Saatoit huomata että rajausvalikko hakutulosnäkymässä näyttää pidemmältä. Päivitimme tänään Avointen oppimateriaalien kirjastolle kolme uutta hakurajausta: kieli, oppiaine ja tavoite. Näistä oppiaineen mukaan olet voinut jo aiemmin rajata etusivulta, mutta nyt pystyt tekemään saman myös hakutulos-näkymästä. Hakutuloksissa olevaan oppiaine, tutkinto, tieteenala -rajaukseen on myös lisätty paljon toivotut toisen asteen kurssit, moduulit ja tutkinnon osat. Tavoite taas tarkentaa hakutulosta opetussuunnitelmien ja tutkinnon perusteiden mukaisesti siten, että voit katsoa esimerkiksi tiettyyn laaja-alaisen oppimisen alueseen juuri sinun oppianeellasi soveltuvaa oppimateriaalia.

Kaikki kolme uutta rajausta toimivat siten, että ne näyttävät tuloksia joita kyseisen haun perusteella kirjastosta jo löytyy. Jos siis et näe valikossa haluamaasi tavoitetta, se kertoo että aiheesta ei vielä ole kirjastossa oppimateriaalia. Jos sinulta jo löytyy aiheesta materiaali tai tiedät hyvä avoimen materiaalin, haluasitko jakaa omasi tai vinkata palvelusta?

Haku toimii edelleen kuten aiemminkin: kirjoita aihe joka sinua kiinnostaa ja paina enter. Jos tuloksia on paljon, voit rajata hakua edelleen vasemmalla olevilla rajausfiltereillä. Tässä muutama vinkki tehostamaan hakujasi:

 • Etsi tietyn hankkeen materiaaleja
  • Kirjoita hakuun hankkeen nimi ja paina enter. Jos hankkeen nimi sisältää yleisiä sanoja kuten opettaja tai pedagogiikka, saattaa hakutulos olla hankkeen tuloksia runsaampi. Kokeile tällöin organisaatio-rajausta ja etsi sieltä hankkeesta vastaava organisaatio.
 • Katso millaisia materiaaleja tehdään oppilaitoksessa jossa haluaisit opiskella tai toimia
  • Klikkaa etusivun hae-painiketta ja rajaa hakunäkymää organisaatio-filtteristä haluamaasi organisaatioon. 
 • Etsi materiaaleja tiettyyn opetussuunnitelman laaja-alaisen oppimisen alueeseen, sisältöalueeseen tai tavoitteeseen liittyen, jota haluaisit opettaa tai josta haluaisit oppia
  • Valitse etusivun oppiaine-rajauksesta opettamasi aine ja klikkaa hae-painiketta. Hakunäkymästä valitse Tavoitteet ja sisältöalueet -rajauksesta etsimäsi laaja-alaisen osaamisen alue. Jos et näe valikossa haluamaasi tavoitetta, se kertoo että aiheesta ei vielä ole kirjastossa oppimateriaalia.
 • Etsi materiaaleja vain sillä kielelllä millä haluat opiskella tai opettaa
  • Haku antaa sinulle näkymän kaikkiin hakuasi vastaaviin materiaaleihin, voit kieli-rajauksesta klikata näkyville vain suomeksi opiskeltavat materiaalit.
 • No labels