You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 44 Next »

1.Johdanto

Korkeakoulujen  yhteinen  VIRTA-opintotietopalvelu otettiin käyttöön 2014. Palvelun rakentamisen ajurina olivat muutokset korkeakoulujen yhteishaussa ja yhteisen sähköisen haku- ja valintajärjestelmän  Opintopolku.fi-palvelun käyttöönotto. Tuolloin voimassa olleen lain 1058/1998  6 d §:n mukaan VIRTA-opintotietopalvelusta on luovutettu tietoja lakisääteisiin käyttötarkoituksiin ja opetus- ja kulttuuriministeriö on tuottanut tietovarannosta koulutuksen ja tutkimuksen arvioinnin, kehittämisen, tilastoinnin sekä muun seurannan ja ohjauksen edellyttämiä tietoaineistoja. Lisäksi tietoja on luovutettu rekisterinpitäjän luvalla tai toimeksiannosta käytettäväksi erilaisissa oppijan palveluissa sekä tutkimuskäytössä. VIRTA-opintotietopalvelun tietoja on voinut hyödyntää suoraan rajapintojen kautta teknisellä rajapinnalla tai VIRTAsta tehtävinä määrämuotoisina tietopoimintoina. VIRTA-opintotietopalveluun on mahdollista integroitua teknistä rajapintaa käyttämällä joko VIRTAn ulkoista ws-rajapintaa tai vuodesta XXX alkaen Kansallisen Palveluväylän kautta. VIRTA-opintotietopalvelun teknisestä ylläpidosta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta CSC - Tieteen tietotekniikan keskus.

Vuoden 2018 alussa otettiin käyttöön KOSKI-palvelukokonaisuus, josta vastaa Opetushallitus. KOSKI-palvelun yhteydessä toimii opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelu, jonka kautta voidaan yhdistää ja luovuttaa tietoja ylioppilastutkinnoista alkaen vuodesta 1990, korkeakoulututkintoja ja -opintosuorituksia sekä opiskeluoikeuksia pääsääntöisesti alkaen vuodesta 1995 sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja korkeakoulutuksen haku- ja valintatietoja. VIRTA-tietovaranto toimii korkeakoulujen osalta KOSKI-palvelun tietolähteenä. Kansalaiset voivat katsella ja jakaa KOSKI-palvelussa olevia opintotietojaan Oma Opintopolku -palvelun kautta.

Opetushallitus vastaa tietovarannon ja luovutuspalvelun ylläpidosta ja tietojen luovuttamisesta.

Tällä hetkellä voimassa olevassa laissa valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä (884/2017) säädetään tietojen luovuttamisesta korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta ja opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelusta seuraavasti:

  • 26 § Tietovarannosta luovutetaan opiskelijavalintarekisterin käyttöön ne tietovarantoon tallennetut 25 §:ssä tarkoitetut tiedot, jotka 19 §:n mukaan voidaan tallentaa opiskelijavalintarekisteriin. (26.4.2019/568)

    Korkeakoulu päättää muusta tietojen luovuttamisesta tietovarannon kautta ja vastaa luovutuksen lainmukaisuudesta. (26.4.2019/568)

    Opetus- ja kulttuuriministeriö voi tuottaa tietovarannosta koulutuksen ja tutkimuksen arvioinnin, kehittämisen, tilastoinnin sekä muun seurannan ja ohjauksen edellyttämiä tietoaineistoja.

  • 28§ Opetushallitus ylläpitää opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelua, jolla tässä laissa mainituissa rekistereissä ja tietovarannoissa olevia henkilön tietoja yhdistetään ja tarjotaan keskitetysti hänen itsensä nähtäväksi ja käytettäväksi sekä luovutetaan tietojen saamiseen oikeutetuille.

    Opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelun avulla luovutetaan:

    1) perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon sisältyviä 7–9 §:ssä tarkoitettuja tietoja, lukuun ottamatta 9 §:n 2–5 momentissa tarkoitettuja tietoja;

    2) ylioppilastutkintorekisteriin sisältyviä 14 §:n 2 momentissa tarkoitettuja tietoja;

    3) opiskelijavalintarekisteriin sisältyviä 19 §:ssä tarkoitettuja tietoja; sekä

    4) korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon sisältyviä 25 §:ssä tarkoitettuja tietoja.

  • 29§ ...Tässä laissa tarkoitettuihin rekistereihin ja tietovarantoihin sisältyviä tietoja voidaan luovuttaa viranomaiselle opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelun avulla viranomaisen lakiin tai laissa säädettyyn tehtävään perustuvan tiedonsaantioikeuden nojalla.

