Aika: 9.4.2019 klo 10.00 - 15.30

Paikka: Tampereen yliopisto, Päätalo, tila C2

Läsnä: Hautakangas, Talaskivi, Kääriäinen, Ekholm, Kallio, Lohtander, Riepponen ja Stigell

Muistio

  1. Työpajan avaus ja tavoitteet
    1. Yleiskatsaus hankkeen tilanteeseen
      1. Yleistä
        1. Sami kertoi Unifin vararehtorien ja Arenen koulutusvaliokunnan sopimuskäsittelystä avainkohdat
          1. Yleisesti positiivinen suhtautuminen
          2. Kustannukset nousivat keskusteluun, erityisesti korostettiin, että referenssihinta on nimensä mukaisesti referenssihinta. Sopimus lähtee siitä ajatusmallista, että "jos kerätän maksuja"; kustannusten seuraaminen pidemmällä aikavälillä tuottaa edellytykset mahdollisesti käytettävän hinnoittelumallin luomiselle
            1. Mahdollinen jatkokehityskohde (ei nyt suunniteltavalle jatkokaudelle) keskitetty raportti tasauslaskuja varten esim. extra-vipusesta
          3. Tukimateriaalin työstölle, esim. ABC-kirja, tarpeita mm. pelkojen hälventämisen näkökulmasta
            1. Verkostoyhteistyön yleisyyden vuoksi tekninen tuki välttämätön, hankkeen tuotokset tulevat aitoon käyttöön. Tämä yksi lähtökohta viestinnässä
            2. Työ osaltaan muuttuu hallinnon suunnalla palvelukokonaisuuden käyttöönoton jälkeen
            3. Huomioitava materiaalissa 
              1. yhtäältä
                1. siirtymävaihe
                2. tavoitetila
              2. toisaalta
                1. keskitetyn palvelun toiminta
                2. ekosysteemikohtainen toiminta
            4. Opetusyhteistyön suunnittelu pitkä prosessi, joka rakennettava kokonaisvaltaisesti, jotta mahdollisuuksista saadaan maksimaalinen hyöty (tahoja ainakin valinnat, opetussuunnitelmat, opettajat)
              1. Malli vaihdelleen verkostotyyppien mukaan
              2. Siirtymävaiheessa jo oleellista tavoittaa riittävän kattavasti avainhenkilöt → roadshow puoltaa paikkaansa
          4. Yleiskuvaus, millaiset opinnot soveltuvat verkostoihin; luodaan eri kategorioita
          5. Verkostojen jatkuvuus, voisiko tätä ongelmatisoida tukimateriaalissa (laajemmin: tarjonnan periaatteissa huomioitavat)
          6. Erottaminen
            1. kokonaisuudet ja jaksot 
              1. kokonaisuuksien osalta lienee aiheellista käydä vielä rajaavaa keskustelua ekosysteemien kanssa
              2. → synergiassa keskusteluun (myös ekosysteemien eri tavat jakson (ja toteutuksen( tunnisteiden osalta)
              3. → synergiaan (ilmoittautumislinkki siirtymävaiheen ratkaisuun)
            2. toteutukset
          7. Taustalle
            1. yo oha-forum perustanut ahot-työryhmän; työskentelyssä eriytetään vanhat ahot-menettelyt laajan opetusyhteistyömallin ahot-ajatteluun
              1. Lauri laittaa viestin amk-oha-verkostolle tiedoksi
      2. Hankkeen aikataulu ja vaiheistus + toimitusprojektin tilannekatsaus
        1. Alustavana suunnitelmana jatkohakemuksen tekeminen lukuvuoden 2019 - 2020 loppuun saakka
          aikataulu
      • Pilottikatsaus.

