Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Kati Lehtosaari, CSC

Aino-Kaisa Ellfolk, CSC

...

Muistio

  1. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) rahoittamien koulutusten laajennukset VIRTA-tietomalliin
    1. Keskustellaan Majamäki esitteli Jotpa-tietomallilaajennuksien luonnosversiosta: https://wiki.eduuni.fi/x/2doTEg
      1. Jotpalta ei ole vielä saatu tarkennuksia  tietomallilaajennuksiin ja selitteisiin. VIRTA-tiimi tapaa Jotpa- ja Koski-tiimejä ke 21.9.
      2. Koski-puolen muutoksien etenemisen aikataulusta ei ole tietoa.
    2. Keskustelussa todettiin, että asiaan liittyen on paljon avoimia kysymyksiä ja keskustelua tulisi jatkaa Jotpan johdolla, sillä he hyödyntävät tietoa.
    3. Keskustelussa esiin nousseet kysymykset, jotka viedään Jotpalle 21.9. palaveriin:
      1. Kun tiedot ovat VIRTAssa. Miten hyödynnetään raportoinnissa ja tilastoinnissa?
      2. Mitä Jotpan yhteydessä tarkoitetaan koulutuksella? Voiko esim tietotekniikan maisterikoulutus olla myös Jotpa-koulutus?
      3. Mikä ero on koulutuksen ja opiskeluoikeuden käsitteillä? Onko rahoitus koulutuksen vai opiskelijaryhmän ominaisuus? 
      4. Jos rahoituslähde EU-rahoituspohjaista, tulisi tietää, onko valtionrahoitusta. (rahoituslähde 8 luonnoksessa)
  2. Opintopistetiedonkeruun poiminnoissa havaitut korjaustarpeet
    1. Poimintojen yleisperiaate: YO opintopistetiedonkeruiden poiminnoissa  ei ole katsottu, mihin opiskeluoikeuteen suoritus on liitetty. Huomioidaan ainoastaan opintosuorituksen luokittelu ja/tai minkä tyyppinen opiskeluoikeus suoritushetkellä opiskelijalla on voimassa.

    2. VIRTA-tiimille kesällä HY:stä tulleet ja KOTA-seminaarissa esille otetut huomiot, jotka koskevat tiedonkeruukategoriaa "yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa, erillisinä opintoina ja erikoistumiskoulutuksessa kalenterivuonna suoritettujen opintopisteiden yhteenlaskettu määrä".
      1. Asetuksen mukaan avoimena ja erillisinä sekä erikoistumiskoulutuksissa suorittavalla ei saa olla tutkintoon johtavaa opiskeluoikeutta voimassa. Poiminnassa kuitenkin pudotetaan pois myös erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkäriopiskelijoiden suorittamat opinnot, vaikka he eivät ole tutkintoon johtavassa koulutuksessa.
        1. Todettu, että tässä on selkeä virhe poiminnassa, joka on vaikuttanut 2015 alkaen eikä sitä ole huomattu aiemmin.
        2. Keskusteltiin KOTA-seminaarissa, että tältä osin tehdään muutos opintopistepoimintaan (seuraava tiedonkeruu vuodeln 2022 tiedoista). Korjaus siis tarkoittaa sitä, että vuotta 2022 koskevassa poiminnossa samanaikainen erikoislääkärin / erikoishammaslääkärin opiskeluoikeus ei enää ole poissulkeva ehto.
        3. Todettiin, että jatketaan KOTA-seminaarissa keskustellun mukaan.
        4. Linjaus koskee myös erikoiseläinlääkäreitä, vaikka ne ovat toisataiseksi vielä tutkintoja. Määrä niin pieni, ettei tarpeen tehdä erityiskäsittelyä.
      2. Havaintona, että erikoistumiskoulutuksessa olevilla saakin olla tutkinto-oikeus, vaikka asetuksessa tästä ei mainita mitään
        1. Tämän osalta on aikoinaan sovittu Viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmässä 11.10.2016, että poistetaan erikoistumisopinnoista rajaus että ei voi olla muuta opiskeluoikeutta ja lisätään suoritukselle luokitteluarvo. Lisäksi kaikkien perustutkinto-opiskelijoiden opintopisteistä rajataan pois erikoistumiskoulutuksissa suoritetut pisteet.
        2. Tiedonkeruiden käsikirjassa todetaan näin: Tietovarannosta suoritettavaa opintopistekeruuta varten Opiskeluoikeuden tyyppinä käytetään Erikoistumiskoulutus (19). Opiskelijalla voi olla suoritushetkellä voimassa oleva muu opiskeluoikeus.  Poimintaan otetaan mukaan opintosuoritukset, joiden luokitteluna on "erikoistumiskoulutus".
        3. Todettiin, että jatketaan toistaiseksi samalla tavalla.
      3. Poimintasäännöissä ei ole lainkaan suljettu pois kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita, vaikka asetuksen mukaan heidän suorittamiaan opintoja ei pitäisi laskea mukaan
        1. Tällä hetkellä kv-opiskelijoita ei suljeta pois YO-opintopistepoiminnassa opiskeluoikeustyypin (9) mukaan, mutta AMK-poiminnassa poissulku on tehty.

