Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Aikuisten perusopetukseen ja maahanmuuttajien koulutuksiin liittyvät käsitteet

    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "perusopetus"). 
    2. Käsitteet käsitelty erillisessä pientyöryhmässä, OKSA-jaosto kävi käsitteet kokouksessa läpi ja ehdotti muutoksia kohtiin v, vi ja vii. Riina tiedottaa muutoksista käsitteitä muotoilleelle työryhmälle. 
      1. aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutus
        • Merkitty työryhmässä vanhentuneeksi käsitteeksi; oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen lukutaitovaihe ja vapaan sivistystyön lukutaitokoulutus korvaavat tämän käsitteen. 
      2. aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus
        • Määritelmää hiottu työryhmässä
      3. vapaan sivistystyön lukutaitokoulutus
        • Lisätty OKSAan
      4. oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetus
      5. oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen alkuvaihe
      6. oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen lukutaitovaihe
      7. oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen päättövaihe
      8. Liittyen kohtiin v, vii sekä vii, keskusteltiin pitäisikö määritelmään lisätä kuvaus siitä, että kyseessä on opetusta. E-perusteissa käytetty oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen lukutaitovaiheen opetus. Myös muissa OKSAn kohdissa puhuttu vaiheesta. Käsitekaaviossa helpommin hahmotettavissa, kuinka perusopetus koostuu erilaisista vaiheista.
  2. OKSAssa kesken olevat, yleiset tai koulutusasteiden yhteiset käsitteet

