Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Kuvaus

Funet FileSender on suurten tiedostojen jakamiseen tarkoitettu selainpohjainen verkkopalvelu. Funet FileSender perustuu avoimen lähdekoodin FileSender-sovellukseen, joka on kehitetty erityisesti korkeakoulujen ja tutkimusyhteisöjen käyttöön helpottamaan suurten, jopa useiden gigatavujen kokoisten tiedostojen jakamista. Palvelu ei ole tarkoitettu tiedostojen pysyväissäilytykseen, vaan tiedostot poistetaan määräajan kuluttua.

FileSenderin ominaisuuksista voi esittää omia toiveitaan (ja äänestää jo ehdotettuja ominaisuuksia) kehittäjien ylläpitämällä sivulla http://filesender.uservoice.com/forums/56700-filesender-feature-request-forum.

Informoi käyttäjiä palvelusta julistein! Lataa Funet FileSender -julistetiedosto tulostettavaksi/painettavaksi:

 

 

 

 

Käyttöönotto

Palvelu on kaikkien Haka-käyttäjätunnistusjärjestelmään kuuluvien Funet-organisaatioiden käytettävissä ilman erillisiä toimenpiteitä. Ota halutessasi yhteyttä Funet NOC:iin: Yhteystiedot.

Palvelun käyttöohjeet löytyvät tämän sivun Ohjeet-kohdan alta.

Hinnoittelu

Palvelu sisältyy Funet-maksuun.

Tilastot

Järjestelmässä on jatkuvasti useita satoja gigatavuja siirrettävää materiaalia. Tarkempia tilastoja löytyy Funetin kuukausittaisista palveluraporteista.

Ohjeet

Loppukäyttäjäohje

Palveluun kirjaudutaan verkkoselaimella osoitteessa https://filesender.funet.fi käyttäen Haka- tai Kalmarin unioni -luottamusverkoston tunnuksia. Kirjauduttuaan lähettäjä listaa vastaanottajien sähköpostiosoitteet pilkulla erotettuina, valitsee lähetettävän tiedoston omalta koneeltaan sekä asettaa aikarajan, jonka kuluttua tiedosto ei ole enää saatavilla. Pisin sallittu säilytysaika on tällä hetkellä kolme viikkoa (21 vuorokautta). Kerrallaan voi lähettää yhden tiedoston (useamman tiedoston lähettämiseksi niistä voi tehdä paketin). Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen tiedosto siirtyy Funetin FileSender-palvelimelle ja valitut vastaanottajat saavat viestin heille jaetusta tiedostosta. Sähköpostiviestissä on linkki, jota käyttämällä tiedoston voi noutaa määräajan sisällä. Vastaanottajan ei tarvitse kirjautua sisään, eli vastaanottaja voi olla myös Funetin ja Hakan ulkopuolelta. Alkuperäinen jakaja saa sähköpostitse tiedon kun hänen jakamansa tiedosto noudetaan.

Myös luottamusverkostoihin kuulumaton käyttäjä voi lähettää tiedostoja FileSenderin välityksellä. Tämä tapahtuu siten, että autentikoitunut käyttäjä lähettää hänelle järjestelmästä ns. upload voucherin (suomenkielisessä käyttöliittymässä "kutsu"). Voucher saapuu sähköpostitse, ja viestissä olevaa URL:ia käyttämällä käyttäjä voi kertakirjautua palveluun, määrätä vastaanottajat (missä tahansa internetissä) ja lähettää tiedoston. Yksi voucher sallii yhden tiedoston lähettämisen. Voucherin voi lähettää kerrallaan korkeintaan sadalle vastaanottajalle.

Jaettavan tiedoston suurin mahdollinen koko on tällä hetkellä 500 GB. Yli 2 GB suuruisten tiedostojen lähettäminen edellyttää nettiselaimelta riittävää HTML5-tukea. Mikäli tukea ei ole, sovellus yrittää automaattisesti vaihtoehtoista Adobe Flash -lähetystapaa (versio 10.x tai uudempi Flash vaaditaan), jolla voi lähettää korkeintaan kahden gigatavun kokoisia tiedostoja. Riittävä HTML5-tuki on muun muassa Chromessa versiosta 13 ja Firefoxissa versiosta 4 lähtien. Lisäksi JavaScript tulee olla tuettu ja sallittu selaimessa. Oman selaimen HTML5-tukea voi testata esimerkiksi osoitteessa html5test.com. Kulloisetkin käyttörajat voi tarkistaa FileSender-palvelun Help-sivulta. Palvelun käyttöliittymä on joko suomen- tai englanninkielinen riippuen käyttäjän selaimen kieliasetuksista.

Sisäänkirjautuminen FileSenderiin edellyttää, että käyttäjän kotiorganisaation IdP-palvelin luovuttaa luottamusverkostolle seuraavat attribuutit: cn, displayName, eduPersonPrincipalName ja email.