt forskningsinstitut.

Definition av allmänfattlig publikation (allmänheten som publik)

Med allmänfattliga publikationer avses publikationer som förmedlar information som grundar sig på forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet samt expertis till allmänheten och vars innehåll inte förutsätter särskild förtrogenhet med branschen. Exempel på allmänfattliga publikationer är allmänfattliga böcker samt texter i tidningar, populärtidskrifter och webbplattformer som utgör inlägg i en offentlig debatt.

Definition av konstnärlig publikation

Med konstnärlig publikation avses offentliga resultat av konstnärlig verksamhet. Dessa kan vara antingen självständiga konstnärliga verk eller fristående delar i ett verk som värdesätts enligt praxis inom olika konstarter. Exempel på det senare är bland annat scenografi på teater, ett verk på en samlingsutställning eller en skådespelares rollprestation. Som konstnärlig publikation räknas dessutom sådana konstnärliga delar av ett verk som utgör en del av en publikation, vars kontext inte i första hand är konstnärlig, men vars konstnärliga del värdesätts inom den aktuella konstgemenskapen. Exempel på detta är bland annat arkitektens eller formgivarens ritningar. Publikationer som enbart är avsedda för marknadsföringskommunikation rapporteras inte.

En konstnärlig publikation måste alltid överskrida tröskeln för verk på vilka upphovsrättslagstiftningen tillämpas.

I fråga om konstnärliga publikationer innebär anknytningen till högskolan att upphovsmannen står i anställningsförhållande till högskolan under den tid då publikationen bereds eller utarbetas eller under en praktik och att den konstnärliga verksamheten anknyter till personens befattningsbeskrivning vid högskolan. Att den konstnärliga verksamheten anknyter till personens befattningsbeskrivning innebär att verksamheten ingår i personens arbetsplan eller att man har kommit överens om den med chefen till exempel under utvecklingssamtal. Till den del som den konstnärliga verksamheten inte har avtalats med arbetsgivaren och denna konstnärliga verksamhet utgör personens huvudsakliga befattningsbeskrivning utanför högskolan, beaktas denna konstnärliga verksamhet inte i datainsamlingen. En sådan situation kan uppstå till exempel för en timlärare i bisyssla. När det gäller forskarstuderande vid universitet registreras publikationer som skapats av studerande som har studierätt för forskarstudier och som är anmälda som närvarande.

Definition av referentgranskning 

Med referentgranskning av vetenskapliga publikationer avses ett förfarande där en tidskrift, konferens, bokförläggare eller en webbplattform ber experter inom ett vetenskapsområde att bedöma den vetenskapliga standarden hos manuskript som erbjuds för publicering. I insamlingen av publikationsdata förutsätts att referentgranskningen uppfyller följande kriterier:

  • Granskarna har varit oberoende i förhållande till det manuskript som bedöms. Med oberoende granskare avses meriterade forskare eller andra experter som inte är redaktörer för publikationsserien (tidskrift eller bokserie) eller publikationen (samlingsverk, specialnummer av tidskrift, konferenspublikation).
  • I processen har man åtminstone bedömt tillförlitligheten och noggrannheten i forskningens genomförande, rapportering och slutsatser på ett sätt som är karaktäristiskt för vetenskapsgrenen.
  • Hela manuskriptet som erbjuds för publicering, inte bara abstraktet eller ett utdrag, har varit föremål för bedömningen.
  • Författaren har fått ett skriftligt referee-utlåtande om referentgranskningen (det ursprungliga utlåtandet eller redaktionens/chefredaktörens sammanfattning).

Vid oklarheter ska referentgranskningen kunna verifieras utifrån det skriftliga utlåtandet. Om en inhemsk vetenskapsförläggare använder Vetenskapliga samfundens delegations referentgranskningskod för ovan nämnda publikationstyper (https://www.tsv.fi/sv/tjanster/marke-for-kollegialt-granskade-vetenskapspublikationer) kan endast artiklar och monografier som har denna kod rapporteras som referentgranskade.

Referentgranskning som utförs av oberoende experter (peer review) ska inte förväxlas med redaktionell granskning (editorial review), där man bland annat bedömer textens lämplighet i förhållande till det övriga innehållet i samlingsverket. En granskning som gjorts av en annan person som skrivit i samma bok kan anses vara en oberoende granskning endast om det är fråga om en anonym, så kallad dubbelblind granskning (double-blind). I övriga fall anses också en granskning som gjorts med öppen identitet vara tillräcklig. Även en publikation vars målgrupp är en yrkesinriktad grupp eller den offentliga sektorn (beslutsfattande) kan vara referentgranskad.

Även referentgranskade artiklar i samlingsverk (A3) förutsätts ha en utomstående granskare som är oberoende av författaren (inte bokens redaktör eller redaktion). Referentgranskning förutsätts också av separata utgivna vetenskapliga verk (C1) och redigerade vetenskapliga verk (C2). 

Konferenspublikation

Vetenskapliga konferensartiklar används främst inom datavetenskap och tekniska vetenskaper. Inom de flesta andra områdena är konferenspublikationen ett mellanskede innan artikeln publiceras i någon annan publiceringskanal. Artiklar i ett samlingsverk som utarbetats utifrån föredrag vid ett evenemang av engångskaraktär antecknas som utgivna i moderpublikationen, som är av typen konferens. Artiklar som publicerats i vetenskapliga tidskrifter, även om de grundar sig på ett konferensföredrag, antecknas som original- eller översiktsartiklar. I ovan nämnda fall bestäms också publikationsforumnivån enligt praxis för den ifrågavarande moderpublikationstypen. 

Konferenspublikationens offentlighet fastställs på samma sätt som offentligheten av andra publikationer. Med andra ord måste publikationen vara offentligt tillgänglig. En publikation som är offentligt tillgänglig enbart vid ett enskilt bibliotek eller en enskild organisation (t.ex. ett publikationsarkiv) eller på forskarens webbplats är inte offentligt tillgänglig. Inte heller publikationer som delats ut enbart till konferensdeltagare, publikationer som endast är begränsat tillgängliga på webben eller publikationer som är öppna under en begränsad tid (t.ex. under konferensen) är offentligt tillgängliga i den mening som avses i datainsamlingen.

