Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Käsite/termiLisäys OKSAan vai OKSAn tietojen muokkausPalautteen tai ehdotuksen kuvaus

Lisätietoja tai perusteluja

(esim. missä merkityksessä tai missä yhteydessä termiä on käytetty, mitä lähteitä kannattaa katsoa jne.)

Kehitysidean jättäjäKäsittely
lifewide learninglisäysLisätä OKSAan jatkuva oppiminen -käsitteelle tällainen englannin vastinetermi.Kuvaa jatkuvaa oppimista organisaation näkökulmasta.5.3.2021 Aalto-yliopisto

Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmän kokous 4.10.2021: "Jatkuvan oppimisen sanastossa on määritelty käsitteet elinikäinen oppiminen (engl. usein lifelong learning) ja jatkuva oppiminen (engl. usein continuous learning). Tässä sanastoprojektissa ei kuitenkaan ainakaan nykyisessä ensimmäisessä vaiheessa käsitellä käsitteiden ruotsin- eikä englanninkielisiä vastinetermejä. Voimme tässä vaiheessa kuitenkin kommentoida, että vaikuttaa siltä, että englanniksi elinikäinen oppiminen -käsitteestä voidaan käyttää kahta eri termiä, lifelong learning ja lifewide learning, kuvaamaan käsitteen elinikäinen oppiminen kahta eri aspektia.

Jatkuvan oppimisen sanastossa elinikäinen oppiminen on määritelty seuraavasti: 'oppiminen, jossa yksilö iästä riippumatta omaksuu tietoja, taitoja, käyttäytymistä, arvoja tai mieltymyksiä'. Lisäksi määritelmää täydentävässä nk. huomautustekstissä todetaan: 'Elinikäisen oppimisen käsitteellä halutaan ilmaista, että oppimista tapahtuu myös muulloin kuin esimerkiksi perusopetuksen aikana ja henkilön ensimmäiseen tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa. Elinikäinen oppiminen alkaa jo ennen oppivelvollisuutta ja jatkuu termin mukaisesti elämänkaaren loppuun saakka. Elinikäistä oppimista tapahtuu virallisen koulutusjärjestelmän mukaisten koulutusten ja työelämässä oppimisen lisäksi myös harrastuksissa ja vapaa-ajalla.'

Englannin termi lifelong learning kuvaa erityisesti käsitteen sitä puolta, että elinikäistä oppimista tapahtuu kaikissa elämänkaaren vaiheissa alusta loppuun. Termi lifewide learning puolestaan kuvaa erityisesti käsitteen sitä puolta, että elinkäistä oppimista tapahtuu kaikilla elämän osa-alueilla ja niin muodollisessa koulutuksessa kuin myös epämuodollisena ja informaalina oppimisena. Mikäli elinikäisestä oppimisesta siis puhutaan englanniksi, kielenkäyttäjä voi asiayhteyden mukaan valita, käyttääkö hän englanniksi termiä lifelong learning vai lifewide learning.

Nämä kommentit perustuvat suhteellisen nopeaan englanninkielisten termien tutkimiseen, joten Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä pidättää vielä itsellään oikeuden muokata tässä annettuja tietoja ennen kuin nämä tiedot mahdollisesti julkaistaan osana Jatkuvan oppimisen sanaston myöhempiä julkaisuversioita."

oppisopimustyöpaikkalisäysLisätä OKSAan tämä käsite ja samaan kokonaisuuteen kuuluvia käsitteitä (työharjoittelupaikka ja TET-työpaikka).

määritelmäluonnos: työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan osaamisen hankkiminen tapahtuu

Tämä käsite jouduttiin rajaamaan pois Jatkuvan oppimisen sanastosta. Olisi kuitenkin tarpeen tarkastella kokonaisuutta, jossa olisivat tämän lisäksi mm. käsitteet työharjoittelupaikka ja TET-työpaikka.


Huom. ammatillisen lainsäädännössä käytetty termi: koulutustyöpaikka.

4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä

OKSA-jaos 15.10.2021: Oppisopimustyöpaikka on se työpaikka, jonka kanssa opiskelija tehnyt oppisopimusta koskevan sopimuksen. Selvitetään, tuleeko tämä asia riittävästi esille muiden OKSAn oppisopimuskoulutuskäsitteiden kohdalla. Mikäli ei, harkitaan tämän lisäämistä.

OKSA-jaos 15.10.2021: Työharjoittelupaikka-käsite käsitellään, kun OKSA-työssä käsitellään työharjoittelun määritelmä (joka tulee Jatkuvan oppimisen sanastosta).

