Kokoelmien jakaminen, uusittu ohjeistus ja tapahtumia


Ennen kesälomia julkaisimme käyttöönne kokoelma-työkalun. Kokoelmien avulla voitte poimia oppimateriaaleja yhteiseen näkymään. Työkalun julkaisun yhteydessä totesimme, että työkalua kehitetään vielä ja seuraavaksi vuorossa on mahdollisuus julkaista kokoelmia myös muiden käyttöön. Nyt se on mahdollista!

Päivitetyn kokoelma-työkalun avulla voit Omat oppimateriaalit -näkymästä klikata valitsemasi kokoelmasi kohdalta muokkaa, täyttää tarvitut tiedot ja julkaista kokoelman. Halutessasi voit myös vain lisätä tietoja, ja tallentaa kokoelman julkaisematta. Kuten oppimateriaalien kohdalla, myös kokoelmiin pitää lisätä tietoa sen käytöstä: mikä kokoelma on, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä käytetään. Kokoelmat eivät kuitenkaan ole oppimateriaaleja, vaan niitä kokoavia näkymiä, ja tarvittavat tiedot ovatkin vähäisempiä. Lisäksi olemme lisänneet mahdollisuuden jäsentää kokoelmia otsikoin ja väliotsikoin. Mikäli kokoelmassa on paljon oppimateriaaleja on hyvä idea rytmittää sitä otsikoin ja järjestämällä oppimateriaalit haluamaansa järjestykseen julkaisulomakkeen Materiaalit-välilehdellä.

Teimme esimerkiksi ja avointen oppimateriaalien julkaisemisen helpottamiseksi kokoelman Avoin julkaiseminen opetuksessa ja oppimisessa. Pääset käyttämään kokoelmaa heti kirjastossa. Lisäksi alla kuvakaappaus kokoelmasta:

Kuvakappaus avointen oppimateriaalien julkaisua käsittelevästä kokoelmasta, johon linkki kuvassa

Kokoelmien tekeminen on oppimateriaalien julkaisun tavoin avointa kaikille kirjautuneille käyttäjille. Uusitussa ohjeistuksessamme on kokoelmien tekoon ohjeita, jonka lisäksi järjestämme 2.10. klo 9-10 ja 8.10. klo 13-14 etätyöpajat aiheesta. Työpajoissa käydään läpi kokoelma-ominaisuuden toimintaa ja tehdään yhteisesti kokoelmia. Tervetuloa mukaan!
Kehitämme kokoelmia myös jatkossa: seuraavaksi tarkastelemme kokoelmien yhteiskäytön mahdollisuuksia sekä hakutoiminnallisuuksia.

Uusittu ohjeistus

Uusimme kesän aikana ohjeistusta ja julkaisemme sen nyt yhtenä oppimateriaalina. Oppimateriaalin voit ladata itsellesi, lukea suoraan käyttöliittymästämme tai esimerkiksi upottaa sen oman oppilaitoksesi sivuille tai omaan blogiisi.

Kuvakaappaus Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöohjeista, joihin linkki kuvassa

Uusitut ohjeistukset julkaistaan aluksi kahdella kielellä: suomeksi ja ruotsiksi. Englanninkieliset ohjeet päivitetään samaan oppimateriaaliin kuukauden sisällä. Ohjeistukset on lisensoitu CC BY -lisenssillä, joten voit muokata niitä omaan käyttöösi soveltuvaksi ja esimerkiksi tehdä niistä käännöksiä. Mikäli haluaisit liittää käännöksen suoraan materiaalin yhteyteen, voit ottaa meihin yhteyttä, muuten voit julkaista käännöksesi uutena oppimateriaalina ja lisätä syöttölomakkella tiedon että materiaali pohjautuu meidän materiaaliimme (Hyödynnetyt materiaalit -kohdassa).

Tulevia ja menneitä tapahtumia

Syksy on alkanut hulinalla ja myös Avointen oppimateriaalien kirjasto on mukana tuomassa uusia näkökulmia oppimiseen ja opetukseen. Järjestämme syksyllä tunnin mittaisia webinaareja ja etätyöpajoja, jotka sukeltavat avointen oppimateriaalien maailmaan eri näkökulmista. Syyskuussa on tiedossa webinaari saman aiheen käsittelystä eri kohderyhmien oppimateriaaleissa. Esimerkkinä on kestävästä kehityksestä kertovat oppimateriaalit ja aiheesta tulee kertomaan Aivot yhdessä käyttöön, HBC Kestävän kehityksen edistäminen ja Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin -hankkeiden edustajat. Lisätietoa webinaarista wikisivultamme. Sivulle päivittyy webinaarin zoom-osoite hyvissä ajoin ennen webinaarin alkua. Samalta sivulta löydät tiedot myös kokoelma-etätyöpajastamme ja marras- ja joulukuun tekemisistä!

Osallistumme syksyllä myös erilaisiin konferensseihin ja seminaareihin. Elokuusta olimme mukana esimerkiksi Pedaforumissa, jossa kerroimme miten Avointen oppimateiraalien kirjasto tukee avointa oppimista. Esitystä ei tallennettu, mutta sen ja koko avointa oppimista käsittelevän session materiaalit löytyy täältä.

Järjestämme myös paljon yhteistyötä eri oppilaitosten, hankkeiden, verkostojen ja kuntien kanssa. Mikäli sinun verkostosi tai organisaatiosi kehittämispäivien tai tiimipalaverin ohjelma kaipaisi etätietoiskua avoimista oppimateriaaleista ja Avointen oppimateriaalien kirjastosta, ota meihin yhteys oppimateriaalivaranto@csc.fi niin mallataan kalentereita!

  • No labels