I konferenspublikationer publiceras publikationer av olika omfattning. I undervisnings- och kulturministeriets datainsamling beaktas fullständiga skriftliga versioner av konferensföredrag (full paper) och så kallade Short paper/Work-in-Progress-föredrag. Artikeltyperna definieras enligt konferensens egen praxis, antalet sidor är inte den enda avgörande faktorn. I statistikföringen av publikationsverksamheten beaktas endast de publikationstyper som forskarsamhället använder enligt vedertagen praxis i bedömningen av publikationsverksamheten. Konferensföredragens abstrakt, utökade abstrakt (extended abstract), posters eller Powerpoint-presentationer beaktas inte i statistikföringen av publikationsverksamheten, men de kan rapporteras för visning i tjänsten Forskning.fi

I fråga om konferenspublikationer avser referentgranskning en referentgranskning som gjorts baserat på hela manuskriptet, inte bara sammanfattningen.

Publikationsforum

Publikationsforum-klassificeringen bestämmer en nivåklass för publiceringskanalen (tidskrift, serie, konferens eller bokförläggare) där publikationen har utkommit. I samma publiceringskanal kan både referentgranskade och icke-referentgranskade publikationer publiceras.

Publikationer som publiceras i publiceringskanaler som Publikationsforum listat på nivåerna 1–3 är referentgranskade vetenskapliga publikationer, med några undantag: I vissa facktidskrifter (t.ex. Suomen lääkärilehti, Duodecim, Liikunta ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti och Suomen eläinlääkärilehti) publiceras både referentgranskade vetenskapliga artiklar och artiklar riktade till yrkesgrupper.

Om publikationen har publicerats i en vetenskaplig publiceringskanal som inte har klassificerats på Publikationsforum, kan publiceringskanalen i fråga föreslås för bedömning. Förslag kan lämnas i JUFO-portalen i inloggat läge. Se närmare anvisningar på https://julkaisufoorumi.fi/sv/andringsforslag.

De begrepp och definitioner som används i denna anvisning och i insamlingen av publikationsdata överensstämmer med de begrepp som används på Publikationsforum.

Klassificering av vetenskapsområden

I insamlingen av publikationsdata avses med vetenskapsområde publikationens innehållsmässiga vetenskapsområde. Vetenskapsområdet definieras inte i första hand utifrån de vetenskapsområden som fastställts för publiceringskanalen eller upphovsmännens eget institut/egen enhet, utan utifrån innehållet i den uttryckliga publikationen.

För publikationen meddelas 1–6 vetenskapsområden, så att det vetenskapsområde som publikationen i första hand berör anges först. Det vetenskapsområde som anges först är det så kallade primära vetenskapsområdet som används bland annat vid statistikföringen av publikationer. Uppgiften om vetenskapsområde är väsentlig för uppföljningen av publikationsverksamheten.

I klassificeringen av publikationer tillämpas Statistikcentralens klassificering av vetenskapsområden från 2010.

Öppen tillgång

I fråga om publikationens öppna tillgänglighet samlas i insamlingen av publikationsdata separat in uppgift om den (aktuella) öppna tillgängligheten av förläggarens version av publikationen, publiceringskanalens öppenhet samt uppgifter om en parallellpublicerad version av publikationen. Publikationens öppna tillgänglighet kan fastställas utifrån dessa uppgifter. I anslutning till publikationens öppna tillgänglighet samlar man dessutom in information om avgiften för öppen tillgång till publikationen som betalas till förläggaren samt om öppen tillgång till en preprint-version av publikationen. Oberoende av publiceringskanalens öppenhetsnivå är det viktigt att alla publikationer parallellpubliceras för att säkerställa deras tillgänglighet på lång sikt.

En publikation kan göras öppet tillgänglig genom att förläggarens version eller den parallellpublicerade versionen är öppet tillgänglig.

Förläggarens version anses vara öppet tillgänglig enligt den definition som används inom datainsamlingen, när publikationen är omedelbart och permanent tillgänglig i förläggarens tjänst. Publikationen kan ha gjorts öppet tillgänglig utan en särskild avgift eller så har förläggaren kunnat få betalt för publikationens öppna tillgänglighet. Om förläggarens version är öppet tillgänglig med fördröjning, med andra ord öppet tillgänglig först efter den av förläggaren fastställda embargotiden, anses förläggarens version inte vara öppet tillgänglig enligt den definition som används inom datainsamlingen. Uppgiften om OA med fördröjning kan dock meddelas i samband med datainsamlingen.

Öppen tillgänglighet av den parallellpublicerade versionen av en publikation betyder att den parallellpublicerade versionen är permanent tillgänglig i organisationens eller vetenskapsområdets publikationsarkiv, antingen omedelbart eller efter den embargotid som förläggaren fastställt.

I samtliga fall innebär publikationens öppna tillgänglighet att följande villkor uppfylls:

  1. Den fullständiga publikationen kan kostnadsfritt läsas, skrivas ut och kopieras via internet åtminstone för icke-kommersiellt bruk.
  2. Publikationen är fritt tillgänglig antingen i en tjänst som tillhandahålls av förläggaren eller forskningsorganisationer, som gör det möjligt att samla in publikationernas beskrivningsuppgifter och indexera innehållet i andra söktjänster och som stöder hänvisning och länkning till publikationer med hjälp av webbadresser som grundar sig på permanenta identifikatorer (DOI, URN, Handle).
  3. Den fritt tillgängliga versionen av publikationen är beroende på publiceringsavtalet eller förläggarens policy antingen upphovsmannens sista egna parallellpublicerade version eller den slutgiltiga versionen som publicerats i förläggarens tjänst. Om det är fråga om en referentgranskad publikation ska även den fritt tillgängliga versionen vara referentgranskad.

Särskilt när man tolkar det andra villkoret måste man beakta de tekniska systemens olika utvecklingsfaser och möjligheterna till adresser som grundar sig på permanenta identifikatorer. Om ingen permanent adress har angetts för publikationen, ska någon annan webbadress anges. I fråga om tjänster för parallellpublicering som upprätthålls av inhemska forskningsorganisationer behöver det andra villkoret tills vidare inte uppfyllas.

I datainsamlingen har man också lagt till en möjlighet att meddela tillgången till en öppet tillgänglig preprint-version av publikationen i organisationens eller vetenskapsområdets publikationsarkiv. En öppen PrePrint-version betraktas dock inte som en öppet tillgänglig publikation enligt den definition som används inom datainsamlingen.

I regel rapporteras inte heller Free-artiklar som tidskrifter öppnar delvis och/eller tillfälligt i marknadsföringssyfte som officiell öppen tillgänglighet, om det inte är säkert att artiklarna är permanent öppet tillgängliga.