        PilottiMitä ovat pilottihankkeessani toistaiseksi esiin tulleet asiat, joista (tai joiden ratkaisumallista) olisi hyötyä jakaa informaatiota muille opetusyhteistyöhankkeille?Mitä ajankohtaisia akuutisti ratkottavia asioita hankkeessa on tällä hetkellä, joiden ratkaisuun RiKe voi (tai RiKen odotetaan tarjoavan) tukea?Mitä pilotit erityisesti odottavat RiKe-yhteistyöltä hankkeen loppukauden aikana?
        DLBSäännölliset toimijatapaamiset, joiden kautta tieto liikkuu opettajien kesken (esim. vuosikelloon rytmittäminen hyvä tapa), samalla formaatilla tehdyt esittelymateriaalit opinnoistaTiedonsiirto Pepistä CampusOnlineen siirtyminenOhjeet, manuaalisen työn vähentäminen
        eAMKHyvä käytäntö on se, että jokaisesta amkista on nimetty campusonline-yhteyshenkilö, jota kautta tieto kulkee ja ryhmä kokoontuu säännöllisesti verkkopalavereissa ja keskustelee yammer-alustalla. Yhteisen tarjonnan pitäminen hanskassa vaatii koordinointia.
        Sovituista tarjonnan syöttämisen aikatauluista kannattaa pitää kiinni, myöhässä tulleet tarjontatiedot aiheuttavat lisää käsityötä ja koko prosessin eteneminen jumittaa.
        Tarjonnan syöttämisen koordinointi toimii myös paremmin kuin se, että opettajat itse syöttävät tarjontatiedot google.formsiin > aiheuttaa paljon enemmän jälkikäteen käsin tehtävää korjaustyötä niin amkin päässä kuin Turun amkin portaalin ylläpitäjälle.
        Säännölliset verkkopalaverit ovat olleet hyvä käytäntö. Viestinnässä käytämme yammer-alustaa, jossa mm. seuranta-excel opintotarjonnasta ja ilmoittautumistilanne. Pilotin alkaessa kävimme läpi lähtevän ja saapuvan opiskelijan ohjeet, jotka olivatkin aika yhteneväiset pilotti-amkeissa. Ohjeistukset on kirjattu yhteen dokumenttiin, lähtötilannekuvaus. Ohjeistus päivitetään ajan tasalle ennen vuoden loppua, mikäli kuntoutusalan verkosto jatkaa yhteistarjontaa pilottivuoden jälkeenkin.
        Ja vielä kuntoutusalan opiskelijoille toteutettiin markkinointiesitte yhteisestä tarjonnasta sekä tarjottiin ohjausta (Zoom/Opot) ja verkostolla on myös yhteinen palvelupyyntö-lomake tarjonta sivulla. Näissä on ollut hiljaista.

        Opintotarjonta suoraan Pepistä CampusOnline-portaaliin, vähentäisi käsityönmäärää siirtymäaikana Peppi-amkeissa. Tosin ilmoittautumislinkki tulee kuitenkin lisätä vielä erikseen jokaiselle opintojaksolle, koska ilmoittautumiset ohjautuvat kk omiin järjetelmiin. Vai voiko linkit ilmoittautumisjärjestelmään lisätä Peppiin opintojaksotietoihin? (en tunne Peppiä)

        Todettiin, että ratkaisumallin suunnittelu käynnissä

        Konkreettisia, selkeitä esimerkkejä, mitä toimenpiteitä on amkien tietohallinnossa tehtävä, jotta palveluväylä saadaan sujuvasti käyttöön. Kohderyhmä amkien tietohallintopäälliköt ja opintohallintojärjestelmien pääkäyttäjät. Esimerkiksi verkkopalavereissa hyvissä ajoin ensi syksynä.

        Voisiko RiKe-hanke tuottaa ristiinopiskelijoita koskeavan yleisohjetekstin amkien tutkintosääntöihin?

        Kyllä → luontevasti oha-verkostojen kautta

        Fitech

        FITechillä on työn alla ohjeisto, ikään kuin verkostoyliopiton oma ”johtosääntö”, johon kootaan yhteisesti sovitut pelisäännöt esim. opintotarjonnan suunnittelusta, hakuprosessista, opinto-oikeuksien kestosta, ohjauksesta ja opintopisteiden merkitsemisestä. Verkoston opetuksen parissa työskentelee opetushenkilökuntaa, hallintohenkilökuntaa ja johtoa, joten on syytä koota yhteen verkoston toimintatavat. Osa näistä tulee toki esille myös tulevassa verkostosopimuksessa.

