Sivun sisältö:


Valtakunnalliset ja paikalliset kurssit

  • Valtakunnallisen ja paikallisen kurssin erottaa toisistaan paikallisen kurssin perässä oleva asteriski ( * ). Jos nimen perässä on asteriski, kurssi on siirretty paikallisena kurssina.
  • Valtakunnallisissa kursseissa käytetään valtakunnallista lukion opetussuunnitelman perusteisiin perustuvaa koodistoa. Koodisto lukiokursseille löytyy osoitteesta: KOSKI-palvelun koodisto lukiokursseille.
  • Paikallisissa oppiaineissa kurssikoodit ovat paikallisia, koulutustoimijan oman koodituksen mukaisia, joita käytetään kansallisen koodiston puuttuessa.

Esimerkkikuva: Oppiaineen Uskonto/Elämänkatsomustieto alle on tallennettu kurssitietoja ilman arviointeja. Elämänkatsomustiedon pakollinen valtakunnallinen kurssi ET 1 ja elämänkatsomustiedon paikallinen kurssi ET22.

Esimerkkikuva valtakunnallinen ja paikallinen kurssi

Pakolliset, syventävät ja soveltavat kurssit

Pakolliset kurssit
  • Pakollisten kurssien kurssikoodit näkyvät KOSKI-palvelussa mustalla fontilla.
  • Syventävien ja soveltavien kurssien kurssikoodit näkyvät KOSKI-palvelussa harmaalla ja kursiivilla fontilla.
    Valtakunnallisesti tarjottavien pakollisten ja syventävien kurssien kurssikoodit noudattavat valtakunnallisia määrityksiä, mutta KOSKI-palvelu luottaa opintohallintojärjestelmästä tuotuun tietoon siitä, onko kyseessä pakollinen, syventävä vai soveltava kurssi.
  • Tieto siitä, onko harmaalla kursiivilla fontilla näkyvä kurssi syventävä vai soveltava, näkyy kurssin tiedoissa kun hiiri raahataan kurssin koodin päälle. Ks. jäljempänä kohta "kurssin tiedot".


Esimerkkikuva 1: Uskonnon valtakunnalliset kurssit ET1 ja ET2 tallennettu pakollisina kursseina ja valtakunnallinen kurssi ET3 tallennettu syventävänä kurssina.



Esimerkkikuva 2: Psykologian oppiaineessa PS1-kurssi on pakollinen valtakunnallinen kurssi, PS2 on valtakunnallinen syventävä kurssi ja PS123* on paikallisesti tarjottava syventävä tai soveltava kurssi.






Syventävät kurssit 

Syventävät kurssit ovat pääasiassa pakollisiin kursseihin välittömästi liittyviä jatkokursseja, joita opiskelijalle tulee tarjota valittaviksi ja jollaisia opiskelijan on valittava ja suoritettava säädetty määrä lukiokoulutuksen oppimäärän suorittamiseksi.
Syventävät kurssit voivat olla valtakunnallisia tai paikallisia. Valtakunnallisilla syventävillä kursseilla on valtakunnalliset, lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt tavoitteet ja keskeiset sisällöt. Paikallisten syventävien sisällöstä päättävät lukiot itse.
Kaikki syventävät kurssit eivät välittömästi liity pakolliseen kurssiin ja lisää tai syvennä sellaisen tietoja, esimerkiksi lukiokoulutuksessa alkavan B3-kielen kurssit.

Esimerkkikuva: B3-kieli on valinnainen valtakunnallinen oppiaine jolla ei ole pakollisia kursseja. B3-kielen suoritusten tulee näkyä KOSKI-palvelussa seuraavasti:

B3-kielen alla näkyy rivi kursseja joiden kaikki kurssikoodit ovat valtakunnallisen koodiston mukaisia. Otsikot näkyvät harmaalla ja kursiivilla ilman asteriskia koodin perässä.


Soveltavat kurssit 

Soveltavat kurssit ovat menetelmäkursseja, saman tai muun koulutuksen järjestäjän tarjoamia ammatillisia opintoja, aineksia eri oppiaineista sisältäviä eheyttäviä kursseja tai muita lukion tehtävään soveltuvia opintoja.
Soveltaviin kursseihin voivat kuulua eri aineissa ja aineryhmissä suoritettavat lukiodiplomit, joihin Opetushallitus laatii valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Soveltavina kursseina voidaan järjestää myös opiskelijoiden tarpeiden mukaisia tukikursseja.
Soveltavat kurssit ovat opiskelijalle valinnaisia. Opiskelijalle tulee antaa mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa soveltaviksi kursseiksi myös edellä tarkoitettuja muun koulutuksen järjestäjän järjestämiä opintoja ja saada muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi tai tunnustetuksi. Lisäksi on koulutuksen järjestäjän taideopintokursseja, joihin Opetushallitus laatii valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Näiden kurssien tarjoaminen on koulutuksen järjestäjälle vapaaehtoista. (Valtioneuvoston asetus 942/2014 8 §).

