Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Kokouksen avaus
    1. Tero Huttunen avasi kokouksen klo 9:03.
    2. Kokoukseen osallistujista usea on ilmoittanut esteestä, joten päätettiin arvioida asioiden käsittelyjärjestystä kokouksen edetessä.
  2. Koulutustoimintakäsitteet (siirretty Jatkuvan oppimisen sanastosta OKSAan)
    1. Käsiteltiin käsitteet koulutuslainsäädännössä säännellystä koulutustoiminnasta ym. pohjautuen OKM:n juristin kanssa esityöstettyyn aineistoon. Aineisto kysymystaulukon välilehdelle "jatkuva_oppiminen" ja käsitekaaviona "koulutustoiminta".
    2. Totti Tuhkanen ja Ilmari Hyvönen kertoivat lyhyesti jatkuvan oppimisen sanaston kautta tulleesta tavoitteesta määritellä koulutustoimintakäsitteitä myös formaalin koulutusjärjestelmän ulkopuolelta.
      1. Yhteensovitettava toimijakenttä laajenee OKM:n alueen reunojen ulkopuolelle, on eritasoista organisoitua koulutustoimintaa, joka pitää saada sovitettua tietojärjestelmä- ja prosessitasolle.  
      2. Sanastoilla pitää pystyä puhumaan myös ei-säännellystä koulutuksesta, johon julkinen hallinto on kuitenkin sidoksissa monin tavoin.
      3. Tero Huttunen, Tomi Kytölä, Riina Kosunen ja OKM:n juristi Piritta Sirviön kesken on kokoustettu asian tiimoilta.
      4. Koulutustoiminta (14) kaavioon lisättiin käsite koulutuslainsäädäntö ja tarkennettiin käsitteitä koulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoiminta (15) ja sen alakäsitteitä (17) (18) (19 (20). Koulutustoiminta (14) alla oleva markkinaehtoinen koulutustoiminta (21) käsiteltiin. Näihin toivotaan jaostolta kommentteja.  
    3. Keskustelu:
      1. Keskusteltiin koulutustoiminta (14) kaavion haaroista, joiden mukainen nykyinen jaottelu ei ollut selvä.
      2. Ilmari Hyvönen kommentoi käsitekaaviossa käytettyä sanaa "perustuen" (19), (20). Määritteissä käytetty sääntely- ja lupa -termejä, jolloin mukana tulee aina rahoitusmuoto. Tämän lisäksi erikseen on kuitenkin rahoitusperiaatteen mukainen erittely.  
      3. c126 koulutusjärjestelmä (13): Tarkistetaan miten MPKK ja Poliisiammattikorkeakoulu tulee mainita huomautuksessa. Lisätään myös taiteen perusopetus erikseen huomautukseen.  
      4. cxx koulutuslainsäädäntö: ei kommentoitavaa juristin määritelmään muuten kuin varhaiskasvatuksen osalta
        1. Varhaiskasvatus ei kuulu koulutuslainsäädännön määritelmän piiriin 
          1. Mervi Eskelinen tarkistaa esiopetuksen ja varhaiskasvatuslain osalta luetaanko se osaksi koulutuslainsäädäntöä vai onko se syytä mainita erikseen.
      5. Käytiin läpi käsitteet c1806 koulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoiminta (15), c1824 opetushallinnon alan koulutuslainsäädännössä säännelelty koulutustoiminta (17), c1825 muun hallinnonalan kuin opetushallinnon koulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoiminta (18), c1808 koulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoiminta, joka perustuu velvollisuuteen, lupaan tai tehtävään järjestää koulutusta (19) sekä c180x koulutuslainsäädännössä säännelty koulutustoiminta, joka perustuu julkiseen hankintaan (20)
        1. Ongelmana on, että nämä eivät sulje pois toisiaan. Ainoa ero on rahoitusmekanismi. 
        2. Vaikuttaa siltä että käsitteelle c1808 (19) ei löydy vieruskäsitettä vaan (20) olisi alakäsite tälle.  
        3.  Keskusteltiin rahoitusmuodoista kokouksessa hahmotellun kuvion perusteella. Yhteiskunnan taloudellinen tuki voi tulla hankinnan kautta tai ns. perusmallin kautta. 