        Osin samaan asiaan liittyen: tiedonkulkua ei voi olla liikaa. Hallinnolliset ja akateemiset asiat risteävät monessa kohtaa ja eri yliopistoissa myös ihmisten toimenkuvat ovat erilaisia, vaikka positio olisi näennäisesti sama. Tästä syystä verkostoyhteistyössä on toisinaan vaikea hahmottaa, kenen kaikkien pitäisi olla tietoisia mistäkin. Olen suunnitellut FITechin sisäisen uutiskirjeen käyttöönottoa, jolloin tieto on halukkaiden saatavilla mahdollisimman laajasti.

        Komppaan myös tuota eAmkin mainitsemaa koordinoinnin tärkeyttä!

        FITechin suurin ongelma tällä hetkellä on opintoihin hakeminen ja opinto-oikeuksien rekisteröinti. Haluaisimme tarjota hakijoille mahdollisimman helppoa hakuprosessia, mutta sen tulisi olla helppo myös yliopistoille. En tiedä, pystyykö RiKe tässä kohtaa tarjoamaan apua, sillä osa ongelmaa on myös monessa yliopistossa käynnissä oleva opintotietojärjestelmien kehittämisprosessi.Kannatan tuota eAmkin ehdotusta. Lisäksi vielä selkeää ja konkreettista kuvausta siitä, mistä palvelussa on kyse ja mistä siinä ei ole kyse. Mitä se tarkoittaa opintopisteiden, HOPSien yms. suhteen. Esimerkit voisivat olla hyviä. Nyt tuntuu olevan paljon vääriä käsityksiä ja hataria mieliuvia, mistä ristiinopiskelussa on kyse. Ajatus roadshowsta on hyvä!
        ISICTUskon vahvistus: moniekosysteemiyhteistyötä voidaan tehdä jopa siirtymäaikana
        Hankekorkeakoulujen järjestelmissä tapahtumassa muutoksia. Savonian jatkaessa nykyisellä, Karelia siirtymässä Peppiin 2019 lopulla ja UEF siinä vaiheessa, kun Pepin kehitysprojekti valmis. Hankekauden aikana pyritään suunnittelemaan ratkaisumalli siirtymäajalle kestävästi
        TUNIKansallisten sopimusmallien hyödyntäminen paikallisen yhteistyön sopimuksia korvaamaan (tehdään nippusopimus, jossa eri verkostot liitteinä hallinnollisesti)Koulutusuudistuksen osana käydään läpi kaikki opetusyhteistyöverkostotRoadmap hankekaudesta siirtymäajan kautta tavoitetilaan paikallisesti
        Exam-pilotitEXAMin yhteistentti.EXAMin ja eri ekosysteemien väliset rajapinnat. - SIsu-talojen kanssa on jo aloitettu yhteistä määrittelyä. - Pepin osalta (ainakin osittain jo) toteutettu - Oodi? Primus/Wilma? Opsu ja Oprek? Yhteiskäyttöpalvelun toimintamallin suunnitteluun osallistuminen?Ohjeita käyttöönoton tueksi.
    2. Hankkeen ja projektiryhmän toimintasuunnitelman päivitys vuodelle 2019
      1. Korkeakoulujen tukimateriaalien työstäminen
        1. Wiki-sivuilla olevien nykyisten ohjeiden läpikäynti
          1. Päivitystarpeiden tunnistaminen
            1. Keskustelussa todettiin, että jo olemassa oleva materiaali on tukenut pilottihankkeita hyvin
            2. Sovittiin, että käydään teksti läpi mm. sopimustekstit huomioiden
            3. ABC-kirjan alkuun tuotetaan johdanto-osio
              1. yleisesittely
              2. ekosysteemikohtainen kehittäminen + keskitetyn palvelun kehittäminen
              3. prosesseihin liittyvät muutokset (esim. ahot)
            4. Arvioidaan roolikohtaista eriyttämistä
            5. Teknisen osuuden lisääminen
            6. Siirtymävaihe vs. tavoitetila -ulottuvuuden lisääminen (sekä substanssi että tekniikka)
