Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

eMikä: Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (906/2019)

Tiedonhallintalaki koskee julkisen hallinnon tiedonhallintaa, ja lailla edistetään viranomaisen tiedonhallinnan laatua, tietoturvallisuutta sekä tietoaineistojen vastuullista hyödyntämistä. Eduskunta hyväksyi 18.3.2019 muutettuna hallituksen esityksen HE 284/2018 laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Presidentti allekirjoitti lain 16.8. 

Laki Finlexissä:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190906

Ideapankissa:

Jira
serverEduuni-jira
serverId41f54b4f-64a1-3661-b66a-fd2def8c28dd
keyCSCIDEAPANKKI-63



Info
iconfalse
titleAjankohtaista

Valtiovarainministeriö järjestää koulutuskierroksen 16 kaupunkiin. Tarkemmat aikataulut: https://vm.fi/tiedonhallintalain-taytantoonpano

Palautekierros tiedonhallintalain tiedonhallinnan kuvausten suosituksista: linkki. Toinen joukko suosituksia, mm. muutosvaikutusarvioinnista, tulee lausuntopalvelussa palautteelle vielä myöhemmin vuoden 2019 aikana.

Tiedonhallintalakia käsitellään korkeakoulujen näkökulmasta 3.12. korkeakoulujen tietohallinto- ja ict-ohjausryhmän kokouksessa

VM:n syyskaudella järjestämien webinaarien tallenteet ovat katsottavissa valtiovarainministeriön youtubessa.


Aikataulu: Laki tulee voimaan 1.1.2020.
VM tiedote:https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tiedonhallintalain-vaikuttavuus-edellyttaa-aktiivista-taytantoonpanoa
Presidentin esittely 16.8. 
https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f8063be51


Valmistelusta:

Valmistelun lähtökohtana oli koko tiedon elinkaareen kuuluva sääntely, mukaan lukien arkistointi. Lakiluonnoksista pyydettyjen lausuntojen jälkeen rajattiin arkistointi koskevan sääntely pois hallituksen lopullisesta esityksestä.

Valtiovarainministeriö julkaisi 31.10.2018 lausuntoyhteenvedon annetuista lausunnoista sekä kuvasi lausuntojen pohjalta lakiehdotukseen tehtävät muutokset. Ehdotetun tiedonhallintalain soveltamisalaan on tehty rajauksia ja tiedonhallintamallin perusteluita ja kuvausta on selvennetty.

Keskeisinä muutoksina lausuntojen pohjalta mm.: arkistointia koskeva sääntely rajataan ensimmäisessä vaiheessa annettavan lakiesityksen ulkopuolelle, teknisten rajapintojen sääntelyssä ei oteta kantaa rajapintojen tekniseen toteutustapaan, tiedonhallintakartan käsite poistetaan ja asiarekisterin kuvausta tarkennetaan, pysyvälle ja organisaation yksilöivälle y-tunnukselle esitetään metatietovaatimuksia, lokitietoja ei vaadita kerättäväksi järjestelmistä joiden käyttöä ei ole erikseen rajoitettu, tietoturvallisuutta koskevan turvallisuusluokittelun sääntelyn soveltamisala rajataan valtionhallintoon sekä turvallisuusluokittelusta ja menettelystä ehdotetaan säädettäväksi tarkemmin asetustasolla.

Nykyinen tiedonhallinnan sääntelykokonaisuus on näyttäytynyt viranomaisille sirpaleisena ja sen kokonaisuuden hahmottaminen sekä ymmärtäminen on ollut vaikeaa. Sääntely on sisältänyt myös soveltamisalaa koskevia aukkoja sekä epäyhtenäisyyttä.


Laista viranomaistoiminnaksi:

Uusi viranomainen aloittaa toimintansa 1.1.2020: Tiedonhallintalautakunta (TihL), eli samaan aikaan kuin Tiedonhallintalaki (HE 284/2018 vp, HaVM 38/2018 vp) astuu voimaan.

  • Tiedonhallintalautakunta toimii valtiovarainministeriön yhteydessä itsenäisenä viranomaisena.
  • Valtioneuvosto nimittää tiedonhallintalautakunnan neljäksi vuodeksi kerrallaan.
  • Tiedonhallintalautakunta on monialainen asiantuntijaviranomainen, joka toimii verkostomaisesti tiedonhallintalain tavoitteiden ja vaatimusten edistämiseksi.

Tiedonhallintalautakuntaa valmisteleva työryhmä on asetettu 10.6.2019 VM:n toimesta; sen tehtävänä on suunnitella tiedonhallintalautakunnan toimintamalli.

Vastuutahot: Valtiovarainministeriö

Yhteenveto

Tiedonhallinnan ja digitaalisten palvelujen sääntely