Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

KorkeakouluVastaus
Aalto-yliopisto

Edellä mainittu kontrollin tarve saattaa lisätä joitakin käyttäjiä, mutta toive materiaalien käytöstä ja liitteiden käytön kömpelyys hillitsee kasvua. Massatenteissä kysymyspankkien laajuus toinen hillitsevä tekijä.  

Centria-ammattikorkeakoulu

Exam-tentit ovat edelleen hyvä tapa toteuttaa osaamisen osoittamista vuonna 2026. Opiskelijat suorittavat valvotussa tenttitilassa tentin sellaisilla laitteilla, joilla ei ole mahdollista hyödyntää mm. tekoälyä.

Kameravalvonnassa hyödynnetään tekoälyn tukea tenttitilanteessa. Tekoäly tunnistaa ja analysoi opiskelijoiden käyttäytymistä ja merkitsee tallenteille automaattisesti poikkeamia, joita voidaan tarkemmin analysoida mm. vilppiepäilyissä.

  • Omakonetenttien (paikkariippumattomuus) toteuttaminen kasvaa.
  • Suljettu ja valvottu tentti – ei mahdollisuutta käyttää tekoälyä/muita työkaluja.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Hanken Svenska handelshögskolan

Examin ja Moodlen testissä löytyy ”adaptiv tests”  - eli seuraava kysymys annetaan sen mukaan miten olet edelliseen vastannut.

Tekoäly voi analysoida vastauksen, antaa feedbackiä, ja valitsee seuraavan kysymyksen.

Tekoäly voi olla opettajan tukena ja  toimii coaching funktiona.

Vertaisarviointi tulee mukaan Examiin.

Helsingin yliopisto

Examinarium-tenttiminen tulee lisääntymään jonkin aikaa, mutta vakiintunee. HY:lla on parhaillaan käynnissä tenttien digitalisointiprojekti, jonka tavoitteena on luopua paperitenteistä, silloin kun se on oppimisen kannalta mielekästä. Lähinnä tämä koskee paperilla tentittäviä kirjatenttejä ja kypsyysnäytteitä, joita ei vielä tentitä EXAMissa. Avoimen opintojen tarjonta koulutusohjelmien yhteisopetuksena tuonee mukanaan nykyistä suuremmat tenttijämäärät EXAMiin, ellei verkko-opinnot ja etätenttiminen säily vaihtoehtoina. 

EXAM-järjestelmä on erityisesti vaihtoehto Moodle-tenteille, jotka tentitään opiskelijoiden omilla koneilla valvotusti salitentteinä. Tekoälyn kehityksen myötä molemmat tenttimistavat lisääntynevät. Näistä syistä sekä EXAMin BYOD-kehityksen myötä EXAM-tenttimiseen omilla koneilla valvotusti on kehityssuunta, jonka pilotointi tulee mahdollisesti ajankohtaiseksi vuoden sisällä. EXAMin etuna on mahdollisuus käyttää samoja kysymyksiä kuin perinteisessä EXAM-tentissä. Moodlen SEB-tenttiin verrattuna se on helpompi tentaattorin ottaa käyttöön.

EXAM on järjestelmänä helppokäyttöinen ja teknisesti luotettava, mikä näkyy käyttöön nähden vähäisinä tukipyyntöinä. Tällä on suuri merkitys opintohallinnon palveluiden resursoinnin näkökulmasta myös lähivuosina. Salitentit Moodle-oppimisympäristössä Safe Exam Browser (SEB) -ohjelman kanssa vaativat tenttipalveluilta tukea ennakkovalmisteluihin ja läsnäoloa tentin aikana. Palveluiden resursseja ei ole kuitenkaan tarkoitus lisätä, mistä syystä EXAM on järjestelmä, jota suositellaan tentaattoreille. Mikäli tenttitilanteen ongelmatilanteet saataisiin kartoitettua ja ohjeistettua, olisi opettajien toivottavasti mahdollista järjestää itsenäisesti myös SEB-rajattuja tenttejä.