Publikation som inte omfattas av datainsamlingen 

Undervisnings- och kulturministeriets insamling av publikationsdata gäller publikationer som är relevanta med tanke på uppföljning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten. Därutöver kan organisationer besluta att också skicka in till publikationsdatatjänsten VIRTA vissa sådana publikationer som inte beaktas i den officiella statistikföringen av publikationsverksamheten. Sådana undantag är till exempel konferensposter och -abstrakt, blogginlägg som inte uppfyller kraven i UKM:s datainsamling samt översättningsversioner av publikationer som inte uppfyller kriteriet för produktion av ny information. Publikationer som inte omfattas av datainsamlingen kan bläddras i tjänsten Forskning.fi.

Även för publikationer som inte omfattas av datainsamlingen ska villkoret enligt vilket upphovsmannen ska vara knuten till den rapporterande organisationen uppfyllas. Med andra ord kan till exempel publikationer som gjorts som affilierad forskare knuten till en utländsk organisation inte skickas till publikationsdatatjänsten VIRTA.

Med Forskarens profilverktyget i din profil på Forskning.fi kan du emellertid också importera sådana publikationer från din ORCID-profil som inte kan lämnas in via publikationsdatatjänsten VIRTA.

Beskrivning av publikationen – attribut som beskriver publikationens typ och närmare referensuppgifter

De viktigaste uppgifterna i beskrivningen av publikationen är de attribut som beskriver publikationstypen (se nedan), publikationens publik (vetenskaplig, yrkesinriktad, allmänhet), moderpublikationens typ (t.ex. tidskrift, samlingsverk eller konferens) samt referentgranskningen av publikationen. 

I datainsamlingen anges om publikationen de attribut som anger vilken typ av publikation det är fråga om samt närmare referensuppgifter, till exempel publikationens förläggare eller i vilket land publikationen har publicerats. Referensuppgifterna om den öppna tillgängligheten är en central del av insamlingen av publikationsdata.

Attribut som beskriver publikationens typ

Vilka uppgifter som samlas in beror i hög grad på publikationens form. Nedan listas alla olika publikationsformer. Genom att klicka på rubriken ser du vilka uppgifter som ska anges om publikationer som tillhör olika publikationsformer.

Artikel

kan vara antingen en original-, översikts- eller dataartikel. Även några andra typer av artiklar kan registreras.

Klassen Artikel omfattar original- och översiktsartiklar, inledningar och förord till en bok eller tidskrift, korta forskningsrapporter, ledare, debattinlägg och kommentarer.

FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelOriginalartikelVetenskapligTidskriftJaA1

Se frivilliga andra referenser

  • Ursprunglig forskning presenteras i artiklar av typen Short report, Case report, Brief report och Research Letter om de har gått igenom samma peer review-process som forskningsartiklar från samma tidskrift och om artikeln har strukturen som en vetenskaplig artikel (Research articles). I övrigt likställs ovan nämnda texttyper med korta forskningsnyheter/reportage och redovisas i kategorin "annan typ av artikel"
  • Forskningsplanen presenteras av peer-reviewed sk Study Protocol -artiklar
  • Även referentgranskade originalartiklar publicerade i de facktidskrifter som nämns i publikationsforumlistan (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta- ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti ja Suomen eläinlääkärilehti).
  • Om artikeln är en introduktion eller ett förord ​​till tidskriften ska författaren ha ett forskningsbidrag till den och skrivandet ska ha en koppling till författarens arbete. Inledningar eller förord ​​som endast beskriver skriftens redaktionella arbete eller innehållsförteckning redovisas inte.

  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")

ArtikelOriginalartikelVetenskapligTidskriftNejB1

Se frivilliga andra referenser

  • Ursprunglig forskning presenteras i artiklar av typen Short report, Case report, Brief report och Research Letter, som inte har genomgått samma peer review-process som forskningsartiklar (Research articles) i samma tidskrift. Artikeln ska ha strukturen som en vetenskaplig artikel, annars likställs ovan nämnda texttyper med korta forskningsnyheter/reportage och redovisas i kategorin "annan typ av artikel"
  • Forskningsplanen presenteras av icke peer-reviewed sk Study Protocol -artiklar
  • Originalartiklar som inte är granskade av fackmän publicerade i de facktidskrifter som nämns i publikationsforumlistan (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta- ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti ja Suomen eläinlääkärilehti) ingår också.
  • Om artikeln är en introduktion eller ett förord ​​till tidskriften ska författaren ha ett forskningsbidrag till den och skrivandet ska ha en koppling till författarens arbete. Inledningar eller förord ​​som endast beskriver skriftens redaktionella arbete eller innehållsförteckning redovisas inte.
  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")

FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelÖversiktsartikel VetenskapligTidskriftJaA2

Se frivilliga andra referenser

  • Uppfyller definitionen av en vetenskaplig publikation förutom kravet på att producera ny information.
  • Baserat på viktigt originalartikelmaterial om ämnet.
  • Forskningsplanen presenteras också av peer-reviewed s.k Study Protocol -översiktsartiklar.
  • Översiktssartiklar publicerade i facktidskrifter (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti ja Suomen eläinlääkärilehti) som nämns i publikationsforumlistan.  
  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")
ArtikelÖversiktsartikel VetenskapligTidskriftNejB1
  • Uppfyller definitionen av en vetenskaplig publikation förutom kravet på att producera ny information.
  • Baserat på viktigt originalartikelmaterial om ämnet.
  • Forskningsplanen presenteras också av icke-peer-reviewed s.k Study Protocol -översiktsartiklar.
  • Icke-peer-reviewed översiktssartiklar publicerade i facktidskrifter (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti ja Suomen eläinlääkärilehti) som nämns i publikationsforumlistan. 
  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")
FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelDataartikelVetenskapligTidskriftJaA1
  • Beskriver forskningsmaterial, har publicerats i den sk datajournal publikationen.
  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")
ArtikelDataartikelVetenskapligTidskriftNejB1

Se frivilliga andra referenser

  • Beskriver forskningsmaterial, har publicerats i den sk datajournal publikationen.
  • Tidskriften/serien som publicerat artikeln måste ha en ISSN-kod (obs: om inte, ange i kategorin "annan typ av artikel")

Andra typer av artiklar klassificeras fortfarande efter vilken typ av moderpublikation de publicerades i.

FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelAnnanVetenskapligTidskriftJa/NejB1

Se frivilliga andra referenser

  • Kategorin omfattar bland annat: Icke-peer-reviewed artiklar och ledare, bokrecensioner, debatter, kommentarer etc. i vetenskapliga tidskrifter (även om de är peer-reviewed)
ArtikkeliAnnanFackligTidskrift-D1

Se frivilliga andra referenser

  • Artiklar, recensioner och ledare publicerade i en professionell tidskrift som syftar till tillämpning av professionella samfund
  • En tidskrift måste ha en redaktion, men tidskriften behöver inte nödvändigtvis följa peer-review praxis.
  • Författaren ska ha ett bidrag baserat på expertis i artikeln och skrivandet ska ha en koppling till författarens arbete.