    1. ks. kysymystaulukko kohdassa LIITTEET (välilehti "yleinen/yhteinen"). Muistiinpanoihin koottu tiedoksi käsitteet, jotka kokous käsitteli. Mahdolliset muutokset on kirjattu OKSA-sanastoversioon. 
      • Käsite c628: keskusteltiin termien taito ja osaaminen eroista. 
      • Varhaiskasvatuksen toimintakieli: varhaiskasvatuksen työryhmä on tarkastanut tiedot. 
      • Käsite c897: opiskelijanumero ei ole käytössä perusopetuksessa, toisella astella käytäntö vaihtelee oppilaitoksittain. 
      • Käsite c760: oppijanumero
        • Keskusteltiin lisäksi, tulisiko OKSAan lisätä käsite kokelasnumero, joka on YTL:n käytössä. 
      • Käsite c490: Päätettiin pitää määritelmä nykyisenä. 
      • Käsite c634: Täydennettiin käsitteeseen liittyviä huomautuksia. Sovittiin, että käsitteen käsittelyyn palataan myöhemmin syksyllä tai 2021 alussa, kun oppivelvollisuuden pidentäminen etenee.
      • Käsitteet c1262 ja c1264 lisätty sanastoon 
      • Käsite c1230 maksullinen palvelutoiminta: aiheeseen palataan lukion työryhmässä ja ammatillisen koulutuksen osalta Tomi selvittää (kaksoistutkinto) 
      • Käsite c294: keskusteltiin 'mitoituksen' ja 'laajuuden' mahdollisista eroista
    2. Seuraavaan kokoukseen siirtyy:
      1. Seuraavaan kokoukseen siirtyy käsitteen opintojen laajuus (c294) geneerisen määritelmän kirjoittaminen 
      2. Kysymystaulukossa välilehdellä "perusopetus" ehdittiin käsitellä kohdat 1-15. Käsitteiden läpikäyntiä jatketaan seuraavassa kokouksessa. 
  3. Varhaiskasvatuksen sanasto julkaistu Sanastot-työkalussa
    1. Julkaiseminen on vähää vaille: Sanastokeskus on toimittanut julkaisun xml-tiedoston OKM:ään. OKM huolehtii lopusta julkaisuun liittyvästä työstä.
    2. Siirtyy seuraavaan kokoukseen
  4. Yhteentoimivuusalustan Sanastot-työkalu: muokkausten ja lisäysehdotusten tekeminen
    1. Sanastot-työkaluun on OKSAan tehty käsitelisäysehdotus "ammattitaitovaatimukset"
      • Työryhmässä ei tiedetty, kuka tai mikä taho ko. käsitelisäysehdotuksen on tehnyt. Riina selvittää, millaisilla oikeuksilla sanastot.suomi.fi-työkaluun ylipäänsä saa lisättyä ehdotuksia. Katsaus Sanastot-työkalun käyttöön ja käsitelisäysasiaan.
      • Todettiin, että Sanastot-työkalussa julkaistuun OKSAan ei tulisi tehdä lisäysehdotuksia eikä OKSAn julkaistuja käsitteitä tulisi muokata Sanastot-työkalussa, sillä näiden lisäysten ja muokkausten hakemiseen ei ole toistaiseksi keinoa ja lisäksi lisäykset ja muokkaukset katoavat seuraavan julkaisun yhteydessä.
      • Riina välittää Sanastokeskuksen Katri Seppälälle toiveen, että hän ottaisi käsitelisäysasian esille seuraavassa Ydinsanastoryhmän (YSR) kokouksessa.
  5. Kevään sanastokokousten teemojen suunnittelu (liitteenä vuoden 2020 työsuunnitelma)
    1. Jaoksen työsuunnitelma:
      • työsuunnitelmaan lisättiin uutena sanastotyöaiheena "oppivelvollisuuden laajentaminen". Tarkistettavaa aiheutuu OKSAan ainakin maksukäsitteisiin, oppivelvollisuus-käsitteeseen ja moniin ydinkäsitteisiin. Lisäksi OKSAan tarvittaneen lisätä uusia käsitteitä. Aikataulullisesti HE tulee keväällä ja se on tavoitteena saada läpi syksyllä 2020. Oppivelvollisuuden laajentamisesta aiheutuvia muutoksia sanastoon voitaisiin siis käsitellä syksyllä 2020 tai alkuvuodesta 2021.
      • todettiin, että TEM:n & OKM:n yhteisestä sanastosta (jatkuva oppiminen) tulee käsiteltävää OKSA-jaokseen todennäköisesti aikaisintaan kesällä tai syksyllä 2020.
    2. Kevään teemojen suunnittelu:
      1. Maaliskuu: keskeneräiset yhteiset ja yleiset käsitteet 
      2. Huhtikuu: mahdollisesti arviointikäsitteiden aloituskokous (riippuen saadaanko keskeneräiset käsitteet käsiteltyä maaliskuussa) tai keskeneräisiä käsitteitä + ammatillisen koulutuksen vastinetyö
      3. Toukokuu: Mahdollisesti lukion sanastotyö (suomenkielinen), jos tullut kysymyksiä
      4. Kesäkuu: Mahdollisesti lukion sanastotyö (suomenkielinen), jos tullut kysymyksiä, tai lukion vastinetyö (sv ja en), tai mahdollisesti jatkuva oppiminen 
  6. Muut asiat
    1. Uuden tarjonnan käsitteistö: https://confluence.csc.fi/display/OPHPALV/KTO-tarjonnan+tietomallin+vertailua+nykyisen+tarjonnan+tietomalliin
      • Käsitteistö osuu osittain jo koodistopuolelle, keskustellaan asiaa esittäneiden henkilöiden kanssa. 
    2. Arviointikäsitteiden ryhmä 

      •  Työryhmä: Mika Puukko (OKM), Jan Hellgren (KARVI), Erja Vitikka (OPH), Mikko Hartikainen (OPH). Sanastokeskus selvittää terminologiresurssin, kun suuntaa-antava käsitemäärä on selvillä.

      • Mika kokoaa aineistoa kokoon. Myös KARVIlla olemassa jotakin sanastoa.  
      • Aloitetaan koko työryhmän kanssa, missä kaikki koulutusasteet ja käytäisiin ensin yhteiset yläkäsitteet, jonka jälkeen voitaisiin lähteä liikkeelle jostakin asteesta. Varhaiskasvatus yksi prioriteetti, myös peruskoulutuksessa ja lukiokoulutuksessa vahva tarve. 
  7. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen asiat

    1. Päätettiin kokous klo 11:37. 

...