Tiedustelen, mikä on oikea tulkinta nykyisessä tiedonkeruukäsikirjan D4-raportteihin liittyvään kohtaan

Mikäli kokoomateoksena julkaistu D4-julkaisutyypin raportti koostuu useiden organisaatioiden tekijöistä, merkitään sen tiedot kokoomateoksen tavoin, eli yksittäiset artikkelit (myös esipuheet ja johdannot) merkitään erikseen julkaisutyyppiin D4.

Juulissa on nykyisellään todella vähän D4-artikkeleita, joiden nimessä on Preface tai Introduction. Toisaalta muissa julkaisutyypeissä edellytetään, että johdanto on laaja, mutta D4-luokassa laajuudesta ei ole erillístä mainintaa. Lisäksi alustavassa 2015-ohjeistuksessa D4-esipuheista ei mainita mitään, mutta D2:sta on todettu "johdannossa tai esipuheessa tutkimuksellinen panos".

Jos lyhyitäkin esipuheita voidaan D4-luokassa raportoida, merkintäteknisesti ja tiedonsiirron kannalta olisi helpointa, jos toimitetun tutkimusraportin esipuheen kattaisi julkaisun kokonaisuutta kuvaava tietue (=kuten tässä tai C2-julkaisuilla) sen sijaan, että ruvetaan erikseen luetteloimaan esipuheita (varsinkin lyhyiden esipuheiden osalta näitä ei välttämättä edes luetteloida kirjastojärjestelmiin) - nykyisestä ohjeesta saa sen kuvan, että toimitettujen D4-raporttien osalta kokoomateosta kuvaavaa tietuetta ei voisi raportoida ollenkaan. Olisi hyvä, jos kaikilla toimitetuilla teoksilla (ovat sitten tieteellisiä, ammatillisia tai raportteja) olisi samanlainen käytäntö - kuten tulevissa C2, D6 ja E3 -luokissa.

Esimerkkitapaus: Juulissa osa toimitetun raportin Chaptereista pääosin D4-luokassa - mutta ei (lyhyttä) johdantokappaletta - eikä raporttia kokonaisuutena kuvaavaa tietuetta - pitäisikö olla? Ja tuleeko tulkintaan muutoksia 2014- ja 2015-ohjeiden välillä?

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-5455-0

  • No labels

1 Comment

  1. Unknown User (minurmin@jyu.fi)

    Liitän tänne toista kautta saadun vastauksen: viimeisimpien tiedonkeruuohjeiden mukaan (koskien siis 2014 julkaisuja) D4-raporttien osakohteita ei raportoida, vaan merkitään monografian tavoin.

    "D4 julkaisutyypin julkaisuja kohdellaan aina monografiatyyppisinä raportteina vaikka se koostuisikin useasta osa-artikkelista. Tällöin julkaisun tekijät merkitään seuraavasti: Julkaisun nimeksi (3.3.1.10) merkitään koko raportin nimi, julkaisun tekijöiksi (3.3.1.4 ja 3.3.1.6) merkitään kaikki kirjoittajat, emojulkaisun nimi (3.3.1.20) ja emojulkaisun toimittajiksi (3.3.1.20) jätetään tyhjäksi."

    Hyvä näin, tämä selkeyttää raporttien raportointia.