    Viranomaiset saavat palvelusta tietoja teknisen käyttöyhteyden avulla. Opetushallitus voi avata teknisen käyttöyhteyden sellaiselle viranomaiselle, jolla tämän tai muun lain nojalla on oikeus käsitellä tietoja. Viranomaisen on tietoja pyytäessään ilmoitettava Opetushallitukselle tietojen käyttötarkoitus ja muut tiedon luovuttamisen edellytysten selvittämiseksi tarpeelliset seikat sekä selvitys siitä, että tietojen suojauksesta huolehditaan asianmukaisesti....

Lainsäädännössä tapahtuneet muutokset ja OPH:n ylläpitämän KOSKI-palvelun käyttöönotto ovat luoneet tilanteen, jossa korkeakoulujen tietoja tällä hetkellä luovutetaan sekä suoraan VIRTA-opintotietopalvelusta että KOSKIn opinto- ja tutkintotietojen luovutuspalvelun kautta. Lainsäädännössä tietojen luovuttaminen on annettu KOSKIn luovutuspalvelun tehtäväksi. Tämän selvityksen tarkoituksena on kuvata nykyinen, suoraan VIRTAsta tehtävä tietojen käyttö ja tuottaa eri palvelujen ja tietopoimintojen osalta informaatiota jatkotoimenpiteitä ja etenemisaikataulua koskeva päätöksenteon pohjaksi.

2. Nykytilan kuvaus

  1. VIRTA-tietojen käyttö
  2. CSC
    1. Lyhyt yleisesittely
    2. kuvaus rajapintakäytöstä ja erillisistä poiminnoista
    3. Viranomaiskäyttö ja ei viralliset omaiset
    4. Lupa-/toimeksiantoprosessit
  3. OPH
  4. Viranomaistiedonkeruut: OKM, Tilastokeskus, OPH, Vipunen ja muu raportointi
  5. Palvelukohtaisia huomioita sisällöllisesti, teknisesti ja aikataulullisesti
    1. KELA (lyhyt kuvaus)
      1. Tietopoiminnat
        1. Lyhyt kuvaus ja kypsyystaso
      2. Rajapinnat
        1. Lyhyt kuvaus ja kypsyystaso
      3. Huomioita
    2. VALVIRA
      1. Tietopoiminnat
      2. Rajapinnat
    3. Opintopolku
    4. KOSKI
    5. Operatiiviset palvelut: ARVO, OILI, PURO
    6. HY
    7. Kaupalliset toimijat: Caleidon Oy / Tuudo ja OP PIVO
    8. Ei-viranomaiskäyttäjät
    9. Kansalaisen näkymä tietoihin

4. Viranomaistiedonkeruut: OKM, Tilastokeskus, OPH, Vipunen ja muu raportointi

Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-opintotietopalvelua on hyödynnetty tiedonkeruiden tietoaineistojen lähteenä tietovarannon käyttöönotosta 2014 lähtien. Korkeakoulut ovat vastuussa tiedon oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta siirtämällä VIRTA-opintotietopalveluun opintorekisteriensä keskeiset tiedot. Tarkistustiedostojen avulla korkeakoulut voivat varmistaa tiedonkeruuaineiston oikeellisuuden.

Erilaisia tiedonkeruita tehdään muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriölle, Tilastokeskukselle ja Opetushallitukselle yhteisesti sovitun vuosikellon mukaisesti: https://confluence.csc.fi/x/Q4PhAg 

Opetus- ja kulttuuriministeriölle poimitaan monia tietoja, jotka esitetään tilastointipalvelu Vipusessa ja kirjautumisen takana olevassa EXTRA-Vipunen palvelussa. Suurimpina poimintoina muun muassa opintopistetiedonkeruu (AMK & YO), avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat, maahanmuuttajien valmentava koulutus (AMK), tutkinnot osat avoimessa yliopisto-opetuksessa ja erillisinä opintoina (YO), opettajatiedonkeruu (AMK & YO), 55 op suoritukset (AMK & YO) sekä opinnäytetyöt (AMK).

Tilastokeskukselle poimitaan muun muassa tammikuussa tiedot kaikista edellisenä vuonna valmistuneista tutkinnoista. Lokakuussa toteutetaan poiminta läsnäolevista opiskelijoista. Myös opetus- ja kulttuuriministeriöön toimitetaan sekä tutkinto- että opiskelijatiedonkeruun tiedot ennakkotietoina. Tilastokeskukselle poimitaan myös erillisenä poimintana tiedot opettajien erillisistä pätevyyksistä.

