You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 27 Next »

Tämä sivu sisältää:

Maanlaajuinen Funet-runkoverkko tarjoaa jäsenistölle teknisesti laadukkaat yhteydet sekä kotimaassa että ulkomaille.




Funet-kuituverkko


Funet-runkoverkon perustana on valokuituverkko, joka kattaa merkittävimmät korkeakoulupaikkakunnat. Teknisesti kyseessä on useista silmukoista koostuva DWDM-siirtojärjestelmäverkko, jota hyödynnetään sekä Funetin IP-reititinverkossa että valopolkupalvelussa. Paikkakuntien välisistä kuituyhteyksistä pääosan toimittavat DNA ja Elisa, loput ovat muiden Suomessa toimivien operaattorien toimittamia.

DWDM-järjestelmänä käytetään ADVAn toimittamaa FSP 3000-järjestelmää,joka mahdollistaa useiden rinnakkaisten kanavien (aallonpituuksien) siirtämisen kuituparissa. Funet 2020-verkko on toteutettu ns. flexgrid-tekniikalla, joka mahdollistaa n. 96 rinnakkaista kanavaa riippuen mm. käytettävästä modulaatiosta, joka vaihtelee nopeuden ja etäisyystarpeen mukaan. Yksi kanava voi sisältää esimerkiksi 200 Gbit/s tai 300 Gbit/s yhteyden, joita voidaan tarvittaessa jakaa myös pienempiin esimerkiksi 10-100 Gbit/s yhteyksiin.


Funet-karttajuliste sähköisessä muodossa löytyy sivulta Tulostettavat julisteet.

Funet-reititinverkko

Funet-reititinverkko tarjoaa luotettavat ja kehittyneet IP-yhteyspalvelut kaikille Funet-verkon piirissä oleville organisaatioille. Käytössä ovat sekä IPv4- että IPv6-tekniikat.


Laitteistona on on Juniper MX -sarjan reititinlaitteet, jotka tukevat 1, 10, 40 ja 100 Gbit/s yhteysnopeuksia. Yhteysvälistä riippuen Funet-reititinverkon runkoyhteyksillä on kapasiteettia vähintään 100 Gbit/s.

Jäsenorganisaatioiden yhteydet

Funet-verkon jäsenorganisaatioiden (korkeakoulut, tutkimuslaitokset) liityntätekniikat ovat yleensä 10 Gbit/s Ethernet tai 100 Gbit/s Ethernet toteutettuna joko suoralla kuituyhteydellä tai CWDM/DWDM-tekniikoiden avulla. Tarvittavat kuituyhteydet on vuokrattu eri toimijoilta.

Kansainväliset yhteydet ja Internet

Funet-verkon ulkomaanyhteyksiä tehdään yhteistyössä naapurimaiden NREN-verkkojen kanssa. Pohjoismailla on lisäksi yhteistoiminto NORDUnet. Ulkomaan kapasiteettia on 3 x 100 Gbit/s + 20 Gbit/s. Toimivuuden turvaamiseksi käytössä on kolme eri liityntäpistettä: Espoo, Helsinki ja Oulu. 

NORDUnet-verkon kautta Funetista on yhteydet Euroopan tutkimuksen Géant-runkoverkkoon ja muihin kansainvälisiin tutkimuksen verkkoihin. Myös yhteydet kansainväliseen Internet-verkkoon hoidetaan NORDUnetin kautta.

Yhteydet Funet-verkon ja muiden suomalaisten Internet-operaattoreiden välillä hoidetaan FICIX- ja  TREX-yhdysliikennepisteiden kautta, yhteensä 1 x 100 Gbit/s ja 3 x 10 Gbit/s kapasiteetilla.

Funet-verkko liittyy FICIX-yhdysliikennepisteisiin 100 ja 10 Gbit/s kapasiteeteilla Espoossa, Helsingissä ja Oulussa. Myös Tampereella sijaitsevaan TREX-yhdysliikennepisteeseen yhteyskapasiteetti on 10 Gbit/s.

Funet-valopolkupalvelu

Kuituverkon avulla voidaan toteuttaa erityistarpeisiin myös suoria, IP-verkosta riippumattomia valopolkuja 400 Gbit/s nopeuteen asti. Valopolkuja hyödynnetään esimerkiksi toimipisteiden yhdistämisessä, verkkotutkimuksessa sekä suurta siirtokapasiteettia vaativissa tieteellisissä sovelluksissa. 1-100 Gbit/s valopolut voidaan toteuttaa IP-verkossa MPLS:n avulla.




  • No labels