Join Zoom Meeting
https://turkuamk.zoom.us/j/64584494878

Muistio

Aiheet

  1. Kokouksen avaus klo 12.02
  2. Asialistan hyväksyminen
  3. Edellisen kokousen muistio: 13. Taidejulkaisut-alatyöryhmän kokous 24.9.2020, Kommentteja?
  4. Käsiteltävät aiheet


4.1.  Onko Taidealan julkaisujen esitysmuoto Tietovarannossa jatkossa nykyisen mukainen tai onko tulossa muutoksia? Toivoisimmeko siihen muutoksia? Tietovarannossa ei näy nyt elementtejä, kuten esityspaikka, tapahtuma tai paikkakunta.  Riittääkö nykyinen esitysmuoto taidejulkaisuille?

  • Olisi hyvä saada näkyviin, tällä pystytään estämään mahdollisten tuplajulkaisujen syntyminen
  • Tiedejatutkimus.fi tulee korvaamaan Juulin, sisällöllinen tieto ja portaalin kehitystyö on tehty tieteellisten julkaisujen osalta, mutta taidealan erityispiirteitä voi jatkokehityksessä ottaa huomioon
  • tilastopuoli on Vipusessa, raportointi tapahtuu eri kanavien kautta
  • tapahtumapaikka yms. tiedot
  • tiedejatutkimus.fi - portaalia voidaan nyt käydä läpi ja voisi projektisoida, CSC:ltä voisi ottaa Minna Ala-Mantilan mukaan (ehkä jokin muukin) ja voisi tehdä mallin, jonka avulla käydään läpi. Laitetaanko taidealan julkaisut samaan osioon, missä ovat tekstimuotoiset julkaisut vai räätälöidäänkö taidejulkaisuille oma osio
  • Listataan tarvittavat kentät, joita halutaan näkyviin, - Minna Ala-Mantilaan yhteyttä sen jälkeen.
  • Tehtyä työtä voisi hyödyntään laajemminkin kulttuuripolitiikan raportoinnin pohjana?


4.2.  Julkaisutiedonkeruun webinaarissa torstai 22.10.2020 klo 12-15.30 käsiteltiin tulevia muutoksia, mm. attribuuttipohjaista tiedonkeruuta, ovatko Taidejulkaisut tulossa mukaan attribuuttipohjaiseen tiedonkeruuseen, (Päättely oikeasta julkaisutyypistä voi olla haasteellista)

Muutaman vuoden siirtymäaika tekstimuotoisten A-E osalta. Taidealan osalta ei ole lopullista päätöstä tehty. Toivottavaa olisi, että myöskin taideala siirtyisi mukaan. Mitkä attribuutit olisivat tarpeellisia ja miten sopisiva yhteen tekstijulkaisujen kanssa. 

SoleCris on päivittymässä ja uusi versio tulee käyttöön usealle yliopistolle kesällä 2021. Tarpeet olisi hyvä ottaa huomioon jo tässä vaiheessa.

Julkaisukategoriat taipuisivat mahdollisesti attribuuteiksi.

Taidetyöryhmälle tulisi määrittelytyö, I-työryhmässä on aloitettu jo vastaavaa työtä. Aloituskokous, johon Minna Ala-Mantila mukaan, häneltä pohja elementeistä, jota lähdetään työstämään. Aloitetaan tammikuussa aloituspalaverilla.

Tallenne: https://kannu.csc.fi/s/YjaQGjDKSaXqk7p

Taideryhmän esittely ja seminaarin sivu: Julkaisutiedonkeruun webinaari 2020

  • Mitkä ovat taidejulkaisuissa tärkeät elementit ja erottavat tekijät - kannattaako attribuuttipohjainen tiedonkeruu ottaa käyttöön?
  • Jos otetaan käyttöön, kuka/ketkä tekevät määrittelytyön, tuleeko tästä tehtävänanto taidetyöryhmälle.
  • Riittääkö F, F1, F2 ja F3 tekstit suoraan ns. atribuuttipohjaisiksi, vai tarvitaanko muutosta?
  • ajatuksena on helpottaa tiedonsyöttömistä, kun epäselvät tapauksen helpottuvat luokkien poistuessa, mutta taidejulkaisuissa niitä on ollut vain kolme ja ovat hyvin selkeät


4.3. Esille tulleita ongelmakohtia

  • Käsite julkinen taiteellinen toiminta tekee taidejulkaisuista lähtökohtaisesti avoimia. Avoin muissa julkaisuissa kuitenkin tarkoittaa sitä, että tuotos on pysyvästi jossain paikassa, esim. tietokannassa, saatavilla ja näin ei ole edes livestream-tapauksissa, ellei tallennetta arkistoida avoimesti. Onneksi tiedonkeruussa on mainittu ”soveltuessa” .  Rinnakkaistallennus ja preprint ovat tieteellisen julkaisun käsitteitä. Miksi niitä ja avoimuutta ylipäätään sovelletaan taidepuolelle?Avoimuuden määritelmä pysyvyydestä ei täyty. Erilaisissa palveluissa voi olla julkaisuja, joissa tekijänoikeusasiat ja oikeudet ovat selkeät. F-julkaisuissa on käsitteitä, jotka eivät niihin sovellu. Voidaanko ajatella, että taidejulkaisu kirjoitetaan maininnalla, että ei koske tätä luokkaa. 

Tekijänoikeudet ja sopimukset ovat monimutkaisia, tarkistaminen on mahdotonta. Tiedon systemaattinen kerääminen on myös mahdotonta. Pakollisten kenttien määrittelyssä tarvittaisiin joustavuutta. Tällä hetkellä avoimuudesta ei tule lisäkertoimia, mutta open accessin voi kyllä laittaa. 


  • Sivulle https://wiki.eduuni.fi/x/uRCMCQ on kerätty yhteen kaikki taidealan julkaisuja koskevat koodistot, mutta itsessään koodistoja ei ole varsinaisesti päivitetty.


  • elokuvan leikkaaja ei halua tulla nimetyksi editoriksi. Oikea nimeke on leikkaaja, ruotsiksi filmklippare ja englanniksi editor.

Tämä korjataan. 

 

Taiteenalan koodistossa elokuva on käännetty sanaksi movie. Oikea muoto on film, toki ovat lähes synonyymejä, mutta kyllä ammattipiireissä puhutaan aina termillä film. Suomeksi tosin ei, koska filmi tarkoittaa filmimateriaalia, ja valmis teos on elokuva.


  • Tyyppikategorioita pitäisi pystyä supistamaan. Lisäksi sieltä puuttuu uusia taiteenaloja, kuten sirkus.  

Taidealan tyyppikategoriat käydään läpi attribuutti- ja elementtityön ohessa,. 


 - Linjataan että streamatut julkaisut hyväksytään jatkossakin, kun julkaisija/kustantaja on ulkopuolinen taho ja itse organisaatiokin voi olla julkaiseva taho.


  • Tutkittiin käsitemallia: 

Käsitemalli.csc.fi, https://kasitemalli.csc.fi/Taidealan%20julkaisu.html


5. Seuraavan kokouksen ajankohta, joulukuu 2020

  • No labels