Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Tämä sivu sisältää:

Maanlaajuinen Funet-runkoverkko tarjoaa jäsenistölle teknisesti laadukkaat yhteydet sekä kotimaassa että ulkomaille.

 

 

 

Funet-kuituverkko

Funet-runkoverkon perustana on valokuituverkko, joka kattaa merkittävimmät korkeakoulupaikkakunnat. Teknisesti kyseessä on rengasrakenteinen DWDM-siirtojärjestelmäverkko, jota hyödynnetään sekä Funetin IP-reititinverkossa että valopolkupalvelussa. Paikkakuntien välisistä kuituyhteyksistä pääosan toimittavat TDC ja Teknomeria, loput ovat muiden Suomessa toimivien operaattorien toimittamia.

DWDM-järjestelmänä käytetään Coriantin toimittamaa hiT7300-järjestelmää,joka mahdollistaa useiden rinnakkaisten kanavien (aallonpituuksien) siirtämisen kuituparissa. Suurin osa Funet-verkosta on toteutettu 40 kanavan järjestelmällä, mutta osassa verkkoa voidaan ajaa jopa 80 rinnakkaista kanavaa. Yksi kanava voi sisältää esimerkiksi 100 Gbit/s tai 10 Gbit/s yhteyden, joita voidaan tarvittaessa jakaa myös pienempiin esimerkiksi 1 Gbit/s yhteyksiin.

Funet-karttajuliste sähköisessä muodossa löytyy sivulta Tulostettavat julisteet.

Funet-reititinverkko

Funet-reititinverkko tarjoaa luotettavat ja kehittyneet IP-yhteyspalvelut kaikille Funet-verkon piirissä oleville organisaatioille. Käytössä ovat sekä IPv4- että IPv6-tekniikat.

Laitteistona on on Juniper MX -sarjan reititinlaitteet, jotka tukevat 1, 10, 40 ja 100 Gbit/s yhteysnopeuksia. Yhteysvälistä riippuen Funet-reititinverkon runkoyhteyksillä on kapasiteettia 10, 20 tai 100 Gbit/s.

Osa reititinverkon varmentavista yhteysväleistä on toteutettu eri toimittajien siirtoyhteyksillä.

Jäsenorganisaatioiden yhteydet

Funet-verkon jäsenorganisaatioiden (korkeakoulut, tutkimuslaitokset) liityntätekniikat ovat 1 Gbit/s Ethernet ja 10 Gbit/s Ethernet toteutettuna joko suoralla kuituyhteydellä tai CWDM/DWDM-tekniikoiden avulla. Tarvittavat kuituyhteydet on vuokrattu eri toimijoilta.

Kansainväliset yhteydet ja Internet

Funet-verkon ulkomaanyhteyksistä vastaa Pohjoismainen yhteistoiminto NORDUnet. Ulkomaan kapasiteettia on 2 x 100 Gbit/s + 20 Gbit/s. Toimivuuden turvaamiseksi käytössä on kolme eri liityntäpistettä: Espoo, Helsinki ja Oulu. 

NORDUnet-verkon kautta Funetista on yhteydet Euroopan tutkimuksen Géant-runkoverkkoon ja muihin kansainvälisiin tutkimuksen verkkoihin. Myös yhteydet kansainväliseen Internet-verkkoon hoidetaan NORDUnetin kautta.

Yhteydet Funet-verkon ja muiden suomalaisten Internet-operaattoreiden välillä hoidetaan FICIX- ja  TREX-yhdysliikennepisteiden kautta, yhteensä 4 x 10 Gbit/s kapasiteetilla.

Funet-verkko liittyy FICIX-yhdysliikennepisteisiin 10 Gbit/s kapasiteetilla Espoossa, Helsingissä ja Oulussa. Myös Tampereella sijaitsevaan TREX-yhdysliikennepisteeseen yhteyskapasiteetti on 10 Gbit/s.

Funet-valopolkupalvelu

Kuituverkon avulla voidaan toteuttaa erityistarpeisiin myös suoria, IP-verkosta riippumattomia valopolkuja. Valopolkuja hyödynnetään esimerkiksi toimipisteiden yhdistämisessä, verkkotutkimuksessa sekä suurta siirtokapasiteettia vaativissa tieteellisissä sovelluksissa.

 

  • No labels