Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
  •  Toiminta-arkkitehtuuri on kokonaisarkkitehtuurin osa-alue, joka kuvaa organisaatioiden toiminnallisia rakenteita. Se kuvaa keskeiset toimijat, niiden roolit ja vuorovaikutuksen sekä toiminnalliset palvelut ja prosessit.

Table of Contents
stylenone

3.1 Toimijat ja roolit

3.1.1 Toimijat ja roolit diagrammi

Tässä luvussa on tunnistettu AVOTT-toiminnan keskeiset toimijat eli sidosryhmät. Toimijat on ryhmitelty kahdeksaan pääryhmään roolinsa mukaisesti.


3.1.2 Pääroolien määritelmät ja joidenkin toimijoiden kuvaukset

Rooli (pääryhmät)KuvausHuom.
Tutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahotTutkimusta ja opetusta rahoittavat ja ohjaavat tahot mahdollistavat tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen rahoituksella ja ohjaavat näiden suuntaa päättämällä rahoituksen kohdentamisesta.
Muut tutkimusta ja opetusta ohjaavat tahotMuut tutkimusta ja opetusta ohjaavat tahot ohjaavat näiden suuntaa muuten kuin rahoituksen keinoin, esimerkiksi huolehtimalla tutkimuksen ja opetuksen laadukkuudesta ja eettisyydestä.
Avoimen tieteen mahdollistajatAvoimen tieteen mahdollistajat huolehtivat, että tutkimus- ja korkeakouluyhteisössä esiintyvät edellytykset tieteen, tutkimuksen ja oppimisen avoimuuteen. Avoimen tieteen mahdollistajat osallistuvat avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliseen koordinointiin.
Tekijä- ja lähioikeuksien omistajat

Tekijöille syntyy tekijänoikeus teoksiinsa.
Tekijällä säilyy teokseensa moraalinen oikeus, josta ei voi kokonaan luopua.

Tekijä voi luovuttaa taloudellisia oikeuksia kokonaan tai osittain. 
Omistajalla ja haltijalla on oikeus määrätä teoksestaan.

Lähioikeuksia käsitellään vastaavalla tavalla kuin tekjiänoikeuksia.


Taloudellisten oikeuksien haltijatSaavat taloudellisen hyödyntämisoikeuden teokseen, aineistoon tai oppimateriaaliin.
Tieteen ja tutkimuksen tekijät Tieteen ja tutkimuksen tekijät osallistuvat tieteen. tutkimuksen ja korkeakouluissa tapahtuvan oppimisen tekemiseen tai järjestämiseen esimerkiksi tutkijoina, opettajina, tukipalveluhenkilöinä tai kansalaistieteilijöinä. Kaikki tiede on avointa lähtökohtaisesti: niin avointa kuin mahdollista, mutta niin rajoitettua kuin tarpeellista. Tekijä määrittelee avoimuuden tason (tai oikeuksien omistaja).
Avoimen tieteen käyttäjätAvoimen tieteen käyttäjät hyödyntävät avoimen tieteen tuotoksia, kuten avoimia tutkimusaineistoja ja avoimia oppimateriaaleja Käyttäjä ei välttämättä tiedä, onko jokin tuotos avattu niin laajasti, että hän pystyy sitä hyödyntämään.
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat toteuttavat avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa tarvittavat palvelut.

3.1.3 Toimijoiden kuvauksia

ToimijaKuvausHuom.
Julkisomisteiset tutkimuslaitoksetKunta- ja valtio-omisteiset tutkimuslaitokset
Kolmas sektori

Kolmas sektori on yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja perheiden väliin jäävä yhteiskunnallinen sektori, jonka tunnuspiirteitä ovat voittoa tavoittelematon talous ja organisaatioiden tai ryhmien sosiaaliset tavoitteet. Kolmannen sektorin toimijoita ovat muun muassa yhdistykset, osuuskunnat ja säätiöt.

Kolmannen sektorin talous eroaa yksityisestä (yritys)taloudesta siinä, että toimijat eivät tavoittele voittoa. Jos vuotuista voittoa tulee, se sijoitetaan takaisin toimintaan. Verotuskohtelu on myös erilainen kuin yksityisillä yrityksillä.

Kolmannen sektorin organisaatioiden perustana ovat yhteiskunnallinen tai eettinen tavoite ja demokraattisuus (jäsen/ääni-periaate, ei omistajuuteen perustuva äänivalta). Organisaation tavoitteet lausutaan sen säännöissä.


Neljäs sektori

Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin. (Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa | Kuntaliitto.fi)


3.2 Toimijoiden vuorovaikutuskaaviot

3.2.1 Rahavirrat ja palveluvirrat yleisellä tasolla 

Alla olevassa kaaviossa on kuvattu keskeiset toimijoiden vuorovaikutussuhteet: punaiset yhdistimet kuvaavat rahoitusvirtoja, siniset palveluvirtoja ja harmaat informaatiovirtoja. Kaaviossa ei kuvata kaikkia vuorovaikutussuhteita vaan ainoastaan keskeisimmät, jotta ymmärtäisimme pääpiirteittäin avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluiden tuottamisen kokonaisuuden. Sopimusuhteita ei ole kuvattu tässä kaaviossa mutta pääsääntöisesti voidaan todeta, että jos tomijoiden välillä liikuu rahaa niin taustalla on aina jokin sopimus. Vuorovaikutussuhteiden kuvaukset:

  • Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot rahoittavat tieteen ja tutkimuksen tekijöitä ja rahoituksen avulla ohjaavat tekijöiden toimintaa.
  • Ministeriöt rahoittavat erityisesti avoimen tieteen mahdollistajia (esim. tutkimusorganisaatiot ja TSV).
  • TSV koordinoi avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintaa informoimalla tieteen ja tutkimuksen tekemiseen osallistuvia tahoja koordinaatiossa sovituista yhteisistä linjauksista ja suosituksista.
  • Avoimen tieteen mahdollistajat koordinoivat omien tukipalveluittensa toimintaa avoimempaan suuntaan.
  • Avoimen tieteen mahdollistajat huolehtivat tutkimustuotosten omistajien ja tekijöiden sekä niiden taloudellisten oikeuksien haltijoiden kanssa tuotosten säilytyksestä.
  • Tekijän- ja lähioikeuksien omistajat sekä taloudellisten oikeuksien haltijat (esimerkiksi tiedekustantajat) tekevät avoimen tieteen mahdollistajien sekä tieteen ja tutkimuksen tekijöiden kanssa yhteistyötä tieteen ja tutkimuksen avoimuuden toteuttamisessa.
  • Tieteen ja tutkimuksen tekijät palvelevat avoimen tieteen käyttäjiä tutkimuksen ja opetuksen keinoin. Osallistavassa tieteessä myös käyttäjiä osallistetaan tieteen tekemiseen.
  • Tutkimuksen ja opetuksen tukipalvelujen tuottajat saavat meta- eli kuvailutietoja tutkimustuotoksista tieteen ja tutkimuksen tekijöiltä sekä tekijän- ja lähioikeuksien omistajilta ja taloudellisten oikeuksien haltijoilta (esimerkiksi tieteellisiltä kustantajilta). Tukipalvelut antavat metatietoja omistajien ja haltijoiden sekä avoimen tieteen käyttäjien hyödynettäväksi.
  • Tukipalvelut tukevat tieteen ja tutkimuksen tekemistä ja auttavat tieteen ja tutkimuksen tekijöitä esimerkiksi sopimusten solmimisessa, saavutettavuusvaatimusten täyttämisessä ja metatietojen luomisessa.
  • Tukipalvelut tukevat avoimen tieteen ja tutkimuksen tuotosten käyttämistä, myöntävät käyttöoikeuksia tutkimustuotoksille. tuovat tutkimustuotokset käyttäjien saataville ja tarjoavat työkaluja esimerkiksi tutkimusdatan hallintaan.



Metatietoja tuottavat oikeuksien omistajat ja avoimen tieteen tekijät. Metatiedon tuottamisen palvelut tarjoaa tukipalveluiden tuottajat ja he tarjoavat metatiedot käyttäjien käyttöön.

3.2.2 Teosten ja tutkimusaineistojen tekemisen sopimukset

Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tekemisen ehtona on tutkimusluvan saaminen. Tutkimusluvan myöntää tutkimusorganisaatio eettisten toimikuntien lausunnon perusteella. Lisäksi monet tutkimusrahoittajat edellyttävät aineistonhallintasuunnitelman tekemistä.

Jos tutkimuksen kohde on ihminen, tutkimusaineiston käsittely ja mahdollinen avaaminen vaatii tutkimuksen kohteen informoitua suostumusta. Tutkimusaineistoja voi avata vain siinä laajudessa, mihin tutkimuksen kohde on suostunut.