          Tarkoittaa että jos kv-opiskelija esim. suorittaa avoimen pisteitä ja suoritus luokiteltu avoimen suorituksiin se menee avoimessa suoritetuksi.Mutta jos suorituksella on tuplaluokiteltu esim. sekä avoimessa(1) että kansainvälisen opiskeluyhteistyön puitteissa myönnetyn opiskeluoikeuden perusteella suoritettu (2), niin silllon menee kv-suorituksiin, ei avoimiin pisteisiin.

           Tiedonkeruukäsikirjassa prioriteetitaulukon mukaan:  "Käsittelyjärjestys mikäli opintosuoritukselle on tuotu useampia opiskeluoikeudesta johdettuja opintosuorituksen luokitteluja"

        2. Korjataan YO-poimintaa siten, että opiskeluoikeuden tyyppi 9 lisätään poissulkevaksi ehdoksi.
        Em. poimintamuutosten vaikutukset
        1. Todettiin, että jatketaan KOTA-seminaarissa keskustellun mukaan.
  3. Asiantuntijaryhmän huomiot uusiin poimintoihin liittyen
    1. 3.1.1.14 Suoritus on muun kuin korkeakoulun kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen perustuvan opiskeluoikeuden perusteella tehty
      1. 3.1.1 AMK Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.1AMKOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.14Suoritusonmuunkuinkorkeakoulunkanssatehtyynyhteisty%C3%B6sopimukseenperustuvanopiskeluoikeudenperusteellatehty
      2. 3.1.4 YO Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.4YOOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.11Suoritusonmuunkuinkorkeakoulunkanssatehtyynyhteisty%C3%B6sopimukseenperustuvanopiskeluoikeudenperusteellatehty
      3. Keskustelussa todettiin, että aiheesta tulisi käydä vielä tarkempaa määrittelykeskustelua. Lisätään esimerkkejä tiedonkeruun käsikirjaan. Jenni Kokko tekee aihiot esimerkeistä ja lähettää VIRTA-tiimille. VIRTA-tiimi valmistelee eteenpäin.
    2. 3.1.1.15 Kansainvälisille opiskelijoille suunnatut suomi tai ruotsi toisena kielenä suoritetut opintopisteet

