Tämän palvelun käyttö sisältyy Funet-jäsenmaksuun.

Kuvaus

Funet FileSender on suurten tiedostojen jakamiseen tarkoitettu selainpohjainen verkkopalvelu. Funet FileSender perustuu avoimen lähdekoodin FileSender-sovellukseen, joka on kehitetty erityisesti korkeakoulujen ja tutkimusyhteisöjen käyttöön helpottamaan suurten, jopa useiden gigatavujen kokoisten tiedostojen jakamista. Palvelu ei ole tarkoitettu tiedostojen pysyväissäilytykseen, vaan tiedostot poistetaan määräajan kuluttua.

Palvelu toimii osoitteessa https://filesender.funet.fi. 

Käyttöönotto

Palvelu on kaikkien Haka- ja Virtu-käyttäjätunnistusjärjestelmiin kuuluvien Funet-organisaatioiden käytettävissä ilman erillistä tilausta. Ota halutessasi yhteyttä Funet NOC:iin: Yhteystiedot.

Palvelun käyttöohjeet löytyvät tämän sivun Ohjeet-kohdan alta.

Hinnoittelu

Palvelu sisältyy Funet-jäsenmaksuun.

Tilastot

Järjestelmässä on jatkuvasti useita satoja gigatavuja siirrettävää materiaalia. Tarkempia tilastoja löytyy Funetin kuukausittaisista palveluraporteista.

Ohjeet

Perustoiminnallisuudet

Palveluun kirjaudutaan verkkoselaimella osoitteessa https://filesender.funet.fi käyttäen Haka- tai Virtu-luottamusverkoston tunnuksia. Kirjauduttuaan lähettäjä listaa vastaanottajien sähköpostiosoitteet, valitsee omalta koneeltaan yhden tai useampia lähetettäviä tiedostoja sekä asettaa aikarajan, jonka kuluttua tiedosto ei ole enää saatavilla. Pisin säilytysaika on tällä hetkellä kolme viikkoa (21 vuorokautta) ja suurin tiedostokoko 300 gigatavua. Kulloisetkin käyttörajat voi tarkistaa FileSender-palvelun Help-sivulta. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen tiedosto siirtyy Funetin FileSender-palvelimelle ja valitut vastaanottajat saavat viestin heille jaetusta tiedostosta. Sähköpostiviestissä on linkki, jota käyttämällä tiedoston voi noutaa määräajan sisällä. Mikäli tiedoston lähettäjä ei ole erikseen vaatinut, tiedoston noutajan ei tarvitse kirjautua sisään, eli vastaanottaja voi olla myös Funetin ulkopuolella. Alkuperäinen jakaja voi tiedoston lähetyksen yhteydessä tilata sähköpostitse ilmoitukset muun muassa tiedoston latauskerroista.

Tiedostojen lähettäminen edellyttää JavaScriptin sallimista selaimessa. FileSender on käytettävissä suomeksi ja englanniksi. Kieli valikoituu selaimen kieliasetusten perusteella, ja kieltä voi vaihtaa ruudun oikeasta yläreunasta.

Lähetä kutsu palveluun kenelle tahansa

Myös luottamusverkostoihin kuulumaton käyttäjä voi lähettää tiedostoja FileSenderin välityksellä. Tämä tapahtuu siten, että Hakalla tai Virtulla autentikoitunut käyttäjä lähettää järjestelmästä ns. upload voucherin (suomenkielisessä käyttöliittymässä "kutsu"). Voucher saapuu sähköpostitse, ja viestissä olevaa URL:ia käyttämällä käyttäjä voi kertakirjautua palveluun, määrätä vastaanottajat ja jakaa tiedoston. Voucherin voi lähettää kerrallaan usealle vastaanottajalle.

Salaus ja salasanasuojaus

Tiedoston lähetyksen yhteydessä voi valita käyttöön tiedoston salauksen. Tällöin tiedosto salataan selaimessa ja se säilytetään palvelimella salatussa muodossa. Salaus puretaan vasta oikealla salasanalla vastaanottajan selaimessa. Sekä salaus että purku suoritetaan käyttäjän selaimessa, mistä johtuen ominaisuuden toimivuudessa voi olla selainkohtaisia eroavaisuuksia ja operaatio vaikuttaa myös tiedonsiirtonopeuteen. Testien perusteella salaus ja purku toimivat parhaiten Chrome-selaimella.

Salausmenetelmä on AES-GCM-256. FileSender ei missään vaiheessa tallenna salasanaa palvelimelle. Tiedoston jakajan on toimitettava salasana vastaanottajalle jotain muuta tiedonvälityskanavaa pitkin, esimerkiksi pikaviestimillä. Tiedoston salaus on vapaaehtoinen toimenpide. Vaikka väärä henkilö arvaisi tai saisi muulla tavoin käsiinsä toimivan latauslinkin, salatun tiedoston avaaminen ilman salasanaa on vaikeaa. Tiedonsiirto käyttäjän ja palvelimen välillä on aina salattu (HTTPS).

Tietosuojaseloste

Funet FileSenderin tietosuojaseloste on osoitteessa https://filesender.funet.fi/privacypolicy.html.