...
Tutkimusaineistojen kuvailuohjetyöryhmä määrittelee julkaisijan seuraavasti: "Nimeä toimija, jolla on oikeus julkaista pelkät metatiedot TAI metatiedot ja data TAi metatiedot ja datan dokumentaatio: esimerkiksi repositorio, arkisto tai tutkimusorganisaatio. Organisaation nimen lisäksi on hyvä käyttää organisaation koodia."
Mikäli metatiedot on julkaistu organisaation repositoriossa, julkaisijana on kyseinen organisaatio. On huomiotava, että organisaation että organisaation repositorio voi toimia julkaisijana vaikka organisaatio tai siihen affilioitunut tutkija ei olisi aineiston tekijä. Mikäli Mikäli metatiedot on julkaistu tieteenalakohtaisessa tai monialaisessa repositoriossa (Esim. Tietoarkisto tai Zenodo), julkaisijaksi katsotaan repositorio. Mikäli data on esitetty datajulkaisussa (data-artikkelissa) tai tutkimusjulkaisun liitteenä (supplementary data) kustantajan palvelussa, julkaisijaksi määritellään kustantaja.
Haravoitujen tietueiden tapauksessa julkaisijaksi tulisi merkitä se toimija, joka on merkitty julkaisijaksi alkuperäisessä aineistokuvailussa. Haravoitujen tietueiden tapauksessa ei usein tiedetä mikä yksittäinen organisaatio on vastannut aineiston/metatietojen arkistoon saattamisesta. Mikäli julkaisijatieto puuttuu, julkaisija voidaan tulkita tahoksi joka on alunperin ollut vastuussa aineiston julkaisemisesta lähdepalvelussa. Julkaisijaksi voi myös määritellä myös sen organisaation, joka on päättänyt että aineistokuvailu julkaistaan tietyssä repositoriossa. Metaxissa julkaisijan tulisi olla aineistosta vastuussa oleva organisaatio mutta käytännössä kenttään on mahdollista syöttää myös henkilö.
Vinkki: Jos ihmisluettavissa metatiedoissa ei ole mainittu julkaisijaa, tietoa voi etsiä koneluettavista metatiedoista. Esimerkki 1 (figshare): https://doi.org/10.6084/m9.figshare.27329787.v1 → lataa koneluettavat metatiedot kohdasta Exports ja tarkista Publisher-kenttä. Esimerkki 2 (figshare API): api.datacite.org/dois/10.6084/m9.figshare.c.6586615.v1
...