            7. koulutusten, opetussuunnittelun ja ajoitussuunnitelmien näkökulma vuosikellona ja aikajanana
              1. jatkuvuusnäkökulma
              2. opetusyhteistyön insentiivinäkökulma
              3. good practises ja lessons learnt -osio
            8. Tueksi paikalliseen viestintään diaesitys (vrt. Samin diat kyselytunnilla huhtikuussa)
          2. Sopiminen päivitysten tekemisestä
        2. Opetusyhteistyön / ristiinopiskelun ABC
          1. Toteutusmallista sopiminen
            1. Sami ja Tapio: johdanto-osio
              1. Sami pähkinänkuori
              2. Tapio: prosessit ja suhde viitearkkitehtuuriin
            2. Petri: kuvat
            3. Anitta: tarjonnan suunnittelu
            4. Satu: saapuvan opiskelijan ohjeet
            5. Juha: lähtevän opiskelijan ohjeet
            6. Lauri: opettajan ohjeet
            7. Liisa: Exam-tenttivierailut
          2. Sisällöistä otsikkotasolla sopiminen
            1. Johdanto: miksi opetusyhteistyötä?
              1. Sopimuksista?
              2. Yleiskuva palvelukokonaisuudesta, mahdollisesti mukaan myös palvelun ylläpitäjätaho?
            2. Toimintatavat ja prosessit
              1. Kohderyhmittäin (opiskelija, opettajat, suunnittelijat, johto...)
              2. Huomioidaan mm. optio-oikeudesta informoiminen (luonnosteltu jo aiemmin kuka laatii, ylläpitää, vastaanottaa tietoa)
            3. Tekniikka
              1. Tiedonsiirron soveltamisohjeet, esim.
                1. Vaikka skeemassa esimerkiksi tietyt tiedot vapaaehtoisia, huomioitava, että opetusyhteistyöverkostoissa voi olla sisällöllisesti sovittu tietojen välittämisestä 
          3. Q&A-osion hyödyntäminen opuksen valmistelussa
          4. Sovittava (osana tukimateriaalin päivittämistä)
            1. Kuka päivittää ABC-kiriaa hankkeen jälkeen
            2. Kuka päivittää Q&A-osiota hankkeen jälkeen
            3. jne.
        3. Ohjevideot
          1. Tarpeellisia, voisi tehdä jo peruskonseptista. Mutta loppukäyttäjille hyödyllisintä siinä vaiheessa, kun pystytään demoamaan ekosysteemin kautta
      2. Kyselytuntien suunnittelu loppuvuodelle
        1. Toiveena ollut, että pilottikokemuksista osio kyselytunneille
          1. Toukokuu vielä vanhalla mallilla, kesäkuusta eteenpäin uusi muoto
          2. Pointtina ratkaisulähtöisyys (miten ratkottu joku akuutti ristiinopiskelun siirtymävaiheen ongelma), ei pilottien yleisesittely. Esimerkiksi:
            1. Kohdekorkeakoulun opetusresursseihin pääsyn kysymys, miten ratkottu eri hankkeissa?
            2. Millä tavoin onnistuttu opetusresurssien jakamisessa korkeakoulusektoreiden välillä? Tarvitaanko erillisiä työsopimuksia vai onko katsottu osaksi olemassa olevaa työsuhdetta. Vai tarvittaisiinko jopa "Sopimus opetusresurssien jakamisesta suomalaisissa korkeakouluissa" 
              1. Tämän valmistelu ei välttämättä riken scopessa, mutta huomioitava jossain vaiheessa opetusyhteistyössä
          3. Huom. opetusyhteistyöhankkeista myös laajemmin kuin rike-pilotit, esim. LiTo
          4. Kesäkuu (3.6.)
            1. Teema: siirtymävaiheen tuki, Case Peppi → CampusOnline, esittelijänä Tapio & N.N. (tekninen toteutusmalli + prosessissa hyödyntäminen