Uhkana on, että EXAM jää tenttijämääriltään pienempien ja myös yksinkertaisempien tenttien suoritustavaksi. HY:llä on myös tiedekuntakohtaisia ja oppiainekohtaisia eroja siinä, mitä järjestelmää suositaan.

Mikäli matemaattisten tenttien tekoon löytyisi toimivia ja helppokäyttöisiä ratkaisuja, laajentaisi tämä EXAMin käyttökohteita. Nykyinen piirtopöytien käyttö piirto-ohjelmilla on kuitenkin kompromissi, jossa on useita ylimääräisiä vaiheita sekä opiskelijan, että tentaattorin näkökulmasta.

Kampuksilla sijaitsevien tenttitilojen kulkuoikeudet ovat kysymys, mitä halutaan kehittää yhdessä HY:n tilapalvelujen kanssa. Tavoitteena on, että opiskelijat pääsisivät nykyistä joustavammin tenttimään rakennusten aukiolojen ulkopuolellakin.

HY:n etu on, että opiskelijoillamme on mahdollisuus valita vapaasti tenttisuorituksensa paikkakunta. HY:n opiskelijoiden tenttivierailut ovat kuitenkin vähäisiä suhteessa meillä tehtäviin tenttivierailuihin. Ristiinopiskelun, opetuksen avaamisen ja jatkuvan opiskelun myötä myös tenttivierailun kysyntä kasvaa. Käytännössä tenttivierailu vakiintuneena ja riittävästi resursoituna toimintana vaatisi pääkaupunkiseudun muiden korkeakoulujen mukaantuloa.

Hämeen ammattikorkeakoulu
  • käytön monipuolistuminen riippuu myös järjestelmän kehityksestä…..
  • Käytön määrä saattaa vähentyä, mikäli muut osaamisen osoittamisen tavat tulevat laajemmin käyttöön
Itä-Suomen yliopisto

EXAM-palvelu on edelleen tarpeellinen ja laajasti käytetty. Uusien ominaisuuksien myötä sen käyttö mahdollistuu entistä useammalle tieteenalalle. Esimerkiksi omakonetentti mahdollistaa ryhmätentit, joiden käyttö luovilla aloilla, kuten taide, suunnittelu, ohjelmointi ja markkinointi, tuo EXAM-palvelun käyttäjiksi uusia tieteenaloja. Ryhmätenteillä voidaan heijastaa todellisia työelämän tilanteita, joissa ryhmätyö- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä.

EXAM-palvelun yhteiskäyttöisyys lisääntyy ja mahdollistaa opiskelijoille joustavan tavan edetä opinnoissa. Myös ekologiset syyt, kuten esimerkiksi matkustamisen vähentäminen ja vihreän ajattelun tukeminen, vaikuttavat yhteiskäyttöisyyden kasvuun.

Matemaattisen aineiden edellyttämiä ominaisuuksia kehitetään. EXAM-palvelun hyödyntämismahdollisuuksia suullisissa tenteissä kannattaa tarkastella.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Osa tenteistä tullaan siirtämään pois EXAMista erilaisten vilppien ja vilppiepäilyjen vuoksi. EXAMin valvontaa täytyy tehostaa omassa korkeakoulussa ja käyttää kuva/ääni yhteyttä valvontaan. EXAM on kuitenkin joustavoittanut tenttikäytäntöjä ja omakonetentti mahdollistanut etätenttimisen. 

Yksilöllisen tuen piirissä olevien opiskelijoiden määrä kasvaa ja tarvitaan entistä joustavampia tapoja toteuttaa EXAM-tenttejä (sekä tilaratkaisujen että järjestelmän osalta).

Jyväskylän yliopisto
  • Omakonetentit ja piirtonäytöt tulevat osaksi EXAM-palvelua
  • Paperiset tentit enemmissä määrin siirtyvät digitaaliseksi (EXAMiin)
  • Exam tavoittaa entistä laajemmin eri opiskelijoita.
  • Korvaavat tentit siirtyvät pääosin EXAM tenteiksi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Todennäköisesti valvottujen tilaisuuksien /tilojen kysyntä lisääntyy osittain mm. teknologioiden/tekoälyn kehittymisen myötä. Suttupapereista luovutaan tenttitiloissa. Exam toimii valvottujen tenttien järjestelmänä/palveluna.