  • Andra än original- eller översiktsartiklar publicerade i de facktidskrifter som nämns i publikationsforumlistan (t.ex. Duodecim, Suomen lääkärilehti, Liikunta ja tiede, Suomen hammaslääkärilehti ja Suomen eläinlääkärilehti) är markerade i denna kategori. I det här fallet har den eventuella peer-review av artikeln ingen effekt på klassificeringen.
  • Notera: denna kategori rapporterar även artiklar i vetenskapliga tidskrifter som inte har någon ISSN-kod.

ArtikelAnnanPopulärvetenskapligTidskrift-E1

Se frivilliga andra referenser

  • En artikel, recension eller ledare i en tidskrift eller serie riktad till allmänheten.

  • Festböcker, vars målgrupp är en ensam person och författarna är vänner eller kollegor som minns målpersonens privata eller professionella karriär.

  • Kategorin omfattar inte korta artiklar i offentliga sektioner och/eller opinionsspalter (även om författaren förekommer i dem med anknytning till det egna universitetet.) Överstreckarna (yliöt) och långa artiklar som tydligt efterfrågas av författaren av den publiceringskanal, där författaren förekommer i den egna organisationens namn, beaktas i datainsamlingen (t.ex. gästskrifter av Helsingin sanomat, Talouselämäs Tebatti-tal).
FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelAnnanVetenskapligSamlingsverkJaA3

Se frivilliga andra referenser

  • En artikel, inledning eller förord ​​i en publicerad vetenskaplig samlingsverk bestående av flera artiklar av olika författare.

  • Om artikeln är en inledning eller ett förord ​​till en bok eller tidskrift ska författaren ha ett bidrag baserat på expertis och skrivandet ska ha en koppling till författarens arbete.  Inledningar eller förord ​​som endast beskriver skriftens redaktionella arbete eller innehållsförteckning kommer inte att redovisas.
ArtikelAnnanVetenskapligSamlingsverkNejB2

Se frivilliga andra referenser

  • Icke-peer-reviewed artiklar i böcker eller samlinksverk.
  • Om artikeln är en introduktion eller ett förord ​​till en bok eller tidskrift ska författaren ha ett bidrag baserat på expertis och skrivandet ska ha en koppling till författarens arbete.  Inledningar eller förord ​​som endast beskriver skriftens redaktionella arbete eller innehållsförteckning redovisas inte.

ArtikkeliAnnanFackligSamlingsverk-D2

Se frivilliga andra referenser

  • En artikel i en professionell handbok eller guidebok, informationssystem eller antologi.
  • Läroboksmaterial eller en kort uppslagsverkstext.

  • Observera att inledningen eller förordet måste innehålla ett forskningsbidrag

ArtikelAnnanPopulärvetenskapligSamlingsverk-E1

Se frivilliga andra referenser

  • En artikel, recension eller ledare i ett populärvetenskapligt samlingsverk.
FormArtikelns typPublikModerpublikationens typReferentgranskad Likvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
ArtikelAnnanVetenskapligKonferensJaA4

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerad i en tryckt eller på annat sätt allmänt tillgänglig publikation av en regelbundet återkommande vetenskaplig konferens.
  • Fullständig skriftlig version av konferenspresentationen (full paper).

  • Konferenspublikationer publiceras vanligtvis inom datavetenskap. Inom andra områden är konferensartiklar främst samlingsverk eller specialnummer av tidskrifter.

ArtikelAnnanVetenskapligKonferensNejB3

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerad i en tryckt eller på annat sätt allmänt tillgänglig publikation av en regelbundet återkommande vetenskaplig konferens.

  • Fullständig skriftlig version av konferenspresentationen (full paper). 

  • Konferenspublikationer publiceras vanligtvis inom datavetenskap. Inom andra områden är konferensartiklar främst samlingsverk eller specialnummer av tidskrifter.

ArtikelAnnanFackligKonferens-D3

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerad i en tryckt eller på annat sätt allmänt tillgänglig publikation av en regelbundet återkommande vetenskaplig konferens.

  • Fullständig skriftlig version av konferenspresentationen (full paper). 


Separat verk

kan vara avsett för en vetenskaplig publik, yrkesinriktad publik eller allmänheten.

Klassen Separat verk omfattar monografier/böcker, utvecklings- eller forskningsrapporter som baserar sig på forsknings-, utvecklings- och innovationsarbete, utredningar, så kallade white papers samt publikationer av typen working papers och discussion papers. Även vetenskapliga lärdomsprov hör till denna grupp.

FormPublikReferentgranskadRaporttiLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Separat verkVetenskapligJaJa/NejC1

Se frivilliga andra referenser

  • Författarna till boken har skrivit hela boken.

  • En ny upplaga av boken kan rapporteras om boken har modifierats väsentligt jämfört med föregående upplaga.

  • Kan också vara en peer-reviewed vetenskaplig rapport

Separat verkVetenskapligNejNejE2

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerad vetenskapligt icke-peer-reviewed separat verk

Lärdomsprov som beaktas i insamlingen av publikationsdata är också separata verk, med undantag av lärdomsprov inom konstbranschen.

Ett lärdomsprov kan vara antingen en monografiavhandling, med vilken avses monografiavhandlingar som publicerats i en serie eller en institutionsserie vid ett universitet, utgivna monografiavhandlingar eller monografiavhandlingar som publicerats på eget förlag, eller en artikelavhandling, det vill säga en doktorsavhandling som består av separata artiklar.

En artikelavhandling rapporteras även om artiklarna redan har angetts som egna publikationer.

FormPublikReferentgranskadOpinnäytteen tyyppiLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Separat verkVetenskaplig-MonografiavhandlingG4

Se frivilliga andra referenser

  • Monografiavhandling publicerad i universitetsserien eller institutionsserien, publicerad monografiavhandling eller egenutgiven monografiavhandling.

Separat verkVetenskaplig-ArtikelavhandlingG5

Se frivilliga andra referenser

  • Om den består av artiklar registreras artiklarna separat i tillämpliga datainsamlingskategorier.
  • Publicerade artikelavhandlingar raporteras, även om artiklarna i avhandlingen redan har markerats som fristående vetenskapliga artiklar.
FormPublikReferentgranskadRaporttiLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Separat verkFacklig-JaD4

Se frivilliga andra referenser

  • En publicerad utvecklings- eller forskningsrapport eller rapport baserad på forskning eller expertarbete som är allmänt tillgänglig.