          5. Syyskuu (2.9.)
            1. Teema: osallistujamäärältään laajojen verkkokurssien toteutusmalli opintokokonaisuuden yhteisessä toteutuksessa, Case LiTo
          6. Lokakuu (7.10.)
            1. Teema: Exam-yhteistentti ja tenttivierailut, malli ja kokemuksia, esittelijänä Liisa + N.N.)
          7. Marraskuu (4.11.)
            1. Teema: Oppimateriaalit ja tekijänoikeudet opetusyhteistyössä, Case Climate University: Monialainen digitaalinen oppiminen kestävyyshaasteissa
          8. Joulukuu (2.12.)
            1. Teema: suoritusten siirto siirtymäajan ratkaisumallin tukena ja/tai tietojärjestelmämuutokset siirtymäaikana, case ISICT ja Karelian Peppi-käyttöönotto
      3. Ristiinopiskelun roadshow
        1. Arvioidaan tarvetta ja mahdollista aikataulua, esim.
          1. 4 alueellista tilaisuutta syksyn 2019 aikana, á 3 tuntia
            1. Helsinki
            2. Turku
            3. Oulu
            4. Kuopio
          2. Sisältö
            1. Hankkeen yleisesittely ja sovelluksen, toimintamallin ja sopimusten esittely
            2. Alueellisen pilotin esittely
          3. Tavoitteena yhtäältä laajentaa opetusyhteistyötietoisuutta korkeakouluissa, toisaalta kerätä lisäaineksia riken tukimateriaaleihin (esim. ABC-kiria)
        2. Jatkosuunnittelu oha-verkostojen kanssa
        3. Mahdollisesti Synergian tms. yhteistyöverkostojen kanssa synergiaa ajallisesti
      4. Viestintä
        1. Petri laatinut erinomaisen pohjasuunnitelman
        2. Käsitellään pohjasuunnitelma, työstetään sitä eteenpäin ja tehdään päätökset seuraavista toimenpiteistä
      5. Potentiaaliset tilaisuudet, joihin osallistutaan vuoden 2019 aikana (alla edellisessä projektiryhmän kokouksessa tunnistettu lista, poistettu jo menneet)
        1. 8.-9.5. AMK-päivät Kuopio (Lauri
        2. 15.-16.5. exam-päivät Lappeenranta (Liisa)
        3. 21. - 22.5. kehittämishankkeista virtaa (Sami, Liisa, Lauri, Tapio)
        4. 5. - 6. 6. peda-forum (exam konsortiona) (Liisa)
        5. 4.-7.6. EUNIS 2019, Trondheim (Lauri, Sami)
        6. Peppi-kehittäjäpäivät (13.-14.6.) (Lauri, Tapio)
        7. 31.10. - 1.11. IT-päivät, Aalto (about kaikki)
        8. 5.-6.11. yliopistojen oha-forum Lappeenranta (Sami)
        9. 6.-7.11. SAMK amk-opintoasiainpäivät, Pori 
        10. 14.11. avoimen yliopiston ja amkin neuvottelupäivät, rike + eAMK (Anitta, Sami?)
        11. 26.-27.11. exam-lähipäivät (Liisa)
        12. Muuta
          1. IAM-verkosto?
          2. Syksyllä lisäksi sopimusten käyttöönottoon liittyviä mahdollisia tilaisuuksia?
        13. Pilotit
          1. eAMK: 5.-6.9. yhteispäivä, paikka ei vielä tiedossa
          2. ISICT, ei tilaisuutta tiedossa
          3. Fitech, tiedustellaan myöhemmin
          4. Tampere3, Sami hoitaa
    3. Muut asiat
      1. Ei muita asioita
    4. Projektiryhmän seuraava lähipäivä
      1. ti 27.8. Tampere (Lauri laittaa kutsun)
    5. Työpajan päätös
      1. Päätettiin klo 14.25
  • No labels

1 Comment

  1. HUOM!
    Kohta 13. eAMK-yhteispäivä on muuttunut, tulee olemaan 28.8. ja yksipäiväinen. Päivälle toivotaan RiKe-esitystä. Paikka vielä avoin.