Tutkimusryhmät sopivat keskenään sekä omien organisaatioidensa kanssa tutkimusaineistojen ja muiden tutkimustuotosten tekijän- ja lähioikeuksien omistajuudesta ja käyttöoikeuksista. Tutkimustuotosten käsittelyä saattavat sitoa myös tutkimuksen rahoittajien määrittelemät ehdot.

Tutkimustuotosten (esim. tutkimusjulkaisujen ja tutkimusaineistojen) tekijän- ja lähioikeuksien omistajat sopivat niiden hallinnasta (esimerkiksi pitkäaikaissäilytyksestä) tukipalvelujen tuottajien kanssa. Oikeuksien omistajat voivat saattaa tutkimustuotokset avoimesti saataville esimerkiksi CC-lisenssillä siinä laajuudessa, mikä on lainsäädännöllisten, tutkimuseettisten ja esimerkiksi rahoitukseen liittyvien reunaehtojen puitteissa mahdollista. Vaihtoehtoisesti oikeuksien omistajat voivat antaa kaikki tai osan tutkimustuotosten taloudellisista oikeuksista muulle taholle (esimerkiksi tiedekustantajalle), joka voi edelleen jakaa tutkimustuotokseen käyttöoikeuksia.

3.2.3 Tutkimusaineiston ja metadatan tekemisen sopimusvirrat

Tutkimussuunnitelmassa kuvatun tutkimuksen tekemisen ehtona on tutkimusluvan saaminen. Tutkimusluvan myöntää tutkimusorganisaatio eettisten toimikuntien lausunnon perusteella. Lisäksi monet tutkimusrahoittajat edellyttävät aineistonhallintasuunnitelman tekemistä.

Jos tutkimuksen kohde on ihminen, tutkimusaineiston käsittely ja mahdollinen avaaminen vaatii tutkimuksen kohteen informoitua suostumusta. Tutkimusaineistoja voi avata vain siinä laajudessa, mihin tutkimuksen kohde on suostunut. Mikäli kerättävä aineisto ylittää teoskynnyksen, myös tutkimuksen kohteen tekijänoikeus on huomioitava.

Jos tutkimuksessa hyödynnetään rekisteriaineistoa, on tutkimuksen tekijöiden pyydettävä rekisterinpitäjältä lupa aineiston käyttöön.

Tutkimusryhmät sopivat keskenään sekä omien organisaatioidensa kanssa tutkimusaineistojen tekijän- ja lähioikeuksista sekä käyttöoikeuksista. Tutkimusaineistojen käsittelyä saattavat sitoa myös tutkimuksen rahoittajien määrittelemät ehdot.

Tutkimusaineistojen tekijän- ja lähioikeuksien omistajat sopivat niiden hallinnasta (esimerkiksi pitkäaikaissäilytyksestä) tukipalvelujen tuottajien kanssa. Oikeuksien omistajat voivat saattaa tutkimusaineistot avoimesti saataville esimerkiksi CC-lisenssillä siinä laajuudessa, mikä on lainsäädännöllisten, tutkimuseettisten ja esimerkiksi rahoitukseen liittyvien reunaehtojen puitteissa mahdollista. Vaihtoehtoisesti oikeuksien omistajat voivat antaa kaikki tai osan tutkimusaineistojen taloudellisista oikeuksista muulle taholle (esimerkiksi tukimusorganisaatiolle), joka voi edelleen jakaa tutkimusaineistoon käyttöoikeuksia. Esimerkiksi tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytyksestä huolehtivat tukipalvelut tarvitsevat tähän käyttöoikeuksia.

Koko tutkimusaineiston elinkaaren ajan on huomioitava tutkimusaineiston käsittelyyn, jakamiseen ja käyttöön liittyvät rajoitukset lainsäädännössä. Osa tutkimusaineistosta voi olla CC-lisensillä avattua, jolloin sen käytössä täytyy huomioida CC-lisenssin määrittämät ehdot. Osaan aineistoista taas voi olla tekijän- tai lähioikeuksia, jolloin aineiston käsittely vaatii tekijän- tai lähoikeuksien omistajan lupaa. Osa aineistosta taas voi sisältää henkilötietoja tai vaatia muuta erityissuojaa (esimerkiksi uhanalaisiin eläimiin liittyvät tiedot), mikä osaltaan rajaa mahdollisuuksia käsitellä tutkimusaineistoa.

3.2.4 Oppimateriaalien tekemisen sopimusvirrat

Oppimateriaalin tekijä voi avata itse tekemänsä osuuden oppimateriaalista esimerkiksi CC-lisenssien avulla. Tekijä voi hyödyntää avaamisessa oppimateriaalien jakelijoita (esimerkiksi AOE.fi), ja oppimateriaalin avaaminen voi olla ehtona sen tekemiseen saadulle rahoitukselle.

Jos tekijä hyödyntää kolmansien osapuolien materiaalia oman oppimateriaalinsa tekemisessä, hän voi avata oppimateriaalin vain jos materiaalin alkuperäinen tekijä tai sen taloudellisten oikeuksien haltija (esimerkiksi kustantaja) on antanut tekijälle tarvittavat oikeudet esimerkiksi taustaorganisaation kanssa tehdyssä yleissopimuksessa.



3.2.5 Tekijän- ja lähioikeuksien omistajien, taloudellisten oikeuksien haltijoiden ja avoimen tieteen käyttäjien sopimussuhteet

Tutkimustuotoksen tekijän- tai lähioikeuden omistaja (esimerkiksi tutkimusjulkaisun tekijä tai tutkimusaineistojen kokoaja) voi saattaa tutkimustuotoksen avoimesti saataville esimerkiksi CC-lisenssejä hyödyntämällä. Lisenssi voi antaa käyttäjälle oikeuden esimerkiksi valmistaa tutkimustuotoksesta kopioita ja tehdä siitä muunnelmia.

Vaihtoehtoisesti tutkimustuotosten oikeuksien omistaja on voinut luovuttaa jollekin toiselle taholle kaikki tai osan tuotosten taloudellisista oikeuksista ja näiden oikeuksien haltija voi saattaa tutkimustuotoksen avoimesti saataville. Taloudellisia oikeuksia voidaan luovuttaa esimerkiksi työsopimuksessa tai kustannussopimuksessa.

Yksi oikeuksienluovutussopimuksen muoto on rights retention -sopimus, jossa taataan, että esimerkiksi tutkimusjulkaisun tekijälle tai tekijän työnantajalle jää aina julkaisun avoimeksi saattamiseen tarvittavat oikeudet, riippumatta siitä, mitä muita sopimuksia tekijä julkaisustaan on tehnyt.

3.3 Liiketoimintapalveluiden kartta

Palvelukartta on kokonaiskuva avoimen tieteen alueella tuotettavista palveluista. Palvelut on ryhmitelty kuuteen palvelualueeseen. Palvelut on johdettu luvussa 2 kuvatuista AVOTT-linjauksista ja niitä toteuttavista kyvykkyyksistä.


3.4 Liiketoimintapalvelut taulukkona

Palvelukartassa olevat palvelut on tässä luvussa kuvattu tarkemmin. opalvelun nimen lisäksi on testuaalinen palvelukuvaus, palvelun tyyppi (paikallinen, kansllinen, kansainvälinen), palvelun tuottajat ja niiden käyttäjät. Jokaisesta kuudesta palvelualueesa on tehty taulukko

Huom entä kansalliset olemassa olevat palvelut kuten Finto, FineLib, Finna, Journal.fi, DPMTuuli.fi, Fairdata.fi...

Palvelut tulee myös ryhmitellä sekä palveluiden, prosessien ja toimintojen omistajuudet ja vastuut tulee kuvata.

3.4.1 Läpileikkaavat palvelut

Palvelualueen kuvaus: Läpileikkaavat palvelut -alue koostuu palveluista, jotka koskevat useampia AVOTT-palvelualueita. Alueeseen sisältyvät palvelut, joilla koordinoidaan ja ohjataan AVOTT-toimintaa. Palvelut voidaan tuottaa paikallisesti, kansallisesti ja/tai kansainvälisesti.

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palveluPalvelun tuottajaKäyttäjäHuom
AVOTT ohjaus, yhteistyö ja tuki

Palvelussa tuotetaan strategiset linjaukset ja ohjataan AVOTT-toimintaa strategia- ja informaatio-ohjauksella.

Palvelua tuotetaan asiantuntijaryhmissä AVOTT-ohryn ohjauksella.

Palvelussa kehitetään ja hallinnoidaan erilaisia toiminnan, yhteistyön ja tiedontuotannon malleja ja sopimuksia ml. yhteistyön välineitä. Palvelu tukee organisaatioiden välistä yhteistä toimintaa ja tarjoaa yhteiset toimintamallit yhteistyön ja yhteisöllisyyden prosessien tehostamiseen. 