          1. Perusmalli ja säädelty koulutus jota myydään markkinahintaan on lakisääteistä?
          2. Sekarahoitus TEMin puolelta vielä puuttuu kaaviosta eli missä osa työnantajan ja työvoimaviranomaisen maksamaa koulutusta. 
        4. Todettiin, että kyseinen kokonaisuus vaatii vielä yhden taustoittavan kokouksen.  
    4. Sovittiin, että Tero Huttunen järjestää koulutustoiminta-käsitteen tiimoilta vielä yhden kokouksen yhdessä Ilmari Hyvösen, Tomi Kytölän ja Totti Tuhkasen kanssa.

  3. OKSAan lisättäviksi ehdotetut käsitteet (sanaston luku 11)
    1. Käytiin läpi tämän luvun käsitteet OKSA-luonnoksesta ja keskusteltiin, onko siinä käsitteitä jotka tuntuvat tarpeellisilta lisätä sanastoon tässä vaiheessa - ja toisaalta käsitteitä jotka voi poistaa ehdokaslistalta.
    2. Käytiin keskustelua Tero Huttusen ja Riina Kosusen työstämän ehdotuksen pohjalta.  
    3. c95 osaaminen
      1. Käsitteen lisäämistä OKSAan kannatettiin, mutta nostettiin esiin, että pitäisikö samalla määritellä myös käsite kyvykkyys (joka määritelty jatkuvan oppimisen sanastossa). Päätettiin, että c95 osaaminen -käsite lisätään sanastoon, mutta tehdään määritys määrittely vasta kun jatkuvan oppimisen sanastosta OKSAan tulevia käsitteitä käsitellään ja saadaan sen lausuntokierroksen palaute. Samalla huomioidaan suhde kyvykkyys-käsitteeseen.  
      2. Totti Tuhkanen totesi, että aiemmin perusteena OKSA-käsitteiden valinnalle on ollut säädöskehys/laki. Löytyykö tälle osaaminen-käsitteelle säädöskehystä?  
        1. Tero Huttunen epäili, että ei löydy laista, mutta normituksessa esim. ops-työssä lienee määritelmä. Yhtäältä yleiskielinen ilmaisu, mutta käytetään normituksessakintoisaalta myös normituksessa. Laaja-alainen osaaminen (c1638) löytyy lukion opetussuunnitelman käsitteistä (tämän laajentamista koskemaan muita koulutusasteita voisi pohtia).
      3. Samaan kategoriaan liittyy myös käsite osaamismerkki, joka on ehdolla lisättäväksi OKSAan. 
      4. osaaminen on koulutuksen (1) lopputuote
      5. Päätettiin, että jatketaan osaaminen-käsitteen ja siihen liittyvien käsitteiden käsittelyä kun laajemmin edustava joukko jäseniä paikalla. Käsitellään alkuvuonna 2022, kun jatkuvan oppimisen sanaston palaute saatu.
    4.  c1811 oppimiskokemus: Päätettiin, että käsitellään ennen OKSAn mahdollista käsittelyä pienet osaamiskokonaisuudet -työryhmän kesken
    5. c1060 päiväopinnot: 
      1. Käsitteissä on määritelty opetusajankohta (c423), jonka huomautuksessa mainittu ajankohdat. 
      2. Totti Tuhkanen totesi, että voisi riittää koodistotason määrittelyinä. Avoimessa korkeakouluopetuksessa tällä on merkitystä, avoimen opetusta ei saa tarjota ennen klo 16.
      3. Totti Tuhkanen lupasi tarkistaa taustaa käsitteelle.  
    6. c1069 handledning: Riina Kosunen vie käsittelyyn ruotsin kielityöryhmälle taustan tarkastamiseksi.  
