Topic: Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous,  Zoom, torstaina 24.9.2020 klo 9-11

Meeting ID: 625 8505 5526 https://turkuamk.zoom.us/rec/share/Eb_C-vm9BfEjQdi_VrYfQe9A9rEG8YC0duRRLboRJ2CITbvSPU3irqDrjxwxOS4l.AqYmwNza0ZhrR1-J?startTime=1600927791000

Liity kokoukseen:   https://turkuamk.zoom.us/j/62585055526

Aiheet

  1. Kokouksen avaus klo 9.04
  2. Asialistan hyväksyminen
  3. Edellisen kokousen muistio: Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous, Zoom, 30.3.2020 Kommentteja?
  4. Käsiteltävät aiheet


4.1. Puheenjohtajuus

Suvi Pukero: Olen valmis väistymään puheenjohtajuudesta oman tehtävänkuvauksen muuttumisen vuoksi, jos ryhmästä löytyisi työlle jatkaja. 


4.2. VS: Roolit taidejulkaisuissa

Hei,  Saimme kysymyksen koskien julkaisupisteitä ja taidejulkaisuja:

Yhteistyöryhmän kokouksessa viime syksynä on todettu että "Jos sama julkaisija on tehnyt teokseen sekä video- , että valosuunnittelun, tekijälle merkitään kaksi julkaisupistettä, koska rooli on teoksessa eri." (https://wiki.eduuni.fi/x/Cp60Bg). Justus-ohjeissa kuitenkin sanotaan, että jos julkaisussa on useampi kuin yksi rooli per tekijä, julkaisu on osatoteutus F2 (https://drive.google.com/file/d/1VFVAYau8OUtYuRoLOxBNFVlhDR-GBa7a/view).

Eli saako siis yksi henkilö, jolla on yhdessä teoksessa useampi rooli, jokaisesta roolista julkaisupisteen, vai tuleeko teoksesta vain yksi julkaisupiste, ja jokaisesta roolista tehdään erillinen osajulkaisu?

Varmistaisin myös, että yhden henkilön roolien enimmäismäärää ei varmaankaan ole rajoitettu?

Vastaus: Käytännössä erittäin suuri osa esittävän taiteen taidejulkaisuista on "pelkkiä" osatoteutuksia, joista ei tehdä varsinaista "emojulkaisua". Eli käytännössä vien yhden teatteriesityksen justukseen kolme kertaa F2-tietueena, jos sama hlö tekee lavastuksen, valosuunnittelun ja videosuunnittelun. Sama hlö siis saa jokaisesta osatoteutuksesta oman julkaisupisteensä jos rooli on eri. Erillinen kuvataideteos voisi olla ehkä esimerkki kokonaisjulkaisusta ja siinä ei yleensä ole muita rooleja. Ja roolien määrää ei tosiaan ole rajattu - rooli pitäisi kuitenkin löytyä määriteltyjen roolien listalta. 


4.3. Taidejulkaisujen avoimuus

 "olen päivittämässä julkaisutiedonkeruun ohjeistusta, ja kysyisin sinulta tarkennusta liittyen taidejulkaisuiden avoimuuteen. Löysin tuha taidejulkaisujen alatyöryhmän sivuilta (https://wiki.eduuni.fi/x/igKpC9) esimerkin kuinka F-julkaisu tulisi täyttää Justuksessa, ja samassa yhteydessä on mainittu että "10. Tällä hetkellä F-julkaisut eivät voi olla koskaan avoimia julkaisuja, vaikka pysyvä verkko-osoite olisi
teokseen saatavissa."

 Tiedonkeruun käsikirjassa (https://wiki.eduuni.fi/x/RypLBg) kuitenkin lukee tällä hetkellä että "Julkaisun avoin saatavuus. Ilmoitetaan, jos on sovellettavissa raportoitavaan taidealan julkaisuun" ja avoin saatavuus tietoa näyttäisikin jonkun verran löytyvän Vipusesta myös F-julkaisuille. 

 Kysyisinkin, onko tuo TUHA-sivuilta löytyvä maininta mahdollisesti vanhentunutta tietoa, eli tulisi OA-tieto pitää myös jatkossa mukana F-julkaisujen ohjeistuksessa?

 Ohjeistus Virran puolella tulee jatkossa olemaan ilmoitettu kolmella tavalla: 1) erikseen taidejulkaisuille 2) muut julkaisut julkaisutyyppien mukaisesti imoitettuna ja 3) muut julkaisut attribuuttien mukaisesti ilmoitettuna (siirtymäajan jälkeen mahdollisesti kohta 2 poistuu). Taidejulkaisujen ohjeet löytyvät sivulta https://wiki.eduuni.fi/display/cscvirtajtp/Taidealan+julkaisut (osin vielä kesken).