Opetushallitukselle kerätään tietoa koskien kansainvälisiä opiskelijaliikkuvuusjaksoja suomalaisista korkeakouluista. Tiedot julkaistaan tilastointipalvelu Vipusessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle on toteutettu myös tarpeen mukaan vuosikellon mukaisten poimintojen lisäksi erilaisia kertaluonteisia poimintoja.

5. Palvelukohtaisia huomioita sisällöllisesti, teknisesti ja aikataulullisesti

VIRTA-opintotietopalvelusta tehdään erilaisia tietopoimintoja ja osa palveluista käyttää tietovarannon tietoja suoraan rajapinnan kautta. Tässä selvityksessä löytyy tarkemmin kuvattuna erityisesti Kelan ja Valviran tietotarpeet, koska kyseisille toimijoille tehdään erilaisia poimintoja sekä he käyttävät myös suoraa rajapintayhteyttä.

VIRTA-tietojen käytöstä voidaan viranomaiskäytön lisäksi sopia myös toimeksiantojen ja lupaprosessien kautta. 

Kela

Kansaneläkelaitoksella (KELA) on lakisääteinen oikeus saada salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä maksutta opintotuen täytäntöönpanoa varten.  Näitä tietoja ovat muun muassa opetus-ja kulttuuriministeriön tietovarannosta opiskelijoiden tunnistamista ja yksilöintiä koskevat tiedot sekä opiskelijoiden opintoja ja opintojen seurantaa varten koskevat tiedot.

Kela saa korkeakouluopiskelijoiden opiskelutiedot korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-opintotietopalvelusta kerran kuukaudessa. Kyseiset tiedot sisältävät opiskelijoiden läsnä- ja poissaolotiedot, valmistumistiedot ja opiskelun keskeyttämistiedot. Kerran vuodessa toimitetaan myös korkeakouluopiskelijoiden opintosuoritustiedot Kelaan opintojen edistymisen seurantaa varten. Tietopoimintojen lisäksi KELA tarkastelee opiskelijoiden tietoja rajapinnan kautta etuuksien käsittelyä varten.

Tietopoiminnat

Kuukausipoiminnat

Kelalle on tehty tietopoimintoja VIRTA-opintotietopalvelusta vuodesta 2017 (tarkistettava) lähtien. CSC toimittaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista saatavat opintotiedot kerran kuukaudessa Kelaan. Tietojen perusteella Kelassa tehdään opintotuen lakkautusratkaisuja tai muodostetaan maksuesteitä. Lisäksi tietoja käytetään opintolainavähennyksen ja -hyvityksen ratkaisuissa. Alkuun tietopoiminnat toteutettiin manuaalisesti, mutta on nykyisellään automatisoitu.

Edistymisen seuranta

Edistymisen seurannan poiminta tehdään vuosittain syksyisin. Edistymisen seurannan poiminnan avulla KELAssa seurataan opintojen edistymistä ja sitä, että opintotuen maksamista voidaan jatkossakin jatkaa. Kelalle toteutetaan ennakkopoiminta muutama viikko ennen varsinaista edistymisen seurannan poimintaa, jotta voidaan tarkistaa että kaikki tiedot ovat kunnossa varsinaista poimintaa varten. Tarvittaessa CSC:llä tehdään myös erilaisia testitapauksia Kelan käyttöön. 

Edistymisen seurannan prosessi CSC:n ja Kelan välillä on jo vakiintunut prosessi, eikä tällä hetkellä ole muutostarpeita näkyvissä kyseisten poimintojen osalta. Mahdollisia lisätarpeita ei ole tällä hetkellä tiedossa, mutta muun muassa korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämisvastuu ja terveydenhoitomaksun kerääminen on siirtymässä Kelalle 1.1.2021 alkaen, joten keskustelua seurataan onko tällä muutoksella vaikutuksia VIRTA-opintotietopalveluun.

Rajapinnat ja käyttöliittymä

Kela on käyttänyt VIRTA-tietoja virkailijakäyttöliittymän kautta tarkastellakseen opiskelijoiden opiskelutietoja 1.1.2018 lähtien. Etuuksien käsittelyä varten Kelan kyseltävissä ovat soveltuvin osin korkeakouluopiskelijoiden läsnä- ja poissaolotiedot, opintosuoritukset, opiskeluoikeudet, tutkinnot ja ulkomaan opiskelujaksot. Kelan tarkasteltavana ovat kaikkien Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opintotiedot lukuun ottamatta Högskolan på Ålandia. Kela on tehnyt vuonna 2018 yhteensä noin 170 000 kyselyä VIRTA-opintotietopalvelusta. Yhdellä kyselyllä tarkoitetaan yhtä hakua rajapinnan kautta joko henkilötunnuksella tai oppijanumerolla.

