Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Ideapankissa: 

Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-102

...

Panel
borderColor#ea1d77
titleColor#FFFFFF
titleBGColor#ea1d77
borderStylesolid
titleIdentiteetinhallinta - suomalaiset ja ulkomaalaiset oppijat, tutkijat ja opettaja

Image AddedIdeamuotoilu osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä aihekokonaisuuden kartoittamiseksi 16.4.-xx.x2020

Tunnistetaan erityyppiset toiminnalliset vaatimukset osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä sekä kootaan ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi. Osaamisen osoittamista ja todentamista etänä halutaan selvittää yhteisesti pitemmän aikajänteen näkökulmasta: minkälaisia erityyppisiä toiminnallisia vaatimuksia osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä on sekä mitä ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi löytyy. 

Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi. Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat korkeakoulut voisivat sitoutua. Ideamuotoilun tulokset voivat osaltaan palvella korkeakoulujen Digivisiota sekä jatkuvan oppimisen ja koulutuspolitiikan alan kansallisia kehitysponnistuksia.  

Ideamuotoilun tulee jäsentää, mitä ovat uudistuvan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tarpeet, mitä haluttaisiin ratkaista. Ideamuotoilun tulee perustua valmiisiin selvityksiin ja linjauksiin tarpeista. Tarpeita koskeva tiivis yleiskuva tarvitaan ennen kuin kehityskohteista tai ratkaisuista voidaan valita yhdessä edistettäviä konkreettisia kohteita. Ideamuotoiluun tarvitaan erityisesti näkemystä toiminnan tarpeista ja niiden muutoksesta. 

Lisätietoja "ideamuotoilu"-menetelmästä: https://wiki.eduuni.fi/x/ZSCeBw

Työstöön osallistuvat

NimiOrganisaatioRooliNäkökulmaSähköposti








ARENE / opetusvararehtori



UNIFI / opetusvararehtori



Digipedaryhmä



Suomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkosto – OHA-forum



Suomen ammattikorkeakoulutuksen asiantuntijaverkosto – AMK-OHA



AAPA



FUCIO








SYL



SAMOK
Jonna KorhonenOKMopetusneuvosOKMjonna.korhonen (a) minedu.fi
Ilmari Hyvönen

OKM
Stina WestmanCSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö
Marjut Anderson



Max Laihonen



Outi TasalaCSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Ideapankki


Kutsu sidosryhmien edustajille LUONNOS

Korkeakoulujen tarpeet osaamisen osoittamiseen ja todentamiseen etänä ovat nousseet keskusteluun erityisesti COVID-19 aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen. Aihekokonaisuutta halutaan selvittää yhteisesti pitemmän aikajänteen näkökulmasta: minkälaisia erityyppisiä toiminnallisia vaatimuksia osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä on sekä mitä ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi löytyy. 

Kutsumme korkeakouluyhteisön jäseniä mukaan Ideamuotoiluun asian jäsentämiseksi. Ideamuotoilu on noin kuukauden aikana toteutettava virtuaalisten työpajojen sarja ilmiön jäsentämiseksi. Ideamuotoilussa kartoitamme tarpeita ja jäsennämme ilmiötä riittävän monipuolisen yhteisen ymmärryksen saamiseksi.

Ideamuotoiluun toivotaan mukaan eri näkökulmien edustajia. Näkökulmia ovat ainakin ylin johto, opintohallinto, juristit, digipeda/opetus ja tietohallinto. Tuloksena on karkea kokonaiskuva ja tunnistettuja, mahdollisesti selvitettäviä ratkaisukokonaisuuksia, joiden edistämiseen edelleen halukkaat korkeakoulut voisivat sitoutua. Ideamuotoilun tulokset voivat osaltaan palvella korkeakoulujen Digivisiota sekä jatkuvan oppimisen ja koulutuspolitiikan alan kansallisia kehitysponnistuksia.  

Pyydämme ilmoittamaan mahdollisen edustajanne osoitteeseen ideapankki@csc.fi.

Työskentely

Selvitämme kokonaisuutta konsultin fasilitoimalla menetelmällä, joka yhdistää verkkokokouksia ja niiden väleillä tapahtuvaa itsenäistä työskentelyä. Kokousten väliaikoina osallistujat saavat vastattavakseen aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joiden avulla kokonaisuutta tarkennetaan edelleen yhteisissä verkkokokouksissa. Vastaukset voi jättää itselle sopivana ajankohtana, eikä vastaamista varten tarvitse varata valtavasti aikaa - menetelmä pyrkii olemaan nopea, kevyt ja helppo.  

Tavoitteet

Tunnistetaan erityyppiset toiminnalliset vaatimukset osaamisen osoittamiselle ja todentamiselle etänä sekä kootaan ratkaisuvaihtoehtoja näiden toteuttamiseksi

Aikataulu

Työskentely osallistujien kesken alkaa 16.4.2020 klo 14 lyhyellä kick off -kokouksella, jossa käydään läpi työn tavoitteet ja eteneminen. Varsinaisia työstökokouksia (n.3h per kokous) seuraa kolme (neljäs kokous pidetään tarvittaessa), ja esiselvitys päätetään xx.xx.2020. Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina osoitteessa https://cscfi.zoom.us/j/744717998.

Taustaa

Aihekokonaisuutta on ollut keskusteluissa useita vuosia. Sitä on selvitetty esimerkiksi Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) toimesta 2016, jolloin pohdittiin valinta- ja pääsykokeiden sähköistämistä ja mahdollisia etenemispolkuja asiassa. Asia nousi tuolloin keskusteluun sähköisen ylioppilaskokeen toteutuksen myötä. Sittemmin sähköisiä pääsy- ja valintakokeita koskeva keskustelu laajentui Examin myötä kaikkeen sähköiseen tenttimiseen. (https://wiki.eduuni.fi/x/hogYAg)

Keväällä 2020 osaamisen osoittaminen ja todentaminen nousi akuutiksi tarpeeksi erityisesti COVID-19 aiheuttaman poikkeustilanteen myötä. Ideatoimikunnan kokouksessa 2.4.2020 päätettiin edistää ideaa "Osaamisen osoittaminen ja todentaminen etänä" (https://jira.eduuni.fi/browse/CSCIDEAPANKKI-102) siten, että idean ohjaamisesta esiselvitykseen ja mahdollisen ideamuotoilun käynnistämisestä keskustellaan seuraavassa Ideatoimikunnan kokouksessa 16.4., ja tarvittaessa asiaan palataan ideatoimikunnan kesken jo ennen sitä.

CSC:n ja OKM:n keskustelussa 3.4.2020 OKM/KTPO totesi, että tämän aiheen Ideamuotoilulle ja muulle jatkoselvittämiselle on tarvetta, kuten OppiJana 2030 -selvityksessä (1.6.2018: 7. Luku, https://wiki.eduuni.fi/x/swT0Aw) myös havaittiin. OKM on halukas osallistumaan Ideamuotoiluun ja maksamaan sen järjestämisen kustannukset. Ideapankissa: JiraserverEduuni-jiraserverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28ddkeyCSCIDEAPANKKI-102