Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Tervetuloa Fairdata-verkoston wikitilaan!


Mikä on Fairdata-verkosto?

Fairdata-verkosto on luotu parantamaan yhteistyötä ja tiedonkulkua Fairdata-palvelukokonaisuutta hyödyntävien organisaatioiden sekä palveluja tuottavan CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n välillä. Yhteistyön avulla palveluja hyödyntävien korkeakoulujen ja tutkimuslaitoksen tarpeet viedään osaksi palvelukehitystä.

Fairdata-palvelut ovat Suomen korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tarjottavia palveluita digitaalisten aineistojen hallintaan. Fairdata-palvelut mahdollistavat tutkimusaineistojen ja niihin liittyvän kuvailutiedon hyvän hallinnan, turvallisen säilytyksen sekä löydettävyyden. Fairdata-palvelut ovat CSC:n toteuttamia ja ylläpitämiä ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarjoamia.

Fairdata-kokonaisuus koostuu IDA – tutkimusdatan säilytyspalvelusta, Qvain – tutkimusaineistojen kuvailutyökalusta, Etsin – tutkimusaineistojen hakupalvelusta, Metax – metatietovarannosta, avointen tutkimusaineistojen julkaisualusta AVAAsta sekä Fairdata PAS-palvelusta tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytykseen. Lisää tietoa Fairdata-palveluista löydät palveluiden kotisivulta.

Fairdata-verkoston toiminta

Fairdata-verkoston toimintaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki Fairdata-palveluiden käytöstä ja kehityksestä kiinnostuneet. Verkoston toiminta perustuu vapaaehtoisuudelle ja ideana on käydä keskustelua ja kuulla organisaatioiden edustajia. Osallistumisesta on erityisesti hyötyä organisaatioille, jotka jo käyttävät Fairdata-palveluita tai ovat pian ottamassa niitä käyttöön.

Tästä Fairdata-verkoston wikitilasta löydät ohjeita ja materiaalia Fairdata-palvelujen hyödyntämiseen organisaatioissa. Lisäksi voit tarkastella Fairdata-kehityssuunnitelmaa. Verkoston kokouksien asialistat, esitykset sekä tallenteet tuodaan Fairdata-verkoston kokoukset -sivun alle.

CSC järjestää Fairdata-verkoston toimintaan osallistuville kokouksia neljästä viiteen kertaan vuodessa. Kokouksissa organisaatioiden edustajat voivat liittyä mukaan keskusteluun ja vaikuttaa päätöksentekoon Fairdata-palvelujen käyttöä ja kehitystyön priorisointia koskevissa asioissa.

Verkoston toiminnasta ja tulevista kokouksista tiedotetaan tämän wikisivun lisäksi Fairdata-verkoston sähköpostilistan kautta, johon kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi liittyä. Liity Fairdata-verkoston sähköpostilistalle saadaksesi ajankohtaisimman tiedon tulevista verkoston kokouksista ja muista ajankohtaisista asioista.


Info
titleKuinka Fairdata-kokonaisuus toimii?
Info
titleAjankohtaista

Fairdata-verkoston seuraava kokous 1611.35.2023 klo 14-16

Uutinen Fairdata-verkoston perustamisesta Fairdata.fi-sivustolla

Blogikirjoitus: Mitä hyötyä Fairdata-palveluista on tutkijalle ja tutkimusorganisaatiolle?

Uusimmat päivitykset Fairdata-palveluissa

Tietoa tulevista Fairdata-koulutuksista


Tip
titleOta yhteyttä

Liity Fairdata-verkoston sähköpostilistalle tästä!

Sähköpostilista toimii Fairdata-palveluja hyödyntävien organisaatioiden yhteisenä tiedotuskanavana erityisesti verkoston kokouksien osalta.

Voit halutessasi myös lopettaa listan tilaamisen: Lopeta listan tilaaminen.


fairdata@csc.fi -palveluosoitteeseen voit lähettää kysymyksiä, ilmoituksia ongelmista, muutoksia yhteyshenkilöihin jne.


www.fairdata.fi - Fairdata-kokonaisuuden palveluiden kotisivut. 


Info
titleFairdata-palveluiden kuukausittaiset huoltokatkot

Fairdata IDA (ja tiedostojen lataus Etsimestä): Huoltokatko joka kuukauden kolmas keskiviikko, alkaen klo 10.

Fairdata Qvain, Metax API ja Etsin: Huoltokatko joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 9-13 välillä.

Fairdata PAS-palvelu: Huoltokatko joka kuukauden ensimmäinen maanantai klo 9-11 välillä. 

Lisää tietoa Fairdata-palveluiden huoltokatkoista
...