Organisaatioiden omia ohjaita taidejulkaisuiden kirjauksista

TAITEELLISEN TOIMINNAN RAPORTOINNIN PERIAATTEITA

  • Taiteellisen toiminnan tulee liittyä henkilön toimenkuvaan korkeakoulussa. Taiteellisen toiminnan liittyminen henkilön toimenkuvaan tarkoittaa, että toiminta kuuluu henkilön työsuunnitelmaan tai siitä on sovittu esihenkilön kanssa esimerkiksi kehityskeskusteluissa.
  • Tuntiopettajan osalta erillinen tarkennus käsikirjassa: "Siltä osin kun taiteellisesta toiminnasta ei ole sovittu työnantajan kanssa ja tämä taiteellinen toiminta muodostaa henkilön pääasiallisen korkeakoulun ulkopuolisen toimenkuvan, niin tätä taiteellista toimintaa ei huomioida tiedonkeruussa. Tämänlainen tilanne saattaa olla esimerkiksi sivutoimisen tuntiopettajan kohdalla."

LINJAUKSET

KAIKKIA TAITEENALOJA KOSKEVIA LINJAUKSIA

Tukitoiminnoissa työskentelevän henkilön kirjaukset

Käsitelty xx.xx.xxxx kohta x

Päätös. Esim. Graafinen suunnitelu. Linjaus odottaa

Ks. graafinen suunnittelu

Monimediaopettajan/multimediaopettajan kirjaukset

Käsitelty 1.3.2022 kohta 5.1., 18.5.2022 kohta 5.1.

Monimediaopettajan kirjausten liityttävä ko. henkilön keskeiseen asiantuntemukseen korkeakoulussa ja kirjauksen tulee perustua esihenkilön kanssa kehityskeskustelussa tms. tehtyyn suunnitelmaan.

Esimerkkitapaus: Multimedian yliopisto-opettajan musiikkivideo ja kasettijulkaisu, roolien määrä

Käsitelty 24.11.2022 kohta 4.2

Kysymys: "Multimedian yliopisto-opettaja, jolle kuuluu audiovisuaalinen mediakulttuurin opetus, käy esiintymässä oman bändin kanssa Tampereella ja Helsingissä. Sama henkilö tekee musiikkivideon ja kasettijulkaisun oman yhtyeen kanssa, missä sävellys, sanoitus, ohjaus, leikkaus ja miksaus on hänen tekemiään. Esimies on hyväksynyt nämä taiteelliset tuotokset osaksi opetushenkilökunnan kokonaistyöaikaa (tuotoksina/tuotosten määrinä/tunteina/prosentteina), koska kaikki liittyvät ko. opettajan ammattitaidon ylläpitämiseen. Kuuluvatko nämä OKM tiedonkeruuseen?"

Vastaus: Multimedian yliopisto-opettajan oman bändin kanssa esiintymiset eivät kuulu tiedonkeruuseen, ei myöskään säveltäminen ja sanoitus koska ne eivät kuulu ko. opettajan substanssiosaamiseen korkeakoulussa tehtävään opetustyöhön. AV- ja multimediaopettajan osalta vain leikkaus (editointi) ja miksaus ovat tässä tapauksessa perusteltuja rooleja, jotka voidaan ilmoittaa tiedonkeruuseen.

Mainoksiin liittyvät teokset

Käsitelty 2.5.2022 kohta 3.11.

Voidaan kirjata, mikäli mainoksessa ei mainosteta korkeakoulun omaa toimintaa (esim. opiskelijahaut). Esimerkikki kirjattavasta julkaisusta: ääninäyttelijän tuotos ulkopuolisen tilaajan mainoksessa. Ääninäyttely kuuluu henkilön asiantuntemukseen korkeakoulussa, sovittu osana ammatillista kehittymistä.

Kirjaus samalle tekijälle useammasta organisaatiosta

Käsitelty 4.11.2021 kohta 5c

Mikäli henkilö on töissä kahdessa eri korkeakoulussa, taidejulkaisu voidaan kirjata vain yhdelle organisaatiolle. 

ARKKITEHTUURI

ELOKUVA

Videotervehdys, esim. korkeakoulun joulutervehdys

Käsitelty 1.3.2022 kohta 5.2.

Voidaan kirjata mikäli ei katsota olevan markkinointimateriaali, tekijätiedot ovat näkyvillä ja video on julkaistu organisaation hallitsemassa kanavassa, esim. virallinen YouTube-tili.

ESITTÄVÄ TAIDE, teatteri, tanssi, sirkus

Saman teoksen esitys uudessa kontekstissa

Käsitelty 14.9.2022 kohta 6.

Teoksen voi kirjata ainoastaan kerran. Esim. sama teos uudessa näyttelytilassa ei oikeuta uuteen kirjaukseen saman teoksen osalta. Kuratointi, ks. kuratointi.

Tapahtuman spiikkaus

Käsitelty 18.5.202 kohta 5.3.

Ei kirjata julkaisutiedonkeruuseeen, kuuluu aktiviteettipuolelle (ks. Aktiviteettien ja palkintojen tyypit ja roolit).

KIRJALLISUUS

MUOTOILU

Digitaalinen muotoilu

Käsitelty 24.11.2022 kohta 5.

