Joulu lähenee ja oppiminen ja opetuskin hiljenevät hetkeksi ansaittuun lepoon. Mikäli joulun pyhinä iskee into oppia, Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyy oppimisen jyviä myös pyhinä! Luppoaikana voi tutustua esimerkiksi Avointen oppimateriaalien kirjaston viime kuun suosituimpiin hakuihin: kestävä kehitys, kiertotalous, matematiikka ja englanti.

Itse jouluun voi valmistautua jakamalla läheisilleen Valtteri Huhtahaaran tekemät ohjeet Tietokoneen turvallisesta käytöstä. Huhtahaaran videot esimerkiksi langattomaan verkkoon liittymisestä ja tietokoneen virta-asetuksista nekin ovat avuksi varautuessa etäjoulun viettämiseen eri läheisten kanssa. Löydät Avointen oppimateriaalien kirjastosta myös paljon opettavaa tekemistä - miten olisi esimerkiksi laavalampun valmistaminen, lautapeli yhteiskuntaan osallistumisesta tai ammattilaisten harjoitteita siivoukseen ja kierrätykseen?

Miten vietätkin vuoden vaihteen, toivotamme Avointen oppimateriaalien kirjastosta levollista ja iloista joulua ja uutta vuotta! Ennen rauhoittumista lomapäiviin, tässä vielä tietoa muutamasta uudistuksesta Avointen oppimateriaalien kirjastossa

Oppimateriaali vanhenee näkyville oppimateriaalin tietuesivuille


Oppimateriaalille voi asettaa päivämäärän, jolloin materiaali ei enää ole ajankohtainen. Tämän päivän koittaessa materiaali arkistoituu automaattisesti eikä se ole enää löydettävissä aoe.fi:n tai finna.fi:n hausta. Tähän asti tämä vanhenee -päivämäärä on ollut näkyvillä oppimateriaalin tekijälle omat oppimateriaalit -sivulla, mutta uusimman päivityksen myötä, toimme päivämäärän oppimateriaalin tietuesivulle kaikkien käyttäjien nähtäville. Löydät päivämäärän Julkaistu ja Muokattu -päivämäärien jälkeen oppimateriaalin tekijän alta.

Kuvakaappaus jossa näkyy vanhenee-päivämäärän sijainti oppimateriaalin tietuesivulla

Mikäli materiaalille ei ole määritelty vanhenemispäivämäärää, näkyy tämä joko niin että päivämäärää ei ole saatavilla tai kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvalla 1.1.9999 -päivämäärällä. Näissä tapauksissa tiedät, että materiaalin tietosisältö ei ole heti vanhenemassa ja että materiaalin löytää jatkossakin samoilla hakusanoilla kuin millä löysit sen nyt.

Muistathan että oppimateriaalin tekijänä voit tilata sähköpostiisi muistutuksen kun oppimateriaalisi on vanhenemassa. Muistutus tulee kaksi päivää ennen vanhenemispäivämäärä, jolloin voit käydä muokkaamassa materiaalia ja sen tietoja tuoden sen taas ajantasalle. Sähköposti-ilmoituksen voi tilata omat tiedot -näkymästä.

Kokoelmien otsikointiin selkeytystä


Julkaisimme mahdollisuuden tehdä ja jakaa kokoelmia toisten käyttöön syyskuussa. Kokoelmiin on mahdollista lisätä väliotsikoita, jotka järjestävät kokoelmaa eri osiin. Syksyn aikana olemme arvioineet kokoelmien käyttöä ja todenneet että yksi uudistus on tarve: kokoelmien väliotsikoiden on erottava selkeämmin oppimateriaalien nimistä.

Uusimman päivityksen yhteydessä päivitimme kokoelmien otiskoinnit. Nyt oppimateriaalien nimet ovat mustalla ja mustamaalattuna mikäli niitä edeltää väliotsikko. Mikäli kokoelmassa ei ole väliotsikoita, näkyy oppimateriaalien nimet vihreällä.

Kuvakaappaus kokoelmasta. Otsikointityylit on H2 väliotsikoille ja H3 oppimateriaaleille, paitsi jos oppimateriaalissa ei ole väliotsikoita

Kokoelmia löytyy jo esimerkiksi luomutuotannosta, puettavasta teknologiasta ja sotedigitalisaatiosta. Voit tehdä kokoelmia itseäsi kiinnostavista aiheista kirjautumalla sisään ja klikkaamalla Lisää kokoelmaan kiinnostavan oppimateriaalin kohdalla.

  • No labels