Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

OpenAlex on ilmainen ja avoin tietokanta julkaisuista, tutkijoista, lehdistä, instituutioista ja käsitteistä sekä niiden välisistä yhteyksistä. Se julkaistiin vuonna 2022 korvaamaan Microsoft Academic Graph (MAG). OpenAlexin taustalla on voittoa tavoittelematon OurResearch, jota rahoittaa Arcadia — a charitable fund of Lisbet Rausing and Peter Baldwin.

Elokuussa 2023 OpenAlex sisälsi yhteensä yli 240 miljoonaa työtä (kuten julkaisua, kirjaa, datasettiä, opinnäytetyötä), joista noin 525000 sisälsi vähintään yhden tekijän suomalaisella affiliaatiolla*. OpenAlexin datalähteinä ovat mm. MAG, Crossref, ORCID, ROR, DOAJ, Unpaywall, Pubmed, The ISSN International Centre, arXiv ja Zenodo.

Aineisto on saatavilla joko ladattavana snapshottina tai koneluettavan rajapinnan kautta. Ilmaiskäyttäjät voivat tehdä rajapintaan 100 000 pyyntöä päivässä, ja aineisto (snapshot) päivitetään kuukausittain. OpenAlex julkaisi hiljattain myös maksullisen Premium-palvelun, joka tarjoaa mm. rajattoman määrän kutsuja rajapintaan.

OpenAlexin aineisto mahdollistaa esimerkiksi verkostoanalyysit konseptien, tekijöiden ja viittausten välillä sekä viitatuimpien tutkijoiden ja julkaisujen analysoinnin esimerkiksi VOSViewer-työkalun avulla. OpenAlex ei sisällä suoraan tieteenalatietoja, mutta lähes kaikille julkaisuille on koneoppimisalgoritmin avulla luotu sitä kuvaava käsite tai käsitteitä ("concept"). Yhteensä OpenAlex sisältää noin 65000 hierarkista käsitettä. OpenAlex tallentaa tietoja myös esimerkiksi julkaisujen avoimesta saatavuudesta ja viittausten määrästä.

Lähteet:
Priem, J., Piwowar, H., & Orr, R. (2022). OpenAlex: A fully-open index of scholarly works, authors, venues, institutions, and concepts. ArXiv. https://arxiv.org/abs/2205.01833
OpenAlex API documentation (ei päiväystä) Saatavilla: https://docs.openalex.org/ [Viitattu 3.8.2023]

* Rajapintakutsu: https://api.openalex.org/works?filter=authorships.institutions.country_code:FI


OpenCitations

OpenCitations on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka julkaisee avoimia julkaisujen viittaustietoja semanttisen webin ja linkitetyn datan teknologioiden avulla.

OpenCitations sisältää avoimia, ladattavia aineistoja ja viittausindeksejä linkitetyn datan RDF-muodossa. OpenCitations-indeksit sisältävät tietoja viittausten kohteesta, viittauspäivämäärästä ja viittaustyypistä. Indeksejä on neljä: COCI-indeksissä on yli 1,4 miljardia DOI-pohjaista, avointa  viittausta Crossrefistä (joulukuussa 2022); DOCI-indeksissä on DOI-pohjaisia viittauksia DataCitestä; POCI-indeksissä PMID-pohjaisia viittauksia PubMedissä; ja CROCI-indeksissä joukkoistettuja avoimia viittauksia käyttäjiltä.

Aineistoista voi hakea semanttisen webin SPARQL-kielellä, koneluettavan rajapinnan kautta tai hakukäyttöliittymällä. Aineisto mahdollistaa esimerkiksi tietämysgraafien luomisen ja hyödyntämisen tutkimusaiheiden tunnistamisessa.

Lähteet:
Peroni, S., & Shotton, D. (2020). OpenCitations, an infrastructure organization for open scholarship. Quantitative Science Studies, 1(1), 428-444. doi:10.1162/qss_a_00023


JYUcite

JYUcite tarjoaa työkalun julkaisujen Co-citation Percentile Rank (CPR) -viittausvaikuttavuuden mittaamiseen ja vertailuun. 

CPR vertaa julkaisun viittaustiheyttä (eli julkaisun saamien viittausten määrää suhteessa aikaan, jonka julkaisu on ollut viitattavissa) sen vertailujoukkoon (eli julkaisuihin, joihin on viitattu samoissa lähteissä kuin kohdejulkaisuun). Näin viittausverkosto muodostaa jokaiselle julkaisulle sen oman "tieteenalan", jonka voi odottaa olevan edustavampi kuin vaikkapa julkaisukanavan (kuten lehtien) luokitteluun perustuva vertailujoukon muodostaminen. Vertailulukuna käytetään viittaustiheyden persentiiliä (eli kuinka monta prosenttia tapauksista jää vertailujoukon ulkopuolelle). Tällöin tyypillisesti vinoutuneiden ja tieteenalojen välillä hyvin erilaisten viittausjakaumien ääriarvot eivät vääristä indikaattoria yhtä paljon kuin keskiarvoja ja suhdelukuja käytettäessä.

JYUcite mahdollistaa CPR -lukujen laskemisen joukolle julkaisuja DOI -tunnisteen tai tekijöiden ORCID -tunnisteen perusteella. Metriikat esitetään taulukkona ja graafisesti, ja ne voi myös tallentaa CSV -muodossa.

Palvelu on tarjolla ilmaiseksi kaikille, mutta uusien CPR laskutoimitusten määrä on rajoitettu max 100/IP osoite/vrk.

Lähteet:
University of Jyväskylä Open Science Centre (ei päiväystä) JYUcite. Saatavilla: https://oscsolutions.cc.jyu.fi/jyucite/ (luettu 13.4.2022)
Seppänen, J.T., Värri, H. and Ylönen, I. (2022) Co-Citation Percentile Rank and JYUcite: a new network-standardized output-level citation influence metric and its implementation using Dimensions API. Scientometrics, 127, pp. 3523–3541. Saatavilla: https://doi.org/10.1007/s11192-022-04393-8











Tiedonlähde Osoite Ensisijainen tiedonlähde/tietojen koostajaTieteenalatMaantieteellinen kattavuusAjallinen kattavuusominaisuusominaisuusominaisuus
Palvelu 1








Palvelu 2








Palvelu 3