  • Utgivaren är vanligtvis en icke-vetenskaplig, offentlig enhet såsom ett departement, finansiär, universitet eller forskningsinstitut.

Separat verkFacklig-NejD5

Se frivilliga andra referenser

  • En publicerad professionell bok, lärobok, professionell manual eller guidebok eller ordbok.

  • Boken har ett ISBN-nummer.

  • Föreläsningsmaterial, onlinematerial eller liknande produkter gjorda endast för enskilda kurser registreras inte.

FormPublikReferentgranskadRaporttiLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Separat verkPopulärvetenskaplig--E2

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerad populärvetenskaplig separat verk.


Redaktionellt arbete

kan gälla en tidskrift, ett samlingsverk eller en konferenspublikation. Upphovsmännen har ansvarat för det redaktionella arbetet och namnges som redaktörer för publikationen.

Som redaktionellt arbete registreras redigeringen av böcker som består av flera artiklar skrivna av olika författare eller specialnummer av tidskrifter.

FormPublikModerpublikationens typReferentgranskadLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Redaktionellt arbete VetenskapligTidskriftJaC2

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerat specialnummer av en publicerad peer-reviewed vetenskaplig tidskrift bestående av flera artiklar av olika författare.
Redaktionellt arbete VetenskapligTidskriftNejD6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, bestående av flera artiklar av olika författare. Publicerad specialnummer av en icke-referentgranskad vetenskaplig tidskrift.
Redaktionellt arbete FackligTidskrift-D6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerat, bestående av flera artiklar av olika författare, ett specialnummer av den utgivna facktidningen.
Redaktionellt arbete PopulärvetenskapligTidskrift-E3

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerat, bestående av flera artiklar av olika författare, ett specialnummer av den utgivna populärvetenskaplig tidskriften
FormPublikModerpublikationens typReferentgranskadLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Redaktionellt arbete VetenskapligSamlingsverkJaC2

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad vetenskaplig referentgranskad samlingsverk, bestående av flera artiklar av olika författare
Redaktionellt arbete VetenskapligSamlingsverkNejD6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, publicerad vetenskaplig icke-peer-reviewed samlingsverk bestående av flera artiklar av olika författare.
Redaktionellt arbete FackligSamlingsverk-D6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, facklig samlingsverk bestående av flera artiklar av olika författare.
Redaktionellt arbete PopulärvetenskapligSamlingsverk-E3

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, populärvetenskaplig samlingsverk bestående av flera artiklar av olika författare.
FormPublikModerpublikationens typReferentgranskadLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Redaktionellt arbeteVetenskapligKonferensJaC2

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad vetenskaplig referentgranskad konferenspublikation, bestående av flera artiklar av olika författare
Redaktionellt arbeteVetenskapligKonferensNejD6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, vetenskaplig icke-peer-reviewed konferenspublikation bestående av flera artiklar av olika författare.
Redaktionellt arbeteFackligKonferens-D6

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, facklig konferenspublikation bestående av flera artiklar av olika författare.
Redaktionellt arbetePopulärvetenskapligKonferens-E3

Se frivilliga andra referenser

  • Redigerad, populärvetenskaplig konferenspublikation bestående av flera artiklar av olika författare.


Blogginlägg

är en skrivelse i bloggformat som grundar sig på författarens expertis och som publiceras på en webbplattform.

Om webbplattformen inte har en redaktion eller ISSN-kod antecknas blogginlägget som en publikation som inte omfattas av datainsamlingen. Som publik för blogginlägg anges i datainsamlingen antingen en yrkesinriktad publik eller allmänheten.

FormPublikModerpublikationens typLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Blogginlägg

Facklig

OnlineplattformD1

Se frivilliga andra referenser

  • Blogginlägg publicerade på onlineplattformen som syftar till att tillämpas av yrkesgemenskapen.

  • Författaren ska ha ett bidrag baserat på expertis i artikeln och artikeln ska ha en koppling till författarens arbete.

  • För att en publikation ska registreras för datainsamling måste nätplattformen ha en ISSN-kod eller en redaktion som består av flera enheter som är väl synliga på sidorna. Annars kommer det att rapporteras som utanför datainsamlingen.


Blogginlägg

Populärvetenskaplig

OnlineplattformE1

Se frivilliga andra referenser

  • Ett blogginlägg på en onlineplattform riktad till allmänheten.

  • Författaren ska ha ett bidrag baserat på expertis i artikeln och artikeln ska ha en koppling till författarens arbete.

  • För att en publikation ska registreras för datainsamling måste nätplattformen ha en ISSN-kod eller en redaktion som består av flera enheter som är väl synliga på sidorna. Annars kommer det att rapporteras som utanför datainsamlingen.


Konstpublikation

är det offentliga resultatet av konstnärlig verksamhet. Konstpublikationer kan vara antingen självständiga konstnärliga verk eller fristående delar i ett verk som värdesätts enligt praxis inom olika konstarter. Exempel på det senare är bland annat scenografi på teater, ett verk på en samlingsutställning eller en skådespelares rollprestation.

Som konstnärlig publikation räknas dessutom sådana konstnärliga delar av ett verk som utgör en del av en publikation, vars kontext inte i första hand är konstnärlig, men vars konstnärliga del värdesätts inom den aktuella konstgemenskapen. Exempel på detta är bland annat arkitektens eller formgivarens ritningar.

Publikationer som enbart är avsedda för marknadsföringskommunikation rapporteras inte.

Även konstnärliga lärdomsprov kan rapporteras.

FormModerpublikationens typTyp av konstpublikationLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Konstpublikation

(Onlineplattform)

Självständigt eget verkF1

Se frivilliga andra referenser

  • En konstpublikation som är en självständig enhet utan att vara en del av ett annat konstverk, eller som inte innehåller andra delar som kan klassas som en självständig konstnärlig publikation.

Konstpublikation

(Onlineplattform)

Medverkan i (gemensamt) konstnärligt verk eller uppförandeF2

Se frivilliga andra referenser

  • En konstpublikation kan stå i ett fast, oskiljaktigt förhållande till en gemensam publikation, men enligt praxis inom det aktuella konstområdet kan den värderas separat (t.ex. iscensättningen av en pjäs, en målning i en gemensam utställning, rollen av en kammarmusiker i en konsert, utförandet av en skådespelares roll).

  • Till denna kategori hör också arbetet med sammanställningen av publikationen, d.v.s. urvalet av de delar som hör till helheten, fastställande av helhetens allmänna konstnärliga principer och arbete med underpublikationerna tillsammans med deras författare på ett sådant sätt att de passar in i helheten (t.ex. regi av ett scenstycke, konstnärlig ledning/produktion av en konsertensemble).