Valvontaratkaisu tukee manuaalista valvontaa. esim. opiskelijan tunnistamiseen, käyttäytymiseen tai opiskelijan käyttämiin välineisiin ja tekee niistä automaattisesti ilmoituksen.

Ristiinopiskelu kasvaa, jatkuvan oppimisen palvelut useilla paikkakunnilla saatavilla. Examin osalta pohdittavaksi tilojen sijainti ja saavutettavuus. Kun verkko-opetus jatkuu ja kehittyy, on opiskelijoita vähemmin kampuksilla ja levittäytyneet yhä laajemmalle ympäri Suomen.


Karelia-ammattikorkeakoulu

Osin vastattu jo osana ensimmäistä kysymystä. EXAM-palvelujen käyttöönotto voi lisääntyä omakonetenttien myötä. Kasvua hillitsee se, että saavutettavuuden näkökulmasta arviointimenetelmät ja -käytänteet tulevat monipuolistumaan. Palvelu vaatii myös tulevaisuudessa jatkuvaa kehittämistä, jotta se pysyy korkeakoulujen näkökulmasta hyödyllisenä ja relevanttina. Voidaanko luoda parempaa yhteyttä EXAMin ja Moodlen välille – esim. Moodle-tenttien siirtäminen EXAMiin? Pystytäänkö kehittämään automaattista arviointia / tekoälyn hyödyntämistä esseetekstien arvioinnissa?

LAB-ammattikorkeakoulu

  • toimitaan kuten nyt
  • omakonetenttejä
  • pistokokeita
  • useiden lyhyiden tenttien määrän lisääntyminen per kurssi nykyiseen lopputenttiin verrattuna
  • letkeämpää osaamisen osoittamista Examiin varsinaisen tentin sijaan
Lapin ammattikorkeakoulu
  • käytössä jatkossakin,  tarjoaa yhden vaihtoehdon osaamisen näyttöihin
  • liikkuvuuden merkitys korostuu, EXAM-tenttiminen mahdolliseksi kattavasti korkeakouluissa eri puolilla Suomea
  • palvelun käyttömäärät saattavat kasvaa jatkuvan oppimisen tarpeiden ja erilaisen koulutusyhteistyön myötä
Lapin yliopisto

Tarve järjestelmän käyttöön monimuotoisesti eri paikoissa ei vain korkeakoulujen tiloissa on tarpeen. EXAMia tullaan tarvitsemaan tenttien järjestämiseen edelleen.

LUT-yliopisto (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT)
  • toimitaan kuten nyt
  • omakonetenttejä
  • pistokokeita
  • useiden lyhyiden tenttien määrän lisääntyminen per kurssi nykyiseen lopputenttiin verrattuna
  • letkeämpää osaamisen osoittamista Examiin varsinaisen tentin sijaan
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Oulun ammattikorkeakoulu
Oulun yliopisto

EXAM tällä hetkellä edustaa yksittäisiä näyttöjä, joka ei palvele tulevaa jatkuvan näytön suuntaa.

Muutos jatkuvan näytön toimintatavan jalkauttamiseen on pitkä, ja sen aikana tarvitaan esimerkiksi EXAMia tämän hetken tarpeiden täyttämiseen.

Omakonetenttien käytön yleistyminen voi tukea jatkuvan näytön ja osaamisperustaisen osaamisen osoittamisen käytäntöjä.

Tenttivierailu palvelee monipaikkaisuutta ja joustavuutta, joka osaltaan palvelee tulevaisuuden osaamisen osoittamisen suuntia.

