Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tämän palvelun käyttö sisältyy Funet-jäsenmaksuun.

Kuvaus

Funet FileSender on suurten tiedostojen jakamiseen tarkoitettu selainpohjainen verkkopalvelu. Funet FileSender perustuu avoimen lähdekoodin FileSender-sovellukseen, joka on kehitetty erityisesti korkeakoulujen ja tutkimusyhteisöjen käyttöön helpottamaan suurten, jopa useiden gigatavujen kokoisten tiedostojen jakamista. Palvelu ei ole tarkoitettu tiedostojen pysyväissäilytykseen, vaan tiedostot poistetaan määräajan kuluttua.

Palvelu toimii osoitteessa https://filesender.funet.fi. 

Käyttöönotto

Palvelu on kaikkien Haka-käyttäjätunnistusjärjestelmään kuuluvien Funet-organisaatioiden käytettävissä ilman erillisiä toimenpiteitä. Ota halutessasi yhteyttä Funet NOC:iin: Yhteystiedot.

Palvelun käyttöohjeet löytyvät tämän sivun Ohjeet-kohdan alta.

Hinnoittelu

Palvelu sisältyy Funet-maksuun.

Tilastot

Järjestelmässä on jatkuvasti useita satoja gigatavuja siirrettävää materiaalia. Tarkempia tilastoja löytyy Funetin kuukausittaisista palveluraporteista.

Ohjeet

Perustoiminnallisuudet

Palveluun kirjaudutaan verkkoselaimella osoitteessa https://filesender.funet.fi käyttäen Haka-luottamusverkoston tunnuksia. Kirjauduttuaan lähettäjä listaa vastaanottajien sähköpostiosoitteet, valitsee omalta koneeltaan yhden tai useampia lähetettäviä tiedostoja sekä asettaa aikarajan, jonka kuluttua tiedosto ei ole enää saatavilla. Pisin säilytysaika on tällä hetkellä kolme viikkoa (21 vuorokautta) ja suurin tiedostokoko 300 gigatavua. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen tiedosto siirtyy Funetin FileSender-palvelimelle ja valitut vastaanottajat saavat viestin heille jaetusta tiedostosta. Sähköpostiviestissä on linkki, jota käyttämällä tiedoston voi noutaa määräajan sisällä. Vastaanottajan ei tarvitse kirjautua sisään, eli vastaanottaja voi olla myös Funetin ja Hakan ulkopuolelta. Alkuperäinen jakaja voi tiedoston lähetyksen yhteydessä tilata sähköpostitse ilmoitukset muun muassa tiedoston latauskerroista.

Suurten tiedostojen lähettäminen edellyttää selaimelta riittävää HTML5-tukea. Lisäksi JavaScript tulee olla tuettu ja sallittu selaimessa. Oman selaimen HTML5-tukea voi testata esimerkiksi osoitteessa html5test.com. Kulloisetkin käyttörajat voi tarkistaa FileSender-palvelun Help-sivulta. FileSender on tällä hetkellä käytettävissä vain englanniksi. Suomenkielinen käännös on valmisteilla.

Lähetä kutsu palveluun kenelle tahansa

Myös luottamusverkostoihin kuulumaton käyttäjä voi lähettää tiedostoja FileSenderin välityksellä. Tämä tapahtuu siten, että Hakalla autentikoitunut käyttäjä lähettää hänelle järjestelmästä ns. upload voucherin (suomenkielisessä käyttöliittymässä "kutsu"). Voucher saapuu sähköpostitse, ja viestissä olevaa URL:ia käyttämällä käyttäjä voi kertakirjautua palveluun, määrätä vastaanottajat (missä tahansa internetissä) ja lähettää tiedoston. Voucherin voi lähettää kerrallaan usealle vastaanottajalle.

Salaus ja salasanasuojaus

Tiedoston lähetyksen yhteydessä voi valita käyttöön tiedoston salauksen. Tällöin tiedosto salataan selaimessa ja se säilytetään palvelimella salatussa muodossa. Salaus puretaan vasta oikealla salasanalla vastaanottajan selaimessa. Sekä salaus että purku suoritetaan käyttäjän selaimessa, mistä johtuen ominaisuuden toimivuudessa voi olla selainkohtaisia eroavaisuuksia ja operaatio vaikuttaa myös tiedonsiirtonopeuteen. Testien perusteella salaus ja purku toimivat parhaiten Chrome-selaimella.

Salausmenetelmä on AES-GCM-256. FileSender ei missään vaiheessa tallenna salasanaa palvelimelle. Tiedoston jakajan on toimitettava salasana vastaanottajalle jotain muuta tiedonvälityskanavaa pitkin, esimerkiksi pikaviestimillä. Tiedoston salaus on vapaaehtoinen toimenpide. Vaikka väärä henkilö arvaisi tai saisi muulla tavoin käsiinsä toimivan latauslinkin, salatun tiedoston avaaminen ilman salasanaa on vaikeaa. Tiedonsiirto käyttäjän ja palvelimen välillä on aina salattu (HTTPS).

Tietosuojaseloste

Funet FileSenderin tietosuojaseloste on osoitteessa https://filesender.funet.fi/privacypolicy.html.