Valvira

Laki ja asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä määräävät, että laillistettu, luvan saanut tai nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö on oikeutettu toimimaan asianomaisessa ammatissa ja käyttämään asianomaista ammattinimikettä. Laillistetun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia tilapäisesti myös kyseiseen ammattiin opiskeleva kyseistä ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutetun laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena. Terveydenhuollon ammatillisten pätevyyksien vahvistamisen tavoitteena on edistää potilasturvallisuutta sekä terveydenhuollon laatua varmistamalla, että terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitoiminnan edellyttämä koulutus, muu riittävä ammatillinen pätevyys ja ammattitoiminnan edellyttämät muut valmiudet. Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa terveydenhuollon ammattia Suomessa sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille terveydenhuollon ammattihenkilöille ja ylläpitää valtakunnallista terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriä.

Korkeakoulut toimittavat lainsäädännön velvoittamana Valviralle pätevyyksien vahvistamiseen liittyviä opintosuoritustietoja. Valvira tarvitsee tietoa suoritetuista tutkinnoista, keskeytyneistä opinnoista ja opinto-oikeuksien menetyksistä kaikista Valviran valvonnan piiriin kuuluvista ammattiryhmistä.

Valviran tietotarpeet ovat edellyttäneet VIRTA-opintotietopalvelun pätevyyskoodiston laajentamista terveydenhuollon ja sosiaalihuollon pätevyyksillä ks. Tietovarannon koodistot#P%C3%A4tevyys,Beh%C3%B6righet

Pätevyyskoodiston käyttöönotto on edellyttänyt yhteisistä kirjaamistavoista sopimista korkeakoulujen kesken. Pätevyystieto viedään tietovarantoon opiskelijalle jonkun opintosuorituksen ominaisuutena. Pätevyyskoodiston käyttöönotto on osin vielä kesken.

Tietopoiminnat

Valvirallle muodostetaan päivittäin siirtotiedosto lääketieteen ja farmasian opintojen aikaisista pätevyystiedoista.

Rajapinnat ja käyttöliittymä

Valvira tarkastelee VIRTA-tietoja rajapinnan kautta omasta käyttöliittymästään. Valvira tarvitsee tiedon sekä suoritetuista tutkinnoista ja saavutetuista pätevyyksistä sekä tiedon tiettyjen terveydenhuollon koulutusten opiskelunaikaisista pätevyyksistä. Valviran tietotarpeena on lisäksi ko. koulutuksiin liittyen tiedot opintojen keskeytyksestä, läsnä- ja poissaoloista sekä opiskeluoikeusajan päättymisestä. Valvira myöntää muun muassa ammattioikeuden ammattiin johtavan koulutuksen/tutkinnon perusteella. Valviralle toteutetaan tarvittaessa testitapauksia käyttöliittymän toiminnan varmistamiseen. Valvira on tehnyt vuonna 2018 yhteensä noin 70 000 kyselyä VIRTA-opintotietopalvelusta. 

Opintopolku

Opintopolku.fi -portaali on Opetushallituksen ylläpitämä haku - ja valintapalvelu. Suomalaiset oppilaitokset, mukaan lukien korkeakoulut, ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi -palvelulla on lakisääteinen oikeus VIRTA-opintotietopalvelun tietojen käyttöön.

Tietopoiminnat

Opintopolku -palvelulle ei tehdä erillisiä tietopoimintoja VIRTA-opintotietopalvelusta.

Rajapinnat ja käyttöliittymä

Opintopolku -palvelusta on tehty yli 1 000 000 kyselyä sekä vuonna 2018 että 2019.

KOSKI

KOSKI-palvelukokonaisuus on otettu käyttöön 1.1.2018 alkaen. KOSKI-palvelukokonaisuudella on lakisääteinen oikeus VIRTA-opintotietopalvelun tietojen käyttöön.

Tietopoiminnat

Koski-palvelulle ei tehdä erillisiä tietopoimintoja VIRTA -opintotietopalvelusta. Entä ETK?