Esimerkkikuva: Lukiodiplomit ovat valinnainen opintokokonaisuus, joka sisältää soveltavia kursseja. Opiskelijan suorituksissa näkyy kaksi suoritettua valtakunnallista kurssia. Tieto siitä, että kyseessä on soveltava kurssi, näkyy kurssin tiedoissa kun hiiren vie kurssitunnisteen päälle.

Esimerkiksi lukiossa suoritettavat lukiodiplomit ovat soveltaviin kursseihin kuuluvia. Kurssin tiedot tulevat esiin, kun hiiri viedään kurssikoodin päälle.

Kurssin tiedot

Kurssin tiedot saa KOSKI-palvelussa näkyviin, kun hiiri viedään kurssitunnisteen päälle.

Valtakunnallisilla lukion kursseilla tulee tiedoissa näkyä seuraavat tiedot:

  • kurssin nimi
  • kurssin laajuus (kurssia)
  • kurssin tyyppi (pakollinen, syventävä tai soveltava).

Esimerkkikuva 1. Valtakunnallisen maantiedon kurssin GE1 tiedot


Jos kurssi on paikallinen, kurssin tiedoissa on pakollista näkyä myös seuraavat tiedot:

  • paikallinen kurssitunniste
  • kurssin kuvaus

Esimerkkikuva 2. Paikallisen yhteiskuntaopin kurssin tiedot:


Paikalliselle kurssille lisätään tietoihin myös kurssin kuvaus. Tiedot tulevat näkyviin käyttöliittymässä, kun hiiri viedään kurssitunnisteen päälle.











Pakollisten tietojen lisäksi kurssin tietoihin siirretään ehdollisena seuraavat tiedot:

  • Kurssin suorituskieli - tieto siirretään jos kurssin suorituskieli on jokin muu kuin opiskeluoikeuden suorituskieli
  • Jos kurssi on tunnustettu/hyväksiluettu. ks. jäljempänä tässä ohjeessa
  • Jos kurssi on suoritettu lukiodiplomina. Huom! Tietoa ei tarvitse siirtää kurssitasolle ellei opiskelija opiskele vuoden 2003 opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti
  • Jos kurssi on suoritettu suullisena kielikokeena. ks. jäljempänä ohjeet

Jos kurssilla ei ole kyseisiä tietoja, tietojen ei kuulu näkyä kurssin tiedoissa.

Esimerkkikuva: Kurssin tiedoissa näkyvät kaikki mahdolliset lisätiedot, joita kurssin tietoihin voidaan kirjata


Kurssien arviointi

Lukiokoulutuksessa kurssien arvioinnissa hieman kurssista riippuen voi käyttää arviointiasteikkoa 4-10 sekä arvosanoja S = Hyväksytty/Suoritettu sekä H = Hylätty.

Pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien arvosana annetaan numeroin, lukuun ottamatta opinto-ohjauksen kursseja ja teemaopintojen kursseja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = hyväksytty/suoritettu, H = hylätty).
Valtakunnalliset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S = hyväksytty/suoritettu, H = hylätty).

Paikallisesta syventävästä tai soveltavasta kurssista voidaan antaa arvosanaksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä (S = hyväksytty/suoritettu, H = hylätty).
Paikallisten syventävien ja soveltavien kurssien arvioinnista päätetään opetussuunnitelmassa. Kirjallisesti annettu sanallinen arviointi ja suullisesti arviointikeskustelussa annettu palaute voivat täydentää ja täsmentää arvosanaa.

(ks. lisää Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Opiskelijan oppimisen arviointi.)

HUOM! KOSKI-palveluun siirretään merkinnät vain suoritetuista kursseista. Koulutuksenjärjestäjällä voi omassa opintohallintojärjestelmässään olla muita merkintöjä kesken olevalle kurssisuoritukselle ja ehtoja suorituksen täydentämiselle. KOSKI-palveluun kyseinen kurssisuoritus kuitenkin siirretään vasta siinä vaiheessa, kun se on suoritettu. Arvosanalla 4 suoritetut valtakunnalliset pakolliset ja syventävät kurssit siirretään KOSKI-palveluun jos ne hyväksytään mukaan opiskelijan suorittamaan kokonaiskurssimäärään. Lisää hylättyjen kurssien hyväksymisestä kokonaiskurssimäärään opetussuunnitelman perusteissa: Oppiaineen oppimäärän arviointi.

