Syyskuun oppimista voi vauhdittaa nyt H5P-tehtävien myötä. Odotettu tuki H5P-tehtävien käyttämiselle Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi) on nyt täällä. Aiemmin tallennetut ja tulevat H5P-tehtävät aukeavat samoin kuin lähdejärjestelmissään ja ne on mahdollista ottaa käyttöön oppimisalustoissa ja muissa oppimisen paikoissa upoutuslinkin kautta tai lataamalla ja tallentamalla tiedoston omiin alustoihin.

Mitä H5P-oppimateriaalit sitten ovat? H5P on moottori interaktiivisten tehtävien, esitysten ja videoiden tekemiseen. Voit tehdä H5P-oppimateriaaleja esim. monissa Moodle- ja Wordpress -alustoissa ja kokeilla niiden tekemistä h5p.orgissa. Avointen oppimateriaalien kirjastoon H5P-oppimateriaalit tuodaan lataamalla h5p-tiedosto työskentelyalustaltasi reuse-painikkeen avulla. Tallentaessasi oppimateriaalia Avointen oppimateriaalin kirjastoon valitset tiedostoksi tuon h5p-tiedoston, täytät tarvittavat kuvailutiedot ja tallennat - tämän jälkeen interaktiivinen oppimateriaalisi on käytettävissä.

h5p-tehtävissä reuse-painike on tehtävän vasemmassa alalaidassa

Kuvakaappaus h5p.orgin esimerkkioppimateriaalista. Oppimateriaalin reuse-painikkeen avulla voit ladata tekemäsi tehtävän h5p-muodossa omalle koneellesi. H5P-tiedostot avautuvat koneellasi kuin zip-tiedostot, mutta näkyvät oikein interaktiivisina tehtävinä Avointen oppimateriaalien kirjastossa.

Jos haluat esimerkkejä interaktiivisista oppimateriaaleista, niitä löytyy kirjastosta. Kiinnostaisiko suomenkielen verbien opiskelu, kaipaisitko apua kansalaisten sote-palvelujen virtaan, mietitkö mitä lukion äidinkielen abikurssilla kannattaisi kerrata tai haluaisit tutustua terveydenhuoltolakiin. Näiden oppimateriaalien avulla pääset tutustumaan erilaisiin H5P-oppimateriaaleihin. H5P:n monmuotoisiin tehtävätyyppeihin voi tutustua myös H5P:n omien esimerkkien avulla.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa H5P-materiaalit avautuvat kuten muutkin oppimateriaalit ja niitä voi olla myös yhdessä oppimateriaalissa useampi. Lataus-linkki on muiden oppimateriaalien tavoin ylhäällä, ei jokaisen tiedoston kohdalla.

Kuvakaappaus H5P-oppimateriaalista Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Voit avata jokaisen materiaalin joka omalle välilehdelleen tai tehdä tehtäviä suoraan esikatselu-näkymässä. 

Nopeampi, kauniimpi ja ketterämpi haku


Avointen oppimateriaalien kirjastoon on jaettu jo yli 500 oppimateriaalia. Oppimateriaalia löytyy varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen ja omaehtoiseen osaamisen kehittämiseen ja aiheita on runsaammin kuin mitä tässä voi luetella. Oppimateriaaleja tulee myös jatkuvasti lisää - kiitos kaikille oppimateriaalien osaaville tekijöille! Jotta materiaalien etsiminen on jatkossakin nopeaa ja helppoa, teimme hakuun muutaman parannuksen. Ensimmäisen parannuksen huomaat etusivulla - etusivun haku on nyt nostettu selkeämmin esille omalla vihreällä laatikollaan. 

Etusivun haku on eritelty omaksi containerikseen. 

Kuvakaappaus kirjaston etusivun hausta.

Etusivun parannus on puhtaasti visuaalinen ja käyttöä ohjaava. Toinen parannuksemme, sivuutus, myös nopeuttaa palvelun käyttöä. Sivuutus nopeuttaa hakutuloksien saamista erityisesti kun haet aiheella, jossa on paljon hakutuloksia. Jokaisella sivulla on 15 hakutulosta ja päästäksesi hakutulosten seuraavalle sivulle voit painaa hakutulosten ylä- tai alaosasta seuraava-painiketta tai suoraan haluamasi sivun numeroa.

Sivutus on rajaus-valikkojen jälkeen ennen ja jälkeen hakutulosten

Kuvakaappaus hakutulokset-näkymästä. Voit selata kirjaston kaikkia oppimateriaaleja painamalla hakupainiketta etusivulla ilman hakuehtoja.

Sujuvoitimme samalla myös hakurajaukset-näkymää. Tästä lähin hakurajauksissa näkyy 8 ensimmäistä rajausta ja painamalla Näytä kaikki, saat loputkin rajaukset näkyviin. Samoin mikäli hakutermi on hyvin pitkä, katkeaa se keskeltä ja voit katsoa termin loppuosan painamalla Näytä kokonaan. Tämä koskee lähinnä Tavoite ja sisältöalue -rajausta, sillä jotkin lukion ja perusopetuksen tavoitteet sekä ammatillisen koulutuksen ammattitaitovaatimukset ovat pitkiä, mutta niiden ideasta saa kiinni jo ensimmäisten sanojen perusteella.

Rajaukset-listauksessa saat loputkin rajausvaihtoehdot näkyviin näytä kaikki -painikkeella.

Kuvakaappaus rajaus-valikosta, jossa näkyy kuinka rajaukset on rajoitettu käsiteltäviin kokonaisuuksiin.

Auta meitä ymmärtämään Avointen oppimateriaalien kirjaston tarpeita ja kehityskohteita entistä paremmin

Olet ehkä huomannut että sivuillemme on ilmestynyt sininen banneri, jossa pyydetään osallistumaan kyselyyn. Keräämme tämän avulla tietoa Avointen oppimateriaalien kirjaston suunnittelun tueksi. Kysely on auki syyskuun ajan ja olisimme todella kiitollisia jos voisit käyttää muutaman minuutin sen täyttämiseen. Pääset kyselyyn tästä linkistä.

Keräämme myös jatkuvaa palautetta ja käymme mieluusti vuoropuhelu käyttäjien kanssa. Tiimiimme saa yhteyden osoitteesta oppimateriaalivaranto@csc.fi ja meidät voi kutsua mukaan myös opastamaan ja kertomaan palvelusta verkostosi tai organisaatiosi kehittämispäiville tai tiimipalaveriin.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan myös syksyn tapahtumiimme! Järjestämme syyskuun 29. päivä klo 15-16 webinaarin, jossa poraudutaan miten oppimateriaaleissa käsitellään samaa aihetta eri koulutusasteilla ja erilaisille oppijoille suunnattuna. Tavoitteena on myös hahmottaa, miten olemassa olevia avoimia oppimateriaaleja voi tehokkaasti käyttää oman opetuksen ja uusien avointen oppimateriaalien pohjana. Lisätietoa wikisivultamme: https://wiki.eduuni.fi/x/9hvVCQ Sivulle päivittyy webinaarin zoom-osoite hyvissä ajoin ennen webinaarin alkua. Samalta sivulta löydät tiedot myös lokakuisista kokoelma-etätyöpajoista!

  • No labels