Palvelu kattaa myös seurannan.

Kansallinen

TSV, Finn-Arma, Avoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Oikeuksien haltijat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Oikeuksien omistajat, Oikeuksien haltijat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

AVOTT-neuvonta


Palvelussa annetaan ohjeita ja neuvoja avoimeen tieteeseen liittyvien kysymysten ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Kansallinen,

Alakohtainen, Paikallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijä
Yhteentoimivuuden tuki

Palvelussa tuetaan yhteentoimivuutta (sis org ja legal yhteentoimivuuden esim. EIF ja EIRA) ja tiedon hyödyntämistä tarjoamalla ja suosittamalla viitearkkitehtuuria, sanastoja, ontologioita, metadataformaatteja sekä käsite- ja tietomalleja ja rajapintakuvauksia.

(KV),

Kansallinen ja paikallinen

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, 

Mahdollistajat

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 


Lainsäädännöllinen vaikuttaminenPalvelussa pyritään edistämään avointa tiedettä mahdollistavan lainsäädännön syntymistä kansallisella ja EU:n tasolla.

Kansallinen

Paikallinen

KV?

Avoimen tieteen mahdollistajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijä
Juridinen ja sopimustuki sekä Tekijänoikeus- ja lisenssituki

Neuvonta immateriaalioikeuksista (erityisesti teosten, tutkimusaineistojen ja oppimateriaalien tekijänoikeuksista), tietosuojasta ja avoimuuden muista oikeudellisista rajoituksista.

Tehdään mallisopimuksia, koordioidaan niiden käyttöä ja annetaan tukea sopimusten ja esim. vakioehtojen ylläpidosta.



Kansallinen ja paikallinenAvoimen tieteen mahdollistajatTieteen ja tutkimuksen tekijät

Tehdään yhdessä: Teosto, Kopiosta Sanasto, Gramex, Kuvasto, APFI, Effi, AVATE, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tekijänoikeusneuvosto

Hyvän tieteellisen käytännön tuki

Palvelussa tarjotaan tukea, neuvontaa ja koulutusta hyvissä tieteteellissä käytännöissä AVOTT-kontekstissa. Laaditaan hyvien käytäntöjen noudattamisen ohjeita sekä tukea loukkausepäilyjen ratkaisuissa. Palvelussa tehdään eettisiä ennakkoarviointeja, tuetaan vastuullista avoimuutta ja  ohjataan tutkimuksen tekoa.


Kansallinen ja paikallinenTENK, Avoimen tieteen mahdollistajatTieteen ja tutkimuksen tekijätTutkimuksessa noudatetaan tiedeyhteisön tunnustamia toimintatapoja eli vastuullista avoimuutta ja rehellisyyttä, yleistä huolellisuutta ja tarkkuutta tutkimustyössä, tulosten tallentamisessa ja esittämisessä sekä tutkimusten ja niiden tulosten arvioinnissa.

AVOTT-rahoitus ja resurssointi

Rahoituksen hakemisen ja projektien hallinnoinnin tuki (pre- ja post award) ottaen huomioon rahoittajien asettamat avoimen tieteen vaatimukset.

Riittävä resursoinnin kohdentaminen avoimesta tieteestä ja tutkimusdatanhallinnasta johtuviin uusiin tehtäviin (APC hallinnointi, datan hallinta ja avaaminen, uudet tuki-ja koulutustarpeet) 

Paikallinen ja kansallinen

FinELib (sopimusneuvottelut),

OKM ja tutkimusorganisaatioiden johto

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Tietoturva

Palvelussa tarjotaan tietoturva ja siihen liittyvää koulutusta ja tukea.

Tietoturvaan liittyy hallinnollisia ja teknisiä toimia, joilla varmistetaan se, että tiedot ovat vain niiden käyttöön oikeutettujen saatavilla, ettei tietoja voida muuttaa muiden kuin siihen oikeutettujen toimesta mutta että tiedot ja tietojärjestelmät ovat niiden käyttöön oikeutettujen hyödynnettävissä.

Kansallinen ja paikallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

CSC

Tieteen ja tutkimuksen tekijät,

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Kansallinen (pääsynhallinta)
Tietosuojan noudattamisen tuki

Palvelussa tarjotaan tietosuojalainsäädännön noudattamisen koulutus ja tuki. Palvelussa tuotetaan tietosuojalinjaus (politikka), jossa määritellään ne vastuut, pääperiaatteet ja toimintatavat, joita organisaatiossa noudatetaan henkilötietoja käsiteltäessä. Palvelussa tuotetaan tietosuojailmoitusten mallipohjia sekä tukea niiden ja vaikutustenarviointien (DPIA) laadintaan. 

Kansallinen,

paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Tietosuojavaltuutettu ja tietosuojavastaavat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Avoimen tieteen käyttäjät



Markkinointi ja viestintä 

Palvelussa markkinoidaan ja viestitään  avoimien tieteen palveluista.

Lisäksi markkinoidaan ja viestitään avoimen tieteen tuotoksista ja prosesseista.

Palvelussa tarjotaan koulutusta ja tukea markkinointiin ja viestintään.

Paikallinen

Kansallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat,

Avoimen tieteen mahdollistajat,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja


Saavutettavuuden ja esteettömyyden tuki

Palvelussa varmistetaan, että avoimen tieteen tuotokset ja palvelut täyttävät saavutettavuus- ja esteettömyysdirektiivejä seuraavan kansallisen lainsäädännön vaatimukset, ja tuetaan ja ohjataan saavutettavuuden ja esteettömyyden toteuttamisessa.

Palvelussa annetaan tukea saavutettavuuden ja esteettömyyden varmistamiseksi. Palvelu sisältää saavutettavuustestauksen uusia järjestelmiä hankittaessa. Tarjotaan tukea saavutettavuusselosteen laatimiseen.

Paikallinen,

Kansallinen,

Kansainvälinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

AVI (valvonta)

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Infrastruktuurituki


Palvelussa suunnitellaan, kehitetään ja ylläpidetään tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuureja. Palvelussa koulutetaan ja annetaan tukea infrastruktuurien tuottamiseen ja käyttöön erityisesti avoimen tieteen näkökulmasta.

Paikallinen,

kansallinen

KV

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja,

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tutkimusinfrastruktuurit ovat välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja, ohjelmistoja ja niihin liittyviä palveluita, jotka mahdollistavat korkeatasoisen tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä, tukevat tutkijan koulutusta ja osaamista sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia.
AVOTT-kannusteetPalvelussa kannustetaan avoimen tieteen tekemiseen ja edistämiseen esimerkiksi arviointikriteerien, huomionosoitusten tai palkitsemisen kautta.

Paikallinen

Kansallinen

KV

Tutkimusta ja opetusta rahoittavat tahot, Avoimen tieteen mahdollistajatAvoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Tieteen ja tutkimuksen tekijät
Identiteetin ja pääsynhallinta (IAM, identity ja access management)

Palvelussa tarjotaan käyttäjän turvallinen ja vahva tunnistaminen. Käyttäjä saa käyttöoikeudet aineistoon tai palveluun roolinsa mukaisesti.

Asiakkaalle myönnetään määräaikainen pääsy aineistoihin ja palveluihin. Palvelussa myönnetään tai evätään lupa käyttää aineistoa ja palveluita. Luvitus perustuu hakemuksesta tehtyyn määräaikaiseen päätökseen. 

Jokaisella ihmisellä on identiteetti, joka mahdollistaa pääsyn avattuihin materiaaleihin. (Pohdittava kirjasto- ja datanaäkökulma)

Auktorisointi perustuu joko rooliin tai lupaan.

Palvelun taustalla on omadatan hallinnan periaate.

Paikallinen,

Kansallinen

KV

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja


Teollisoikeuksien tuki ja innovaatiopalvelut

Palvelussa tuotetaan innovaatioiden kehittämistä, tunnistamista ja patentoimista.

Lisäksi palvelussa saa tukea ja neuvontaa tavaramerkkien, patenttien haussa, rekisteröinnissä ja hallinnassa.

Paikallinen,

Kansallinen

KV

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottaja

Tieteen ja tutkimuksen tekijätPRK, HEK
Tutkimussuunnitelmien ennakkorekisteröintiTarjotaan palvelu tutkimussuunnitelmien ennakkorekisteröintiä varten. Palvelussa myös tueteaan rekisteröinnin tekemisessä

Paikallinen,

Kansallinen

KV

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajaTieteen ja tutkimuksen tekijät
Omadata palvelut 

Palvelun avulla varmisetaan että avoimen tieteen käyttäjät voi hallita itseä koskevia tietojaan  kuten tutkijaprofiiliaan. Ja antaa suostumuksia ja valtuutuksia tietojensa käyttöön ja jakamiseen.