Opiskelijan opiskelemia pakollisia ja valtakunnallisia syventäviä kursseja ei voi jälkikäteen poistaa lukuun ottamatta hylättyjä teemaopintokursseja. Paikallisista syventävistä, valtakunnallisista soveltavista ja paikallisista soveltavista kursseista luetaan oppiaineen oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Opiskelijan oppimisen arviointi.)


Kurssin arvosanan korottaminen

Lukion kursseille on mahdollista merkitä arviointeihin lista arvosanoja 1.8.2021 lähtien (järjestelmätoimittajia pyydetty, että toiminnallisuus käytössä viim 1.1.2022).

Jos opiskelija korottaa kurssin arvosanaa, siirretään kurssille molemmat arvioinnit (arvosana + arviointipäivä).  Jos opiskelija korottaa kurssin arvosanaa, siirretään kurssille molemmat arvioinnit (arvosana + arviointipäivä). Jos kyse on aineopiskelijasta, kurssi otetaan huomioon rahoituksen perusteena vain kerran kurssin ensimmäisen suorituspäivän mukaisessa kurssikertymässä.

Esimerkkikuva: Opiskelija on saanut kurssista "Luvut ja lukujonot" arvosanan 5 9.9.2021. Opiskelija on korottanut kurssin arvosanaa 9.10.2021. Moduulin tiedoissa näkyvät molemmat arvioinnit (arvosanat + arviointipäivät). 

Suoritettujen kurssien kokonaismäärä

Oppimäärän suoritustietojen sivun alanäkymässä, oppiainelistauksen jälkeen, näkyy yhteenlaskettu suoritettujen kurssien laajuus katseluhetkellä.

Esimerkkikuva: Kuvassa näkyy alareunassa tieto "Suoritettujen kurssien laajuus yhteensä: 87"

Suullisen kielitaidon kurssit toisessa kotimaisessa kielessä sekä vieraiden kielten oppiaineissa

Lukion toisen kotimaisen ja vieraiden kielten tiettyihin oppimääriin liittyy suullisen kielitaidon kurssi, jonka suorittamiseen kuuluu Opetushallituksen tuottama suullisen kielitaidon koe. Suullisen kielitaidon kursseja ovat opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti:

  • toinen kotimainen kieli, A-oppimäärä (kurssi 8), B1-oppimäärä (kurssi 6) sekä äidinkielenomainen oppimäärä (kurssi 8)
  • vieraat kielet, A-oppimäärä (kurssi 8) sekä B1-oppimäärä (kurssi 6, johon käytetään soveltaen A-oppimäärän tehtäviä).

KOSKI-palveluun pitää kurssisuorituksen tietoihin siirtää tieto, että kyseinen kurssi on suoritettu suullisen kielitaidon kokeella. Tieto näkyy kurssin tiedoissa "suoritettu suullisen kielitaidon kokeena: kyllä"

Esimerkkikuva: B1-kieli, ruotsin oppimäärän alla on kurssisuoritus RUB16, jonka tiedoissa näkyy suorituskieli sekä tieto "suoritettu suullisen kielitaidon kokeena: kyllä"

Kurssien tunnustaminen/hyväksi lukeminen

Lukiokoulutuksessa tunnustaminen/hyväksi lukeminen tehdään kursseittain. Opiskelijan kurssisuorituksiin tulee kirjata tieto, jos kurssisuoritus on tunnustettu/hyväksi luettu muualla tai aiemmin tehdyistä suorituksista. KOSKI-palvelussa käytetään termiä tunnustaminen.
Esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa suoritetut opinnot siirretään tunnustettuina, samoin kurssisuoritukset jotka on suoritettu toisessa lukiossa. Tunnustamisen yhteyteen tulee kirjata vapaamuotoinen selite, millä perusteella kurssi on tunnustettu.

Jos kyse on kurssista, joka on määritelty lukion omassa opetussuunnitelmassa mutta varsinainen koulutus hankitaan muualta (esim. ajokorttikurssi) niin kurssi merkitään suoritettuna, ei tunnustettuna.

Lisäksi kirjataan lisätieto, onko tunnustettu kurssi lukion saaman valtionosuusrahoituksen piirissä. Tällä on merkitystä vain lukion aineopiskelijoiden kohdalla, joissa rahoitus perustuu pakollisten ja syventävien kurssien kurssikertymään. Tunnustettu kurssi on lukion saaman valtionosuusrahoituksen piirissä silloin, kun on kyse esimerkiksi hankintayhteistyön kautta toisessa oppilaitoksessa suoritetusta kurssista.

Esimerkkikuva: Oppiaineen Äidinkieli ja kirjallisuus valtakunnallinen kurssi "ÄIS1 Tekstit ja vuorovaikutus" on siirretty tunnustettuna. Tunnustamisen selite on kirjattu vapaatekstikenttänä ja tunnustamiseen on merkitty "Rahoituksen piirissä" tietoon "kyllä".