Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Info
iconfalse

Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon (OPI) viitearkkitehtuuri 2.0


Tälle ja tämän sivun alisivuille on koottu kaikki keskeinen OPI-viitearkkitehtuurin päivitykseen liittyvä materiaali. Materiaali on vapaasti hyödynnettävissä. 

OPI-viitearkkitehtuurin päivitys 2.0

Korkeakoulutuksen toimintaympäristö muuttuu ja jatkuvan oppimisen muutos tuo korkeakoulujen piiriin uusia oppijoita. Tietojen liikkuvuus ja jakamisen tarve korkeakoulujen välillä lisääntyy. Näitä ja muita avoimen, joustavan oppimisen toimintamalleja on kuvattu mm. korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiossa 2030.

Murroksen ja sitä jäsentävän visiotyön myötä on katsottu tarpeelliseksi päivittää nykyistä korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon (OPI) viitearkkitehtuuria. Päätös päivityksestä tehtiin Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) toimesta toukokuussa 2018. Tavoitteena on tehdä vuosina 2018-2019 päivitys oppijan hyödyksi, lähtien tulevaisuuden visiosta. Päivitetyn OPI-viitearkkitehtuurin tavoitteena on mm. tukea jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia sekä yksilöllisiä ja joustavia opintopolkuja korkeakouluissa.





Tip
titleMateriaalit

OPI-viitearkkitehtuuria koskeva dokumentaatio alisivuilla 

Children Display

(warning) Koko dokumentaatio excel-tiedostona, sisältää myös osioiden tarkemmat kuvaukset.


(info) OPI-viitearkkitehtuurityöhön vaikuttaminen, avoin kommentointisivu: https://wiki.eduuni.fi/x/oYGsBQ


OPI-viitearkkitehtuuri JHS 179 viitekehyksessä

OPI-viitearkkitehtuurin viitekehyksenä on käytetty julkisen hallinnon suositusta JHS 179 kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen.

JHS-suositukset 179: http://docs.jhs-suositukset.fi/jhs-suositukset/JHS179/JHS179.html

Kuva:  JHS 179 arkkitehtuurikuvausten viitekehys. Kehikossa vihreällä merkityt arkkitehtuurikuvaukset ovat toteutettu.



Tip

OPI-VIITEARKKITEHTUURIN PÄIVITYSTYÖN TOIMIJAT (2018–2019) 

KOOTuki-ryhmä ohjaa päivitystyön etenemistä ja työskentelyätyöskentelyä

Synergiaryhmä edistää  edistää sisällöllistä päivitystyötä osana toimintaansa.

CSC koordinoi päivitystyön etenemistä osana KOOTuki- ja Synergia-ryhmien tukea

Viitearkkitehtuurityön iskuryhmä:iskuryhmän kokoonpano  2018–2019 aikana

Anne Litja (UEF), Arja Kokkonen-Metsola (VY), Erja Widgrén-Sallinen (UEF),  Krister Karlström (Arcada), Sanna Waris (OY), Raija Pappila (UEF Avoin yliopisto), Helena Halkola (Metropolia), Päivi Helena Halkola (Metropolia), Juha-Pekka Pihlajakoski (OAMK), Kati Toikkanen (TAU), Krister Karlström (Arcada), Merja Väistö (OPH), Päivi Aho (Laurea), Päivi Lignell (TTYTAU), Virve Peltoniemi  Raija Pappila (TAMKUEF), Juha-Pekka Pihlajakoski (OAMK),  Merja Väistö (OPH Sanna Waris (OY), Tapio Ekholm (Metropolia), Totti Tuhkanen (TY),  Tapio Ekholm Vilho Kolehmainen (Metropolia), Vilho Kolehmainen (Metropolia) Virve Peltoniemi (TAMK), 

Yhteydenotot: 

Tavoitat viitearkkitehtuurin koordinaatioryhmän sekä KOOTuen ja Synergian sihteeristön opi@csc.fi-yhteysosoitteen kautta.

Lisätietoja: Lara Anastasiou (etunimi.sukunimi@csc.fi), viitearkkitehtuurityön koordinaattori



OPI-viitearkkitehtuurin metamalli (kuva 2)

Metamalli kuvaa OPI-viitearkkitehtuurin rakenteen. Se koostuu kolmesta arkkitehtuurisesta kokonaisuudesta:
1) strategisesta tasosta
2) toiminta-arkkitehtuurista ja
3) tietojärjestelmäarkkitehtuurista.

Strategisella tasolla on ulkoiset ajurit (megatrendit), joihin vastataan ja löydetään ratkaisut strategissa tavoitteissa. Strategiset tavoitteet voidaan edelleen tarkentaa strategisiksi tuloksiksi. Kyvykkyydet ovat niitä asioita (osaaminen, prosessit, tiedot ja tietojärjestelmät), jotka pitää olla, hankkia tai toteuttaa, jotta strategiset tavoitteet ja tulokset voidaan saavuttaa. Kyvykkyydet realisoivat stratgegiset tulokset ja strategiset tulokset realisoivat tavoitteet ja ne taas vastaavat ulkoisiin ajureihin. Kyvykkyydet asettavat vaatimuksia toiminalle ja nämä vaatimukset ja kyvykkyydet toteutetaan toiminta- ja tietojärjestelmäarkkitehtuureissa.

Toiminta-arkkitehtuurissa kuvataan toimijat ja niiden roolit (oppija). Toimija oppijan roolissa kulkee oppijan polulla ja käyttää kulloisellakin polun askeleella käytössä olevia toiminnan palveluita. Nämä palvelut toteutetaan korkeakoulun prosessien avulla.

Tietojärjestelmäarkkitehtuurissa kuvataan tietojärjestelmäpalvelut, joita korkeakoulun prosessit käyttävät. Tietojärjestelmäpalvelut toteutetaan tietojärjestelmillä.