Omadata on henkilötiedon hallintaa. Se antaa
ihmisille (esim. tutkija ja oppija) oikeuden päättää hänestä kertyvän tiedon siirtämisestä ja jatkohyödyntämisestä yhteentoimivalla ja koneluettavalla tavalla.


Kansallinen

Paikallinen

KV

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatAvoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät
Palvelukehityksen ohjaus

Palvelu ohjaa kansallista AVOTT-alueen palveluiden kehittämistä AVOTT-tiekartan ja tiedepolitiikan mukaisesti.

Kansallinen

AVOTT-mahdollistajat, rahoittajatTukipalvelut, tieteen ja tutkimuiksen tekijät
Tiedonkeruu, tilastointi raportointiKansallinen ja paikallinen mittarointi, systemaattinen tiedonkeruu, raportointi ja tilastointi

Paikallinen,

kansallinen,

kansainvälinen

Tiede- ja tutkimusalakohtaiset verkostot, tutkijat, TSV, OKM, Suomen akatemia ja CSC

OKM, Avoimen tieteen käyttäjät, rahoittajat

Avoimen tieteen koulutus


Palvelussa tarjotaan koulutusta avoimen tieteen tekemiseen ja sen eri osa-alueisiin (esimerkiksi aineistonhallintaan ja avointen oppimateriaalien julkaisemiseen)

Paikallinen palvelu

Kansallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



3.4.2 Julkaisut ja teokset  -palvelualue

Palvelualueen kuvaus: Palvelut tukevat tieteellistä julkaisemista sekä julkaisujen löydettävyyttä ja saatavuutta.

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palveluPalvelun tuottajaKäyttäjäHuom
Tiedonhankinnan tukiPalvelussa tarjotaan tietoaineistoja tutkijoiden saataville, tuetaan käyttäjiä hakupalveluiden ja tietokantojen käytössä (tekninen käyttö, tiedonhaku, viitteidenhallintaohjelmat jne). Tuetaan tiedonhankintaa vapaasti verkossa olevista aineistoista.PaikallinenTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)Avoimen tieteen käyttäjät
Tieteellisen kirjoittamisen tukiPalvelussa tuetaan ja ohjataan hyvän tieteellisen käytännön toteuttamiseen ja laadukkaan julkaisun tekemiseen. Huomioidaan tekijänoikeudet ja plagiointi, tieteenalan kirjoittamis- ja viittauskäytännöt.PaikallinenTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat Tieteen ja tutkimuksen tekijät
Käännös ja kielentarkistus

Tuetaan julkaisun tekijöitä kieliasultaan julkaisukelpoisen ja korkeatasoisen julkaisun tuottamisessa

Paikallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Julkaisemisen tuki tutkijalle

Palvelu auttaa tutkijoita julkaisukanavien valitsemisessa, julkaisemiseen liittyvien maksujen rahoituksessa. 

Palveluun liittyy läheisesti metatiedon tuottamisen tukipalvelu, rinnakkaistallentamispalvelu sekä tallennus- ja raportointipalvelu. 

Sisältää myösjulkaisukanavien käytön tuen, julkaisulisenssinvalinnan tuen.

Paikallinen palvelu

Kansallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)

TSV/Julkaisufoorumi (Jufo-portaali

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Avoimen julkaisemisen infrastruktuurien tuki

Avoimen julkaisemisen  infrastruktuurien rahoitus. 

Palvelussa kehitetään ja ylläpidetään esimerkiksi julkaisualustoja (Journal.fi, Edition.fi) ja julkaisuarkistoja.

Kansallinen

Paikallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


ks. muut palvelualueet
Julkaisu ja kustannusLähinnä inhouse kustannuspalvelut. (Voisiko Riitta tehdä kuvauksen?)Paikallinen palveluTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijät
RinnakkaistallentaminenTarjotaan julkaisun tekijöille mahdollisuus sen rinnakkaistallentamiseen organisaation avoimessa julkaisuarkistossa.PaikallinenTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjasto)Tieteen ja tutkimuksen tekijät
Pitkäaikaissäilytys (siirretään läpileikkaaviin)Julkaisut säilytetään hyvin pitkällä aikavälillä, yli teknologian ja organisaatioiden muutosten. Palvelu toteutetaan Tutkimus-PAS ja KDK-PAS -palveluilla sekä vapaakappaletoiminnalla.Kansallinen


Kansalliskirjasto & CSC

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Vai: OIkeuksien omistajat


Tallennus ja raportointiPalvelu tarjoaa tukea julkaisutietojen rekisteröintiin CRIS-järjestelmiin sekä raportointiinPaikallinen palveluTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein kirjastot)Tieteen ja tutkimuksen tekijät


3.4.3 Tutkimusaineistojen ja menetelmien hallinnan  -palvelualu

Palvelualue koostuu palveluista, joilla tuetaan tutkimusaineistojen ja -menetelmien laadukasta hallintaa, tuottamista ja uudelleenkäyttöä.

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvaus

Kansallinen/ paikallinen/
uusi palvelu


Palvelun tuottajaKäyttäjäHuom

Tutkimusaineiston hallinnan koordinaatio

Palvelussa koordinoidaan kansallisesti aineistonhallinnan suunnittelun ja toteuttamisen ohjeistusta ja työvälineitä tutkimusta tekevien organisaatioiden kesken ja rahoittajien kanssa. 

Palvelussa tuetaan mm. DMP-suunnitelmien dynaamisuuden, ajantasaisuuden ja rakenteisuuden kehittämistä sekä huolehditaan integraatiot (tietovirrat) organisatorisiin ja kansallisiinkin järjestelmiin ja palveluihin sekä huolehditaan semanttinen ja tekninen yhteentoimivuus keskeisten palveluiden ja järjestelmien välillä.

Kansallinen
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Asiantuntijoiden koulutus




Data steward -koulutus, sis. formaalikoulutuksen korkeakouluissa, myös ammatillisissa oppilaitoksessa. Koulutuspalvelu on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät tai haluavat työskennellä datanhallinnan tuen tehtävissä. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden erikoistua datanhallinnan eri ulottuvuuksiin (kuten datan kuratointi, yleinen datanhallinnan tuki ja kouluttaminen).

Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti










Tähän on tekeillä kansallinen tiekartta. Pitäisikö katsoa missä mennään, vain päätetäänkö itse mitä palvleu sisältää? - Susanna (23.3.): ryhmä etenee haipakkaa, tekeillä jo rahoitushakemus koulutuksen kehittämiselle, koordinoinnille ja toteutukselle.

Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti


Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleosittain


Järjestelmien kehittäminen ja ylläpito

Palvelussa rakennetaan, kehitetetään ja ylläpidetään teknisiä järjestelmiä, jossa dataa, siihen liittyvää metadataa ja dokumentaatiota sekä muuta sen ymmärtämisen kannalta oleellista tietoa säilytetään, avataan ja jaetaan. 

Paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat (usein paikallinen ICT, kirjasto, tutkimuspalvelut)
Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tunnistettu, että tulisi olla enemmän palveluita, joissa sensitiivistä dataa voidaan uusikäyttää. (esim. haastatteluaineistot ja surveyt, joita ei "kannata" anonymisoida)



Kansallinen


Tutkimusaineistojen tuottaminen, valmistelu ja hoivaaminen


Palvelussa tuotetaan ja tarjotaan aineistoja tutkimustarkoitukseen. Aineistoja valmistellaan ja hoivataan. 

Esimerkiksi aineistopalveluita tuottavat tutkimusinfrat.

Paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät




Kansallinen


KV


Tutkimusaineistojen hallinnan koulutus  tutkijalle

Koulutuspalvelut tarjotaan kaikille ryhmille, jotka työssään tai opinnoissaan tuottavat ja/tai käyttävät dataa/aineistoja. Koulutus kattaa kaikki datojen/aineistojen hallinnointiin ja käyttämiseen liittyvät vaiheet ja aiheet. 

Paikallinen 


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen


Tutkimusaineiston hallinnan tuki tutkijalle

Palvelu auttaa tukijaa tutkimusaineistojen hallinnassa. Se ohjaa noudattamaan organisaation ja kansallisia linjauksia sekä rahoittajien vaatimuksia. Palvelu kattaa kaikki erilaisten aineistojen hallinnointiin liittyvät kaikki vaiheet.

Palvelu tukee tutkimusaineiston elinkaaren systemaattista hallintaan alkaen tutkimuksen suunnittelusta.

Paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Management level

Kansallinen


Tutkimusaineistojen  avaamisen tuki, julkaiseminen ja löydettävyys



Palvelu auttaa tutkimusaineistojen ja niihin liittyvän metadatan+dokumentaation ja muun datan ymmärtämisen kannalta oleellisen kontekstoivan tiedon avaamisessa. Esimerkkinä tekijyydestä, omistajjudesta ja käyttöoikeuksista sopiminen sekä viitattavuudesta huolehtiminen.

Palvelu koskee myös "pelkän" metadatan /ja muun dokumentaation avaamisen tukea.

Palvelussa tuetaan tutkimusaineiston julkaisemisessa käytettävän kanavan kuten journalin tai repositoryn valinnassa.   

Palvelussa tuetaan myös olemassa olevan tutkimusaineiston löydettävyyttä.

Paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat



Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen


Tukijan lähituki tutkimusaineiston   tuottamisessa ja käytössä

Palvelussa tarjotaan lähitukea tutkimusaineistojen hallinnointiin ja käsittelyyn kuten käyttöön, tallentamiseen, dokumentointiin, organisointiin, analysointiin ja avaamiseen sekä menetelmien käytön tukeen ja avaamisen.

Palvelun tuottaa tukea, jotta aineisto on löydettävää, ymmärrettävää, jatko- ja uudelleenkäytettävää. 

Tämä on lähipalvelu, joka toteuttaa tutkimusaineiston hallinnassa tehdyt valinnat ja tukee tutkijaa tutkimusprosessissa

Paikallinen 


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen tekijät


Tieteen ja tutkimuksen tekijät
Tutkimusaineistojen ja metadatan pitkäaikaissäilytys (siirretään läpileikkaaviin)

Palvelu huolehtii datan ja siihen liittyvän metadatan, dokumentaation sekä muun datan ymmärtämisen kannalta oleellisen tiedon säilyvyydestä ja käytettävyydestä hyvin kauan, ikuisesti. 

Kansallinen
CSC, Kansallisarkisto, Tietoarkisto ?

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Tutkimusmenetelmien kehittäminen, avaaminen ja hallinta (tuleeko tähän vielä löydettävyys)


Palvelussa tuotetaan ympäristöjä ja työkaluja, joilla voidaan tuottaa ja avata dokumentoituja menettelytapoja tehdä tutkimusta sekä koota ja työstää tutkimusaineistoja. 

Esimerkkejä tutkimusmenetelmistä ovat mm. algoritmit, ohjelmistot, lähdekoodit, komentosarjat, protokollat, mallit, järjestelmälliset katsaukset, kyselylomakkeet, haastatteluoppaat, asennusten dokumentointi (esim. laitteisto), aineistonkeruun menetelmät ja dokumentointi, laboratoriopäiväkirjat ja ohjeet. 

Paikallinen
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

viite: Osalinjaus 2: Tutkimusmenetelmien ja -infrastruktuurien avoin saatavuus (luonnos)

Kansallinen
KV
Tutkimusmenetelmien käytön tuki


Palvelussa tuetaan tutkimusmenetelmien käyttöä ohjaamalla menetelmäpalveluiden äärelle, neuvomalla palveluiden, välineiden ja menetelmien käytössä, jotta saadaan toistettavaa ja laadukasta tutkimusta.

Esimerkiksi GitHub-opastus, tutkimusinfrastruktuurit, tutkimusmenetelmien käsikirjat, Atlas.ti-opatus.

Paikallinen

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat
Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen
KV
Laskentapalvelut


Palvelussa tuotetaan laskenta- ja  laskentaverkkopalveluiden sekä laskentaympäristön palvelut ja tuki ks. tieteellisen laskennan viitearkkitehtuurin laskenta- ja hostauspalvelualue.

Paikallinen
CSC, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset


Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Kansallinen
KV
Anonymisointi ja pseudonymisointi

Palvelu tekee anonymisointia ja pesudonymisointia.

Palvelussa myös ohjeistetaan, tuetaan ja koulutetaan siinä. 

Lisäksi palvelussa tarjotaan työkaluja ja mentelmiä sekä tukea niiden käyttöön. 

Paikallinen 
Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat
Tunnistettu, että palveluita tulisi tarjota enemmän.

Kansallinen


AVOTT-toiminnan laadunhallinta

(siirrettään Läpileikkaaviin)

Palvelussa arvoidaan AVOTT-toiminnan laatu. Arvioinnin viitekehyksen muodostavat linjaukset, suositukset ja viitearkkitehtuuri.

Arvoinnissa voi hyödyntään AVOTT-itsearviointityökalua. Essimerkiksi voidaan arvioida  FAIR-periaatteiden toteutumista

Kansallinen

Paikallinen


Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


3.4.4 Oppiminen ja oppimateriaalit -palvelualue 

Tälle palvelualueelle on koottu erityisesti oppimisen ja oppimateriaalien avaamiseen tarvittavat palvelut. Oppimisen avaamisella tarkoitetaan  oppimaan  pääsyn  ja  osallistumisen  laajentamista  suuremmille yleisöille ja kohderyhmille madaltamalla oppimisen esteitä ja lisäämällä sen saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjon­taa ja oppijakeskeisyyttä. Avoimilla  oppimateriaaleilla tar­koitetaan minkä  tahansa  muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettäviä, opetus-­ ja oppimistarkoitukseen osittain suunnitel­tuja materiaaleja tai informaatiota, jotka on vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai jaettu avoimella lisenssillä, joka antaa muille kuin tekijälle oikeuden maksuttomaan pääsyyn, uudelleenkäyttöön, uudelleen soveltamiseen, muokkaukseen ja edelleen jakamiseen. (Järjestät palvelut palvelukartan mukaiseen järjestykseen)

Status
colourGreen
titleHyvin
 = toteutuu hyvin

Status
colourYellow
titleOsittain
 = toteutuu osalla tai osittain

Status
colourRed
titleHeikosti
 = toteutuu huonosti

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palveluSelitysPalvelun tuottajaKäyttäjäHuom
Oppimateriaalien ja oppimistuotosten julkaisu ja tuki

Oppimateriaalin ja oppimistuotosten saattaminen avoimesti käyttäjien saataville digitaalisten alustojen kautta.

Tuen tarjoaminen avointen oppimateriaalien ja oppimistuotosten  julkaisemisessa.


Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain


Osassa korkeakouluista palvelut kehittyneitä, osassa alkutekijöissään.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avointen oppimateriaalien kirjasto



Avoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen

Status
colourGreen
titleHyvin

AOE.fi tarjoaa kansallisen alustan avointen oppimateriaalien julkaisemiselle.

Oppimateriaalien kuvailun tuki

Kuvailevan tiedon liittämisen tukeminen oppimateriaalin yhteyteen sen kohdeyleisöstä, käyttötarkoituksesta ja opetuskontekstista digitaalisen palvelun avulla.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain


Osassa korkeakouluista oppimateriaalien kuvailun tukipalvelut kehittyneitä, osassa alkutekijöissään.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat 

Avointen oppimateriaalien kirjasto



Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avointen oppimateriaalien kirjasto on oppimateriaalien kuvailupalvelu, mutta jotkin oppimateriaalit ovat myös julkaisusarjojen tms osia, jolloin kuvailu voi tapahtua myös toisaalla.

Kansallinen

Status
colourGreen
titleHyvin

AOE.fi-palvelu laatinut ohjeita oppimateriaalien kuvailusta.

Oppimateriaalien tekeminenPalvelu kattaa sovellukset ja ohjelmat, joilla voi tehdä laadukkaita oppimateriaaleja. esim. H5P

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osa korkeakouluista tarjoaa jo hyvin työkaluja oppimateriaalien tekemiseen, osa ei. Palvelutason hajanaisuus näkyy tuotettujen avointen oppimateriaalien määrien suurena hajontana.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijät
Oppimateriaalien laadun varmistusAvointen oppimateriaalien laadun varmistus esimerkiksi kansallisten avointen oppimateriaalien laatukriteerien, vertaisarvioinnin ja/tai laadun varmistuksen tuen avulla.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osassa korkeakouluista laadunvarmistus hyvin kehittynyttä (esim. XAMKin avointen oppimateriaalien laatuprosessi), osassa palvelu alkutekijöissään.Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatTieteen ja tutkimuksen tekijät
Avoimet oppimisalustatOppimisen ja opetuksen digitaalisen järjestämisen palvelu, digitaalinen oppimisympäristö, johon oppija pystyy liittymään omasta taustastaan riippumatta.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Moni oppimisalusta (esim. Moodle) tarjoaa periaatteessa mahdollisuuden sisällön avoimeen jakamiseen, mutta käytännössä avaamista voi olla hankala toteuttaa.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatAvoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät

sis etäopetuksen

pois suljetaan vain organisaation sisäiseen käyttöön rajatut oppimisalustat

Oppimateriaalien elinkaaren hallinta

Julkaistun oppimateriaalien elinkaaresta huolehtimen (esim. päivittäminen, vanhentuneen tiedon arkistointi, pitkäaikaissäilyttäminen). Oppimateriaalien elinkaaren hallinnassa tukeminen.