Poliisiammattikorkeakoulu
Satakunnan ammattikorkeakoulu

Tekoälypalveluiden vahvan tulemisen seurauksena lähikuukausina kysyntä valvotuille Exam-tenteille tulee kasvamaan. Tenttivierailuiden määrä tulee varmasti nousemaan jatkuvan oppimisen ja ristiinopinopiskelun aiheuttamina.

Savonia-ammattikorkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

a) tekoäly tulee lisäämään paljonkin Examin käyttöä

b) rajoitetut omakonetentit voisi lisätä salitenttejä 
Tampereen ammattikorkeakoulu & Tampereen yliopisto

Tarve valvotulle osaamisen osoittamiselle pysynee samalla tasolla kuin nyt tai lisääntyy entisestään. Paperitenteistä halutaan kokonaan eroon. Näiden syiden takia EXAM-palvelun käyttö lisääntyy.

Tekoäly voi tukea tentaattoria sähköisten tenttisuoritusten arvioinnissa. Esim. Tekoälylle annetaan selkeät arviointikriteerit, joiden avulla opiskelijan tenttisuoritus arvioidaan.

Sähköisten tenttien valvontaa on automatisoitu. Tekoäly tukee tenttien valvojia, esim. opiskelijan tunnistautuminen ja mahdollisten vilppitilanteiden merkitseminen, jotta valvoja tarkistaa vain tietyn tilanteen tallenteelta. Arviointia toteutetaan monipuolisemmin EXAMissa. EXAM-palvelu on valvottuja sähköisiä tenttejä varten. Entistä helppokäyttöisempi ja saavutettavampi järjestelmä.

Turun yliopisto
  1. Kehitystä ohjaavana periaatteena tulee olla, että järjestelmä säilyy intuitiivisena ja joustavana; se ei saa kahlita pedagogisia tavoitteita.
  2. EXAMin rinnalle ja sisään tulee uusia toimintoja ja välineitä vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2026 mennessä mennään melko status quo, koska täydentävien/korvaavien menetelmien tuotekehitys on kahden megatrendin – yhtäältä pienten osaamiskokonaisuuksien suorien ja heijastusvaikutusten, toisaalta AI-tuetun opiskelun ja opetuksen, murroksessa. Ehkä vuonna 2025 saamme jonkin/ joitakin selkeästi uusia toimintoja pilottikäyttöön EXAM-kehyksessä.
  3. Soveltavia ratkaisuja, kuten omakonetentin käyttö suullisissa ja ryhmäsuorituksissa tallennuskanavana, voitaneen ottaa käyttöön jo vuonna 2024.
  4. Valvotuissa olosuhteissa tapahtuvan osaamisen osoittamisen tarve ei mihinkään häviä: sen status korostuu ja profiloituu uudella tavalla.
  5. Kun skaalautuvuutta tarvitaan lisää ja tilakustannuksia nykyistä vähemmän, korostuu Omakonetentin jatkokehitystarve nykyisen perus-EXAMin rinnalla.
  6. Ristiinopiskelun tuen ja palvelujen volyymi voi muuttua merkittävästikin tarkastelujakson aikana.
Vaasan ammattikorkeakoulu
Vaasan yliopisto

Näemme, että EXAMin kysyntä tulee kasvamaan koronaa edeltävälle tasolle yliopistossamme. Myös omakonetenttien käyttöönottoa harkitaan (Todennäköisemmin Moodle-tentti + SEB, mahdollistaa myös matemaattiset tehtävät EXAMia paremmin). 

Åbo Akademi

Jag hoppas ju att användningen av Exam i tentrummen ökar vid ÅA, idag är användningen mycket liten.
Jag tror att Exam kommer att börja användas för digitala salstenter, men det förutsätter nog också att SEB kan användas utan rädsla för tekniska problem. (Ingen förstår varför vi inte Abitti tagits i bruk vid universiteten – min kompetens räcker inte till för att besvara den frågan).
Det kan vara svårt att motivera användningen av Exam för öppna digitala salstenter, eftersom Moodle i princip kan användas för samma syfte och som är en programvara i allmänt bruk och som lärarna redan kan använda.

...