    7. c1070 handleadre: 
      1. Käsite liittyy yliopistoissa väitöskirjanväitöskirja-/kandi-/gradu-ohjaajaan
      2. Todettiin, että näin tarkan tason käsitteitä ei ole OKSAssa perinteisesti ollut. 
      3. Päätettiin, että (väitöskirja)ohjaajan lisäämistä OKSAan ei tarvita. 
    8. c1074 opiskelijavalintapäätöksen oikaisu: 
      1. Päätettiin, että ei lisättäisi näin tarkkaa käsitettä, koska käsitelty käsitteen päätös opiskelijaksi ottamisesta yhteydessä
    9. c1075 ehdollinen valinta
      1. Kyseessä valintaprosessin vaihe. 
      2. Riina Kosunen vertaa muuhun valintakäsitteistöön ja keskustellaan tarkemmin sen jälkeen. 
    10. c1093 tutkinnonsuoritusoikeus
      1. Opiskeluoikeuden synonyymi korkeakouluissa
      2. Päätettiin, että valmistellaan lisättäväksi OKSA-sanastoon. 
    11. c 1492 tutkintotavoitteet
      1. Todettiin, että strategisen ohjauksen käsitteistöä ei ole toistaiseksi OKSAssa. Tarvetta kuitenkin olisi selvittää koulutusalakohtaisista tarpeita. 
      2. Keskusteltiin miten tämä suhtautuu jatkuvaan oppimiseen, joka ei ole välttämättä tutkintotavoitteista. Mitä käsitteitä tarvitaan tähän rinnalle? Tuleeko työelämätavoitteita?
      3. Todettiin että tämä ei ole koko kuva korkeakoulujen toiminnasta, joka ja että asian on hyvä näkyä käsitteen huomautuksessa. 
      4. Tämä avaa myös muiden tavoitteiden käsitteistön tarpeen, esim. kasvatustavoitteet. 
      5. Tällä yhteys myös arkkitehtuurityöhön, jossa mainittu strategiset tavoitteet. 
      6. Sovittiin, että strategisen käsitteistön osalta pidetään erillinen keskustelu OKSAssa myöhemmässä vaiheessa
    12. c 473 omaehtoinen koulutus (2)
      1. Käsite karsittiin aikanaan pois, kun nähtiin rahoituskäsitteenä. 
      2. Ajoittain kuitenkin kaivataan rahoitusperusteista käsitteistöä, joten ehdotetaan että käsitellään kyseiset käsitteet kokonaisuutena vuonna 2022. 
    13. c465 henkilöstökoulutus (2) 
    14. c1494 näyttökoe, näyttö (2)
      1. Lähtökohtaisesti ammatillisen käsite, mutta tarvetta laajentaa myös korkeakoulujen käsitteisiin. Näyttökoe on vanhentunut, mutta näyttö (c1318) edelleen käytössä. 
      2. Keskusteltiin voisiko ammatillisen puolen käsitettä laajentaa vai ovatko eri käsitteitä?
      3. Tuula Sumkin nosti laista suoraan nousevan käsitteen osaamisen osoittaminen:  Tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa (näyttö). Näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen
        1. Hankintatavasta riippumaton
        2. Näyttöön liittyy vaatimus osoittaa tutkintotavoitteisiin vaadittava osaaminen
      4. Tenttiä ei ole määritelty OKSAssa, pitäisikö samalla määritellä myös muita suoritustapoja? Vain opinnäyte ja työharjoittelu määritelty, koska ovat tutkintosäännöistä. 
      5. Korkeakoulujen näyttökoe ei vertaudu ammatillisen koulutuksen näyttö-käsitteeseen. 
      6. Tulisiko korkeakoulujen MR2-skeeman suoritustapa -arvot olla OKSAssa jonkin käsitteen kohdalla, voisi auttaa harmonisoimaan esim. arvojen nimityksiä. 