Paikallinen 

Status
colourRed
titleHeikosti


Oppimateriaalien elinkaaren hallinta alkutekijöissään eikä esimerkiksi suunnitelmia organisaation oppimateriaalien päivittämisestä juuri ole.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avointen oppimateriaalien kirjasto



Avoimen tieteen käyttäjät, Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

AOE.fi-palvelu tarjoaa mahdollisuuden oppimateriaalien päivittämiseen ja arkistointiin. Oppimateriaalien ptkäaikaissäilyttämiseen ei ole kansallisia palveluita.

Ahotointi

Aiemmin hankitun avoimen oppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen. 

Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Vaikka ahotointi sinällään on korkeakouluissa hoidettu hyvin, avoimen oppimisen ahotointi vaatii vielä paljon kehittämistä.Opettaja, tutkimuksen ja opetuksen tukihenkilöOppija
Avoimeen oppimiseen ilmoittautuminenPalvelu mahdollistaa oppijan ilmoittautumisen korkeakoulujen ja muiden koulutuksen tarjoajien avoimen oppimisen tarjontaan. 

Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ilmoittautumismahdollisuus tulossa Jatkuvan oppimisen tarjottimeen, mutta ei vielä toteutettu.Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatOppija
Osaamismerkit


Kaikille avoimesta opetuksesta ja muusta avoimesta oppimisesta saadun osaamisen tunnistamista helpottava ja mahdollisesti standardinmukainen merkitsemistapa.


Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Osaamismerkkien käyttäminen hajanaista ja vain hyvin harvalla organisaatiolla on tähän tarjolla mitään palveluita.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat




Opettaja ja oppija



Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei kansallista osaamismerkkialustaa (mahdollisesti tulossa Digivisiossa).

KV

Status
colourGreen
titleHyvin

Kansainvälinen osaamismerkkistandardi on olemassa.

Opettajien ja oppijoiden verkostoitumisen tuki

Tukipalvelu opettajien ja oppijoiden osaamisen jakamista ja vertaisoppimista palvelevien verkostojen luomiseen. Palvelu sisältää verkostoitumistoiminnan, -fasilitoinnin ja -alustat

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain


Joitakin verkostoja on olemassa, mutta ei kattavasti kaikissa korkeakouluissa.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat

Opettaja, oppija





Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Jollain tasolla esim. Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmä ja erilaiset opetuksen verkostot palvelevat tätä tarvetta, mutta niistä ei vielä riittävää tietoisuutta korkeakoulukentällä.

Oppimisanalytiikan tuki

Palvelu sisältää oppijasta ja oppimisprosessista kertyvien tietojen keräämistä, mittaamista, analysointia, raportointia ja tulosten avointa hyödyntämistä. Tarkoituksena ymmärtää sekä kehittää oppimista ja oppimisympäristöjä.  

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Mahdollisuudet hyödyntää oppimisanalytiikka vaihtelevat hyvin paljon eri korkeakoulujen välillä.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, avoimen tieteen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät,Tieteen ja tutkimuksen tekijät 


Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei kansallista oppimisanalytiikkaa keräävää alustaa (mahdollisesti suunnitteilla Digivisiossa).

Oppimisen arviointiOppija saa opintosuorituksen alkaessa tiedot arvioinnin perusteista ja arviointitavoista sekä arvioinnin opinnot suoritettuaan. Oppija saa tulokset opintosuorituksesta ja voi verrata niitä avoimeen oppimisanalyytiikkaan.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Arviointi sinällään sujuu hyvin, mutta vielä ei ole johdonmukaisesti mahdollisuutta verrata omia tuloksia oppimisanalytiikkaan.OpettajaOppija
Avoimen oppimateriaalin käyttö ja löydettävyys


Avoin oppimateriaali (Open educational resources) on yleensä  digitaalinen opetukseen, kasvatukseen tai oppimiseen kohdennettu materiaali, joka on lisensoitu avoimella lisenssillä. Tämä antaa oikeuden oppimateriaalin maksuttomaan käyttöön ja uudelleen jakamiseen sekä usein myös oppimateriaalin mukauttamiseen. Oppimateriaali on yleensä jaettu jollekin avoimelle julkaisu- tai oppimisalustalle.


Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osa korkeakouluista suosittelee esim. AOE.fi-palvelun käyttöä, mutta monella ei ole mitään suositusta oppimateriaalien tallennuspaikasta. Oppimateriaalien käyttöä ei seurata järjestelmällisesti.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat


Avoimen tieteen käyttäjät



Kansallinen

Status
colourGreen
titleHyvin

AOE.fi-palvelu tarjoaa työkaluja avointen oppimateriaalien etsimiseen. Tekijälle palvelu tarjoaa mahdollisuuden seurata omien oppimateriaalien käyttöä.

KV

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei laajasti käytettyä ja tunnettua kansainvälistä oppimateriaalialustaa.

Kaikille avoin opetus




Kaikki opetus, joka on laajasti saatavilla ja johon kuka tahansa voi osallistua maksutta. Oppimissuorituksen myöntämi­nen kaikille avoimesta opetuksesta voi olla maksullista. Kaikille avoin opetus voi tapahtua lähiopetuksena, etäopetuksena tai hybridinä.


Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osa korkeakouluista järjestää jo kaikille avointa opetusta, osa ei.Avoimen tieteen tekijät


Avoimen tieteen käyttäjät



Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Ei kansallista portaalia, josta kaikille avointa opetusta voisi hakea (Jatkuvan oppimisen tarjotin tulossa).

KV

Status
colourYellow
titleOsittain

Kaikille avointa opetusta löytyy kansainvälisesti, mutta ei selkeitä portaaleja, josta opetusta voisi hakea.
Koulutusvienti


Kehitetään ja koordinoidaan avoimen oppimisen koulutusvientiä. Palvelu sisältää koulutusviennin kehittämisen lisäksi koulutusvientitoiminnan.


Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osa korkeakouluista hyödyntää avointa oppimista koulutusviennissä, osa ei.Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat


KV tutkimus- ja opetusorganisaatiot



Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei kansallista suunnitelmaa avoimen oppimisen koulutusviennistä

KV

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei mainittavasti kansainvälistä avoimen oppimisen koulutusvientiä.
Tiedekasvatus

Tutkitun tiedon käsittelemisen, luotettavan tiedon hankkimisen sekä kriittisen ajattelun ja oppimisen perustaitojen välittäminen sekä eri tieteenalojen tuloksia, tehtäviä ja merkitystä koskevan ymmärryksen luominen yksilöille ja yhteiskunnalle opetuksen ja viestinnän keinoin.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain


Osa korkeakouluista järjestää tiedekasvatusta hyvin paljon, osa ei juurikaan.

Avoimen tieteen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat, Avoimen tieteen mahdollistajat

Oppija


Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Kansallisesti on julkaistu tiedekasvatuksen suositus. Jonkin verran kansallisia toimijoita, jotka edistävät tiedekasvatusta. Ei esimerkiksi kansallista tiedekasvatuksen suunnitelmaa, portaalia jne.

Pedagoginen tukiPalvelussa annetaan tukea avoimen oppimisen ja oppimateriaalien pedagogiselle kehittämiselle.

Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Osassa korkeakouluista avoimen oppimisen pedagogiikkaa ollut jo pitkään tekeillä, hyvin monessa ei välttämättä edes tiedosteta tämän tarvetta.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajatOpettajat


3.4.5 Vastuullisen arvioinnin palvelualue

Tälle palvelualueelle on koottu erityisesti vastuulliseen arviointiin tarvittavat palvelut. Vastuullista arviointia luonnehtivat arvioinnin läpinäkyvyys, arviointityön integriteetti, arvioitavien tasapuolinen kohtelu, arvioijien pätevyys sekä arviointikriteerien monimuotoisuus. 

Status
colourGreen
titleHyvin
 = toteutuu hyvin

Status
colourYellow
titleOsittain
 = toteutuu osalla tai osittain

Status
colourRed
titleHeikosti
 = toteutuu huonosti

Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palveluSelitePalvelun tuottajaKäyttäjäHuom
Tietopohjan tuotanto ja tuki


Palvelu keskittyy monipuolisen tietopohjan ja analytiikan tuottamiseen ja hyödyntämisen tukemiseen. Lisäksi tuotetaan tietopohjan jalostamista hyötykäyttöön ja turvataan riittävää asiantuntijuutta informaation hyödytämiseksi.