Rajapinnat ja käyttöliittymä

KOSKI-palvelukokonaisuudessa käytetään VIRTA-Opintotietopalvelun tietoja rajapinnan kautta. Tietoa haetaan muun muassa tutkinnoista, opiskeluoikeuksista ja opintosuorituksista. KOSKIa käyttävät eri viranomaiset kuten Eläketurvakeskus, Kela ja Maahanmuuttovirasto. Myös kansalaiset voivat kirjautua palveluun tarkastelemaan omia opintotietojaan ja jakaa tietoa esimerkiksi työnantajille. KOSKIsta on tehty vuoden 2019 aikana lähes 5 000 000 kyselyä VIRTA-opintotietopalvelusta.

Operatiiviset palvelut

VIRTA-tietoja käytetään myös oppijalle tarkoitetuissa erilaisissa operatiivisissa palveluissa kuten lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu OILIssa, opetushallinnon vaikuttavuuspalvelu ARVOssa, suoritustietojen tarkasteluun tarkoitetussa Puro palvelussa, opiskelijaliikkuvuutta tukevassa PURO-palvelussa sekä kansainvälisesti opintoja siirtävässä EMREX-palvelussa. ARVO-palvelulla on lakisääteinen oikeus tietojen käyttöön.

Tietopoiminnat

Puro-palvelulle tehdään suoritustietojen tietopoimintoja VIRTA-opintotietopalvelusta raportointitarkoituksia varten.

Rajapinnat ja käyttöliittymä

Operatiiviset palvelut tarkastelevat VIRTAn tietoja teknisen rajapintayhteyden kautta. Varsinaista omaa käyttöliittymää VIRTA-tietojen tarkasteluun ei ole vaan VIRTA-tietoja luetaan palveluissa osana toimintaa. OILI-palvelu tarkastelee muun muassa opiskelijoiden opiskeluoikeuksia, lukukausi-ilmoittautumisia ja mahdollisesti jo maksettua ylioppilaskunnan jäsenmaksua. ARVO-palvelun osalta opiskelijan HAKA-kirjautumisen avulla haetaan henkilön opiskeluoikeuteen liittyviä tietoja VIRTA-opintotietopalvelusta taustatiedoksi opiskelijapalautekyselyjen (AVOP-kyselyn ja kandipalautteen) vastaajatunnuksen luomiseksi ja sähköisen palautteen antamisen mahdollistamiseksi. Puro-palvelussa tarkasteltavana ovat VIRTA-opintotietopalvelusta saatavat opiskelijoiden omat suoritus- ja tutkintotiedot. EMREX palvelu hyödyntää VIRTA-tiedoista erityisesti henkilötietoja, suoritustietoja, opiskeluoikeuksia ja kv-liikkuvuustietoja. Erilaista testidataa tuotetaan etenkin muun muassa OILI-palvelulle korkeakoulujen virkailijoiden testatessa ilmoittautumisen toimivuutta opiskelijan näkökulmasta sekä uusien toiminnallisuuksien käyttöönottovaiheissa. Kyselyjen määrästä kertoo, että esimerkiksi OILI-palvelu on tehnyt 330 000 kyselyä VIRTA-opintotietopalvelusta vuoden 2018 aikana päivitetään 2019.

Kaupalliset toimijat: Caleidon Oy / Tuudo ja OP Pivo

TUUDO on suomalaisen Caleidon Oy:n kehittämä mobiilisovellus ja siihen liittyvä www-selaimella käytettävä palvelu, jonka avulla oppijat voivat mm. tarkastella omia opintosuorituksiaan, ilmoittautua opetukseen ja hallita henkilökohtaisia lukujärjestyksiään. TUUDOn toiminta-ajatus on tarjota moderni sähköinen asiointikanava sekä viestintäväline oppijoiden ja korkeakoulujen välistä yhteydenpitoa varten. TUUDOn käyttö oppijan omien tietojen tarkastelemiseksi perustuu sekä oppijan että korkeakoulun osalta vapaaehtoisuuteen. 

Pivon digitaalinen opiskelijakortti on osa Pivo-sovellusta, joka on saatavilla ilmaiseksi kaikkien pankkien asiakkaille.

Tietopoiminnat

Kaupallisille toimijoille ei ole tehty erillisiä tietopoimintoja VIRTA-opintotietopalvelusta.