      7. Voisiko tämä ottaa esimerkkinä laajemmasta keskustelusta vuodelle 2022 OKSAn roolin löytämiseksi digitalisaatiohankkeissa?   
      8. Päätettiin, että näyttökoetta ei käsitteenä oteta mukaan, koska vertaituu suoritustapoihin korkeakoulussa. Pohditaan pitäisikö määritellä suoritustapa ja huomautuksessa listata nämä "arvot".  
    15. c1495 maksu hyväksytyn arvosanan korottamisesta
      1. Käsitellään jatkossa rahoituskäsitteistön osana
    16. c1499 korkea-asteen tutkinto
      1. Ei voi korvata korkeakoulututkinto -käsitettä
      2. Päätettiin, että käsite lisätään OKSAan. 
    17. c1500 ensimmäisen, v1501 toisen ja c1502 kolmannen syklin tutkinto
      1. Päätettiin, että käsitteet lisätään OKSAan. 
    18. c1545 oppiarvo
      1. Esim. kunniatohtori
      2. Ovat yleensä sopimuksenvaraisesti myönnettäviä tarkenteita tutkintonimikkeeseen
      3. Voisiko olla tutkintonimikkeen kommenttikentässä? 
      4. Selvitettävä onko edelleen voimassaoleva? Jos on niin pohditaan onko oma käsitteensä OKSAssa vai vain tarkenne? 
      5. Sovittiin että Totti Tuhkanen keskustelee Ilmari Hyvösen kanssa käsitteen tarpeesta.  
    19. c1543 laskennallinen rahoitus
      1. Käsitellään jatkossa rahoituskäsitteistön osana
    20. c1784 ryhmän ohjaus
      1. Voisiko mennä ohjaus-käsitteen suppeampana synonyyminä?
      2. Ammatillisen puolella menee ohjauksen alla
      3. Riina Kosunen tiedustelee MIkko Hartikaiselta voiko tämä olla ohjauksen alainen käsite. 
    21. c1684 vertaisoppiminen
      1. Todettiin, että termi on normipohjainen
      2. Päätettiin, että käsite lisätään OKSAan. 
    22. c1685 suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus
      1. Päätettiin, että ei oteta OKSAan vaan käsitellään OPH:n sanaston osana. Todettiin, että OKSAan ei edelleenkään tuotaisi vain kielivastinepareja (ilman määritelmiä)
    23. c1785 osaamistaso
      1. Päätettiin, että käsitellään osana osaaminen -käsitteen määrittelyä. 
    24. c751 auditointi
      1. Päätettiin, että jätetään pois OKSAsta. 
      2. Jos arviointikäsitteistöä laajennetaan ammatilliseen ja korkeakoulusektorille niin mahdollisesti siinä yhteydessä mukaan. 
    25. c91 formaali oppiminen, c92 non-formaali oppiminen, c93 informaali oppiminen
      1. Käsitteet siirrettiin jatkuvan oppimisen ryhmästä OKSAan. 
      2. Käsite liittyy jatkuvan oppimisen pieniin osaamiskokonaisuuksiin. 
      3. Käsitteet ovat ovat vakiintuneita EU-yhteyksissä, joten ei ehkä tarvita määrittelyä OKSAan
      4. Heli Hiltunen toimittaa tietoa heillä käydystä keskustelusta
      5. Päätettiin, että tämän hetkisen tiedon valossa ei määritellä OKSAn ellei lisätieto muuta tarvetta.

  4. OKSAan lisättäviksi tai päivitettäviksi sovitut käsitteet
    1. Käydään läpi käsitteiden termit, määritelmä- ja huomautusluonnokset
    2. ks. kysymystaulukon välilehti "Lisättävät_päivitettävät_2021"
    3. Asiakohtaa ei käsitelty.

  5. OKSA-sanastotyön syksyn 2021 töiden tilannekatsausta

...