 Avoin saatavuus tietojen keruu on laajentunut uuden tietomallin mukaisesti niin, että jatkossa on mahdollista ilmoittaa kattavammin myös rinnakkaistallennetta ja pre-printiä koskevat tiedot

Korjaus esimerkkiin: julkaisu voi olla avoin ja verkko-osoite merkitään silloin Justukseen. Avoimuudella ei kuitenkaan ole merkitystä OKM:n rahoituksessa, koska avoimuuskerroin 1,2 lasketaan vain A-E luokan julkaisuille. Mahtaakohan tuo taidetyöryhmän sivuilla oleva teksti tarkoittaa tätä, mutta on vähän harhaanjohtavasti muotoiltu?


4.4. Sähköpostia tilanteesta 2020 ja linjausehdotuksia

Lähetimme 7.4.2020 Sähköpostin  OKMn Jukka Haapamäelle, emme ole saaneet sähköpostiimme vastausta.

  • "Keskustelimme kokouksessamme 30.3. tämän hetkisestä tilanteesta ja esille tuli toive siitä, että voisimme hyväksyä F-julkaisuksi esimerkiksi facebookissa livestreamatun tapahtuman. Tapahtuman täytyy olla avoin, julkinen ja markkinoitu. Muita kanavia voisivat olla esimerkiksi YouTube, Vimeo tai Instagram.
  • Taideteoksen julkinen streamaus (vaikkapa facebookissa – korkeakoulun kanavalla) täyttää mielestämme automaattisesti taidejulkaisujen julkaisukriteerit. Tekijänoikeussyistä voi olla hankalaa saada näistä tallenteita, joten livemuotoisen streamatun esityksen tulisi olla riittävä. Aivan kuten normaalin liveyleisötapahtumankin.
  • Hyväksyttävät kanavat voisivat olla myös erilaiset vakiintuneiden organisaatioiden kanavat: teatterit, museot, uutismediat, taidegalleriat, konserttitalot
  • Olimme yksimielisesti sitä mieltä, että näillä alustoilla julkaisun yhteys organisaatioon on selkeästi nähtävissä ja muut taidejulkaisukriteerit täyttyvät affiliaation osalta.

Olemme kirjanneet nämä ylös linjausehdotuksiksi, ja haluaisimme nyt vahvistuksen menettelylle ja sille, että saisimme julkaisukriteerit täyttymään."


4.5. Kysyttiin demomahdollisuutta Justukseen. Esittelystä keskusteltiin Minna Ala-Mantilan kanssa.

4.6. Erilliset julkaisut Juulissa, tarkkaillaan tilannetta yhdistyvätkö tiedot.

4.7. I-julkaisut. Attribuutit, roolien yhdistäminen I-luokan kanssa? Keskuteluissa tuli esille esimerkiksi videojulkaisujen tekijät, oppimateriaalien ominaisuudet ja niiden julkaisukelpoisuus? Puhuimme myös avoimen oppimateriaalin sivustosta AOE.fi, artikkelien julkaisukelpoisuudesta ja siitä, onko sivustolla toimituskunta?

Keskustelimme riippumattoman toimituskunnan määritelmästä ja vahvistamattomista linjausehdotuksista. Pyrimme osallistumaan webinaariin 22.10.

Esille tuotiin myös erilaiset hankkeet ja julkaisukanaviilta mahdollisesti puuttuvista ISSN-tunnuksista.

4.8. Sovimme artikkelin kirjoittamisesta Kreodiin v. 2020 puolella. Mukana Helena Haimi, Tiina Kenttälä-Koivumäki ja Suvi Pukero

5. Seuraavan kokouksen ajankohta, marraskuun alussa webinaarin jälkeen!

  • No labels

1 Comment

  1. Kysymys seuraavaa kokousta varten (puheenjohtaja Suvi Pukero) :  "Julkaisutiedonkeruun ohjeistuksessa lukee taiteellisista julkaisuista: Taidealalla julkisuus tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että julkaisemisesta on päättänyt lähinnä taiteellisin perustein jokin muu kuin tekijä itse, esim. tilaaja, kuraattori, tuottaja tai kustantaja. Näin ollen mielestäni toimituskunta-ajatuksesta ei tarvitse pitää niin tiukasti kiinni. Esittävän taiteen streamattu juttu menee periaatteessa saman tuotannollisen ohjausprosessin kautta kuin näyttämöesitykseenkin päätynyt."

    Mitä mieltä olette?