Konstpublikation

(Onlineplattform)

Konstnärlig del av en icke-konstnärlig publikationF3

Se frivilliga andra referenser

  • En konstnärlig del av en publikation vars kontext inte i första hand är konstnärlig, men som ändå värderas som konst av det aktuella konstsamhället (t.ex. planer av en arkitekt eller designer).

FormTaidejulkaisun tyyppiTyp av lärdomsprovLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
KonstpublikationSjälvständigt eget verk

Monografiavhandling/Artikelavhandling

F1

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerade artikelavhandlingar raporteras, även om artiklarna i avhandlingen redan har markerats som fristående vetenskapliga artiklar.
KonstpublikationMedverkan i (gemensamt) konstnärligt verk eller uppförande

Monografiavhandling/Artikelavhandling

F2

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerade artikelavhandlingar raporteras, även om artiklarna i avhandlingen redan har markerats som fristående vetenskapliga artiklar.
KonstpublikationKonstnärlig del av en icke-konstnärlig publikation

Monografiavhandling/Artikelavhandling

F3

Se frivilliga andra referenser

  • Publicerade artikelavhandlingar raporteras, även om artiklarna i avhandlingen redan har markerats som fristående vetenskapliga artiklar.


Audiovisuell publikation

är en publikation i någon annan än skriftlig form som utnyttjar ljud och/eller bild.

Beslut om publicering av en audiovisuell publikation har alltid fattats av en redaktion eller en utomstående beställare. 

FormPublikAudiovisuaalisen julkaisun tyyppiLikvärdighet av publikationstyp
Andra överväganden
Audiovisuell publikation-VideoI1

Se frivilliga andra referenser

  • Publicering har beslutats av redaktionen eller en extern kund.

  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.

  • En enhet som presenteras i flera delar eller med en kontinuerlig plot markeras endast en gång.   

  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.

  • Till exempel dokumenteras resultaten av forskningen i audiovisuella presentationer och program.

  • Typ av målgrupp kan anges när det är tillämpligt.

Audiovisuell publikation-PodcastI1

Se frivilliga andra referenser

  • Publicering har beslutats av redaktionen eller en extern kund.
  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.
  • En enhet som presenteras i flera delar eller med en kontinuerlig plot markeras endast en gång.  
  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.
  • Till exempel dokumenteras resultaten av forskningen i audiovisuella presentationer och program.
Audiovisuell publikation-Tv- eller radioprogramI1

Se frivilliga andra referenser

  • Publicering har beslutats av redaktionen eller en extern kund.

  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.

  • En enhet som presenteras i flera delar eller med en kontinuerlig plot markeras endast en gång.   

  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.

  • Till exempel dokumenteras resultaten av forskningen i audiovisuella presentationer och program.

  • Typ av målgrupp kan anges när det är tillämpligt.

Audiovisuell publikation-Annan multimediapublikationI1

Se frivilliga andra referenser

  • Publicering har beslutats av redaktionen eller en extern kund.

  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.

  • En enhet som presenteras i flera delar eller med en kontinuerlig plot markeras endast en gång.   

  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.

  • Till exempel dokumenteras resultaten av forskningen i audiovisuella presentationer och program.

  • Typ av målgrupp kan anges när det är tillämpligt.


Informations- och kommunikationstekniska tillämpning 

är källkoden till eller algoritmen i en informations- och kommunikationsteknisk applikation som publicerats som kommersiell eller fri programvara.

Observera att till exempel en webbplats som utnyttjar applikationen inte registreras, utan endast applikationens källkod eller algoritm som har sparats i en öppen versionshanteringstjänst (t.ex. GitHub). Både källkoden och algoritmen ska kunna hänvisas till med en permanent identifikator.


FormPublikAudiovisuaalisen julkaisun tyyppiLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden

Informations- och kommunikationstekniska tillämpning 

-ApplikationI2

Se frivilliga andra referenser

  • Källkoden för en informations- och kommunikationsteknologiapplikation publicerad som kommersiell eller fri programvara.

  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.

  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.

  • Det ska vara möjligt att referera till applikationens källkod med en permanent identifierare, t.ex. DOI. Du kan hämta och söka efter beständiga identifierare för din applikation, t.ex. https://archive.softwareheritage.org/.

  • Typ av målgrupp kan anges om tillämpligt

Informations- och kommunikationstekniska tillämpning 

-AlgoritmI2

Se frivilliga andra referenser

  • En algoritm publicerad som kommersiell eller fri programvara.

  • En oberoende produktion relaterad till en persons forskning eller expertarbete vid ett universitet.

  • Information om författaren/författarna till publikationen ska finnas i själva publikationen eller på publikationsplattformen. Kopplingen till universitetet ska vara verifierbar.

  • Det måste vara möjligt att referera till algoritmen med en permanent identifierare, t.ex. Du kan hämta och söka beständiga identifierare för din algoritm, t.ex. https://archive.softwareheritage.org/

  • Typ av målgrupp kan anges när det är tillämpligt.

Patent och uppfinningsanmälningar 

Ett patent är ensamrätt till yrkesmässigt utnyttjande av en uppfinning, som samhället beviljat uppfinnaren. I utbyte mot patenten ska uppfinnaren tillåta att uppfinningen publiceras. Patent kan fås på en industriellt användbar uppfinning som är ny och som väsentligt skiljer sig från tidigare uppfinningar. Av utländska patent antecknas endast ett beviljat patent per uppfinning. Med andra ord antecknas patent som beviljats för olika områden/länder inte separat. Med uppfinningsanmälan avses en skriftlig anmälan till en högskola som uppfinnaren ska göra utan dröjsmål när han eller hon har gjort en uppfinning som omfattas av tillämpningsområdet för lagen om rätt till uppfinningar vid högskolor (369/2006).

Patent och uppfinningsanmälningar registreras endast som uppgift om antal. Se närmare definitioner i UKM:s handbok för datainsamling.



Publikationer som inte ingår i UKM:s publikationsstatistik

Abstrakt

är ett sammandrag som beskriver de forskningsmetoder som använts i studien, vilka forskningsresultat som har erhållits samt hurdana tolkningar och slutsatser som gjorts om dem. Som abstrakt kan man meddela abstrakt och utökade abstrakt i konferensföredrag. Abstraktet ska vara publicerat och åtminstone dess referensuppgifter ska vara öppet tillgängliga.

Obs! Abstrakt ingår inte i UKM:s publikationsstatistik, och antecknas därför alltid som publikationer som inte omfattas av datainsamlingen.