      1. 3.1.1 AMK Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.1AMKOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.15Kansainv%C3%A4lisilleopiskelijoillesuunnatutsuomitairuotsitoisenakielen%C3%A4suoritetutopintopisteet
      2. 3.1.4 YO Opintopistetiedonkeruu 2022#3.1.4YOOpintopistetiedonkeruu2022-3.1.1.12Kansainv%C3%A4lisilleopiskelijoillesuunnatutsuomitairuotsitoisenakielen%C3%A4opintosuoritukset
      3. Kysymys: tieto kerätään kahden eri luokittelun kautta (opintosuorituksen luokittelut 14 ja 16), onko tarvetta saada näitä tiedonkeruussa eroteltua vai voivatko teknisesti mennä samaan sarakkeeseen vai halutaanko näille omat sarakkeet?
        1. Jatkoselvitettävä asia
      4. Todettiin, että valmistelukeskustelu aiheesta ollut kattavaa. Seurataan asiaa yh-kokouksessa kun dataa alkaa tulemaan.
    3. Hybridiliikkuvuus eli ns. blended-liikkuvuus
      1. Muutokset OPH:n kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruussa: https://wiki.eduuni.fi/x/JBOiDw
        1. Vuoden 2022 tiedoista alkaen otetaan tiedonkeruuseen mukaan myös ns. blended-liikkuvuus eli kerätääntieto siitä, yhdistyykö fyysiseen liikkuvusjaksoon virtuaalisesti toteutettuja osioita. Tieto kerätään lyhyt- ja pitkäkestoisilta liikkuvuusjaksoilta.
        2. Tieto kerätään liikkuvuuden luokittelukoodin kautta
          1. Käytettävä koodi on b =blended. Liikkuvuusjaksoon liittyy virtuaalista liikkuvuutta. Fyysiseen liikkuvuusjaksoon yhdistyy virtuaalinen osio. Liikkuvuusjakson alku- ja loppupäivä määräytyy fyysisen ulkomailla olon mukaan.  Virtuaalista osiota ei lasketa mukaan liikkuvuusjakson kestoon, mikäli se sijoittuu fyysisen ulkomaanjakson ulkopuolelle. 
        3. Lisäksi tietoa liikkuvuusohjelmasta ryhdytään keräämään myös ns. lyhytkestoisista kv-liikkuvuusjaksoista. Tässä käytetään samaa luokittelua kuin pitkäkestoisissa jaksoissa.
      2. Keskustelussa todettiin, että tulee vielä tarkentaa hybridiliikkuvuuden yhteys Eurostat-tiedonkeruuseen OPH:sta
        1. Lisätieto kokouksen jälkeen: kirjaus VIRTA-yhteyshenkilökokouksesta 27.9.2022: Eurostatin kyselyssä blended jaksot määritellään samalla lailla kuin Tilastokeskuksen liikkuvuustiedonkeruussa, eli raportoidaan blended-liikkuvuudet, mutta alku- ja loppupäivämäärä eli kesto määritellään fyysisen liikkuvuuden mukaan. Eurostatin määrittelyssä keston kannalta merkitsevää juuri tuo fyysinen ulkomailla olo.
  4. Muut asiat
    1. Ohjauksen alat: Miksi on ohjauksen ala kauppaoikeus ja mikä se on? Rahoitusasetuksessa puhutaan liiketaloudesta eikä kauppaoikeudesta.
      1. Luokitukset kohta 7, ohjauksen alat: 7.2 OKM:n ohjauksen alat 2022
      2. Kauppa- hallinto- ja oikeutieteet oikea termi. Tämä tulisi korjata myös asetukseen.
    2. Kysymys YTHS:ltä: Miten YTHS voisi saada ennalta tietoa korkeakoulujen uusista opetuspaikkakunnista ja ohjauksenaloista eri paikkakunnilla? Tieto olisi tärkeä saada ennen lukukauden alkamista.
      1. Suuressa osassa esiin nousseista tapauksista VIRTA-tiedot ovat oikein.
      2. Syksyisin julkaistaan opetuspaikat ja uudet hallinnonalat seuraavana lukuvuonna alkavasta koulutuksesta. Uudet opiskelijat löytyy VIRTAsta lukuvuoden alussa elokuussa.
      3. Virtuaalisen opetuksen paikka on korkeakoulun päätoimipaikka
      4. Asiaa voidaan käydä tarkemmin läpi yhteyshenkilökokouksessa. Pyydetään Elina Heilalaa vierailemaan kokouksessa.