...
- Onko viivästettyyn OA:han tulossa jossain vaiheessa uutta linjausta. Tällä hetkellähän ei oteta mukaan OA-julkaisuna tiedonkeruuseen. (esim. jos lehden artikkelit ovat avoimia vuoden embargon jälkeen)
- Jos julkaisukanavalla on embargo, julkaisukanavaa ei ole voinut merkitä avoimeksi, vaan embargo on ollut sallittu ainoastaan rinnakkaistallenteessa. Uusien attribuuttien mukaisesti embargotiedon voi kuitenkin jatkossa ilmoittaa myös julkaisukanavalle (AvoinSaatavuusKoodi,"Julkaisukanavan OA-status", koodiarvo 3 "viivästetty-OA")
- Keskustelua 3.2.2 Julkaisutiedonkeruu: Käsitteet ja määrittelyt. 2019 kohdasta "Julkaisun avoin saatavuus tarkoittaa, että se on saatavilla 1) välittömästi kustantajan palvelussa ja/tai 2) rinnakkaistallennettuna organisaatio- tai tieteenalakohtaisessa julkaisuarkistossa joko välittömästi tai kustantajan määrittelemän embargoajan jälkeen."
- Käsikirjaa ei päivitetty vastaamaan uutta tietomallia, varsinaisen kanavan oltava välittömästi avoin ollakseen OA tai hybridi, jossa tilausmaksun kautta välittömästi avoin.
- Todettu, että kohta altis erilaisille tulkinnoille ja väärinymmärryksille. Vaatisi mahdollisesti ministeriöltä tarkennusta.
- Miten jos kirjatataan vasta embaron päättymisen jälkeen?
- Osassa kirjattu nämä tapaukset avoimina julkaisuina
- Todettu, että ei silloinkaan OA kanava, koska OA lehden ominaisuus. Embargon päättyminen koskee vain yhtä julkaisua, joten embargosta vapautunutta julkaisua ei voi merkitä julkaistuksi avoimessa julkaisukanavassa.
- Uuteen tietomalliin siirtymisen aikataulua ei vielä vahvistettu ministeriöstä.
- Kysymys (HY): Jatkossa viivästetty OA on mahdollista raportoida viivästettynä OA:na, mutta onkohan tietoa huomioidaan viivästetty OA OA-kertoimella 1,2 rahoitusmallissa? Vai vaan niin että viivästetyn OA:n voi raportoida mutta se ei edelleenkään ole avointa saatavuutta?
- Tähän liittyvästä päätöksestä ei vielä tietoa.
Gratis OA: Kustantaja avaa joskus julkaisun vapaasti luettavaksi, esim. Wileylla "Free Access"-tyyppisiä "Hall of fame" Review-artikkeleita. Tulkitaanko avoimiksi, jos tiedossa on, että artikkeli tulee pysymään vapaasti luettavissa olevaksi? https://doi.org/10.1002/adem.201800864
- Todettu, että näissä tapauksissa julkaisuja ei voi merkitä avoimeksi. Esim. COVID19 liittyviä julkaisuja avattu kustantajan palveluissa ajankohtaisuuden ja suuren kysynnän takia, mutta avaaminen ei ole kanavan ominaisuus.
- Näissä tapauksissa esim. lisenssitieto ei usein saatavilla (kriteeri ei-kaupallinen)
- Ongelmallista myös että kustantaja, joka ei ole sitoutunut OA-julkaisemiseen, voi myös sulkea julkaisun. Avoimuuden pysyvyys ei toteudu.
- Kustantajan palvelusta haravoinnin mahdollisuus usein hankalaa todistaa.
- Julkaisun julkaisukanava voi olla suljettu (ei-OA), mutta siinä ilmestynyt yksittäinen artikkeli voi olla OA mikäli se on...
- ...rinnakkaistallennettu ja välittömästi avoin
- ...tai rinnakkaistallennettu mutta avoin vasta embargon jälkeen.
- (...julkaisumaksulla avoimeksi ostettu julkaisu)
- ... Esimerkiksi JY:ssä käytössä myös merkintä "muulla tavalla avoin", jota ei raportoida virallisesti OA-julkaisuna, mutta kertoo käyttäjälle avoimesta saatavuudesta sotkematta raportointitilastoja.
- Todettu, että organisaatioissa erilaisia käytäntöjä sen mukaan, merkitäänkö julkaisu avoimen julkaisukanavan julkaisukanavaksijulkaisuksi, mikäli sillä on avoin rinnakkaistallenne.
- Osa ei merkinnyt avoimeksi, koska julkaisukanava ei kuitenkaan ole OA, ainoastaan yksittäiset siinä ilmestyvät julkaisut (rinnakaistallenteena)
- Osa merkinnyt ko. julkaisut avoimeksi, koska katsonut kyseessä olevan hybridi-kanava ("hybdirijulkaisukanavassa ilmestynyt avoin julkaisu")
- Todettu, että myös "hybridi" julkaisukanavaksi merkinnässä erilaisia käytäntöjä. Onko maksullisuus hybridi-kanavan kriteeri, vai voiko merkitä myös embargolliset kanavat?
- hybridijulkaiseminen = avoimen julkaisemisen muoto, jossa julkaisu on ostettu avoimeksi hybridijulkaisukanavassa
hybridiartikkeli = hybridijulkaisukanavassa julkaistu avoimesti saataville ostettu artikkeli
- hybridijulkaisukanava= tilausmaksullinen julkaisukanava, jossa kirjoittaja voi ostaa artikkelinsa vapaasti saataville
- Esim. Lääkärilehti mahdollisesti kirjattu osassa organisaatioissa ei-avoimena, osassa hybridinä
- Todettu myös, että OA-julkaisun kriteerit ei-kaupallinen, pysyvyys ja haravointi osin vaikeasti/työläästi todennettavissa
- Todettu, että näissä tapauksissa julkaisuja ei voi merkitä avoimeksi. Esim. COVID19 liittyviä julkaisuja avattu kustantajan palveluissa ajankohtaisuuden ja suuren kysynnän takia, mutta avaaminen ei ole kanavan ominaisuus.
...