Palvelussa tuotetaan tietoa esimerkiksi laatuluokitusten ja sertfikaattien hakemisesta ja käytöstä ja tueteaan tiedon hyödyntämistä.




Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Datan laatu CRISseissä heikkoa vastuullisen arvioinnin näkökulmasta. Laadullisen arvioinnin tuki puuttuu ja narratiivisille CVeille ei järjestelmiä eikä malleja.

Avoimen tieteen mahdollistajat




Tieteen ja tutkimuksen tekijät






Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Datan laatu tutkimustietovarannossa heikkoa vastuullisen arvioinnin näkökulmasta. Laadullisen arvioinnin tuki puuttuu ja narratiivisille CVeille ei järjestelmiä eikä malleja.

KV

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei kansainvälisiä järjestelmiä, jotka palvelisivat vastuullista arviointia.

Tutkimuksen arviointi ja tuki


Palvelu mahdollistaa tutkimustuotosten monimuotoisuuden kuvaamisen, arvioinnin ja esilletuomisen.

Palvelu ohjaa huomioimaan tutkimuksen  vaikuttavuuden ja laadun ottaen huomiooon tieteenalakohtaisuuden ja tutkimuskulttuurit.

Palvelussa tarjotaan tukea ja ohjeita arviointiasiantuntemuksen. kehittämiseen. Tarjotaan tukea tarkoituksenmukaisen ja luotettavan arvioinnissa käytettävän tiedon luomiseen sekä läpinäkyvien arviointiprosessien toteuttamiseen.




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansallisesti ei puhuttu tutkimuksen arvioinnin tukipalveluista.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat




Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut, tutkimuslaitokset







Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansainväliset tutkimuksen arvioinnin prosessimallit huonosti tunnettuja.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

EU:n tasolla olemassa selkeä tutkimuksen arvioinnin prosessi ja siihen saatavilla koulutusta, mutta ei muualla maailmassa.

Opetuksen arviointi ja tuki 


Palvelussa tarjotaan tukea ja ohjeita arviointiasiantuntemuksen kehittämiseen. Tarjotaan tukea tarkoituksenmukaisen ja luotettavan arvioinnissa käytettävän tiedon luomiseen sekä läpinäkyvien arviointiprosessien toteuttamiseen.

Palvelussa tuetaan ja tuotetaan tietoa laatuluokitusten ja sertfikaattien hakemisesta ja käytöstä. 




Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

KARVI tekee opetuksen arviointia, mutta avoimuuden näkökulmaa ei huomioitu.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat




Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut







Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Avoimuutta ei juuri huomioitu opetuksen arvioinnissa.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Joitakin kansainvälisiä sertifikaatteja olemassa, mutta avoimuuden näkökulmaa ei huomioitu.

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi ja tuki




Koulutuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointi ja sen tuki. Osallistutaan uusien vaikuttavuusindikaattorien ja -työkalujen kehittämiseen ja käyttöön.

Palvelussa tuetaan ja tuotetaan tietoa vuorovaikutuksen aikaansaamiseksi eri yhteiskunnan toimijoiden kanssa.




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei paljon kansallista työtä tehty. Kansallisia suosituksia on kansalaistieteestä, mutta laajemmasta yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta suosituksia ei ole. Myös kansalliset indikaattorikuvaukset puuttuvat.

Mahdollistajat

Rahoittajat ja ohjaajat




Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Korkeakoulut, tutkimuslaitokset







Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Jonkin verran kehitetty tukea ja työkaluja vaikuttavuuden arviointiin, mutta ala hyvin kehittymätön ja käytännöt organisaatioiden välillä eivät ole yhteismitallisia.

Kansainvälinen

Status
colourRed
titleHeikosti

UNESCOn linjauksessa huomioitu yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mutta työkaluja ja indikaattoreita vaikuttavuuden arviointiin ei ole kehitetty.

Tutkijan arviointi ja tuki 


Palvelussa tarvittavan osaamisen omaavat asiantuntijat arvioivat tasapuolisesti, huolellisesti ja läpinäkyvin kriteerein tutkijan työtä ja tuotoksia ja huomioivat arvioinnissaan työn ja tuotosten monimuotoisuuden. 

Tutkijan arvioinnissa huomioidaan arvioitavan uravaihe.




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kehittämistyötä on tehty (esim. TENKin CV-malli, kansallinen tutkijanarvioinnin suositus, FINN-CAM), mutta työkaluja vielä heikosti. Kehitystyö vasta alussa.

Rahoittajat,

mahdollistajat

tieteen ja tutkimuksen tekijät




Tieteen ja tutkimuksen tekijät, Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, avoimen tieteen mahdollistajat





Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Rekrytointiprosessit tunnistavat avoimen tieteen ansioita heikosti.

Kansainvälinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansainvälisiä aloitteita on olemassa (esim. COARA), mutta kehitystyö vasta alkutekijöissään.

Urapolun tuki




Palvelun avulla uudistetaan tunnustamisen (recognition) ja palkitsemisen kulttuuria.

Luodaan johdonmukaiset rekrytointiperiaatteet monipuolisten urapolkujen tukemiseksi. Tuetaan arviointiprosessiin osallistujia.

Koulutus, ohjeistus ja neuvonta rekrytointiin, meritotumiseen ja kannusteihin johdolle ja HR:lle.

Palvelussa tuetaan avoimen tieteen asiantuntijuuden tunnustaminen ja palkitseminen sekä tuetaan ammatillista kehittymistä.




Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Urapolkumalleja on olemassa, mutta avointa tiedettä eikä vastuullista arviointia huomioitu hyvin.

Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, Avoimen tieteen mahdollistajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tukipalveluiden tuottajat





Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Kansallinen urapolku on tehty, mutta siinä ei juuri kosketettu avointa tiedettä eikä huomioitu vastuullista arviointia. FINN-CAM kehitteillä.

KV (Esim. CoARA)

Status
colourYellow
titleOsittain

Yksittäisiä hyviä urapolkumalleja on olemassa ja muutama yliopisto pitkällä, mutta ne eivät ole laajasti levinneitä.

Arviointimenetelmien tuki






Palvelussa tuetaan tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnalllisen vaikuttavuuden ja toimijoiden vertaisarviointia. Varmistetetaan arviointiprosessien ja -kriteerien avoimuus ja vastuullisuus.

Vertaisarvioijan arviointiosaamisen varmistetaan ohjeistuksella, tiedottamisella ja kouluttamisella.




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansallinen työ arviointimenetelmien kehittämiseksi vasta aloitettu.

tieteen ja tutkimuksen tekijät, rahoittajat ja ohjaajat


Tieteen ja tutkimuksen tekijät





Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Paikallisia linjauksia on olemassa, ja vain osa tutkimusorganisaatioista sitoutunut menetelmiä kehittävään COARAan.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

COARAssa sitouduttu kehittämään arviointimenetelmiä.

AVOTT-auditoinnit


Palvelussa arvioidaan ja raportoidaan avoimen tieteen periaatteiden ja tavoitteiden toteutumista. Seurannassa kerätään tietoa suomalaisen tutkimusyhteisön avoimuuden tilasta. Sen avulla tuetaan organisaatioiden avoimuuden edistämistä. 




Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

AVOTT-seurannan prosessi tutkimusorganisaatioiden osalta hyvin kehittynyt, mutta laajemman tutkimusyhteisön seuranta (esim. rahoittajien seuranta) vielä kesken.

TSV

Avoimen tieteen mahdollistajat




Tutkimuksen ja opetuksen rahoittajat, Avoimen tieteen mahdollistajat, Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tukimuksen tekijät





Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Organisaatiot seuraavat avointa tiedettä vain kansallisen seurannan yhteydessä.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Monia seurantoja on olemassa (esim. EOSC, EUA), mutta kenttä on pirstaleinen eikä niiden kehittämistä ole integroitu kovin hyvin kansalliselle ja paikalliselle tasolle.

3.4.6 Osallistavan tieteen palvelualue

Osallistava tiede (engl. participatory science) on tieteellistä tutkimusta, johon osallistuvat tutkimusyhteisön ulkopuolelta tulevat toimijat, kuten kansalaistietelijät, yritykset ja kolmannen sektorin järjestöt. Palvelualueelle on koottu osallistavaan tieteeseen erityisesti liittyvät palvelut. Näiden lisäksi osallistavassa tieteessä voidaan hyödyntää esimerkiksi läpileikkaavia tai tutkimusaineistoja ja -menetelmiä koskevia palveluita. 