FormPublikModerpublikationens typReferentgranskadLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Abstrakt

Vetenskaplig
Facklig
Populärvetenskaplig

Tidskrift
Samlingsverk
Konferens
Onlineplattform
--

Se frivilliga andra referenser


Poster

är en affisch för presentation av forskningsresultat i samband med konferenser och andra evenemang. Postern ska vara publicerad och åtminstone dess referensuppgifter ska vara öppet tillgängliga.

Obs! Posters ingår inte i UKM:s publikationsstatistik, och antecknas därför alltid som publikationer som inte omfattas av datainsamlingen.


FormPublikModerpublikationens typReferentgranskadLikvärdighet av publikationstypObligatorisk referensinformationAndra överväganden
Poster

Vetenskaplig
Facklig
Populärvetenskaplig

Tidskrift
Samlingsverk
Konferens
Onlineplattform
--

Se frivilliga andra referenser


Närmare referensuppgifter


De närmare referensuppgifterna som beskriver publikationen gäller publikationens öppna tillgänglighet samt andra bibliografiska uppgifter, såsom publikationens förläggare eller publiceringsland. Huruvida närmare referensuppgifter är obligatoriska beror på vilken form av publikation det är fråga om. Det rekommenderas dock att man i beskrivningen av publikationen utöver de obligatoriska uppgifterna även anger eventuella andra uppgifter så omfattande som möjligt. Värden som används i eventuella kodsystem hänför sig till datainsamlingen och är i sig inga hierarkiska eller värderande kriterier eller bedömningskriterier.

Nedan listas alla referensfält som används för närvarande.

Referensuppgifter som beskriver öppen tillgänglighet

InformationDefinitionObligatorisk information

Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst


Öppen tillgänglighet i förläggarens tjänst i det moment då publikationen rapporteras.

0 = Inte öppen
1 = Öppet tillgänglig

Obligatoriskt för publikationer med formatet:
Artikel
Separat verk 
Redaktionellt arbete
Blogginlägg

Gäller inte forskningsinstitut och universitetssjukhus.

OA-status för publiceringskanalen

Open access typ av publikationskanal.


1 = Helt öppen publikationskanal, alla publikationer från publikationskanalen öppet tillgängliga.
2 = Delvis öppen publiceringskanal, publiceringskanalen har både öppet och icke öppet tillgängliga publikationer.
3 = Fördröjd öppen publikationskanal, publicerad i en publikationskanal vars publikationer är öppna efter en av förlaget definierad fördröjningsperiod.

Obligatorisk, om publiceringen meddelas som öppet tillgänglig i förlagets tjänst.

Licens för versionen i förläggarens tjänst

Licens för publikationen som finns i förläggarens tjänst.

0 = annan licens
1 = CC BY
2 = CC BY NC
3 = CC BY NC ND

4 = CC BY SA

-

Publiceringsavgift, öppen tillgänglighet, summa

Beloppet för den avgift som organisationen betalar till förlaget för publikationens öppna tillgänglighet anges i euro.

-

Publiceringsavgift, öppen tillgänglighet, betalningsår

År för betalning av den avgift som betalats till förlaget för öppen tillgång till organisationens publikation.

Obligatoriskt om publiceringsavgift har meddelats. 

Parallell publicering


Uppgifter om publikation har parallelllagrats i ett organisations- eller disciplinspecifikt publikationsarkiv.

0 = Inte parallellsparad
1 = Parallellsparad

Obligatoriskt för publikationer med formatet:
Artikel
Separat verk
Redaktionellt arbete
Blogginlägg

Adress till parallellsparad publikation

Webbadress (t.ex. URN) för den parallelllagrade versionen i det organisations- eller disciplinspecifika publikationsarkivet.

Obligatoriskt om publikationen är parallellsparad

Version till parallellsparad publikation

Versionen av den parallellsparade publikationen enligt följande kod:

0 = Final draft
1 = Förlagets version

-

Licens till parallellsparad publikation

Licensen av den parallellsparade publikationen enligt följande kod:

0 = annan licens
1 = CC BY
2 = CC BY NC
3 = CC BY NC ND
4 = CC BY SA

-

Sista utgångsdatum för embargoperioden för parallellsparad publikation

Utgångsdatum för embargoperioden för parallellsparad publikation     

-

Preprint-version


Information om en förtryckt version av publikationen finns tillgänglig i det organisations- eller disciplinspecifika publikationsarkivet. Märk enligt följande kod:

0 = Pre-print version inte tillgänglig
1 = Pre-printversion finns tillgänglig

-

Adress till preprint-version 

Webbadressen (t.ex. URN) för den preprint versionen av det organisations- eller disciplinspecifika publikationsarkivet.    

Obligatoriskt, om tillgängligheten av preprint versionen meddelas

Annan referensinformation som beskriver publikationen

InformationDefinitionObligatorisk information

Enheter

Lista över organisatoriska enheter som är involverade i publiceringen. Kodvärde enligt organisationens eget kodsystem.

Obligatorisk information för alla publikationer.

Gäller inte forskningsinstitut och universitetssjukhus.

Artikelinummer      

Artikelnummer som artikeln publicerades med. Rapporteras som presenterat i originalartikeln eller källdatabasen.

-

Nyckelord 

Nyckelord för publikation.

-

DOI


DOI-identifieraren för publikationen.

Obligatorisk för publikationer i form av:
Informations- och kommunikationstekniska tillämpning 

Alternativt kan anges informationen "Permanent adress"

Moderpublikationens namn

Namnet på det publicerade verk där artikeln är publicerad.

-

Redaktörer för moderpublikationen   

Redaktörer för det publicerade verket i den form och ordning som de är listade i originalpublikationen eller källdatabasen.

-

Förnamn

Förnamn på organisationens egen författare.

-

(see Efternamn)

ISBN

ISBN för publikationen

Antingen ISBN eller ISSN är obligatoriskt för publikationer,
vars korrespondens i publikationstyper är:

A3
A4
B2
B3
C1
C2

ISSN        

ISSN-numret för den serie som publicerade tidskriften, monografin eller moderpublikationen, i första hand enligt den tryckta versionen. Om det inte finns någon tryckt version anges ISSN-numret för den elektroniska versionen.

                

Obligatoriskt för publikationer,
vars korrespondens i publikationstyper är:

A1
A2
B1

Antingen ISBN eller ISSN är obligatoriskt för publikationer,
vars korrespondens i publikationstyper är:
A3
A4
B2
B3
C1
C2

Publiceringsland

Publiceringsland för tidskriften, serien, monografin eller moderpublikationen.                      

-

Publikationens namn

Namnet på publikationen som den nämns i artikeln eller verket. Vid behov kan namnet på en utländsk publikation rapporteras som en translittererad version.