Rajapinnat ja käyttöliittymä

Oppija näkee TUUDO-palvelussa VIRTA-opintotietopalveluun tallennetut, itseään koskevat tietonsa (kiinnostuksen kohteena erityisesti opintosuoritukset). Oppija päättää itse, käyttääkö hän TUUDOa tietojensa katseluun. Tiedonsaanti edellyttää oppijan henkilöllisyyden varmentamista esimerkiksi pankkitunnuksilla tai HAKA-tunnistautumisella. Palvelussa käytetään pääasiallisesti VIRTA-opintotietopalvelun osalta henkilötietoja, suoritustietoja, opiskeluoikeus-tietoja ja lukukausi-ilmoittautumisen tietoja. TUUDO-palvelu on vuoden 2018 tehnyt noin 110 000 kyselyä VIRTA-opintotietopalvelusta.

Opiskelija voi hyödyntää Pivo-palvelun mobiilisovelluksessa VIRTA-opintotietopalveluun tallennettuja, itseään koskevia opiskeluoikeus- ja ilmoittautumistietojaan sekä tietoa opiskelijajärjestön jäsenmaksun maksamisesta. Pivo-sovelluksessa opiskelija voi tarkastella omia tietojaan ja näyttää asiakaspalvelutilanteissa mobiililaitteestaan digitaalisen opiskelijakorttinsa todentaakseen oikeutensa opiskelijaetuihin. Pivo on aloittanut VIRTA-tietojen käytön vasta helmikuussa 2019, mutta kyselyitä aloitusvuonna on tehty jo noin 380 000 kappaletta. Kehittämistarpeita ei ole tällä hetkellä tiedossa.


Pitäiskö näissä rajapintajutuissa lukea lyhyemmin? Tämän selvityksen kannalta oleellista on, että rajapinnasta luovutetaan tarvittavat tiedot eikä muutoksiin ole ollut tarvetta - eli kypsyysaste on hyvä

Tässä kuvattuna rajapintahakujen määrä VIRTA-opintotietopalvelusta vuoden 2019 aikana viranomaistaho- ja palvelukohtaisesti eriteltynä. Yhdellä kyselyllä tarkoitetaan yhtä hakua rajapinnan kautta joko henkilötunnuksella tai oppijanumerolla.

6. Yhteenveto



VIRTA-tietovarannon tietojen luovutuksia tapahtuu sekä ws-rajapintaa pitkin että manuaalisin tietopoiminnoin. VIRTA-tietovarannosta tehdään tietopoimintoja säännöllisen aikataulun mukaan sekä tarvittaessa erilisistä tilauksista. Mikäli kaikki tietojen luovutuksen haluttaisiin tehdä KOSKI-luovutuspalvelun kautta, olisi se järkevää vaiheistaa. Tarkoituksenmukaisinta olisi tuottaa kaikki uudet VIRTA-tietoja koskeva tietojen luovutukset KOSKI-luovutuspalvelun kautta. Tällöin myös tietojen luovuttamiseen liittyvä lupahallinto helpottuisi sekä korkeakoulujen että viranomaisten näkökulmasta. Ensimmäisessä vaiheessa tulee uudet tekniset rajapintayhtedet tehdä KOSKIn kautta. Erillisten tietopoimintojen osalta on syytä tehdä poimintakohtainen arviointi, jonka perusteella tehdään OPTIETORissa päätös siitä, miten ja kenen toimesta poiminnat suoritetaan.

Olemassa olevien tietoluovutusten osalta tulisi laatia realistinen aikataulu yhdessä tietoja hyödyntävän viranomaisen kanssa. Tähän muutokseen vaikuttaa toisaalta tekninen toiminnallisuuden muutos ja rajapintaan liittyvät toimet sekä sopimuksellinen näkökulma, jossa viranomaisen ja Opetushallituksen välille tulee laatia tietopalvelusopimus. Näihin molempiin tulee varata aikaa.

KOSKI-luovutuspalvelun kautta tapahtuvien tietojen luovutusten näkökulmasta toteutusvaihtoehtoja on kaksi. Nykyisen sisäistä VIRTA-rajapintaa KOSKI-palvelun suuntaan laajennetaan mahdollistamaan monipuolisempia hakutoimintoja. Toinen vaihtoehto voisi olla VIRTA-tietovarannon tietosisällön päivittäinen kopiointi osaksi KOSKI-palvelun tietovarantoa. Tässä vaihtoehdossa päivittäisen kopioinnin yhteyteen voitaisiin rakentaa samantyyppinen tiedon versiointi kuin millainen KOSKI-tietovarannossa on tällä hetkellä käytössä. Lähtökohta molemmissa tapauksissa on vähentää manuaalista tiedonprosessointia VIRTA-KOSKI väliltä.





  • No labels