OKSA-jaos 15.10.2021: OKSAssa on määritelty käsite TET; TET-työpaikka-käsitettä ei liene tarpeen määritellä OKSAssa.

koulutusjärjestelmämuokkaus

4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä
koulutus (2)muokkausOKSAn määritelmän muokkausOKSAn määritelmässä on käytetty ilmaisua "suunniteltu kokonaisuus". Ensimmäisessä huomautuksessa mainitaan kuitenkin, että termillä tarkoitetaan "tapaa käytännössä organisoida ja toteuttaa koulutusta (1)". Eikö määritelmä voisi olla siis koulutus (1):n toteutus, jos tämä on käytännössä se koulutus, johon haetaan ja tulee valituksi? Vai onko tälle jokin toinen termi?4.3.2021 Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmäOKSA-jaos 15.10.2021: Käsitellään tämä muokkausehdotus, kun käsitellään Jatkuvan oppimisen sanastosta OKSAan tulevat käsitteet.

Sijaisopettaja / externalinstructor

lisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Käyttötarve tuli esiin juuri lyhyissä sijaisuuksissa eli työsuhteen kestoon liittyen. Sijaisopettajalle voitaisiin näyttää palvelun päässä rajatummat tietosisällöt ja oppijoiden tiedot verrattuna oppijoiden omaan opettajaan. Esimerkiksi sijaisopettajan ei tarvitsisi nähdä oppijoiden oppimistuloksia."

"Eli sijaisopettajan rooli mahdollistaisi sijaisille myös käyttöoikeudet koulutustoimijan hankkimiin palveluihin."

8.9.2021 OpetushallitusOKSA-jaos 15.10.2021: Kyseessä on enemmän roolityyppinen käsite, ei rinnastu muihin OKSAssa määriteltyihin opettaja-käsitteen alakäsitteisiin. Ei lisätä OKSAan.

pääkäyttäjä

lisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Vastuukäyttäjän rooli on käytössä OPH:n käyttövaltuuspalvelussa koulutustoimijoilla. Vastuukäyttäjä vastaa koulutustoimijan työntekijöille käyttöoikeuksien myöntämisestä. Mutta vastuukäyttäjä ei itsessään näe koulutustoimijan tallentamia henkilötietoja."

8.9.2021 OpetushallitusOKSA-jaos 15.10.2021: Yleisempää käsitteistöä, ei kuulu OKSAn rajaukseen. Ei lisätä OKSAan.
vastuukäyttäjälisäysLisätä OKSAan tämä käsite

MPASSid

"Pääkäyttäjällä voisi katsoa olevan järjestelmän käyttöoikeusrooleista laajimmat tietojen katselu- tai toimintaan liittyvät oikeudet."

8.9.2021 OpetushallitusOKSA-jaos 15.10.2021: Yleisempää käsitteistöä, ei kuulu OKSAn rajaukseen. Ei lisätä OKSAan.

osaamisprofiili


lisäysLisätä jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite

25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä

Jatkuvan oppimisen sanastotyöryhmä 13.9.2021

Varmistettava, onko kyseessä tosiaan käsite osaamisprofiili vai oppimisprofiili. "Osaamisprofiili" kuulostaa "lopullisemmalta".

OKSA-jaos 15.10.2021: Osaamisprofiili on vakiintumaan päin oleva käsite, joten mieluummin se kuin oppimisprofiili (joka monimerkityksisempi)

OKSA-jaos 15.10.2021: sopii lisätä OKSAan, jos käsite tulee käyttöön uusissa palveluissa

osaamisen kartoituslisäysLisätä jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite
25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä
OKSA-jaos 15.10.2021: lisätään OKSAan
koulutussektorilisäysLisätä OKSAan/jatkuvan oppimisen sanastoon tämä käsite
25.8.2021
JOD-arkkitehtuuriryhmä

OKSA-jaos 15.10.2021:

  • Selvitetään, miksi tämä käsite on koettu tarvittavaksi OKSAan. Jatkuvan oppimisen digin arkkitehtuurityöryhmältä pyydetään tarkempaa tietoa tarpeesta/konteksteista.

  • Käsite käytössä Tilastokeskuksen tilastoissa

  • Tilastokeskuksella koulutussektorit ovat perusaste, lukio, ammatillinen, AMK, yo

  • Tilastokeskuksen käytössä koulutussektori on kansantajuisempi (lähi)synonyymi koulutusasteelle ja se viittaa epätarkempaan jaotteluun kuin koulutusaste (koulutusasteluokittelussa jaotellaan esim. alemmat ja ylemmät AMK-tutkinnot)