Obligatorisk information för alla publikationer.

Publikations-id 

Identifierare för publikationen som ges av organisationen.

Obligatorisk information för alla publikationer.

Publiceringsår

Året då publikationen först publicerades i en version med fullständig referensinformation.

Obligatorisk information för alla publikationer.

Internationalitet 


Landet för utgivaren av publikationen eller det land där publikationen huvudsakligen publiceras. Märk enligt följande kod:

0 = Inhemsk publikation (Utgivaren av den inhemska publikationen är finsk eller publicerades huvudsakligen i Finland.)

1 = Internationell publikation (Utgivaren av den internationella publikationen är inte finsk eller publikationen har huvudsakligen publicerats någon annanstans än i Finland.)

Obligatorisk information för alla publikationer.

Gäller inte forskningsinstitut och universitetssjukhus.

Språk

Det språk som publikationen skrevs på enligt Statistikcentralens klassificering språk 2010.

-

Konferensens namn 

Konferensens etablerade namn.

Obligatorisk information för konferensartiklar.
(inte Redaktionellt arbete).

Publikationens utgivningsort

Den eller de orter som anges i samband med namnet på utgivaren av publikationen.

-

Förläggares namn


Utgivarens namn så fullständigt som möjligt

Obligatoriskt för publikationer,
vars korrespondens i publikationstyper är:
A3
B2
C1
D2
D4
D5
E2
E3

Antingen tidskriftens namn eller förläggares namn är obligatoriskt
för publikationer, vars korrespondens i publikationstyper är:
C2
D6
E1

ID för källdatabasen

Identifieraren eller ID-numret för publikationen i databasen från vilken dess post hämtades.  


Tidskriftens namn

          

Tidningens/seriens namn så fullständigt som möjligt och skrivet helt öppet (inga förkortningar).

Obligatoriskt för publikationer,
vars korrespondens i publikationstyper är:
D1

Antingen  tidskriftens namn eller förlagets namn är obligatoriskt
för publikationer, vars korrespondens i publikationstyper är:
C2
D6
E1

Tidskriftens nummer

Nummer på tidskriften eller serien där artikeln förekom.

-

ORCID-identifierare

Personens ORCID-identifierare.

-

Permanent identifierare (webbadress)

En webbadress baserad på publikationens permanenta identifierare (t.ex. DOI, URN eller handtag) som tar dig direkt till fulltextversionen av publikationen (den åtkomstbegränsade versionen som finns på utgivarens server).

Obligatorisk för publikationer i form av:
Informations- och kommunikationstekniska tillämpning 

Alternativt kan anges informationen "DOI"

Sidnummer

Sidnumren på den publikation där artikeln har förekommit i den form som presenteras i originalartikeln eller i källdatabasen.    

-

Efternamn 

Efternamn på organisationens egen upphovsman. Det kan vara flera upphovspersoner och de redovisas separat. Namnet på minst en författare måste anges.

Obligatorisk information för alla publikationer.

Alla upphovspersoner ska också redovisas,
se avsnitt upphovspersoner

Konst 


Obligatorisk för publikationer i form av:
Konstpublikation

Upphovspersoner 

Ange fullständig författarinformation för publikationen i den form och ordning som den är listad i den ursprungliga publikationen eller källdatabasen.                         

Om endast namnet på konsortiet eller forskargruppen (=med ansvariga författare) nämns som författarnamn i den ursprungliga publikationen, kan publiceringen redovisas om följande villkor är uppfyllda:

  • Författaren är en del av detta konsortium eller studiegrupp som noteras i publikationen.

  • Listan över deltagare i konsortiet eller forskargruppen och varje deltagares anknytning har öppnats i direkt anslutning till originalpublikationen (ytterligare författarinformation). Notera! Det räcker därför inte med att författarlistan endast finns som en separat bilaga från själva publikationen, till exempel vid efterfrågan, eftersom det innebär att det inte går att bevisa medlemskap från en direktlänk till originalpublikationen.

Om forskarens namn endast förekommer i erkännanden (acknowledgments) kan publiceringen inte redovisas.

Konsortiets eller arbetsgruppens medlemmar registreras inte som faktiska författare, även om ett antal enskilda författare har nämnts separat som författare till artikeln, och konsortiet eller forskargruppen ingår som samhällsförfattare. I detta fall anses det att TENK:s definierade "väsentliga bidrag" och forskningsetiska ansvar (se TENK Att komma överens om upphovsmannaskapet till vetenskapliga publikationer) uppfylls endast av individer som har märkts separat för publikationen, och att medlemskapet i konsortiet eller forskargrupp är då sk aktivitet. (Se typer och roller för aktiviteter och utmärkelser; underavsnitt 5: Medlemskap)

Obligatorisk information för alla publikationer.

Även organisationens egna faktorer ska redovisas,
se Efternamn

Antalet författare till publikationen      

Det totala antalet författare till publikationen.

-

Akademiska discipliner

1-6 discipliner enligt Statistikcentralens Vetenskapsgrenar, i vilken ordning publikationen berörs mest.   

Obligatorisk information för alla publikationer.

Sammanfattning



Volym

Volymen av tidskriften eller serien där artikeln förekom.

-

Information om sampublikation

Internationalitet

Information om publikationen är en internationell sampublikation. Rapporteras enligt följande kod:

0 = Är inte en internationell sampublikation
1 = Är en internationell sampublikation. Minst en av upphovsmän har anknytning till en annan organisation än en finländsk (också om upphovsmannen har anknytning till både en finländsk och en utländsk organisation).

En gemensam publikation med ett företag

Uppgift om utgivningen är en gemensam utgivning med företaget. Rapporteras enligt följande kod:
0 = Inte en gemensam publicering med ett företag
1 = Är en gemensam publikation med ett företag, (Minst en av författarna till publikationen är knuten till ett nationellt eller internationellt företag, även om författaren har anknytning till både universitetet och företaget.)

Obligatorisk information för alla publikationer.

Kontrollera uppgifterna om din publikation

Du kan kontrollera uppgifterna om din publikation i tjänsten Forskning.fi. Publikationen syns i tjänsten med cirka ett dygns fördröjning från det att din organisation har granskat och skickat in publikationsuppgifterna från organisationens system till publikationsdatatjänsten VIRTA. Observera att om din publikation har identifierats som sampublikation tillsammans med en publikation som skickats av en annan organisation, är de uppgifter som visas på Forskning.fi en kombination av olika organisationers lagring av uppgifter.

Närmare information om insamlingen av publikationsdata och behandlingen av dina egna publikationer får du i första hand av den person som ansvarar för insamlingen av publikationsdata i din organisation.



  • No labels