Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Tämä sivu sisältää:Ohjeita fi-verkkotunnuksista

Tietoyhteiskuntakaarena tunnettu lakiuudistus muutti fi-verkkotunnusten hallinnointia 5.9.2016 alkaen. Verkkotunnusrekisteriin pääsevät tekemään muutoksia vain Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille rekisteröityneet palveluntarjoajat. Jokainen fi-verkkotunnus täytyy muutoksen jälkeen olla liitettynä johonkin verkkotunnusvälittäjään.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän päätöksen mukaisesti CSC/Funet ei tarjoa Funet-jäsenille verkkotunnusten välityspalvelua. CSC/Funet tarjoaa Funet-jäsenten käyttöön DNS-palveluja.

Funet-organisaatioiden on mahdollista käyttää valitsemansa palveluntarjoajan palvelua tai ryhtyä itse verkkotunnusten välittäjäksi. Verkkotunnusten välittäjänä toimiminen edellyttää ilmoittautumista Traficomille.

Jos verkkotunnusta ei ole liitetty palveluntarjoajaan, sen tietoja ei voi muuttaa, eikä sitä voi uusia ennen kuin liitos välittäjään on tehty. Liitoksen tekemiseksi tarvitaan verkkotunnuksen välittäjänvaihtoavain, jonka saa pyytämällä Traficomilta.

Verkkotunnusten uusiminen ja hakeminen verkkotunnusvälittäjän avulla

Traficom ylläpitää listaa palveluntarjoajista.

Funet Hostmaster suosittelee, että palveluntarjoajan valinnassa huomioidaan mahdollisuus käyttää omia nimipalvelimia. Edelleen suosittelemme, että yhtenä nimipalvelimena kaikille Funet-jäsenorganisaatioiden verkkotunnuksille käytetään ns-secondary.funet.fi:tä.

Liitos palveluntarjoajaan tehdään toimittamalla verkkotunnusvälittäjälle verkkotunnuksen haltijuuden todentava valtuutusavain. Kaikki verkkotunnukseen liittyvät toimenpiteet (uusiminen/yhteystietojen päivitys/nimipalvelimien päivitys/..) hoidetaan verkkotunnusvälittäjän kautta käyttäen välittäjän määrittelemää rajapintaa. Toteutustapa on välittäjäkohtainen.

Verkkotunnusvälittäjänä toimiminen

Funet-jäsenorganisaatio voi toimia verkkotunnusvälittäjänä itselleen. Välittäjä voi kieltää tietojensa julkaisun palveluntarjoajalistalla.

Verkkotunnusvälittäjä hallinnoi verkkotunnuksia joko viraston tarjoamalla selainkäyttöliittymällä tai EPP-rajapintaa käyttäen.

Verkkotunnusvälittäjän toiminnan on täytettävä Tietoyhteiskuntakaareen perustuvassa verkkotunnusmääräyksessä 68/2016 M asetetut ehdot.