Liiketoimintapalvelun nimiPalvelun kuvausKansallinen/ paikallinen/ uusi palvelu
Palvelun tuottajaKäyttäjäHuom
Kansalaistieteen tuki

Palvelussa osallistetaan ja tuetaan kansalaisia kansalaistieteen tekemiseen esimerkiksi tarjoamalla tietoa rahoitusmahdollisuuksista, kehittämällä kansalaisten mahdollisuuksia kansalaistieteestä meritoitumiseen ja edistämällä kansalaistieteen vaikuttavuutta.

Palvelussa tarjotaan koulutusta sekä kansalaisille että tutkijoille kansalaistieteen tekemiseen ja hyödyntämiseen.

Palvelussa tuetaan tutkijoita kansalaistieteen toteuttamisessa, esimerkiksi osallistujien hankkimisessa ja ohjeistamisessa ja kansalaistieteeseen liittyvissä eettisissä kysymyksissä.



Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Tutkimusorganisaatioissa tuetaan vielä hyvin heikosti kansalaistiedettä.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteelliset seurat

Kansalaiset

Tieteen ja tutkimuksen tekijät




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Ei kansallista kansalaistieteen tukea. Kansallinen suositus olemassa. Kanslaistieteen yhdistys perusteilla.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Ohjeita kansalaistieteestä olemassa. Kansalaistieteen työkalupakkeja ja kirjallisuutta on hyvin saatavilla.

Yritys-, viranomais- ja järjestöyhteistyön tuki

Palvelussa osallistetaan ja tuetaan toimijoita osallistumaan tutkimuksen tekemiseen ja tuottamaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja ratkaisuja.

Lisäksi palvelussa tuetaan tutkijoita ohjaamaan, fasilitoimaan ja tukemaan tutkimuksen yhteistekemistä.

Palvelussa tarjotaan koulutusta toimijoille ja tutkijoille yhteistekemiseen.




Paikallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Tutkimusorganisaatioissa  edistetään yritys-, viranomais- ja järjestöyhteistyötä joko omissa yksiköissään tai osana tutkimuspalveluita. Palveluiden laatu vaihtelee organisaatiosta toiseen, ja eri tieteenalat osaavat hyödyntää palveluita eri tavalla.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteelliset seurat

Yritykset

Viranomaiset

Järjestöt

Tieteen ja tutkimuksen tekijät




Kansallinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Kansallinen ohjeistus yritysyhteistyöstä on olemassa. Jotkin kansalliset toimijat tarjoavat tukea.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

UNESCON avoimen tieteen suositus ja EU-tason suositukset kannustavat yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa. Tarjolla esimerkiksi tukea yhteistyön IPR-kysymyksiin. Asia on niin uusi, että vaikutukset eivät ole vielä selviä.

Tieteelliseen toimintaan osallistamisen tuki

Palvelussa tuetaan tutkijoita hyödyntämään monipuolisia työkaluja vapaaehtoisten osallistamisessa tieteelliseen toimintaan esimerkiksi tutkimuskohteina.

 Palvelussa myös kehitetään ja ylläpidetään alustoja, joilla vapaaehtoiset voivat ilmoittautua tutkimuksen avuksi.

Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Organisaatioissa vaihtelevasti tarjolla työkaluja ja alustoja osallistamiseen.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät


Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansallisesti ei tarjolla yhteisiä työkaluja tai alustoja osallistamiseen.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Joillakin tutkimusaloilla työkaluja ja alustoja on hyvin tarjolla, toisissa huonommin.

Joukkoistamisen tuki

Palvelussa kerätään tutkimusideoita ja -ongelmia sekä havaintoja ja muitatutkimusaineistoja kansalaisilta, yrityksiltä, viranomaisilta ja järjestöiltä sekä osallistetaan näitä aineistojen tulkintaan ja analysointiin. Palvelussa tarjotaan järjestelmät aineistojen keräämiseen, analysointiin, tallentamiseen ja säilyttämiseen. Palvelussa suunnitellaan, organisoidaan ja toteutetaan joukkoistamispalveluita.

Palvelusta saa informaatiota ja ilmoituksia erilaisista ilmiöistä ja tapahtumista. Palvelut voivat olla vastavuoroisia: ilmoituksen saaja voi lisätä dataa palveluun.


Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Organisaatioissa vaihtelevasti tarjolla työkaluja ja alustoja joukkoistamiseen.

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Tieteen ja tutkimuksen tekijät



Ehdotus palveluprosesseiksi: 1) tutkimusongelman määrittelyn joukkoistaminen 2) tutkimusaineistojen keräämisen joukkoistaminen, 3) aineiston tulkinnan joukkoistaminen 4) analysoinnin joukkoistaminen

Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansallisesti ei yhteneviä mahdollisuuksia eikä työkaluja joukkoistamiseen.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Joillakin tutkimusaloilla työkaluja ja alustoja on hyvin tarjolla, toisissa huonommin.

Resurssien joukkoistaminen

Palvelussa tuetaan  tutkimuksen tekemisen työnkulkujen/työvirtojen (open workflows)  avaamista, jotta muilla on mahdollistuus tarjota resursseja tutkmuksen laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen.

Palvelussa tarjotaan työkaluja, joiden avulla voi hakea ja tarjota tutkimuksen käyttöön resursseja, kuten rahoitusta, osaamista ja työvoimaa. 

Paikallinen

Status
colourRed
titleHeikosti


Vielä epäselvää, miten organisaatioissa tuettaisiin resurssien joukkoistamista

Tutkimuksen ja opetuksen tukipalveluiden tuottajat

Avoimen tieteen mahdollistajat

Tieteelliset seurat



Tieteen ja tutkimuksen tekijät

Avoimen tieteen käyttäjät



Esim: 

Open Aire

Crowdhelix  

Ratkaisuja tieteestä




Kansallinen

Status
colourRed
titleHeikosti

Kansallisesti ei palveluita eikä työkaluja resurssien joukkoistamiseen.

Kansainvälinen

Status
colourYellow
titleOsittain

Joillakin tutkimusaloilla kehitystä työkulkujen avaamisessa.



4. Prosessit

Tässä luvussa on nimetty palvelualueittain kunkin palvelun toteuttamiseen tarvittavat (liiketoiminta)prosessit. Prosessi on järjestelmällisesti kuvattu, toistettava ja ennalta määritellyn lopputuloksen tuottava tapahtumaketju, jolle on määrätty omistaja. Prosessit ovat toimintoja, jotka toteuttavat palvelut. Prosessit on kuvattu palveluiden tuottajien eli niiden omistajien näkökulmasta. Prosessit on ryhmitelty palvelualueittain kuuteen ryhmään. Ne on nimetty, mutta niiden tarkempaa toiminnallisuutta ei ole kuvattu.

4.1 Läpileikkaavat palvelualueen prosessit (kesken)

Palvelualueen kuvaus: Läpileikkaavat palvelut -alue koostuu palveluista, jotka koskevat useampia AVOTT-palvelualueita. Alueeseen sisältyvät palvelut, joilla koordinoidaan ja ohjataan AVOTT-toimintaa. Palvelut voidaan tuottaa paikallisesti, kansallisesti ja/tai kansainvälisesti.



4.2 Julkaisut ja teokset palvelualueen prosessit

Palvelualueen kuvaus: Palvelut tukevat tieteellistä julkaisemista sekä julkaisujen löydettävyyttä ja saatavuutta.


4.3. Tutkimusaineistot palvelualueen prosessit(kesken)

Palvelualue koostuu palveluista, joilla tuetaan tutkimusaineistojen ja -menetelmien laadukasta hallintaa, tuottamista ja uudelleenkäyttöä.




4.4 Oppiminen ja oppimateriaalit palvelulaueen prosessit

Tälle palvelualueelle on koottu erityisesti oppimisen ja oppimateriaalien avaamiseen tarvittavat palvelut. Oppimisen avaamisella tarkoitetaan  oppimaan  pääsyn  ja  osallistumisen  laajentamista  suuremmille yleisöille ja kohderyhmille madaltamalla oppimisen esteitä ja lisäämällä sen saavutettavuutta, esteettömyyttä, tarjon­taa ja oppijakeskeisyyttä. Avoimilla  oppimateriaaleilla tar­koitetaan minkä  tahansa  muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettäviä, opetus-­ ja oppimistarkoitukseen osittain suunnitel­tuja materiaaleja tai informaatiota, jotka on vapautettu yleiseen käyttöön (Public Domain) tai jaettu avoimella lisenssillä, joka antaa muille kuin tekijälle oikeuden maksuttomaan pääsyyn, uudelleenkäyttöön, uudelleen soveltamiseen, muokkaukseen ja edelleen jakamiseen.


4.5 Vastuullinen arviointi

4.6 Osallistava tiede -palvelualueen prosessit