Linjauksen muotoilu odottaa

MUSIIKKI

Esiintyjän osuus konsertissa (soittaja, solisti)

Käsitelty 14.2.2019 kohta 3 ja 4., 4.11.2021 kohta 5b., 1.3.2022 kohta 5.2.

Kaikille esiintyjille (instrumentin soittaja, solisti) voidaan kirjata konserttiteoksen osatoteutus. Julkaisupisteet merkitään esityksellisten roolien mukaan. Jos useammalla henkilöllä on sama instrumentti, voidaan kaikki merkitä itsenäisenä osatoteutuksena.

Yhdelle tekijälle merkitään esiintymisestä vain yksi kirjaus, vaikka hän soittaisi esityksessä useampaa kuin yhtä instrumenttia, tai soittaisi yhtä tai useampaa istrumenttia ja toimisi lisäksi solistina. Tekijällä voi kuitenkin olla useampi rooli (pääsääntöisesti korkeintaan kaksi), esimerkiksi esiintyminen ja sovitus, joista voidaan merkitä omat kirjauksensa. 

Tutkintokonsertin säestäminen

Käsitelty 14.2.2019 kohta 2.

Voidaan kirjata. Konsertit ovat julkisia esityksiä, joissa säestäjällä on taiteellinen panos.

Single, albumi ja yksittäiset kappaleet

Käsitelty 24.5.2021 kohta 6b.

Sekä singlen että albumin voi molemmat kirjata. Albumilla olevia yksittäisiä kappaleita ei kirjata erikseen.

Mestarikurssit

Käsitelty 13.1.2021 kohta 5a.

Ainoastaan julkiset esiintymiset voidaan kirjata.

Kiertueet, setit ja kirjausten määrä

Käsitelty 5.9.2019 kohta 4a., 14.9.2022 kohta 6.

Kiertue lasketaan yhtenä kirjauksena. Kiertuetta ei voi myöskään kirjata seuraavana vuonna/myöhemmin uudestaan, ellei kiertue ole merkittävästi muuttunut. Saman kiertueen aikana mahdollisesti esitettäviä eri settejä ei myöskään voi kirjata erikseen. Kiertueen/saman tapahtuman aikana solistin vaihtuminen ei ole merkittävä muutos (ns. house bandissa esiintyminen).

Käsikirjassa 3.2.2.4 Taiteellisen julkaisun määritelmä: "Kirjaus suoritetaan ensimmäisen tai muuten merkittävimmän julkisen esilläolon mukaisesti tai saman julkaisun peräkkäisistä julkistamisista muodostuvana kokonaisuutena (kuten produktiona, kiertueena tai projektina). Taidealan julkaisun kirjaamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota ehtoon, joka määrittää kuinka monta kertaa se voidaan kirjata.".

Äänimiksaus

Käsitelty 18.5.2022 kohta 5.2.

Äänimiksauksen voi kirjata, mutta tulee merkitä tyyppikategoriaan "muu". Ei tule merkitä äänisuunnitteluksi.

Radiokanavan musiikkipäällikkö

Käsitelty 18.5.2022 kohta 5.3.

Ei kuulu julkaisutiedonkeruuseen, koska radiokanava on henkilön työnantaja (korkeakoulun ohella), tehtävä ei liity korkeakoulun tuotoksiin. Ei ylitä teoskynnystä.

KUVATAIDE

Yksittäinen taideteos taidenäyttelyssä

Käsitelty 14.2.2019 kohta 5. ja 1.2.2023 kohta 5.1.

Yksittäisiä taideteoksia ei kirjata. Taidejulkaisuissa raekokona tyyppikategorioissa määritellyt yksityisnäyttely ja yhteisnäyttely.

Jokainen yhteisnäyttelyyn osallistuva taiteilija voi kirjata yhden F2-julkaisun (osatoteutuksen) riippumatta, kuinka monta ko. henkilön teosta yhteisnäyttelyssä on.

Kuvitus (valokuvat artikkeleissa jne.)

Käsitelty 13.1.2021 kohta 5d.

Voidaan kirjata, mikäli henkilö tutkii tai opettaa kuvitusta tai valokuvausta korkeakoulussa. 

Valokuvat käsiohjelmassa tai mainosjulisteessa

Käsitelty 1.3.2022 kohta 5.3.

Voidaan kirjata.

Kuratointi

Kenelle kuratointi voidaan kirjata

Käsitelty 24.11.2022 kohta 7. 

Kuratointi voidaan kirjata jos yksi nimettely henkilö tehnyt kuratoinnin perustuen taiteelliseen asiantuntemukseen.  Mikäli toimikunta tms. suurempi ryhmä suorittaa kuratoinnin, ei toimikunnan jäsenille kirjata julkaisua.

Kuratointi esitystilan vaihtuessa

Käsitelty 14.9.2022 kohta 6.

Saman näyttelyn kuratoinnin esitystilan vaihtuessa voi kuratoinnin kirjata uudestaan (mikäli esitystilan vaihtuminen vaatii uutta kuratointia).

Graafinen suunnittelu

Käsitelty 2.5.2022 kohta 3.10 .

Graafisen suunnittelijan roolin voi kirjata ainoastaan mikäli kuuluu henkilön asiantuntemukseen, ja henkilö tutkii tai opettaa ko. alaa. Teoskynnyksen tulee ylittyä. Ns. tukitoiminnoissa työskentelevän graafisen suunnittelijan työtä ei kirjata.

Odottaa linjausta/muutosta


  • No labels