Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) keskusteli kokouksessaan 13.12.2019 Tieteellisten seurain valtuuskuunnan (TSV) koordinoimasta työstä jossa laaditaan avoimen oppimisen linjauksia. KOOTuki päätti kokouksessaan kommentoida linjausluonnoksia. KOOTuen kommentti alla on koostettu tämän sivun ja kokouksessa 30.1.2020 käydyn keskustelun pohjalta.

Luonnos KOOTuen kommenteista (30.1.2020)

Tieteellisten seurain valtuuskunnan koordinoimana linjatut avoimen oppimisen periaatteiden luonnokset ovat kannatettavat ja rohkaisevat toimintaan. Korkeakoulujen yhteinen digivisio edellyttääkin kehittämistä avoimen oppimisen alueella korkeakoulutuksessa. Avoimen oppimisen teemat ylittävät tietysti koulutusasteita.

Tuekseen nämä periaatteet ja tavoitteet tarvitsevat suosituksia sekä yhteisesti sovittuja toimenpiteitä jotka tuottavat jaettuja käytänteitä tälle alueelle. Olisi hyvä avata mitä yhteisiin periaatteisiin sitoutuminen käytännössä tarkoittaa korkeakouluille, opettajille ja oppijoille. 

Keskeisinä teemoina linjauksissa ja toimenpiteissa KOOTuki-ryhmä näkee muun muassa aineistojenhallinnan, meritoitumisen, inmateriaalioikeudet. Näiden osalta luonnoksessa voi olla myös keskenään sidonnaisia kokonaisuuksia, joiden jatkotyöstö on tärkeää. Esimerkkinä tästä voisi toimia yleisesti avoimuuden ja periaatteen 3 mainitsemien tekijänoikeuksien välinen lähtökohtainen ristiriita. Linjausten ja toimenpiteiden osalta on tärkeä tunnistaa opetuksessa käytettäviä aineistoja synnyttävän avoimen tieteen ja TKI-toiminnan sekä tutkimukseen perustuvan opetuksen ja oppimisen kytkennät syvällisesti.

On huomioitava että toteutus (toimenpiteet) vaatii todennäköisesti paljon resursseja, mutta linjauskeskustelu on silti hyvä käydä korkeakoulujen ja niiden sidosryhmien kanssa. Tukipalveluiden tuottaminen tähän laajaan kokonaisuuteen vaatii pitkäjänteistä rahoitusta ja yhteistä muotoilua jotta jaettu palvelukerros oikeasti kytkee toimijat ja toiminnan.

Periaateluonnokset kommentoinnin ajankohtana (7.1.2020) 

Avoimen oppimisen linjaus jakautuu kahteen osioon: avoimet oppimateriaalit ja avoimet opetuskäytännöt. Linjaus työstetään site, että ensiksi valmistellaan avointen oppimateriaalien osio ja avoimiin opetuskäytäntöihin palataan tämän valmistumisen jälkeen. Periaatteet ovat yhteiset linjauksen eri osioille, mutta kummallakin on omat tavoitteet ja toimenpiteet. Ajantasainen luonnos avoimen oppimisen osalinjauksesta TSV:n materiaaleissa: https://docs.google.com/document/d/1t_4WPVgZf6uwhUkSt9bzA5cuqxEZSD3QvF7j8sK5Vic/edit

Strategiset periaatteet

Noudatamme avointa oppimista edistäessämme seuraavia periaatteita:

Periaate 1: Edistämme laadukkaasti ja vastuullisesti tuotettua sekä avoimesti saatavilla olevaa opetusta sekä oppimateriaaleja. 

Periaate 2: Arvostamme avoimen opetuksen ja avoimien oppimateriaalien kehittämiseen käytettyä työpanosta.

Periaate 3: Kunnioitamme kaikkien tekijöiden tekijänoikeuslaissa määritettyä oikeutta itse tekemiinsä materiaaleihin ja huomioimme tekijänoikeudet jo opetusta tai oppimateriaalia suunniteltaessa.

Kts. lisää periaatteiden soveltamisesta TSV:n dokumentaatiosta

Tavoitteet

Vuoteen 202x mennessä toteutamme seuraavat tavoitteet:

Tavoite 1: Avoimien oppimateriaalien hyödyntäminen ja jatkokehittäminen on oikeudellisesti toteutettavissa.

Tavoite 2: Avoimien oppimateriaalien laatiminen, hyödyntäminen, julkaiseminen, jatkokehittäminen ja arkistointi on teknisesti toteutettavissa.

Tavoite 3: Avoimia oppimateriaaleja laaditaan ja yhteiskehitetään yhteisten käytäntöjen ja kriteerien mukaan vastuullisesti.

Tavoite 4: Avoimien oppimateriaalien laatimiseen ja niiden kehitystyöhön osallistumiseen on toiminnallisia ja taloudellisia resursseja sekä kannusteita. 

Tavoite 5: Oppimateriaalien avaamiseen liittyviin oikeudellisiin ja käytännöllisiin kysymyksiin on saatavilla suositukset, ohjeistusta ja koulutusta.

Tavoite 6: Tietoa avoimista oppimateriaaleista on yleisesti saatavilla sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Kts. lisää tavoitteiden toimenmpide-ehdotuksista TSV:n dokumentaatiosta

  • No labels

2 Comments

  1. Kommentit luonnoksiin pyydetään jättämään sivun kommentointitoimintoa käyttäen.

  2. Kommentit / Jussi-Pekka Pispa:

    • Tuleeko näille joku selitysosio, jossa näitä avataan vaikka esimerkkien kautta? Voisi olla tarvetta
    • Tavoite 1: Tämä osalta on epäselvää mitä tämä oikeasti tarkoittaa. Voisiko tätä selventää? Tarkoittaako tämä jotain lakia tai yhteistä työsopimuspohjaa tms?
    • Tavoite 2: Pitäisikö olla myös ylläpitäminen vai pitääkö tuo jatkokehittäminen sen sisällään?  Ylläpito on kevyempää kuin jatkokehittäminen. Oletan, että kyllä.
    • Tavoite 5: Pitäisikö lisäksi olla yhteiset käytänteet? Tällä tarkoitan vakiintuneita menettelytapoja esim. työsopimukseen kirjattuja asioita ja sitä miten näitä voidaan hyödyntää. Ellei yhteisiä käytänteitä ole, niin avoimen materiaalin osalta pitää aina tapauskohtaisesti selvittää miten sen osalta toimitaan
    • Pitäisikö yksi tavoite olla: Avoimen oppimateriaalien jakeluun on olemassa yhteinen materiaalin jakeluympäristö.